În dimineața asta a venit update-ul pentru build-ul 10049 de la Microsoft pentru Windows 10. Un update menit să rezolve multe buguri din versiunea precedentă.
Marea noutate a acestei versiuni este browser-ul despre care s-a tot vorbit în ultima vreme și anume Spartan Browser.
Este oficial instalat ca aplicație separată, nu mai trebuie să modificăm Internet Explorer.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să deschid browser-ul și să încerc să scriu un articol cu diacrtice. Din păcate, momentan nu se poate face acest lucru pentru că e chel. Nu recunoaște mai nimic.
Codurile de +1 de la Google nu sunt recunoscute de prima versiune a browser-ului și probabil multe altele pe care nu le-am observat eu până acum.
Senzația mea este că se încarcă rapid, dar având în vedere ca nu percepe codul în totalitate am câteva rețineri.
Prima impresie cu Spartan Browser
Ca primă impresie arată bine, dar este destul de greoi ca utilizare. Sidebar-ul acela așa cum sunt celelalte aplicații mi se pare cam ciudat și greu de gestionat. Cam așa cred că se va simți orice utilizator Chrome.
Aștept o opțiune prin care să pot desprinde taburile(să le iau de pe un monitor și să le pun, separat, pe altul). Există în Internet Explorer și alte browsere și cred că va fi disponibilă cât de curând și pe Spartan Browser.
Se pare că există deja, dar mi se pare foarte, foarte ciudat. La toate celelalte browsere reusești cu drag & drop, aici trebuie să faci în mai mulți pași.
E clar, încă este de lucru cu browser-ul. Pe lângă optimizările de rigoare, pentru ca oamenii să își îndrepte atenția spre browser ar cam trebui și o bază de date cu extensii, cu personalizări pe care nu știu dacă sunt dispuși să le facă. Momentan văd că încearcă întegrarea cu aplicația OneNote.
Câteva mici teste cu Spartan Browser și Google Chrome
Pe linia din stânga sunt rezultatele browser-ului Spartan 0.10.10049.0, iar în dreapta avem cele de la Chrome și anume versiunea 41.0.2272.101.
Meniul nu este complet activ, încă mai au opțiuni pe care nu le poți activa.
Mai sus v-am unit două poze, le-am pus una lângă alta, ca să vedeți toate opțiunile noului browser.
Meniul de descărcări, de favorite și istoric
Acestea încă sunt în dezvoltare, mai puțin cel de favorite pe care l-am putut folosi. Acestea arată ca în poza de mai jos. Nu le veți găsi exact la fel în browser, le-am unit eu ca să fie un pic mai ordonat.
Cortana prezentă și ea
Vocea ce va fi prietena tuturor în perioada următoare este și ea integrată în browser. La nivelul României nu poți purta o discuție cu ea, nici măcar s-o întrebi cum este vremea. Este foarte arțăgoasă și ne spune că este prezentă doar dacă setăm regiunea US. Oricum pe mine nu m-ar fi înțeles că n-am microfon la PC. 🙂
VASI le R a zis
Cu siguranţă vor fi îmbunătăţiri în perioada următoare. Faptul că l-au introdus în Windows le „obligă” să facă asta. P.S: N-ai o opţiune pentru a vedea o ţâţă pe un monitor şi cealaltă pe alt monitor? :))
Marius Cucu a zis
Hai că n-au fost multe țâțe 😀
ice4you a zis
Mai e de lucru … eu nu ma grabesc sa il vad inca … ii las sa isi vada de treaba ca sa nu trag concluzii pripite.
Marius Cucu a zis
Eu nu îl folosesc ca browser principal momentan. Mi-ar plăcea să știu că are mai multe conturi, să fie stabil și cât de cât rapid, sincronizat cu sistemul de operare.
ice4you a zis
Va fi … prin toamna.
Neo Cosmin a zis
Eu il astept pe Windows 10 Mobile. Sigur o sa fie imbunatatit, daca versiunea asta a fost aproape la scor de Google Chrome.
Marius Cucu a zis
Păi în câteva zile o să fie disponibil pentru mult mai multe telefoane Lumia. Totuși, dacă pe laptop îmi permit să testez, pe telefon este posibil să fie buguri mai mari. Nu aș risca. 🙂
Vasile a zis
SF curat pe capu’ lu’ Microsoft; Cortana, Spartan sa vedem daca vor fi si inteligente?!
Robert Ilie a zis
Dacă vor face Edge să consume puține resurse și integrarea cu asistentul va fi foarte bună, probabil va deveni browserul de baza pentru mine.