Pe lângă becul inteligent care stă la loc de cinste am avut și un router de la TP Link în teste. Cred că l-am folosit mai bine de-o lună. Nu știu dacă v-am povestit, dar aproape un an de zile am stat pe un abonament de la Digi în 2 locații.
Pe unul am băgat fibră optică fiind noua locație în care m-am mutat și pe cel vechi am rămas pe infrastructura veche. M-am deconectat de acolo, dar evident că au suspendat doar contul. Iar eu îl foloseam în ambele locații, când aveam nevoie.
Oricum, doar eu foloseam în casă internetul așa că n-aveam de ce să fac un abonament separat. Nici să cumpăr un router nou. Așa că mă plimbam cu el ori de câte ori aveam nevoie. Router-ul de la TP Link a venit la timp și n-am mai stat să mă plimb cu ele în mână.
Așadar, a venit la fix modelul TP Link TL-WR940N.
E un model ieftin, poate chiar foarte ieftin așa că n-aveam pretenții foarte mari. Ajunge undeva la 100 de lei. Până la urmă trebuie să îți faci treaba cu el.
În prima fază, cred că am bântuit câteva zeci de minute pe lângă ONT-ul de la DIGI să îmi dau seama de ce nu ia portul gigabit. Modelul de la Digi are un port gigabit și unul pe 100 mbps. Așa că am făcut ceva teste până mi-am dat seama că n-am cum să-l conectez gigabit pentru că e doar pe 100 mbps. M-a furat faptul că pe WiFi ajunge până la 450 mbps. Sigur, apoi am văzut și steluța care spunea că e vorba de mai multe dispozitive și că nu ajunge niciodată la 450 mbps pe un singur dispozitiv.
Așa că mi-am dat seama că trebuie să îl duc la ai mei acolo unde aveam UTP și n-aveam fibră. Ne-am înțeles de minune toată luna. E drept, am observat că se încarcă un pic cam greu. Apoi am înțeles de ce: are un procesor TP9343 cu 32 de MB de RAM și 4 MB de stocare. Teoretic este suficient pentru un router, practic, este un pic mai încet față de router-ul meu vechi de ceva ani buni de zile.
Nu m-am băgat să pun OpenWrt pe el, dar am văzut că are foarte multe versiuni și n-are de ce să nu fie stabil. Asta pentru cine vrea să se bage pe treabă cu acesta.
A trecut ceva timp de când n-am mai configurat un router de la TP Link și pot spune că pașii sunt mult mai simpli ca în trecut. Wizard-ul mi-a recunoscut instant ONT-ul de la DIGI și s-au împrietenit imediat spre deosebire de vechiul router cu care m-am luptat un pic. Încă ne mai luptăm pe DHCP pentru că nu vrea de nicio culoare să facă treabă.
O chestie pe care n-am înțeles-o… atunci când am făcut port forward: de ce folosesc ei portul 80 pentru remote management? Puteau folosi orice alt port ca să nu mai primesc eroare. Sigur, te ajută Google în cazurile astea, dar cred că s-ar putea găsi o soluție de mijloc.
Câteva teste făcute cu acesta:Ceea ce nu înțeleg de ce Oneplus-ul meu s-a blocat pe la 50 mbps. Mă așteptam să bată performanțele laptopului.
Altfel, vorbim de un router ieftin. Materialele sunt în acest buget. Ideea este că la cât de multe știe își face treaba. E perfect pentru un apartament de 2 camere. Chiar m-a surprins și-a bătut vreo 70-80m conform WiFi Analyzer în afara apartamentului. Practic, pot sta în parc de pe WiFi-ul d-acasă.
Bine, am putut crește și mai mult aria de acoperire pentru că mi-au trimis și un repeater despre care vom vorbi în articolele viitoare. E ceva de genul celui pe care mi l-am cumpărat eu în vară.
ice4you a zis
Mai bine s’ar pune pe lucruri seriose in loc sa faca becuri inteligente! :))))
Razvan a zis
Asta ar fi bun pentru tine ice?
http://www.tp-link.ro/products/details/cat-9_AD7200.html
Nu de alta dar lucrurile care nu sunt pocnitori in general vin cu preturi pe masura…
Marius Cucu a zis
UU, standardul 802.11ad. Pare interesant 🙂
Malin a zis
E cu firmware patchuit macar sau e vulnerabil?
Marius Cucu a zis
4.0 era pe el.