Am avut la test noul Samsung QN95B unul dintre cele mai interesante televizoare pe care poate Samsung să le pună la dispoziție. Este la a 2 a generație de acest gen, iar anul trecut am fost printre primii care a pus mâna pe noile miniLED-uri. Anul ăsta am tras un ochi la evenimentul de lansare și abia acum m-am jucat mai mult cu el.
E disponibil aici.
Odată cu televizorul mi-a venit și un pachețel perfect pentru a te uita la filme, mai exact 5 luni de uitat la televizor la filme. Și un fotoliu de puf cât să facă experiența bună. Era bine să îmi lase tot 5 luni și televizorul :D.
Streaming-ul este la mare căutare, chiar și la noi. Se pare că cei de la TIFF au o platformă pentru a te uita la video on demand. Pachetul costă ~6 dolari pe lună sau se poate vedea materialul individual. De foarte mult timp mi s-a povestit despre materialul cu România Sălbatică, încă de când am vorbit despre cel al lui Mircea, dar nu am apucat să îl văd. Acum a fost ocazia perfectă. Oricum, costă 13 lei să-l închiriezi, cred că merită efortul ăsta, dacă nu îți faci un abonament nelimitat. Altfel, ca imagine, ce a făcut Bezergheanu îmi place mai mult, dar oricum sunt lucruri total diferite.
Cât despre platforma celor de la TIFF mi-ar plăcea să îmi zică și ce bitrate avem pentru filme și ce codecuri se folosesc. Nu am găsit nimic în FAQ referitor la asta sau poate nu am căutat eu unde trebuie. Materialele am văzut că sunt FULL HD, iar compatibilitatea este cu toate brandurile de televizoare: Android, Apple, Samsung, inclusiv calculator sau telefon mobil.
Am primit modelul cu box extern(OneConnect), cel care te ajută să eviți cablurile în partea de sus și să centralizezi totul din zona de „comandă”. Avem 4 porturi HDMI 2.1 și porturi USB.
Imagine
Avem eterna discuție între OLED și LCD. O repet și acum, dacă avem o cameră mai luminoasă, un miniLED este ce aveți nevoie. Panoul este VA, pe 100 Hz ca la orice lider de gamă.
Ca suport avem:
- HDR10, HDR10+ adaptiv
- HLG
Este împins de procesorul de imagine Neutral Quantom. Din păcate, Samsung nu menționează cât de multe miniLED-uri sunt pe suprafața panoului, la un moment dat, discuția era de aproape 570 zone de dimming și în jur de 700 pe modelul de 65′. Modelul testat de mine nu a avut probleme de uniformitate, ba chiar a venit în folie. Da, pentru prima dată am scos o folie de pe un televizor. Ca la telefoanele mobile!
Avem 5 profile de culoare:
- Dynamic
- Standard
- Movie
- Filmmaker
- Game Mode
Ultimul se va activa de la Connection-> Game Mode. O să vă apară o interfață dacă veți conecta un Xbox, un PC.
Profilele de Standard sau de Dynamic sunt de folosit doar dacă lăsați televizorul afară, în lumină puternică sau în showroom. Altfel, ar trebui să nu aveți ca opțiune una dintre aceste profile. Eu am folosit Filmmaker Mode, dar și Movie este destul de OK. Nu uitați că puteți să vă jucați inclusiv cu calibrarea cu telefonul, dacă nu sunteți pretențioși. Există și cea profesională, ba chiar Vicent a dat câteva tips aici.
Blooming există și cred că tehnologia va rămâne așa. Nu prea poți să reduci și pe negru și pe luminozitate. Alegi ori una, ori alta și scapi de orice stres de burn in.
Recomandarea mea ar fi să debifați și senzorul de lumină ambientală, dacă doriți să aveți o imagine cât se poate de corectă. El are grijă să coloreze în funcție de cameră. Eu am pereții galbeni, da știu, trec pe neutru, și îmi făcea tonurile un pic mai spre verde.
Software
Nu știu dacă vorbim de placebo sau nu, dar experiența mi s-a părut mai OK pe modelul de anul trecut privind modul în care se mișcă totul. Și asta pentru că iconițele sunt ceva mai mari și trebuie să încarce ceva mai multă informație, așa că pare ceva lag în meniu. Dacă mă gândesc bine cred că toată experiența asta a fost și din cauză că, anul acesta, nu l-am mai conectat pe fir, doar pe WiFi și timpul de răspuns nu este identic cu cel de pe cablu. Aici ține și de actualiză
Cumva, au împărțit televizorul în 3, cât să fie OK pentru toată lumea care caută:
- un televizor pentru media
- un televizor pentru jocuri
- un televizor pentru mediul ambiental
Practic, cred că strategia asta a fost făcută și pentru că au în ofertă și alte modele de lifestyle.
Telecomandă
Au apărut butoane noi, avem buton de Netflix, de Prime Video și de Disney+. E interesant cât de repede au intrat pe piața europeană si ce integrare au avut cei de la Disney+, deși țin minte că erau discuții de extindere încă de prin 2020, dar uite că au avut bani să integreze și butonul pe telecomenzile Samsung.
În rest, nu sunt diferențe între telecomanda pe care am avut-o anul trecut și pe aceasta. Pare identică, se încarcă tot de la soare. Dacă nu, puteți să o înfigeți într-un încărcător cu Type C și o încărcați în câteva minute. Doar că n-am auzit pe nimeni să aibă nevoie de mai mult decât lumina de la soare.
O experiență nouă legată de telecomandă a fost cu soundbar-ul. Anul ăsta mi-au trimis la test și un soundbar. Soundbar-ul are o telecomandă aproape identică așa că întotdeauna confundam pe una cu alta. Bine, cea de la soundbar poate fi eliminată ușor, dar tot e ciudat să te trezești mereu că mergi la ghici. Ține și de obișnuință.
În plus, aplicația Smarthings e chiar oki. Puteți să folosiți și pe aceea dacă aveți de gând să folosiți touchscreen-ul. Eu am folosit-o mai rar. E fancy la început din aplicație, dar clasic rămâne clasic.
Sunet
Sunetul mi-a plăcut și cred că ați putea rezista și fără un soundbar, cu cei 70W, dacă nu aveți o cameră foarte mare. Eu la 20mp n-am avut stres. Avem un sistem 4.2.2 ce sunt distribuiți pe laterale și experiența este mai mult ca ok. În plus, are fel de fel de tehnologii precum Samsung Object Tracking Sound și cumva adaptează sunetul în funcție de camera în care ești. Evident, oricât de mult ar dori să creeze bass cu acele zone de pe spatele acestuia, televizorul nu va reuși singur să facă asta din speakere. Are și un pic de simulare cu Dolby Atmos(pentru prima dată văd că Samsung face parteneriat cu cei de la Dolby), dar cu o bară de sunet stau lucrurile de diferit.
În pachet am avut și primul soundbar cu care m-am jucat acasă, de la ei. Este vorba despre Samsung HW-Q60B, un model din categoria de buget.
Modelul testat de mine costă foarte mult. Pur și simplu nu înțeleg strategia, dar am impresia că este mai scump decât cel de anul trecut. Probabil vor urma ajustări de prețuri, dar eu zic că undeva la 6000-7000 ar fi pentru modelul acesta. Dar ei mai fac promoții cu câte un soundbar, cu câte un gadget. Recomandarea mea ar fi, dacă vreți să mergeți pe miniLED, să vă aruncați un ochi pe seria de anul trecut. Sunt câteva îmbunătățiri, dar prețul e destul de mare.
Costin a zis
Ce diagonala a ajuns la tine ?
Marius Cucu a zis
Cel de 55′. De asta am și putut să îl pun pe măsuța aceea și să simulez chiar că mă uit la TV. O să vină și ceva material video zilele astea. Până atunci înjur la editare că am fost inspirat să filmez în automat și acum trag ca fraierul să corectez LOG-ul.
Daniel Bis a zis
N-are baba bani de miniLED, prefer sa imi iau ceva mai micut: microLED :))
Marius Cucu a zis
Hai să luăm case, nu display-uri la nivel de case. MicroLED-ul ăla costă 8 miliarde cât ai clipi. La imagine nu-s îmbunătățiri extraordinare. Până se epuizează stocul vechi, încă sunt o soluție foarte bună și cele de anul trecut. Abia se liniștește și prețul pentru ăsta.
Daniel M a zis
Salut, am si eu o problema cu PC (RTX 3060)+TV Grundig 55 GUB 8960 / Nu am semnal pe TV dupa ce pornesc PC ul !!! daca scot TV ul din priza 2-3 minute ,dupa repornire am semnal de la PC pe TV.Placa grafica are HDMI 2.1 si TV ul are HDMI 2.0 , sa fie de la cablul HDMI ???? Am folosit pina acum TV ul conectat la alte PC uri cu placa integrata sau placi video GTX fara probleme de semnal(cu aceleasi cabluri HDMI care le folosesc si acum),porneai PC ul si aveai imediat semnal pe TV / acum cand am conectat acest PC cu RTX 3060 nu mai vrea sa mearga decit dupa ce deconectez TV ul de la retea 2-3 minute …enervanta chestie …
Marius Cucu a zis
Nu ar trebui să fie probleme între HDMI 2.0 și HDMI 2.1. De la cablu poate să fie, de la drivere, poate poți încerca cu integrata de la PC să vezi dacă mai face probleme.
Daniel M a zis
…interesant este ca in momentul in care folosesti PC ul si totul este OK,ai imagine pe TV,daca dai un Restart la PC iti reapare pe TV no signal … am sa incerc direct din integrata sau iesirile DP de la placa grafica.
Am vazut pe Google ca este o problema des intilnita cu HDMI urile astea/ interesant este ca esti pe PC,totul in regula,ai semnal pe TV dar trebuie sa dai un Restart si din nou iti apare pe Tv: no signal Mi am adus aminte ca am un adaptor DP-HDMI si am conectat TV ul la portul DP de la placa video si vad ca mfckr problem a disparut/ pornesc PC ul si imediat am si semnal pe TV.
AD a zis
La momentul asta 55QN95b este la fel cu 55A90J : 8000 lei ? si sunt putin diferite totusi.
Marius Cucu a zis
Sunt, efectiv, tehnologii diferite. Nu ai cum să le compari direct. 🙂
AD a zis
Ideea ca daca te gandesti la burn in alegi Samsung cred. Daca nu te intereseaza foarte mult de burn in alegi Sony (are in plus si un radiator ptr racire . La fel cum este pe modelul de anul asta A95K)
La Samsung mai trebuie un mediaplayer ptr DTS care trebuie caculat in plus.
Marius Cucu a zis
Indiscutabil. Cei care citesc mai mult de un review pot merge pe OLED, cine nu e documentat mai bine merge pe miniLED. Sau poate că este într-o zonă mai luminoasă, cine știe?! Acolo OLED-ul nu poate bate un miniLED.
AD a zis
In acest moment, la ce vinde Samsung, cel mai bun model este QN95A, apoi QN90A si cel mai slab este QN95B ( QLED)