Cei de la Clevo mi-au trimis un alt laptop. V-am anunțat de asta aici. La ora actuală este cel mai performant laptop pe care l-am testat. Aș putea să îl numesc fără doar și poate laptop de gaming.
Un model pe care l-am pus la încercare în multe ipostaze și n-am reușit să-l încălzesc. Nici la propriu, nici la figurat. Nu degeaba are o grămadă de kilograme, răcirea lui este foarte bună având în vedere că vorbim de o placă video high end: 1080 GTX și un procesor de desktop, overclock-abil: 6700k.
Sunt obișnuit cu modelele celor de la Clevo, m-am obișnuit cu design-ul simplu și impunător. Are câteva trăsături de gaming, dar îmi place că nu sunt culori apăsătoare, deranjante.
Singura diferență notabilă este mărimea. E enorm. Mi-a întrecut toate așteptările. Din punctul ăsta de vedere eu nu l-aș achiziționa. Mie îmi place să îl transport cu ușurință. Pe ăsta nu poți să-l iei în „cârcă”, la pas.
Dar cu siguranță îți poate înlocui desktop-ul. Nu și cablurile. Cablul de alimentare e imens. Credeam că eu am model vechi, cu alimentarea mare. Eh, nu l-ați văzut încă pe ăsta. Recunosc, e prima dată când văd la un laptop alimentare în 4 pini. Apropo de alimentare, chiar mi-a zburat de câteva ori fără să îmi dau seama. Probabil că se practică la modelele high end.
Toate acestea în filmulețul de mai jos.
Specificații tehnice complete
Procesor | QuadCore, Intel Core i7-6700K, 4 – 4.2 GHz, HT |
Chipset | Intel Z170 Express Chipset |
RAM | 32GB DDR4-2133 CL13 HyperX Impact |
Grafica | NVIDIA GeForce GTX 1080 |
Stocare | SSD 512GB Samsung SM951 NVMe |
Display | 17.3″ inch IPS LCD, 1920×1080, G-Sync (LGD0469) |
Sunet | SOUND BLASTER X-FI MB5 2.1 + ESS™ SABRE HiFi DAC |
Retea | Gigabit Ethernet Killer E2400, Killer Wireless-AC 1535, Bluetooth 4.0 |
Porturi | 4x USB 3.1, 2 x USB 3.1 Type-C ( 1 x Thunderbolt ) , HDMI, 2 x Mini-DP, card-reader SD, RJ-45, Audio In/out/S/PDIF |
Camera | 2MP, 1920×1080, 30fps |
OS | Windows 10 Pro |
Dimensiuni | 418 x 295.3 x 40.9 mm |
Greutate | 3.9 Kg |
Baterie | Li-Pol 8 celule, 6000 mAh |
Performanțe
Mi-e greu să cred că există ceva care nu funcționează ok pe acest laptop. Poate peste 5 ani să fie probleme. Rezoluția lui este FULL HD. Mi-ar fi plăcut să testez și un output pe un TV 4k, ca să văd cât de mult aleargă 1080 GTX.
Pe FULL HD n-ai nicio treabă, în nicio situație. Na, vorbim de o placă video ce ajunge la 3000 de lei.
Teste în jocuri
De data asta nu am testat atât de multe jocuri. Pe FULL HD e clar că toate jocurile rulează fin. Doar stai să numeri FPS-urile.
De curiozitate, am băgat cel mai nou Doom ca să văd ce grafică scoate. E impresionant. Fifa 2017 „merge și cu spatele”.
Mi-ar fi plăcut să testez și la rezoluție 4k, să văd cât de mari sunt diferențele pentru placa video. Mai ales că discutăm de un model cu HDMI 2.0.
Sunet
În partea de sus avem boxe ce scot un sunet aproape perfect. Pe lângă claritate avem și putere. E ok, sunt poziționate foarte bine, dar pentru o cameră este mai mult decât suficient: înalte, joase, medii. Cam tot ce-ți trebuie.
Răcire
Sistemul de răcire funcționează foarte bine. Sigur, în teste a ajuns și aproape de 90 de grade. Eh, atunci când ventilatoarele sunt pe turație maximă nu se mai pune problema de silențiozitate. De fapt, chiar și în idle își face simțită prezența suficient de mult. Da, când vrei performanțe maxime nu te gândești la silențiozitate. Asta e clar.
L-am desfăcut ca să vă prezint interiorul acestuia, felul în care sunt aranjate componentele și cum e gândită răcirea. Mă lăudam că Asus-ul meu se dezasamblează destul de ușor. P-ăsta îl desfaci imediat. Se observă și din poze că s-a pus accentul pe răcire. Nu faci rabat la răcire când discuți de o placă video ce ajunge la 3000 de lei pe piață. 🙂
Tastatura și touchpad-ul
N-am nimic de comentat nici aici. Tastatura este iluminată, așa cum ne așteptam. Până la urmă și modelele mai slabe au așa ceva.
Îmi place faptul că au ales un font interesant pentru inscripționarea tastaturii. Touchpad-ul este și el de calitate.
Și la modelul ăsta, ca și la celălalt mi se pare greu de apăsat butonul de power. M-am obișnuit cu cele mai sensibile. La acesta apăsat de mai mult de 2 ori să îl deschid. Oricum, e mișto că este pus separat și n-ai nicio șansă să-l închizi din greșeală. Știu că la Acer-ul ăsta am avut câteva situații în care voiam să apăs tasta end și am dat shutdown.
Bateria
Sunt 6000 mAh dar nu prea fac față. Oricum, este unul dintre puținele laptopuri cu care puteam să mă joc pe FULL HD fără să fie alimentat. Da, mănâncă enorm de multă baterie, cam în 3 ore de utilizare normală… trebuie să fie realimentat.
Scădeau FPS-urile, dar nu atât de mult încât să afecteze performanța pe ansamblu.
Mi-a plăcut faptul că se scoate imediat. În filmulețul de prezentare aproape că mi-a sărit în mână. 🙂
Overclock
Da, pe modele de genul se poate. Avem placă de bază cu chipset Z. Există și un software ce vă ajută să faceți foarte ușor lucrul ăsta. Sigur că nu trebuie să exagerați că este posibil să devină instabilă treaba. Oricum, părerea mea este că n-aveți de ce să faceți asta.
Display
Este un IPS foarte frumos. A venit cu o tentă mică de albastru, dar după calibrare culorile erau calde și în jocuri se vedea extraordinar de bine.
Concluzia e simplă. E model high end destinat pasionaților de jocuri. Dacă vrei cel mai performant laptop de pe piață trebuie să plătești. Acesta ajunge pe la 7000 de lei, în funcție de ce configurație doriți să-i puneți. Poate ajunge și la un preț mai mare dacă alegeți un procesor mai puternic, încă un SSD sau BluRay.
Clevo P775 review
Păreri Pro
- performanță foarte mare
- display foarte ok
- sunet
Păreri Contra
- autonomie mică a bateriei în jocuri
- mult prea greu
Am încercat să vă prezint cât mai detaliat informațiile despre laptopul Clevo P775. Sper că v-au ajutat informațiile să luați cea mai bună decizie.
Sorin a zis
Cam ciudat scrisul de pe tasta „N” !
În afară de preţ, totul fiind super.
Marius Cucu a zis
Din câte știu e cel mai bun preț pentru așa ceva.
Și mie mi s-a părut ciudat fontul folosit, pe ansamblu. E un pic nonconformist.
Eu aș mai avea un contra pentru pozele făcute fără bliț. E a 2 a oară când fac asta și nu-mi place ce-a ieșit. Data viitoare… poate luăm și o măsuță rotativă pentru review-uri. 🙂
Cătălin a zis
Un review reușit, pentru un „monstru” face tot ce ai nevoie. 🙂
Marius Cucu a zis
Mai am ceva poze de adăugat, dar le-am uitat pe PC. N-am mai avut răbdare și nici idei pentru articol „tampon” 🙂 așa că am dat publicare…
ice4you a zis
Bun review’ul … da cu sina aia de filmare laterala mai ai de lucru inca. 😀
Marius Cucu a zis
Evident că mai e de lucru. Am folosit pentru prima dată și încă mai trebuie să mă joc cu slider-ul. Oricum, unele cadre le-am luat mai rapid, altele mai lent. Pe unele mișcări îmi joacă feste aparatul…
Vasile a zis
Frumos clipul…. laptopul e banal :p
Marius Cucu a zis
N-a mai râs nimeni de parchetul meu acum… nu știu, nu știu.
Cosmin Dumitru a zis
Calitatea inseamna de la sine un cost mai ridicat. Daca vrei un PC portabil, pentru gaming sau procesare foto-video, cred ca este ideal. Multi au nevoie si de mobilitate, nu numai de putere.
Ciprian Lospa a zis
Imi place mult prezentarea video, foarte reusita. In schimb, da, e un laptop bun, insa eu n-as da atatia bani pe un laptop. Nu de alta, dar eu nu ma joc si nici n-as da prea multi bani pe ceva care nu mi-ar folosi. Ma multumesc cu mai putin cand vine vorba de laptopuri
Marius Cucu a zis
Știi cum se văd filmele xxx, 4k, VR? :O
Danke, danke dă filmare. Când te însori… dai buzz.
PS. Pentru haterii mai tehnici, știu că am încălcat anumite reguli de montaj. Dar am vrut să accentuez schimbarea de bit, să evit să pun efecte. 😉
Florin a zis
Salut Marius. Ce recomanzi intre modelul Clevo si un ROG performant de la Asus ?
Marius Cucu a zis
Ce înseamnă performant? Ce model?
Marcel a zis
Nu am inteles bine la pret…costa 7000 de lei? ca la emag costa cam 15000 RON …:))) sau de acolo pleaca pretul cu i3-i5 cred dar nu gtx 1080
Marius Cucu a zis
Din ce văd pe site-ul lor este vorba de modelul cu Coffe Lake. Eu am testat varianta din seria a 6 a. Prețul e în funcție de configurația pe care ți-o alegi.
La eMAG mai plătești și comisioane către platformă.