Nu sunt chiar comod în capitalele europene. Nu mi-a plăcut la fel de mult Paris, așa cum nu mi-a plăcut Varșovia sau cum nici Madrid n-a fost chiar pe plac. Nu mă înțelegeți greșit, sunt orașe frumoase, dar gusturile nu se discută. Prefer locurile mai mici, mai departe de aglomerație, mai cochete.
Totuși, orașele mai mici, în special cele pe stil vechi ce redau istoria locală mi se par foarte, foarte interesante. Așa că am căutat sugestii pe internet și toată lumea mi-a recomandat Toledo, du-te la Toledo.
Am ascultat de ei și am ajuns acolo. E bine să plecați mai devreme, nu să ieșiți de la cazare la 10 ca să ajungeți la 1 acolo.
Asta pentru că e diferență mare între ceea ce vedeți prin plictisitorul Madrid și ce vedeți în Toledo sau… mai puțin marketatul Segovia. Cel puțin, printre români.
Un pic de istorie:
Toledo, o dată a servit drept capitală vizigotică a Spaniei, începând cu Liuvigild (Leovigild), și a fost capitală, până ce Maurii au cucerit Iberia în secolul alVIII-lea. Sub Califatul din Cordoba, Toledo s-a bucurat de o epocă de aur. Această perioadă extinsă este cunoscută sub numele de La Convivencia, adică de co-existența unor evrei, creștini și musulmani. Sub conducerea arabă, Toledo a fost numit Tulaytulah (în arabă : طليطلة). Pe 25 mai 1085 Alfonso VII din Castilla a recucerit Toledo și a stabilit un control personal asupra orașului mauritan care a fost ca un tribut și a reprezentat sfârșitul Regatului Medieval Taifa de Toledo.
Alcazarul din Toledo a fost renovat în secolele al XIX-lea și al XX-lea ca o academie militară. La izbucnirea Războiului Civil Spaniol în 1936, Alcazarul din Toledo a fost asediat de forțele Republicane, rezistând cu succes acestor atacuri.
Orașul Toledo a fost declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO în 1986, pentru o scară largă a patrimoniului cultural și monumental ca una dintre fostele capitale ale Spaniei și locul de coexistență a culturilor crestină, evreiască și mauritană. Mulți oameni celebri și artisti s-au născut sau au trăit în Toledo, inclusiv Al-Zarqali, Garcilaso de la Vega, Alfonso X și El Greco.
Cum ajungi la Toledo?
Sunt mai multe opțiuni. Cel mai simplu este să te duci la un butic d-ăla și să dai 25E și să îți iei ceva organizat(cred că-i cu ghid, n-am întrebat). Noi am făcut-o DIY.
Poți să mergi pe autostradă și să ajungi după câteva zile dacă mergi pe jos sau să iei un blablacar(ne-am uitat și la varianta asta, dar nu puteam merge toți la aceiași oră) sau transportul în comun: autobuz, tren.
Noi am avut cartele de călătorie pe acolo pentru toate zilele(fie, mai puțin ultima zi c-am calculat prost :D), dar aparent erau pentru alte tipuri de trenuri cu care n-am mai ajuns să mergem. În fine, credeam că acele cartele funcționează și mai departe de Madrid. Neah n-am avut chiar ce trebuie, aparent mai erau variante, așa că prețurile ar fi undeva la 5 euro pentru autobuz și 11 euro pentru tren.
La tren se face check in ca la aeroport, așa că luați-vă marjă de eroare. Trenul se ia de la stația Tribunal și autobuzul de la Puerta de Atocha. Pe acolo întrebați una alta. Autobuzele sunt noi și faceți cu vreo 20 de minute mai mult față de tren. Am impresia că au și net, filme pe display-ul din față și bălării, așa că nu ne-a plictisit autostrada lor fără gropi prea mult.
Autobuzul vă lasă foarte aproape de zona turistică, undeva la 10 minute de mers. Ar fi ok să intrați la oficiul de turism și să cereți o hartă, să vedeți obiectivele de pe acolo. Prețurile sunt decente. Noi confruntam cu Google Trips și vedeam ce ne-ar conveni să vizităm.
Orașul Toledo
Ne-a părut rău că am plecat prea târziu, dar n-am avut lecția făcută și dacă n-ar fi fost de vizitat Segovia sigur ne-am fi întors și a 2 a zi. E chiar zonă frumoasă, turistică, așa cum ai vrea să vezi când te duci să vizitezi ceva. Nu știu, dar ruinele astea sunt mai pe plac, asta căutam și la franțuzi, polonezi sau pe unde am mai fost.
A fost funny că în Toledo au fost foarte mulți români. Mai toți ne-am luat-o cu siesta pe acolo, abia am găsit câteva cârciumi deschise pentru a comanda ceva de mâncare. D-aia am zis că facem sandvișuri a 2 a zi. Evident că seara a fost lungă și-am uitat.
Ni s-a recomandat să mâncăm purcel la cuptor. Vă recomand și eu mai departe, noi am băgat un meniu ce părea jambon cu ceva chestii p-acolo. Greu cu meniul spaniol, noroc cu pozele.
Mai jos vă las câteva poze de pe acolo.
Eu zic că mai mult de o zi nu ai ce face acolo. Poți să unești foarte ușor cu Segovia, mai ales dacă reușești să te organizezi foarte bine. Ține minte și de siesta spaniolilor. 😉
Zanfirescu Cezar a zis
Salutare. Sunt curios daca ai fost in Londra, Oxford, Cambridge, Edinburgh, Dublin. Mi se par muuult peste ce vezi in Spania, Italia sau Germania. Mai ales Londra este fenomenala pentru mine. Oxford imi place mult mai mult decat Milano de exemplu care se spune ca este superb. Stiu, depinde de gusturi.
Sunt doar curios ce pare ai.
Marius Cucu a zis
Nu, zona aia nu încă. Evident că ține mult de gusturi, dar Spania cred că mai am de vizitat prin Spania înainte de a ajunge în Anglia. Ar mai fi Malaga, Valencia primele care îmi vin în minte.
N-am ieșit decât de vreo 3-4 ani din țară, n-am avut timp să văd foarte, foarte multe. 🙂 Recuperăm. În principiu, în categoria asta sunt cam toate locurile din ultima perioadă.