Toată dimineața am butonat pe laptopul luat în teste. Testez câte FPS-uri duce, diferite jocuri, temperaturi, aproape tot ce ar trebui să fie util pentru cei care vor să dea peste 5000 de lei pentru un laptop. De gaming cică.
Modelul pe care l-am primit în teste nu este chiar cel mai ok. Eu sper să fie doar un model prost, o serie realizată mai nefericit, nu o certitudine.
După câteva zeci de minute apar problemele: thermal throttling și, practic, o iau razna anumite jocuri.
Cele mai puțin complicate, de exemplu CS GO, nu am avut nicio problemă, însă după ce mă joc FIFA 19/ Battlefield 4 o oră și ceva… începe distracția. Sacadează din toate încheieturile.
Și când te uiți la specificații, la faptul că vorbim de componente de top… începi să iubești PC-ul. Ieftin și bun.
ice4you a zis
Pai si pentru ce crezi tu ca s’au inventat alea de le zice laptop coolers?! 😀 In alta ordine de ideei … ti’a luat ceva si tie pana sa te prinzi ca laptopul in esenta lui este un mobile …. iar restul marketing, da mai bine niciodata decat mai tarziu!
Marius Cucu a zis
Știam de mult chestia asta, dar până acum n-am pus mâna pe prea multe laptopuri de top încât să le butonez așa cum trebuie.
Mr Sacou a zis
GS GO joc pe un Acer dual core cu 3 gb ram, 512 video fara ssd. Implicit nu are cerinte fabuloase si joc uneori ore.
Costin a zis
Fiind fan inrait al seriei Oddworld, Abe’s Oddysee si auzind de remake-ul semi 3D aparut in 2014, intitulat New ‘n’ Tasty! , vazind cerintele de sistem, am investit intr-un Asus x550JX, adica intr-un soi de turbosuflanta…mai scumpa.
Dupa ce temperatura ajunsese la nivelul unui rotisor semiprofesional (totusi, doar in timpul jocului), m-am hotarit sa investesc intr-un cooler de laptop.
M-am oprit la un Zalman ZM-NC3000S cu ajutorul caruia am reusit sa cobor temperatura pina la nivelul de fierbere. CPUID imi raporteaza o diferenta de doar 4 – 5 grade, deci un real cistig !
Nu stiu in ce masura azotul lichid ar reusi sa raceasca acest Asus. Poate doar daca-l imersez complet in sus-amintitul gaz.
Concluzia : o sa ma joc doar iarna (incalzesc si casa), vara n-are nici un rost sa ard compersorul de la aerul conditionat…
Marius Cucu a zis
Ceva aproximativ cu ce ai tu… am și eu. Dar crede-mă. Se comportă decent.
Îmi pare rău că nu mai pot ține laptopul mult și durează destul de mult până vine „termometrul”. Cred că îl dădeam peste cap. 🙂
Costin a zis
Agregatul ala nu-i faurit ca sa arate temp. din locurile greu accesibile?
Marius Cucu a zis
Mă gândeam că mă întrebi dacă face sarmale 🙂
Costin a zis
Pentru sarmale s-au inventat laptopurile Asus / Acer bogate-n resurse 🙂
Marius Cucu a zis
Nu știu, dar al meu face sarmale foarteeeeeeee bune. Eu-s mulțumit de el și a reușit să-și scoată toți bănuții și… încă mai poate. 🙂
Pato Basil a zis
sunt cateva bucati jocuri pentru gaming care cred ca fac fata.
Gen Alienware.
Asus are vreo 2 bucatele.
Marius Cucu a zis
Știam că inginerii au bani mulți, dar nici chiar așa. Când ți-ai luat Alienware?! 🙂
Petre a zis
Poate doar si-a luat gandul de la Alienware 🙂
Razvan a zis
Salut am si eu o configuratie completa pt un pc gaming si te-as ruga daca ai putea sa imi spui daca ceva nu este in neregula. in principal nu stiu daca sursa este puternica pentru sistem mai ales ca, carcasa are 5 venturi.. mersi anticipat 😀
Marius Cucu a zis
Sursa este foarte ok. Coolerul e slăbuț pentru ditamai procesorul. Se poate mai mult. De ce ai ales SSH? Varianta SSD și HDD eu zic că e mai ok.
Razvan a zis
Daca ai putea sa imi recomanzi un cooler asa care crezi tu ca ar fi mai potrivit, pentru ca nu as vrea sa depases foarte mult bugetul gen pana in 2 milioane. Si la SSH la ce te referi daca nu te superi.
Marius Cucu a zis
Eu sunt foarte mulțumit de acesta.
Cosmin Dumitru a zis
Am avut un ASUS K52Jr, laptop de 2900 lei, acum 6 ani. L-am tinut 5 ani jumatate, statea pe un coolerpad dar fara ventilator pornit, in ultimii 4 ani jumate a stat pornit non-stop, fara exagerari, se oprea doar la fulgere urate sau pene de curent. Am facut praf 2 tastaturi, a 3-a schimbata inainte sa-l vand, am schimbat ventilator + radiator de racire, conducta era sparta si pierdea lichid. Am schimbat HDD-ul de 500 gb la 7200 rpm, care mergea foarte greu, mai avea 14 sau 17% viata, nu mai retin, cu unul de 320 GB la 5400 rpm.
Avea peste 60 grade ca medie, rar sub 55, in load spre 70-75.
Am schimbat pasta termoconductoare de 2 ori in 5 ani jumate.
Mi-a fost greu sa-l vand, m-am atasat de el. Am jucat Crysis 1 si 2 la setari medii, unele minime, cu o medie de 20-22 fps (la 1366×768, era doar HD), uneori scadea sub 12 fps, ma enervam rau, si alteori sarea de 30. Ma rog, la acea vreme, ma bucuram si eu in felul meu de noile jocuri. Bateria n-a tinut niciodata mult, cam o ora si ceva, la performante maxime, fara moduri economice.
Avea i3 350m (prima generatie), la 2,26 GHz, 4 GB DDR3 la 1066 MHz, ATI Mobility Radeon HD 5470 cu 1 GB VRAM memorie dedicata, si acel HDD de 500 la 7200 rpm.
Nu stiu, noile jocuri au grafica si efecte, dar sunt foarte scurte, in 2 zile, si nu stateam decat cateva ore pe zi, am termiant Battlefield 4 (pe actualul PC, i5 6500, 16 GB DDR4 2400 MHz, SSD Samsung 850 Evo + HDD, si GTX 970 Asus Strix OC DirectCU II.
Sunt de parere ca un laptop e strict solutie mobila, daca esti calator, mereu pe drumuri, pentru vacante, sau PC mobil, daca ai nevoie de el la tine mereu. Dar performantele sunt limitate de fiecare data, pentru consum redus.
Un i3 de desktop, sa zicem 6300 Skylake, cred ca matura pe jos cu un i7 4700HQ, sa zicem, sau orice i7 de laptop. Placa video la fel, GTX 960 de pe laptop, e mult inferioara unei GTX 960 dintr-un desktop. Doar naivii cred ca un laptop de 6-7000 lei e la fel ca un PC de banii aia. Abia daca egaleaza un PC de 3000-3500 lei.