Zilele trecute a fost o conferință online a celor de la vivo în care au încercat să vorbească despre fotografie. Am fost și eu prezent pe jumătate, adică efectiv am uitat ora la care începe conferința.
Îmi place treaba asta cu online-ul și conferințele mai tehnice, dar nu înțeleg de ce naibii nu le păstrează și ei măcar 24h. De asta e online, să te poți uita și mai târziu, nu?!
Discuția asta arată foarte mult cu ceea ce făcea Panasonic pe televizoare, doar că offline. Cât timp bântuiam pe la Londra reușeam să prind foarte multe informații despre televizoare.
Acum lucrurile s-au schimbat un pic, toată lumea se pricepe la telefoane mobile, nu? Să facă poze cu ele.
Se întâmplă asta pentru că avem tot felul de AI ce ne ajută să facem treaba mai ușoară.
Cum v-am mai spus, am un vivo X80Pro de vreo jumătate de an cu care mă joc zi de zi. Nu este unul cu foarte mulți megapixeli, dar are un senzor mai mare. I-aș putea înșira atât lucruri bune, cât și lucruri mai puțin bune.
Ce îmi place la ei este faptul că, dacă vorbim de flagship, încearcă să se poziționeze în zona de poze, să facă poze foarte OK. La X80 Pro știu că sunt lucruri de făcut la pozele de interior, dar pentru tot ceea ce înseamnă poze de afară nu e rău deloc.
La conferință au vorbit despre tendințe și despre ceea ce ar trebui să ne așteptăm de la viitorul tehnologiei de pe telefoanele mobile și ce vor putea să facă vivo și Zeiss pe viitor.
Sticlă în loc de plastic
Anterior, râdeam de faptul că lentilele de pe telefoanele mobile sunt de plastic și că se mătuiesc repede. Uite că nu mai e chiar așa și se introduce sticla ușor, ușor. Ca la aparatele foto.
Crearea imaginilor artistice
Mi s-a părut un pic trasă de păr treaba asta, mult prea PR-istică, de aceea am luat cu ghilimele din comunicarea lor: „Ne-am dorit să putem crea acest efect cu un smartphone şi astfel să le oferim utilizatorilor noştri moduri noi de a-şi manifesta creativitatea şi originalitatea. Un mod de a face acest lucru este să amplificăm anumite reflexii din obiectiv. Dacă utilizatorul fotografiază un obiect în faţa unei surse de lumină, acesta va avea o reflexie specifică. Schimbând poziţia luminii, utilizatorul poate crea efecte controlate folosind reflexia luminii puternic”
În practică, da, face poze foarte frumoase, de portret, dar strict cu ajutorul procesării. Tot în comunicare se vorbește despre 50mm ca fiind o focală foarte aproape de ochiul uman. Eu știam că 35mm este aceea, dar poate că ei se referă la portrete.
Mai interesantă a fost discuția referitoare la lentile și direcția în care se merge, dacă este necesar să avem atât de multe module de cameră, dacă totul se face pe bază software, dacă pixel binning este perfect întotdeauna sau dacă senzorul de 1 inch este obligatoriu pentru ca o poză să fie bună.
(alta) Iulia a zis
Mă gândesc de câteva zile la chestia asta cu pozele și telefoanele mobile. Mai exact, mă întrebam dacă mai există oameni (vorbesc aici de Average Joe) care folosesc un aparat foto.
Mai ia oare cineva cu el aparatul foto în concediu? Sau la serbarea copilului de la grădiniță? Sau la ziua de naștere a bunicii?
Și în continuarea acestui gând, mai scoate cineva poze pe hârtie, ca să le pună într-un album?
Pheno a zis
Adevarat. Ca sa fiu putin cinic, stik-ul a devenit album de familie (si nu numai). „-Vino fiule mai aproape sa-ti arat folderul cu bunicii tai, dar stai sa-l gasesc…, parca era pe aici pe langa „bucataria vegana” sau „unelte si scule de pescuit”… Cum s-ar spune, umblam cu albumele la purtator… Probabil ca suportul pe hartie va trebui sa dispara daca vrem sa „salvam” planeta…
Pheno a zis
Cred ca as incerca sa schimb putin tehnologia aparatelor middle si profesionale de fotografiat si asa as impaca si capra si varza. Concret, i-as atasa unui aparat foto si un telefon (nu trebuie sa fie quadrophonic neaparat, e necesar sa poti primi sau trimite mesaje sau voce). La fel as proceda si cu televizoarele, frigiderele, masinile de spalat, aspiratoarele, etc. Adica un fel de multe in unu’… Trecand peste incercarea de gluma, a venit timpul sa se implementeze prin scoli/universitati, cursuri de operare (soft) pentru echipamentele viitorului. Si uite asa, devenim toti I.T.-isti si in felul asta avem parte de cresteri salariale ca atare. Cu cat ne dezvoltam mai mult, cu atat ne inchidem/izolam mai tare. Ar trebui sa facem tot ce e posibil in asa fel incat sa n-avem timp nici sa traim, dar nici sa murim. Cand ati fost ultima oara in vizite prietenesti (fara motive onomastice, de zile de nastere, nunti, botezuri, cumetrii, inmormantari sau obligatii de serviciu/familiale), fara sa fiti presati de timp?
Marius Calin a zis
Trebuie 50mm pe senzor full și 35mm pe crop ca să păstreze proporțiile cât mai aproape de ce vezi cu ochiul, cel puțin așa zice internetul și din teste nu prea am cum să-l contrazic.
Eu sper să revină moda cu cele 3 camere pe telefoane pentru că tele, wide și normal e un trio excelent pentru cineva care vrea să lase dslr-ul acasă.
Bogdan a zis
Confirm, pe jumătate. Am telefon de ~3 ani și wide + normal este absolut tot ce am nevoie. Nu cred că am dat de mai mult de 5 ori zoom maxim în ăștia 3 ani.
Am un dslr pe care îl folosesc din ce în ce mai rar.