Am auzit de tot felul de discuții despre centralele termice prin condensare. Multe se referă la consum, dar cred că e strict legat de temperatura de funcționare. Cel mai greu este să reglezi temperatura centralei termice prin condensare.
Nu sunt priceput în ale centralelor, deși cred că va trebui să fac pasul și în direcția asta. Știu doar că mi-a zis cineva că pot reduce consumul până la 30%. Totuși, până nu vezi, nu înțelegi.
În general, știu că un sistem de încălzire prin condensare consumă între 1,5 și 2,5 kWh pe zi, în funcție de mărimea casei și de nivelul de izolare termică. Până aici are sens. Cu toate acestea, consumul exact variază în funcție de numeroși factori, precum numărul de persoane care locuiesc în casă, temperatura dorită, frecvența și durata utilizării centralei termice, etc.
Cum stă treaba la voi?
ice4you a zis
Teoretic trebuie sa ai consum mai mic cand scazi temperatura, presupunand ca temperatura de afara si aia din casa nu se modifica. Mai curand e posibil sa fie mai frig (nu cu mult, 1-2 grade) in unele camere din cauza ca apa ajunge acolo prea rece si de aici sa fie ceva reducere de consum.
Ca sa functioneze condensarea cat mai eficient este nevoie ca temperatura apei pe tur sa fie cat mai mica. 45-50 de grade maxim. De asta centralele in condensare se preteaza bine cu incalzirea in pardoseala, ca acolo setezi temperatura apei mai mica sa nu te arda parchetul la talpi.
La o temperatura mai mica a agentului termic, incalzirea spatiului se face insa mai greu. Centrala merge mai mult timp sa incalzeasca spatiul. In practica insa conteaza dimensiunea caloriferelor. Un calorifer mai mare va incalzi spatiul mai repede decat unul mai mic.
Marius Cucu a zis
Să înțeleg că este normal, cu cat temperatura apei din instalatie este mai mica cu atat centrala in condensatie va functiona mai eficient, nu?!
Cred că sunt insa si dezavantaje. In functie de cum sunt dimensionate caloriferele e posibil sa nu ajungi la temperatura dorita in toata camerele, mai ales cand este foarte frig afara, sau sa creasca procentul de timp in care centrala incalzeste si circula apa prin instalatie, deci presiune mai mare indreptata spre pompa de recirculare.
Un alt dezavantaj ar fi ca la temperaturi mai mici de lucru nu sunt neutralizati compusii corozivi rezultati in urma arderilor si care, in timp, ataca arzatorul. Asta mi-a povestit ceva instalator recent.
Costin a zis
Un sistem de încălzire prin condensare consumă în mod obișnuit între 1,5 și 2,5 kWh pe zi, în funcție de mărimea casei și de nivelul de izolare termică. Cu toate acestea, consumul exact de energie variază în funcție de numeroși factori, precum numărul de persoane care locuiesc în casă, temperatura dorită, frecvența și durata utilizării centralei termice, etc. Este important să consultați un specialist în sisteme de încălzire pentru a determina consumul exact al centralei dvs. prin condensare.
Asta ne zice AI-ul. Ați încercat să citiți manualul?
Paraschiv Sorin a zis
Eu am facut cateva teste si am ajuns la urmatoarele concluzii: am calorifere supradimensionate (160cm cu 6cm grosime, 1960w/ camera de 12mp) primite gratis de la Romstal ( am comandat cu ramburs, au fost livrate de ei direct, am vrut sa platesc dar cica nu e nimic de plata…).
Am si aceasta centrala Viessmann 32kw (asta nu a fost gratis) setata la 45°C , acum afara e -2°C si e foarte cald in camera, iar la culcare inchid caloriferul. Am verificat la 21,5°C (setat termostatul) si temperatura exterioara -2°C/+2°C centrala pleaca de 2 ori pe zi, dimineata pe la 7-8 si seara tot pe la 20-21 maxim 22:00. Mi se pare decent.
utilaje covrigarie a zis
Pentru o centrala in condensatie in general eficienta maxima este la 45 de grade, nu la 50, nu la 55 de grade, asa cum considera unii. Acum, daca la temperatura asta nu face fata sa incalzeaza toata casa, poti sa o mai ridici (crescand si consumul).