După lungi parlamentări, după multe discuții am reușit să pun și eu mâna pe o placă video Intel ARC. Nu am fost documentat privind plăcile lor video, nu le-am urmărit, nu m-a interesat să văd evoluția.
Dar sistemul meu nu mai funcționează așa cum îmi doresc eu așa că trebuie să scot banii din buzunar pentru un nou sistem. Întâi vreau să schimb placa video, RTX 2070 îi fac vânt, probabil pe OLX.
Spun asta ca să înțelegeți cât de mult m-a influențat testarea noului Intel ARC A750 placa mea video.
După cum știți, eu nu mă mai scald în jocuri, așadar raportarea se face la lucrurile cu care faci bani: editarea video. În România nu am văzut discuții despre așa ceva, în afară au mai fost câteva grafice, timid.
Cum a decurs instalarea?
Obișnuit ca Windows 11 să se descurce bine cu Nvidia, am sperat că lucrurile vor sta la fel și cu Intel ARC. La Nvidia este OK, fie recunoaște instant driverele, poate unele mai vechi, fie prin Windows Update vine o versiune compatibilă.
La Intel ARC… aștepți mult și bine să vină o versiune compatibilă. Rezolvați oricum rapid, cu câteva Next-uri, direct de pe site-ul Intel.
Sunt 2 versiuni de drivere, cele pentru procesoare mai vechi, ca al meu, I9 9900K, și pentru cele de generație mai nouă, de la 11 până la 13.
Driverele sunt în Beta și se simte asta. Mi-a trântit o eroare frumoasă întâi pe un monitor, apoi pe celălalt. Aparent, nu aveam încă un driver actualizat, cel pentru procesor.
Distracția nu s-a terminat, evident.
Joaca de-a Resizable BAR
Am placă de bază de la Gigabyte și am căutat să activez opțiunea pentru că, am înțeles, că va funcționa la capacitate maximă. Zis și făcut: caut opțiunea în BIOS și nu o găsesc.
În mod normal, la Settings -> IO Ports găsești opțiunea. Asta dacă nu vrea Gigabyte să facă o actualizare și să îți ascundă opțiunea. Așadar, ca să activați Resizable BAR va trebui să activați întâi Above 4G Decoding. Altfel, n-o să fie vizibilă.
Aici e simplu. Partea mai frumoasă este că eu aveam activat și CSM Suport și… am uitat să dezactivez opțiunea. La restart n-am mai reușit să intru în BIOS.
Bagă placa video veche, dezactivează, dă restart și fă-l să meargă.
După aceea am pus placa video nouă și a funcționat.
A ajutat inclusiv să îmi dispară și flickering-ul acela, ca în poza de mai jos.
Editare video în Davinci Resolve
Pe H264 nu am avut probleme în FULL HD. Am avut ceva eveniment de făcut, cu puțină corecție de culoare și stabilizare și s-a descurcat foarte bine. Asta înseamnă materiale realizate cu Sony A6400 dacă nu mă înșel. Sau A6500. Era, de fapt, Sony A7III.
Eh, dar am testat să văd și ce reușește să facă la proiectul meu care îmi dă un pic de cap. Mai exact, am niște zgomot aplicat, am o conversie pe REC 709, un tracking agresiv pe față și un LOOK aplicat. Nu am intrat deloc în Fusion pentru că efectiv n-are ce căuta acolo. Nu se înțeleg deloc.
Țineți cont, însă, că vorbim despre un BETA, atât ca drivere, cât și ca program. Poate vor optimiza mai târziu pentru Intel, deși cu Nvidia nu sunt probleme. E folosibil, chiar dacă nu funcționează wow.
Nu a rezistat foarte mult în calculator. Culmea, o placă video nouă, comparată cu ceva mult mai vechi, de 4-5 ani de zile, nu este în stare să învingă ceva mai vechi sau măcar să fie la egalitate. Second hand, placa mea video este 1100 de lei?! Acesta este undeva la 1500 nouă. E varianta de aici, ediție limitată.
În Capture One se simte același delay. Nici nu are sens să mai fac teste sintetice.
Să zicem că eu am testat în medii diferite, neoptimizate, dar nici jocurile nu sunt chiar ce trebuie.
Ca temperaturi, mi se pare un pic cam ciudat ca în 1-2% load să fie la 51 de grade. În load undeva la 80 de grade, decent.
La început m-am speriat cu driverele și chiar n-a fost plăcut deloc să stau să am probleme cu Resizable BAR. Eu supraviețuiesc cu asta, deși nu îmi mai arde să butonez pe timpul meu, să fac debugging, însă mă pun în pielea neinițiatului. Unei persoane care vede pentru prima dată o placă video și trebuie să o pună la calculator. Well, Intel mai are de lucru cu driverele, ba chiar și cu performanța. Culmea, produse făcute în fabrici TSMC, nu oriunde.
În jocuri, placa video văd că scoate FPS-uri interesante. Repet, nu am fost curios de experiență, eu am vrut să văd dacă îmi îmbunătățește workflow-ul, dacă lucrurile sunt mai rapide.
Îi găsesc mai multe scuze:
- poate este mai OK cu generațiile mai noi de procesoare
- poate că rezoluția mea este prea mare(cumulată pentru monitoare) și are nevoie de mai mult VRAM
Da, sunt convins că avem nevoie de al 3 lea producător, e nevoie să dea cineva de pământ cu Nvidia, cu AMD, dar Intel la cât de mare este, la cât de mișto sunt pe procesoare, deocamdată nu confirmă cu plăcile video. Mai așteptăm.
Costin a zis
ARC-ul ala este functe similara ca la tv-uri?
Adica Auto Return Channel ?
Marius Cucu a zis
Da, practic lumea le returnează că-s slabe. Cu AutoReturn.
Costin a zis
In bula AV receiver-elor este o functie destul de utila, pornesti statia, automat pleaca si tv-ul. Plus control volum dintr-o singura telecomanda reprezinta un avantaj suplimentar.
Marius Cucu a zis
Lopata. 😀
Gata cu gluma că oamenii care mi-au trimis-o sunt faini.
Vlad-Catalin Manole a zis
Foarte fain articol