Mașinile de făcut pâine sunt dispozitive electrocasnice de bucătărie care au devenit tot mai populare în ultimele decenii. Acestea oferă o soluție ușoară și convenabilă pentru prepararea pâinii acasă, fără a fi nevoie să se facă efort fizic sau să se petreacă mult timp în bucătărie. Mașinile de făcut pâine au un design compact și sunt ușor de utilizat, iar rezultatele obținute sunt mereu la înălțime.
Sunt mai bine de 10 ani de zile de când nu mai mănânc pâine de la magazin. Îmi place lucrul ăsta, îmi place că pot să mănânc cât se poate de sănătos. Nu înseamnă că pâinea albă este cea mai bună, însă e mult mai bine decât cu pâinea congelată din comerț. Pentru asta am încercat să găsesc cea mai bună mașină de făcut pâine.
Da, pâinea făcută acasă este o evoluție din punctul meu de vedere. Nu neapărat financiară, ci mai degrabă investesc indirect în sănătatea mea. Și comoditate. M-am dezobișnuit de grija de a mă duce la pâine mereu. Iau 10 Kg de făină odată și încă 5 Kg de integrală și îmi ajung pentru câteva luni.
Faptul că reușesc să fac asta cu costuri minime mi se pare genial. Costurile depind de cât de bine te descurci cu făina. Dacă ai de unde să iei mai ieftin ești fericit. Vei mânca și ieftin și bun.
Înainte de toate haideți să înțelegem cum se „fabrică pâinea acasă”. Treaba este simplă. V-o zice o persoană care nu știe ce înseamnă bucătărie.
Totul se bazează pe rețete clare. În funcție de cât de mare este mașina diferă și rețeta. Acestea sunt scrise pe instrucțiuni.
Nu, nu trebuie să te murdărești pe mâini ca să mănânci pâine caldă făcută acasă.
Hai să discutăm concret, pe mașini de făcut pâine. Iată 3 modele interesante de mașini de făcut pâine bune.
Model | Greutate | Preț |
---|---|---|
Tefal PF251835 | 1000 grame | VEZI DETALII |
Crown CBM-6132 | 900 grame | VEZI DETALII |
Heinner Baker Chef HBM-900WHBK | 900 grame | VEZI DETALII |
Ai de făcut câteva lucruri simple și anume:
- pui apă
- pui sare
- pui zahăr
- pui făină
- pui ulei
- pui drojdie(merge cu drojdie de orice fel: umedă sau uscată)
- poți pune și semințe de orice fel.
Pur și simplu le torni în recipient și în 2-3 ore ai pâinea gata făcută. Dacă respecți gramajul sigur nu vor fi probleme.
Pâinea va fi pufoasă și… fără chimicale. În plus, e mai consistentă decât ai crede.
La ce m-aș uita dacă mi-aș lua o mașină de făcut pâine?
După câteva mașini de făcut pâine achiziționate m-aș uita la următoarele:
- consum
- programe
- cât de multă pâine iese
- brand
Cât consumă o mașina de făcut pâine?
Vă dau extrasul de la Electrica. E aici. Înainte de achiziție și după achiziție. În 3 luni de zile cred că s-au regularizat facturile. Pâine facem zilnic, pentru 4 persoane.
Am făcut, între timp, și un test cu un aparat de măsură ca să fie mai concludent totul în acel articol, așa că vă invit să îl vedeți.
Programe oferite
Fiind o mașină de făcut pâine mai bună are și mai multe programe. Îmi place lucrul ăsta, îmi place că s-au gândit să ne ofere diversitate.
Putem face chiar și aluat de prăjituri sau un fel de cozonac. E drept, fie vorba între noi, nu le-am folosit niciodată. Poți folosi însă, doar pentru a amesteca aluatul, dacă vrei.
Am 15 programe pentru pâine, cu diferite tipuri de coacere, dar chiar nu mi-am băgat nasul la mai mult. Facem pâine și atât.
Ar fi util să puteți programa și pâinea. Cât timp am fost singur acasă și lucram, programam mașina cu 3 ore înainte să vin acasă ca să pot să o mănânc caldă.
Chiar și dacă nu aveți timp să o programați puteți să o porniți și să o lăsați în interior. La mine se păstrează caldă și după o oră de la terminarea programului.
În practică, deși are atât de multe programe nu am stat să fac niciodată altceva decât pâine.
Cât de multă pâine facem?
Trebuie să știți câteva lucruri despre mașinile de făcut pâine:
- vă pot enerva firimiturile dacă o lăsați mai mult timp
- vara trebuie ținută în frigider dacă e foarte cald afară. După 2 zile o să prindă miros și poate că în 3,4 zile deja mucegăiește. Ideea e că n-are conservanți.
Dacă sunteți mai puține persoane chiar ar fi ok să luați una mai măricică. De obicei, ai posibilitatea să faci jumătate de kg de pâine sau chiar 1kg. Depinde mult de model.
Capacitatea cuvei
Chiar dacă sunt mai multe programe și rețete, în funcție de mașina de făcut pâine aveți posibilitatea de a face pâine de 500 de grade, de 700 de grame sau de 900 de grame. Anumite modele pot face doar de 500 și 700 de grame.
Totuși, țineți cont de aspectul ăsta. Consumul de curent este cam același. Mai bine faceți una mai mare pentru 2,3 zile. Însă, dacă sunteți doar 2 persoane luați ceva mai mic. Fiind sățioasă… e mai dificil de întreținut.
Materialul cuvei
Dacă nu este de calitate veți putea avea probleme, în timp. Totuși, am observat că încep să fie din ce în ce mai ok. Înainte nu făceau atât de mult față, la temperaturi mari, pe termen lung, iar malaxorul nu era tocmai cel mai ok.
De fapt și de drept, acolo ar putea să apară problemele la modelele foarte ieftine.
Brand
Contează foarte mult să nu fie o chinezărie. Nu merită să vă bateți capul cu tâmpenii. Mai bine dați 10-20 de lei în plus, decât să alegeți porcării. Eu am ales Tefal și funcționează perfect de câțiva ani buni de zile.
Dar modele la fel de bune sunt și la Panasonic, Tefal.
Ingrediente extra
Cele mai „deștepte” au rețete care te anunță când trebuie să pui ingrediente extra. Poate că vei adăuga ceva nuci uscate, poate că vei pune ceva fructe uscate în pâine. Eh, ei te anunță când să faci treaba asta.
Sigur că, așa cum ziceam și mai sus, poți să faci treaba asta fără probleme, chiar și cu modele care nu au așa ceva. Estimezi tu când să ridici capacul și adaugi ingredientele, deși chiar și cele mai ieftine pe care le-am testat te anunțau când trebuie să adaugi.
Ghid alegere mașină de făcut pâine
branduri premium
- Tefal
- Panasonic
- Philips
branduri low cost
- Star Light
- Heinner
- Gorenge
Am încercat să realizez unul dintre cele mai interesante ghiduri pentru a vă îndruma în alegerea corectă a unei mașini de făcut pâine. V-am vorbit din experiența mea, de-a lungului timpului. De asemenea, vă invit să discutăm în comentarii pe baza acestor lucruri.
ice4you a zis
E cu 400 lei si prin alte partii, dar parca nu merita totusi atatia bani mai ales cand eu stiu destule pana in 300 lei (cei mai multi de astea si’au cumparat) care fac o treaba cel putin la fel de buna chiar daca poate ca nu au toate ghizmourile ce le are Tefal care are prostul obicei sa dea in preturi vs calitate.
Oricum ar fi … iti doresc sa ai parte de ea, ma bucur ca esti multumit! 😉
Costin a zis
Urmatorii pasi (in ordine cronologica) ar fi:
01. Cautarea undeva pe niste coclauri, cit mai departe de civilizatie, a unui teren de juma’ de hectar, unde bastinasii inafara de balegarul folosit de mii de ani ca ingrasamint, nici macar sa nu fi auzit de nitrati, fosfati, erbicide, fungicide sau alte nenorociri chimice.
02. Cumparare/inchiriere/luare in arenda respectivul teren.
03. Procurare a 100kg de griu salbatic, da’ roditor! (n-am nici cea mai vaga idee ce cantitate este necesara pentru insamintarea a 0,5 ha).
04.Insamintare + pus sperietori de ciori…eventual cu glont…
Din păcate, toate morile industriale sunt obligate să adauge aditivi în făină, astfel încit, chiar de la ieşirea pe poarta morii, făina conţine chimicale. Tot din păcate, pe majoritatea ambalajelor din magazine nu e scris conţinutul de aditivi şi afinători adăugat.
05. Cumparat o micro-moara de apartament (deja se gasesc de vreo citiva ani).
Nu fac reclama la vre-un producator anume.
Avantaje? Nu mai platesti uiumul 🙂 !
06.Facut piine cu adevarat ‘de casa’.
De ce am scris toate astea? Deorece este mult mai usor de procurat cereale bio decit asa-zisa faina bio.
Ce zici, merita investitia?
Marius Cucu a zis
Teren la țară există. Îngrăsământ nu știu dacă e p-acolo băgat. Nu l-am mai muncit noi de ceva ani de zile. 🙂
Există și zone în care grâul se face fără modificări. La țăranii simpli…
Dar cine mai merge acolo?! 🙂 Nouă ne place la căldurică…
Ela a zis
Chiar dacă ar avea faina de la moară ceva în ea, nu i se mai adaugă altceva ce ar fi fost în brutărie. De ce cu faina de la moară pâinea nu crește cât e cuva de mare iar dacă iau faina ambalata crește mai mult? Și odată am avut o anume faina de cozonac care creste de nu se mai oprește. Chiar asa este, cantitățile au fost aceleași în cuva însă pâinea mi s a lipit de capacul mașinii…
Costin a zis
Piinea (aluatul) cresc prin reactia chimica dintre gluten si drojdie. De aceea cel mai frumos creste piinea din faina alba iar cel mai putin (spre deloc) cea din faina integrala.
Rizea George a zis
Am cumparat in 2011 o masina de paine de la Auchan Bucuresti, o marca banala – Clatronic, 150 lei. Are 12 programe, o folosesc intens de 4 ani si mai ales pe programul 4, de 1 h 40 min. Paine iese excelent, si este extraordinar de fiabila. Nu aruncati cu banii aiurea pe Moulinex si alte chestii.
ice4you a zis
Clatronic nu este o marca banala ci una destul de apreciata pe dincolo cu un foarte bun raport calitate/fiabilitate/pret. Din cate stiu sunt facute prin Germania.
Cristian Goldnet a zis
Chiar sunt curios de consum. Mai fa niste lazi de paine in urmatoarele 2 3 saptamani si dupa o luna de folosire anunta-ne (eventual printr-un articol) cat ti-a venit curentul si cat iti venea inainte, ca sa ne facem o idee.
Marius Cucu a zis
E dificil pentru că mai e și o mașină de spălat, mai sunt și alte consumabile. Ar trebui măsurată individual ca să-mi dau seama de un consum mediu…
Costin a zis
Pai inainte de masina de piine nu erau aceleasi consumabile? 🙂
Cristian are dreptate, trebuie facuta o comparatie, ‘inainte’ si ‘dupa’ !
Asta daca intre timp n-au survenit alti consumatori majori.
Sau, cum a fost viata inainte si dupa masina de piine ?!? 🙂
Marius Cucu a zis
Mama ce întrebări. Mă simt ca la „Din Dragoste”. Nu știu, nu plătesc eu factura la curent ca să-mi dau seama cât a fost înainte sau… după.
Nu știu dacă spăl de 4 sau 5 ori cu mașina de spălat sau.. 10 ca să pot aproxima.
Nicolescu Elena a zis
Buna ziua ,domnule Marius!Am avut o masina Bifinet vreo 10 ani si ni s-a ars ceva ca nu mai pornea…nu se mai alimenta cu electricitate Am luat Clatronic dar mi se pare sofisticata!Programul 1 de facut paine normala,alba clasica, are cantitatile specificate:faina tip 550 si 540g,zahar 1 lg ,sare 1 lgt. ,margarina /unt 1 si 1/2lg. si apa sau lapte 300ml si drojdie uscata 1 pachet
Alt tip de faina nu pot folosi?In targoviste nu am gasit decat faina alba „000” , faina tip 650,faina neagra de grau si faina de secara… Instructiunile vorbesc despre „maia lichida…de unde se cumpara?Odata ales programul nu seteaza si timpul de coacere,trebuie sa-l setez eu?Sunt multe neclaritai …ori unde am fost obisnuita eu cu BIFINETUL vechi care ii setam programul,aparea timpul de coacere si ii dadaem STARTul si ea isi facea programul de 3 ore si 25 de minute cand semnalul sonor ma anunta sfarsitul programului… OF;chinezii asta nu stiu sa explice macar un mod de functionare mai detaliat…Imi vine sa o returnez…Nu am voie sa-o las singura ca-i pericol de incendiu!tre s-o pazesc ca pe un bebelus? Va ro daca puteti sa-mi dati cateva relatii,va rog !
Marius Cucu a zis
N-aș ști să vă ajut. Noi avem de la Tefal și este exact cum spuneți dumneavoastră că era Bifinet.
Eu am pus cam orice făină. E drept, cea integrală nu crește atât de bine.
În manual nu scrie nimic referitor la problema dvs?
PETCU OVIDIU a zis
BUNA ZIUA ! AS DORI SA STIU DE UNDE POT DESCARCA UN MANUAL DE UTILIZARE PTR MASINA DE PAINE ARIELLI 4406B IN LIMBA ROMANA
MULTUMESC PTR AJUTOR
Florin Cristian a zis
Dețin de mai bine de 6 luni o mașină de făcut pâine și pot afirma că este un electrocasnic care își merită locul în bucătărie.
Trebuie doar să ai răbdarea necesară, astfel încât să îți ajustezi rețeta pe specificațiile modelului de mașină pe care îl deții și bineînțeles, pe gustul tău!
La început pâinile mi-au ieșit mai îndesate, dar în timp am reușit să modific proporțiile ingredientelor folosite, astfel că în momentul de față reușesc să obțin o pâine aerată, moale și pufoasă.
Folosesc doar apă plată, sare neiodată, ulei de rapiță, făină și drojdie (preponderent proaspătă).
La zahăr am renunțat în totalitate!
Marius Cucu a zis
De ce sare fără iod? Sunt alte probleme? Știu că iodul are și el un rol în alimentație…
Costin a zis
Are dar nu dat cu anasina. Neceasarul de iod prefer sa mi-l iau in mod natural nu sa iau trenul pina la Slanic Prahova dupa un drob neiodat.
Mihaela a zis
Neiodata pt ca nu este indicată nici persoanelor sănătoase (fără probleme cu tiroida ) nici celor care au probleme cu tiroida. Din câte știu medicii au recomandat guvernului să interzică comercializarea sării iodate. Medicii stiu mai multe decât noi. Mie personal mi-a recomandat sarea neiodată medicul endocrinolog.
Florin Cristian a zis
Din câte știu iodina care se adaugă în sare ca să o facă iodată, e un aditiv. Pe lângă faptul că nu toată lumea are nevoie de surplus de iod în organism, nici prezenţa unei chimicale nu e de dorit.
Oricum la câtă sare iodată consumăm zilnic, măcar la pâine să folosim o sare naturală, fără nici un aport de alți aditivi.
daniela cristea a zis
Despre Moulinex nicio parere?
Costin a zis
Moulinex? Unele dintre cele mai bune masini. Au programe atit pentru piine alba cit si intermediara. Cine sustine ca a reusit o piine complet neagra, fara pic de adaus macar a fainii tip 650, ori minte cu nerusinare ori apreciaza compostul de consistenta unei sape autonivelante.
Prin anii 2000 au iesit cele mai reusite modele. Unele chiar cu 14 programe care permit reglarea nuantei finale a cojii piinii rezultate 😀
Plus programe pentru piinici (nu stiu ce priza a avut la publicul autohton), paste, coca de pizza, dulceata (magiun).
De vazut modelul OW5020.
In alta ordine de idei, daca la nunta mea am primit printre alte cadouri 4 oale sub presiune Kukta, la cea a fie-mi au adus 3 masini de piine 😀 dintre care 2 Moulinex. Deh, alte vremuri…
Greg a zis
Parca spuneai de paine facuta in casa,mai sanatoasa.
Pai cum sa bagi zahar,ulei in paine si sa fie sanatoasa? ?
Costin a zis
Poate ca se referea la lipsa aditivilor.
Dar pentru diabetici combinatia asta e curata crima. Personal, de citiva ani, am renuntat complet la orice fel de piine. Frunzele de varza alba o suplinesc de minune.
Se poate trai si fara, e nevoie doar de antrenament si ambitie.