Sunt mai bine de 10 ani de zile de când mi-am cumpărat primul SSD. Un Intel de 120 de GB, 111 GB reali. Nu a murit de moarte bună, ci a fost dat mai departe. L-am luat cu vreo 900 de lei și l-am vândut cu 50 de lei. Așa am în mintea mea, deși s-ar putea să-l fi dat gratuit.
O bună parte din articolele de pe blog au fost legate de SSD-uri, ce trebuie și ce nu trebuie să faci unui SSD. Anii au trecut, iar SSD-urile au evoluat, la fel și sistemele de operare. Efectiv, nu mai ai stres cu ele, pur și simplu funcționează.
Mai mult, laptopurile sunt cu SSD-uri. Rar vezi un laptop cu HDD în zilele noastre. Efectiv, SSD-ul a îngropat portul SATA. Mai mult spațiu de la portul acesta, mai mult spațiu și de la DVD RW. Ce bine că am scăpat de el.
Anul ăsta am testat 3 laptopuri: Asus, Lenovo și LG. Fiecare e interesant în zona lui și mai tot ceea ce înseamnă laptop a început să fie din ce în ce mai bine construit. Plasticul ieftin a scăzut pe entry level și cam atât. Sau poate am nimerit eu serii OK, cine știe?!
Cert este că mai toate au SSD pe nVME, cu 4.0. Mi se pare foarte tare și e cu mult mai mult decât am eu pe calculator. Deh, am făcut upgrade-ul fix înainte de PCIe 4.0, Intel nu știa de asta pe atunci. Dar rezolvăm noi curând. Să intrăm pe noile taxe, zic. 🙂
Eh, până acum mergeam cu mentalitatea: băi, dacă e SSD, e OK. Dar nu mai e doar atât. Un SSD mai rapid susținut de o placă de bază rapidă chiar face diferența. Și e vizibil nu numai în teste, cât și în utilizarea de zi cu zi. Eu am crezut că am site-ul mai rapid doar pentru că făceam browsing de pe un laptop mai rapid decât PC-ul.
Ca să răspund și eu la întrebarea din titlu, eu am făcut upgrade de la SATA la PCIe. Am 3 SSD-uri PCIe 3.0 pe PC, unul cu adaptor ce încă se menține OK, iar celelalte în sloturile de la PC. Cred că mișcarea viitoare va fi upgrade la DDR5, cu SSD-urile actuale trimise pe NAS, pentru cache.
Pheno a zis
Utilizez un singur SDD ADATA M.2 PCIe 512GB, Gen3 x4, XPG GAMMIX S11 Pro, 3D TLC NAND, R/W up to 3500/2300MB ” cu doua partitii (C:System, D:Downloads), pe un desktop gen.4 (i5-4690k), inca de prin 2016 si nu am avut niciodata probleme cu el. L-am formatat (reinstalare Windows 10/64bit si de vreo doi-trei ani, Windows 11/64bit) de nenumarate ori si l-am defragmentat aproape zilnic. Sunt convins ca va mai functiona OK, cel putin inca 3-4 ani de acum incolo. Astea sunt caracteristicile de azi:
https://i.gyazo.com/d6258cdb818a8dff54cb71d58cbc3929.png
https://i.gyazo.com/31fd2fde4b74d6d6914237b680b95034.png
https://gyazo.com/88b334d3ec81f2d32676a69330937288
Adrian Bolocan a zis
Se pune și dacă am trecut de la HDD la SSD? 😀
Marius Cucu a zis
Dacă ai făcut-o acum 5-6 ani, da. 😀
Adrian Bolocan a zis
Cam pe acolo.
Costin a zis
Primul SSD l-am luat de la eMag in urma cu vreo 11-12 ani. Parca 80GB. Cu toate ca firma era americana, avea ceva denumire sovietica. Mi-amintesc ca firma respectiva timplarea si memorii.
Deoarece era pus pe un Win 7 si fara pic de setari trim, a crapat in vreo 4-5 luni. eMag si-a respectat renumele si mi l-a ridicat de la domiciliu in aceeasi zi primind si banii inapoi in cont. Ceva 975 lei.
Si cind te gindesti ca primul SSD (SanDisk 1991) n-avea decit 20MB, era pe PCMCIA dar costa 1000 $ !!!
Costin a zis
Mi-am amintit, a fost vorba despre un Mushkin. Deci amero-sovietic :))
Vasi a zis
Chiar ieri am instalat windows 10 de la distanță (cu telefonul îndreptat spre monitor, dă-i clik acolo, apoi dincolo) și să ști că nu-mi plac astea de la Intel, când am ajuns la partiții nu-mi vedea SSD-ul. A trebuie să caut un driver intel pentru SSD, să-l pun pe stik, instalat ăla abia apoi a văzut SSD-ul. O căruță de nervi. În alte cazuri fără intel a mers totul rachetă cap-coadă. Acum lucrez la o tigaie veche de laptop de prin 1998, am căpătat un SSD de 2,5 (120 GB) drept mulțumire sau plată pentru repararea altuia. Cu doar 2 GB Rami și acest SSD Kingstone și se simte că l-am resuscitat de minune. Cred că voi avea în sfârșit acel laptop pentru facturi.
Daniel Bis a zis
Eu … nu.
Am trecut direct la SSD.
Nu am mai avut de peste 15 ani calculator, doar laptop.
Cred ca primul laptop cu SSD a fost un Acer Iconia W500 parca (de fapt era o tableta cu tastatura) … cu 128 GB SSD si 4 GB RAM.