În primul an de pandemie am testat primul televizor din categoria celor de tipul miniLED. Dacă țin bine minte, era un model de la Samsung.
Atunci tehnologia era la început și foarte scumpă, iar producătorii nu reușeau să facă lucruri extraordinare. Mai mult, aveam și o pandemie în zonă și cu greu se găseau componente pentru televizoare. A fost haos generalizat.
De atunci tehnologia a evoluat. Dar s-a și diversificat. Au apărut modele mai ieftine, modele mai scumpe, de toate pentru toți. Anul ăsta am fost la Berlin și am văzut cât de bun este panoul de la LG Display raportat la cel de anul trecut.
Design-ul este total schimbat și televizorul, per ansamblu, este un intermediar între The One și OLED. Adică nu este atât de subțire ca un OLED, dar nici la fel de gros ca un The One. Inclusiv suportul este diferit, sunt 2 picioare pe lateral, față de unul mare pe centru. Este normal să fie schimbări pentru că este mai ușor, nu ai nevoie să susții atât de multă greutate.
Ca denumire îl veți găsi sub 2 forme:
- Philips PML9008
- Philips The Xtra – pe cutie am văzut că scrie The Xtra
Nu știu de ce n-au insistat mai mult pe The Extra, poate pe anii următori să facă mai mult branding, exact ca la The One.
Sunt 3 diagonale disponibile:
- Philips AMBILIGHT tv MiniLED 55PML9008
- Philips AMBILIGHT tv MiniLED 65PML9008
- Philips AMBILIGHT tv MiniLED 75PML9008
Eu am testat diagonala de 55′, dar cred că se observă și din poze că nu este în cadrul obișnuit.
Imagine
Am fost foarte curios să văd cum este un miniLED față de ce propune Philips pe The One. Da, se vede cu ochiul liber că e net superior. Totuși, vă zic din start că nu se apropie de un OLED. Nici măcar de unul de generație trecută, ca al meu.
Televizorul este cu panou IPS și cu iluminare miniLED. În peak ajunge la 1000 de niți ceea ce este mai mult ca suficient. Evident, întotdeauna e loc de mai bine. Fiind IPS aveți unghiuri de vizualizare bune.
Codecurile pe care le suportă televizorul sunt cele clasice. Philips suportă atât HLG, cât și HDR10+ sau Dolby Vision. Este unul dintre puținele branduri ce suportă toate codecurile populare.
Ignorați dungile orizontale din poza de mai jos, mi-am dat seama foarte târziu că nu aveam anti flicker activ la aparatul foto.
I-am descoperit câteva situații ciudate și nu înțeleg de ce se întâmplă asta. Sunt ceva lucruri neuniforme pe galben. Un ochi neinițiat n-o să observe lucrurile astea, dar pe mine mă deranjează. Există și un pic de backlight bleeding. Pe timpul zilei n-am observat nimic, însă seara este acolo la un colț în partea de sus. Nimic exagerat, însă trebuie menționat. Adică eu am monitor cu bleeding mai mare de atât. N-am reușit să pozez pentru a rămâne în istorie, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt. Acum cei care mi-au zis anterior că are foarte mult blacklight bleeding cred că este o treabă super discutabilă. La diagonala de 55′ mai mult de 5-6 cm în partea de sus n-am avut. Nu contest că pot fi loturi și loturi, dar modelul ăsta este distribuit de Emag. E random, nu e „pregătit”. Poate am avut noroc.
La upscalling este cam ciudat. Trec cu minus aici. E ciudat și cum este configurat la început. Când instalam un Philips cu android știam că dau Next, Next și aveam o imagine acceptabilă. Fac procedeul ăsta ca să mă pun în pielea oricărui om care ar folosi televizorul.
Eh, cumva duce contrastul by default foarte sus. Acel contrast în combinație cu un pic de claritate face ceva macroblock-uri destui de urâte atunci când aveți cadre largi. E deranjant, iar omul de rând va crede că televizorul are probleme, că „nu se vede bine”. Cu toate astea, aș mai aștepta o actualizare pentru că s-ar putea să se rezolve lucrurile astea. Eu vă recomand să reduceți sharpness-ul(claritatea) la maxim 1. Ca idee, la mine era presetat pe 5, iar imaginea era urâtă.
A trebuit să dezactivez și motion blur pentru că o lua razna în anumite situații. Aici nu e nimic grav și oricum ține de gusturi. Eu-s mai cinematic. Dar aveți opțiuni de natural, de movie. Vedeți ce vă place. E panou pe 100 de Hz nativ, nu sunt probleme oricum.
Pentru materialele de calitate, însă, lucrurile sunt OK. Am încercat în mai multe situații, pe Netflix, pe Youtube sau chiar cu porțiunile de filme pe care le rulez la fiecare televizor, iar lucrurile acestea trec neobservate.
Oricum, rămân la impresia mea că miniLED-ul rămâne doar o serie de top pentru tehnologia LCD-uri, nimic mai mult. M-aș duce un pic mai departe și aș zice că între un The One cu ambilight pe 100Hz și unul cu sistem de operare proprietar aș alege pe cel cu Google TV. Dar aici e love or hate. Unora le place android, unora nu.
Sistem de operare
Este un sistem de operare fără nume. Cumva cred că nu au vrut să îl denumească Saphi, poate că este scris cod nou pentru el. E televizor cu sistem de operare proprietar. Sunt bârfe pe internet legate de o denumire nouă: Titan OS. Să vedem dacă va fi confirmată în ianuarie.
Ideea este că e diferit și că ai nevoie de timp să te adaptezi cu el. Cumva, mi se pare că aduce destul de mult cu Saphi, ca interfață. Dar nu vă gândiți la ceva senzațional: interfața e pătrățoasă, nu au pus pic de efect în meniu, nicio tranziție. Adică pare a fi un linux ce nu are nimic de-a face cu android-ul, cu Google TV. N-aș zice că este mai rapid cu sistemul de operare proprietar, nici la schimbarea de canale, nici la deschiderea TV-ului, performanțele sunt aceleași. Însă, da, nu mai plătesc pentru licență la Google, pot avea preț mai bun pe viitor.
Este bine că sunt mai toate aplicațiile disponibile. La început credeam că sunt puține și sunt în curs de dezvoltare, dar nu, totul este prezent, gata dezvoltat. Rămâne de văzut ce se întâmplă în viitor, dacă vor fi ținute actualizate toate lucrurile. Ca de exemplu, aplicația de Youtube are ultima actualizare în 2022. N-am văzut, însă, Disney+, am înțeles că sunt discuții. Nici HBO nu este disponibil, însă aveți Netflix inclusiv cu buton pe telecomandă.
Nu îmi dau seama cum se instalează aplicații terțe. Poate vor veni prin actualizare de sistem de operare, poate va veni o aplicație terță, un soi de magazin de aplicații, nu știu. S-ar putea, totuși, să vină printr-o actualizare de firmware.
Am făcut și teste cu telecomanda veche, funcționează și aceea, așadar este compatibilitate directă. Mai mult, puteți descărca aplicația Philips Smart TV din Google Play pentru un control direct de pe telefonul mobil.
Telecomanda nouă este… diferită. Diferită la modul că apare un buton pentru o aplicație FreeTV. Acolo sunt foarte multe posturi internaționale, dar dacă nu veți avea internet foarte OK va face buffer. Unele dintre ele fac buffer încă de la început, unele sunt ce trebuie. Acum că gândesc la rece, l-am folosit pe WiFi, nu pe cablu. E posibil ca pe cablu să nu fie buffer.
Mă așteptam să fie mult mai greu să împerechezi televizorul cu aplicația, ba chiar să fie probleme. Dacă sunteți în aceeași rețea atât cu televizorul, cât și cu telefonul mobil efectiv se va deschide o notificare în care veți băga un cod de securitate. Nimic mai simplu.
Sunetul este bun și mă bucur că există o integrare cu căștile lor. Cineva a avut o idee bună să facă un soi de branding și pentru zona lor de audio. Există un cod QR acolo pentru a face împerechere ușoară cu căștile. Nu uitați că aveți și DTS disponibil.
Apropo de asta, ca de fiecare dată, subliniez că absolut tot am rulat fără probleme de la ei, am încercat mai multe tipuri de materiale și compatibilitatea a fost perfectă.
Ambilight
Vă vorbesc despre ambilight ca de fiecare dată pentru că sunt singurii. Bine, mai este și Samsung care a cumpărat un soi de implementare, dar n-am văzut să comunice ceva pe treaba asta. Sunt singurii cei de la Philips care comunică în direcția asta și au cu ce.
Deh, mie îmi place, îmi place să am ambilight în casă. Opțiunile sunt fix aceleași, nu este schimbat cu nimic de la modelele cu Google TV, ai acces la aceleași personalizări, este ce trebuie. După 4 ani de TV cu ambilight acasă am văzut opțiune pentru a seta culoarea peretelui. Eu am un galben unt și de multe ori îmi strică din culori. Odată setat o să ia cont de culoarea asta și-o să vă redea nuanțe mai OK, mai „curate”.
Am vrut să testez modelul ăsta mai mult pentru a vedea cum se comportă noul sistem de operare. Cred că este loc de a îmbunătăți meniul și să integreze toate aplicațiile populare de pe piața noastră: Disney+ este aici, HBO are multă lume, trebuie să fie disponibile. Imaginea este bună, televizorul este mai subțire, mai ușor decât The One și se vede o evoluție ca design. Bine, mie întotdeauna mi-a plăcut ce face Philips cu design-ul. Minimalist totul.
Rămâne ca eu să testez și alte branduri ca să îmi fac o impresie per ansamblu de cum a ajuns tehnologia de miniLED-uri. În 2024 o să pun mai mult accent pe seria asta.
- not paid
Am testat Philips 55PML9008
Păreri Pro
- mult mai performant ca TheOne
- sunet bun
- design OK
- materiale de calitate
Păreri Contra
- sistemul de operare
- nu foarte OK pe upscalling și HDR
finch a zis
Cu excepția LG, restul firmelor ce folosesc OS proprietar nu mă intereseaza. AndroidTV e cel mai sigur că aplicațiile functioneaza.
Am dat de TCL QLED cu AndroidTV și sunt foarte mulțumit. Acum au QLED cu microdimming și prețul e incredibil de mic.
Ziceam de android tv.
Am un Amazon Fire tv stick și deși știam că trebuie instalate unele aplicatii din surse incerte, am cumpărat. Motivul pentru care am luat stickul a fost sa prelungesc utilizarea unui Samsung vechi de 9 ani (performant la vremea lui, seria 6400) ale cărui aplicații au fost dezinstalate de Samsung. Chin cu instalarea HBO max din te miri ce sursa, APKmirror. După două luni a trebuit să reinstalez HBO max, aplicația refuza accesul. Iar chin cu căutarea versiunii corecte. M-am abonat la SkyShowtime (Paramount) și iar aplicația din APKmirror. Încă merge, dar nu mai vreau chestii incerte. Samsung nu mai exista pentru mine, nici tv, nici telefon.
Am luat un Xiaomi TV box, android tv stock. Cred că orice companie va pierde daca insistă cu OS proprietar. Toate aplicațiile necesită build custom pentru acel OS, costă chestia asta și eventualele nepotriviri și intirzieri frustrează clientul. Nu înțeleg de ce unii tot insista cu OS custom cînd deja exista Android TV. Monopol? Mă doare la bască, vreau ceva funcțional rapid, fără căcaturi proprietare.
Marius Cucu a zis
Samsung, pe telefoane, au făcut chestii faine în ultimii ani. Pe televizoare sunt foarte OK ca imagine, chiar Samsung Display are cel mai bun panou de OLED în momentul de față. Că-l dă și la Sony să facă televizoare e partea a 2 a. Nasol e că n-au Dolby Vision.
Cât despre sistemul de operare de la Philips e dreptul lor să încerce să scape de android. Titan este OK, dar se vede că e la început, chiar dacă la prima vedere pare un Saphi rescris pentru versiuni mai noi. Poate că au și nevoie de rebranding. Google TV, pe de altă parte, a avansat destul de mult, adică ambele mele televizoare au android. Partea mai puțin bună pentru orice producător e legată de prețul licenței. E Google, nu e operă de binefacere. Se plătește per unitate licența.
Din surse externe, din ce înțeleg, nu se pot instala prea multe lucruri. Presupun că prin actualizare de firmware o să fie. Din punctul ăsta de vedere, e trist, n-ai control deloc.
Cât despre stick-uri HDMI, da, sunt OK, dar nu când ai imagine ca la Philips-ul ăsta. Țin minte că am testat un stick de la Xiaomi și meh, îmi strica din culori, din imagine. Când ai un TV vechi de 4-5 ani înțeleg să pui ceva de genul, când e TV nou și nu e de buget, nu.
Adrian T. a zis
Parerea mea e ca miniled e un un led imbunatatit, cum e si qled, dar sunt tv de buget, sau asa trebuie sa fie. Performanta e oled. Nu stiu ce fiabilitate au panourile miniled, avand mii de minileduri ca iluminare de fundal. La tv led obisnuit, e o retea de leduri in spatele lcd-ului. Led-urile sunt alimentate in serie si paralel, astfel incat daca se strica un singur led, o buna parte din ecran nu mai e iluminata. Reparatia implica demontarea panoului si schimbarea ledurilor afectate, destul de complicat mai ales la panouri mari. De regula se cumpara alt tv. Miniled, acelasi principiu foloseste mii sau zeci de mii de leduri in acelasi scop si e clar ca sunt conectate tot serie si paralel. In acest caz probabilitatea de defectare este mult mai mare si daca un miniled e fail, pe ecran va aparea o zona sau zone intunecata. Ramane de vazut in timp care este fiabilitatea miniled. Oled e altceva, nu are iluminare spate si multe alte avantaje.
Despre stick conectat pe hdmi, am cumparat anul acesta un chromcast 4k, dar care are si sistem propriu, android, memorie, telecomanda. Se poate instala orice aplicatie de ex hbo, disney, etc. si nu costa mult. Dezavantajul e ca trebuie alimentat separat, ia cam 1A fiind 4k, consuma mai mult. Poate fi accesat atat de pe tel mobil (chromcast clasic) cat si separat, prin sistemul propriu.
Marius Cucu a zis
Eu am testat acum ceva ani 2 branduri chinezești, atât Xiaomi, cât și Realme. Modelul de la Xiaomi era cel mai vechi ca versiune. Pe lângă faptul că se încălzea, eu observam că strica și un pic din calitatea imaginii. Posibil ca cel 4K să fi rezolvat din lucruri, nu am mai testat seria nouă, însă ideea e aceeași, nu vreau să ajung „să bag unui TV nou sistem de operare suplimentar”.