Mai ieri mă uitam pe niște articole vechi, de prin 2018, de când renovam și parcă lucrurile nu s-au schimbat deloc. Mai rău, la casă lucrurile sunt total diferite, iar haosul de după pandemie s-a simțit direct. Dacă atunci șeful de șantier a fost taică-miu, acum am predat ștafeta unui cunoscut. El a avut treabă cu reparația casei de la țară, asta „de la oraș” trebuie să aibă o formă un pic mai repede. Prin iulie s-a început treaba, deja vorbim de a 3 a echipă și se dă o „culoare” în fața casei + amenajarea în interior: am schimbat instalație electrică, modificat ce s-a putut pentru a fi gata „în septembrie”. Iată o poză din decembrie. Nici vorbă de terminat măcar parterul.
Discuția de la apartament față de casă a fost legată de eficiență versus costuri. Deh, Ploiești este orașul ăla care are gaze și în aer. Sunt 180 de metri de casă, împărțiți la parter și etaj. Nu vă gândiți că este mult: parterul este un mic mare studio(foto+salon) în care se vor înghesui lucruri. La modul că s-au spart ceva pereți pentru a avea o formă.
La cumpărare au fost 3 centrale puse. Vechi de când lumea: partea din față a casei, partea din spate și partea de sus. De ce, nu știu, au știut oamenii ăia ceva.
Eu am zis mereu să se aleagă varianta, dar bugetul nu a fost cu noi. Cineva remarca faptul că s-au dus ~20 000 de pe card. Ăia sunt banii care se văd, dar renovarea înseamnă mult mai mult!
O pompă de căldură cred că ar fi făcut diferența la noi, dar efectiv nu ne încadrăm în perioada asta. În plus, la vechea locație au mai fost lucruri de recuperat. Eu sper la anul la modificări, inclusiv panouri fotovoltaice când se va lucra la acoperiș. Nici măcar încălzire în pardoseală nu este în plan. Poate la etaj.
Cei de la ENGIE au venit cu o propunere să vorbesc despre centrale termice. Cu toată situația din Ploiești inclusiv la apartament m-am gândit că trebuie să fac o schimbare, doar că sper că acele fonduri europene să rezolve din probleme.
Instalația de mai jos mi se pare foarte OK, practic, ai:
- pompă de căldură
- centrală termică
și extra panouri fotovoltaice.
Cei de la ENGIE au făcut un pachet Thermo Hybrid Combo și poți obține 15% reducere dacă plătești integral soluția lor.
Mai exact beneficiezi de:
- pompă de căldură Immergas
- centrală termică în condensare Immergas
Mai mult, există un sistem de rate, totul se poate plăti în 60 de rate cu un cost începând de la 690 de lei pe lună. Se pot plăti direct pe factura de gaz.
Mai tare mi se pare că poți să folosești pompa de căldură inclusiv vara pentru a răci casa. Practic, scapi de aerul condiționat, te folosești de pompa de căldură.
De altfel, pompele de căldura au avantaje față de alte soluții de încălzire.
- Pompa de căldură aer – apă transferă energia termică dintr-un mediu în altul. În modul încălzire, pompa extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar compresorul încălzește agentul frigorific la o temperatură mai ridicată astfel încât să faciliteze transferul de căldură cu interiorul casei. Pentru momentele în care temperatura exterioară scade drastic și e nevoie de mai mult agent termic, centrala termică preia încălzirea astfel încât sistemul să ofere tot timpul eficiență energetică sporită. Temperatura exterioară medie la care se face schimbul între cele două echipamente este în jurul valorii de -10 grade Celsius.
- Pompa de căldură poate funcționa atât iarna, cât și vara pentru răcirea locuinței. Pur și simplu aceasta inversează procesul, însă are nevoie de ventiloconvectoare sau de răcire prin pardoseală. În plus, pentru a reduce semnificativ consumul de energie electrică, pompa de căldură funcționează perfect și cu panourile fotovoltaice care îi oferă de la soare energia necesară.
Toată fișa tehnică este aici.
Oferta se pretează în mod special pentru case și este destinată exclusiv clienților ENGIE de gaze naturale, care își doresc înlocuirea vechii centrale. Nu se oferă servicii de proiectare și instalare inițială a unei centrale termice, aceasta trebuie să existe deja.
Mi se pare o soluție foarte elegantă, dacă există buget pentru așa ceva. Voi folosiți combo-ul acesta: centrală termică și pompă de căldură?!
ice4you a zis
„Pompa aia de caldura” e defapt un aer conditionat cu inverter ceva mai avansat, dar tot pe acolo, iar genul asta de instalatii se preteaza pentru zonele cu temperaturi blande iarna, sau mai bine zis, temperaturi mai de toamna, asa. Consuma curent electric in draci si nu este potrivit ca sistem de incalzire unic pentru iernile care sunt pe la noi, ci mai degraba redundant ca parte a unui sistem de incalzire clasic. Asta ca sa ii lamurim si pe cei care nu stiu despre ce este vorba.
Andrei a zis
Neaparat sa iti pui incalziere in pardoseala, economisesti foarte mult la incalzire si confortul termic este foarte bun.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă la casă, dar la viitorul apartament iau în considerare. La casă, la parter mergem pe clasic. Oricum, partea de jos va fi un spațiu pentru înregistrări, oarecum de tranzit, nu neapărat casă de locuit.
Iolanda a zis
Eu locuiesc la Constanța, iar nașul copiilor este specialist în sisteme de încălzire. Mi-a explicat că pompa de căldură nu este o soluție viabilă în zona în care locuiesc. Fotovoltaicele sunt ok dacă mai primești ceva și de la stat, altfel amortizarea este pe o perioadă destul de mare…mai ales pentru niște pensionari care nu se știe cât o mai duc.
Marius Cucu a zis
De ce nu ar fi? Chiar sunt curios. 🙂
Iolanda a zis
Din cauza condițiilor climatice în Dobrogea nu este eficientă.
Marius Cucu a zis
Am înțeles.
billy a zis
Se refera la vantul care bate pe la noi? Caci Dobrogea nostra parca e cea mai calduroasa zona din Romania, nu? Eu chiar ma gandeam sa schimb centrala (electrica) cu o PDC, dupa ce-mi instalez panourile fotovoltaice.
Iolanda a zis
O să-l întreb.
Marius Cucu a zis
TVA 5% de la anul pentru pompe de căldură.