A fost și Istanbul. A fost și frig că atât s-a putut. Nu degeaba aveau p-acolo North Face-uri. Dar lăsăm poveștile despre călătorii mai târziu. Acum o dăm pe testele covid. Industria de făcut bani din Turcia.
Cine n-a fost deloc în Turcia trebuie să știe că turcul te tratează foarte bine, atât timp cât cumperi de la el. Are el grijă să încerce să-ți pună produse și servicii pe tavă. Rețeaua e bine construită, inclusiv la hoteluri.
Așa că, în prima fază, eram stresat de cum facem testul de întoarcere în România. Pe scurt, la început de decembrie am stabilit că mergem în Istanbul, refăcut pașapoarte și toate cele, iar până acum în ianuarie s-a schimbat legea, aveam nevoie de test PCR la întoarcere.
Cum sunt restricțiile în Turcia?
Care? Masca se poartă mai mult de frig, la obiectivele turistice nimeni nu respectă treaba cu masca, iar dacă mergi în bazar te poți aștepta să vezi măști la turiști. În rest, nicio regulă nimic sau certificat verde, ori HES-ul lor. Bine, sunt turci încă de la aterizarea pe aeroport.(abia a aterizat avionul și oamenii au sărit spre uși chiar dacă băiatul de la butoane frâna special ca oamenii să se ducă grămadă, imediat după ce s-a aplaudat). Educați! Funny!
O singură dată ni s-a atras atenția de mască la intrare, ca mai apoi să vezi că nimeni nu respecta regula cu masca la interior, inclusiv în mijloacele de transport în comun. Cumva, e liberă alegere la ei.
Asta și pentru că am fost la magazine mici, bazar, cârciumi. Am văzut o verificare de certificate la ceva magazin de brand.
Pe mine nu mă deranja decât ideea în care aș putea să rămân în carantină p-acolo, că ies pozitiv. Dar nu, nu ai de ce să faci asta pentru că marile lor laboratoare sunt acolo unde îți vând agențiile de turism o croazieră, o experiență și așa mai departe. Îți bagă și bățul în nas pe vreo 150 de lire turcești.
Vorba vine, bețigașul ăla e băgat la mișto, la fel și rezultatele sunt negative. Dacă înainte aveam emoții, să nu cumva să iau ceva, imediat după testare am zis: ia uite, am ieșit negativ(deși rezultatele urma să le primim în 6 ore de la „recoltare”)
Probabil de asta costă atât de puțin testele la ei, este strict o „taxă de ieșire din țară”. Că deh, ei fac o hârtie acolo pentru aeroport cu un cod QR, cod care, evident, nu este verificat la noi în Otopeni decât vizual și sumar. Degeaba sunt acolo câteva echipe, nu face nimeni față să facă verificările pe bune.
Concluzie:
- testul a fost la mișto
- testul a fost verificat doar vizual la Otopeni
- certificatul verde, implicit vaccinarea a fost verificat sumar, la intrarea în Turcia
Practic, cu și fără test tot nu știi dacă duci ceva acasă. Dar niște turci fac niște bani, niște oameni își iau salariul în aeroport.
Daniel Bis a zis
Aceeasi impresie am avut-o si eu anul trecut cand am fost in Grecia, in Rodos.
Teste facute la misto, un betigas la pret de 70 de Euro.
(Ne)norocul a fost ca a trebuit sa facem “dăcât” un test pentru ala micu, la intoarcere pentru ca noi aveam certificat verde.
Nici macar nu avea QR code si nimeni nu s-a uitat atent pe hartie in aeroport la Otopeni, putea sa scrie la nume si Stefan cel Mare ca tot nu remarcau.
Acum situatia este (ne)clara si se poate schimba rapid.
Te duci pe baza unor informatii oficiale si cand te intorci totul se poate schimba radical.
Ca sa nu mai zic ca daca iti rezervi o vacanta cu juma de an, poti sa te trezesti cu situatia total inversa si sa te coste mai mult testele decat vacanta.
Nu stiu ce valoare mai au certificatele verzi si “enșpe” mii de doze booster daca tot mai trebuie sa faci teste PCR care costa o caruta de bani.
Cred ca anu asta raman in tara si fac turul Romaniei la pret de testare PCR.
Jos PCR!
Marius Cucu a zis
Eu am renunțat la vacanțe planificate cu mult timp înainte. Dar deh, nici nu putem pleca de pe o zi pe alta, tot trebuie o marjă în care să rezolvăm lucrurile.
Măcar aici testul a costat 150 de lire, mult mai ieftin decât ce se practică prin Europa.
La noi aveau de toate, dar felul în care s-a recoltat a fost amuzant, față de ce a fost p-aici, prin țară.
Anul trecut, cât am călătorit, a fost strict cu certificatul verde și nu m-am intersectat cu teste PCR.
Daniel Bis a zis
E diferenta majora de la 150 de lire turcesti = 50 lei la 70 Euro = 350 lei.
La vremea respectiva accesul era permis cu certificat verde, iar pentru cei mici sub 12 ani care nu aveau certificat verde se accepta DOAR test PCR sau carantina la domiciliu timp de 14 zile (asta doar la intrarea in Romania ca la intrare in Grecia nu se cerea asa ceva).
Situatia este prea complicata si volatila ca sa ma complic cu o vacanta in afara.
Asa ca o sa ma rezum la 2-3 vacante scurte in tara.
Marius Cucu a zis
Da, dar uite că eu în 5 zile de Turcia am dat mai puțin decât un revelion în România. Și vezi alte culturi, alte idei, alte experiențe. Într-adevăr, cei care au călătorit cu copii în perioada asta… meh, le-a fost foarte greu!
Iulian a zis
Bun venit în lumea reală!!
Stefan a zis
Pai cam peste tot faza cu teste sunt de fapt o industrie care face bani…marca băieții deștepți
Daniel Bis a zis
Teoretic fac bani producatorii de teste, dar practic, bani fac laboratoarele care probabil fac pe bune 1 din 10 teste, restu ramane in buzunarul lor sau poate chiar al operatorilor (zgarmatorii de nasuri)
Marius Cucu a zis
Probabil că un test costă câțiva euro, însă mai e și un care recoltează, mai sunt niște spații și nu numai. Trăiesc mulți din circuitul ăsta.
Stefan a zis
Da câțiva euro ? ,mergi la privat să îți faci un PCR, aia câțiva euro sunt aproape 100
Vorbim de Romania aici
Marius Cucu a zis
Mă refeream la testul in sine, nu la cat costa la beneficiar.
Perfu a zis
E o adevarata afacere cu testele astea . Anul trecut in domeniul in care mai activez , ne plateau 50 de lei in plus pe zi doar ca sa ne testeze PCR .
Pheno a zis
Inseamna ca Jokovic ar putea juca tennis in Turcia, ca prin alte tari e cam interzis pentru anti-vaxeri ca el. Mai nou, de la 1 februarie 2022, fara schema completa (vaccin 1 + vaccin 2 + vaccin 3), nu se mai intra nici macar in magazine sau mijloace de transport in comun, in unele state europene.