În vara asta am avut probleme cu memoria RAM. De fapt si de drept, problemele au fost încă de când am cumpărat RAM-ul, dar nu mi-am dat seama de asta. Cam așa este când iei PC-ul si nu ii faci niciun test.
Așa ca, imediat cum v-ați luat un PC, un laptop sau orice altceva cu răcire dedicată, băgați-l in teste o zi măcar ca sa vedeți daca totul funcționează in parametri normali.
Spuneam in articolul despre diagnosticarea problemelor ca primul semn de probleme hardware mi l-a dat Northbridge-ul.
Ce este Northbridge?
Wikipedia spune așa:
Northbridge este componenta chipsetului plăcii de bază asezata la „nordul” acesteia (de unde si numele), in vecinătatea procesorului. Funcția sa este coordonarea activității procesorului, memoriei, interfeței PCI Express. De asemenea, toate datele care spre si dinspre southbridge trec pe aici. Rolul sau este capital, condiționând tipul si generația de procesor si de memorie care poate fi integrata in sistem, precum si frecventele de funcționare a acestora, cu impact direct asupra performantei. In northbridge poate fi integrat un controller video, asa cum se întâmplă in cazul plăcilor de baza cu „video on-board”, de obicei cu performante slabe fata de plăcile video dedicate.
Așadar, daca sunt probleme cu una dintre componentele de mai sus si el da din „coate” si nu funcționează in parametri normali.
La mine funcționa in 70-80 de grade, pe când acum, când am verificat temperaturile am observat ca temperatura normala pentru aceasta este mult mai mica, in jur de 30-35 de grade.
Poza de mai jos este de la SpeedFan, un program de monitorizare a temperaturilor. Temp 1,2,3 sunt pentru Northbridge, Southbridge.
Nu râdeți de cele 3 harduri ale mele, sunt înghesuite momentan pentru ca am nevoie de SATA pentru un Bluray si am „tras” de cabluri si le-am înghesuit pe toate ca sa îl pot folosi.
Ca să răspund la întrebarea din titlu: este ok să ai 80-90 de grade, dar doar dacă ești în load 100% de ceva timp.
Matei Irinel a zis
Am întâlnit persoane cărora le era frică să facă overclock :)) , credeau că iau procesoarele foc. Probleme am avut vara trecută și mi-am învățat lecția. Mi-am curățat PC-ul, mi-am luat ventilator nou la procesor și la placa video. :)) Vara trecută cum mă jucam 5 minute, cum se restarta calculatorul.
Marius Cucu a zis
Pai eu asa am auzit ca…. iau foc, foc, foc! :O
Nu e asa?! 😀
Matei Irinel a zis
Nu chiar toate 🙂 depinde și la ce limite îl duci :)))
Marius Cucu a zis
Glumeam 🙂
Nu sunt profesionist in asa ceva, dar m-am jucat si eu la viata mea cu OC. Acum am renuntat, am procesor cu multiplicator blocat, asa cum se vede si in poza.
ice4you a zis
Irinel, te rog sa te joci putin pe la voltaj … s’ar putea ca legendele sa nu mai fie legende si heatspreader’ul sa aiba o culoare rosiatica in zona pastilei sa chiar mai multa daca insisti pe o placa de baza ce iti permite! 😀
Si care e legatura intre lasatul tau de o.c. si multiplicator blocat? 😀
Bucur a zis
Inseamna ca am facut o alegere buna cand am cumparat la piesele mele si o alta sursa mult mai buna decat cea veche… ai niste articole foarte bune te felicit.