Scriam acum ceva timp că ar fi mișto să vedem jocuri pe televizoare, ca oamenii să se joace direct fără consolă. Online, la câteva click-uri distanță.
Eh, iată că a venit vremea în care au apărut și televizoare OLED care au fost folosite ca monitoare pentru calculator. Eu am zis mereu p-aici că burn in-ul este rezolvabil atât timp cât ai un post TV, un Youtube, un Netflix în față. Asta pentru că televizoarele OLED au o bază de date prin care ajustează informațiile redate pe televizor, verifică imaginile statice și încearcă să rezolve burn in-ul. Până și oamenii de marketing dădeau ca 90-95% rezolvare de burn in. Nimeni nu zicea că rezolvă 100% problema.
Când folosești un televizor pe post de monitor, cu tehnologia OLED, lucrurile se complică. Bara de start este bară de start ce o să fie statică non stop, iar orice altă imagine poate să fie acolo pe termen lung, dacă nu ești atent.
Există refresh de pixeli, dar nu o să funcționeze la nesfârșit.
Pe de-o parte, dacă vrei cea mai bună imagine, trebuie să mergi pe OLED, fie și ca monitor. Eu mă gândesc de mult să merg pe un monitor de control OLED. Pe de altă parte, sunt șanse să nimerim fix ca Linus.
Ca televizor eu n-am nici cel mai mic stres. Se fac 2 ani de când am OLED și nici urmă de burn in. Stresul ar fi oarecum rezolvat pe miniLED. Dar acolo pierzi un pic la negru, însă câștigi la zonele luminoase. Perfect nu există.
Sunt laptopuri apărute cu OLED, încep să fie și alte soluții cu tehnologia asta. Dar cu cât ajunge mainstream, cu atât vor apărea situații de genul.
Eu unul aș mai aștepta înainte de a pune un OLED pe post de monitor. Să mai văd opinii.
Dan a zis
Si eu am un oled de 2 ani și 3 luni și arata impecabil e un C9 de la LG si merge 12 -14 ore pe zi fără sa exagerez iar în week-end poate si mai mult . O data am dat eu curățare pixeli , în rest si-a facut treaba el si tehnologia lui . Nu știu in viitor cum va fi ,dar acum e ca nou .
Pheno a zis
O sa fiu putin off topic. Mi-am propus si chiar am reusit sa testez “viata” unui televizor, in conditii de stres maxim. Locuiesc intr-o garsoniera confort 2 (ne sporit), de 24 mp cu tot cu baie si bucatarie, fara balcon si sunt fumator inrait, ca si sotia mea. Pe la inceputul lunii ianuarie 2017 mi-am achizitionat Televizor LED Smart LG, 100 cm, 40UH630V, 4K Ultra HD iar separat, telecomanada Magic Remote si Suport TV de perete A+ SPB5143, reglabil, 23″-55″. De cand am instalat televizorul, adica din ianuarie 2017 si pana in prezent, nu l-am oprit niciodata. Sa nu intelegeti gresit, asta nu inseamna ca a stat in stand-by ci cu imagine non-stop. A fost oprit de cateva ori, doar daca a fost vreo pana de curent prin zona. Ca observatie personala, televizorul functioneaza perfect, imaginea si sunetul sunt ca in prima zi si nici nu sunt semne ca ar putea fi vreo problema in viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Recunosc ca i-am luat garantie extinsa (+2ani) care intre timp a expirat si nu am folosit-o niciodata. As putea spune ca am o veioza cu TV. Nu am de gand sa-l opresc niciodata, decat atunci cand isi va da obstescul sfarsit. Pe la inceputul pandemiei, o singura data,l-am suflat de praf cu un mini-aspirator care are si functia de aspirare si cea de suflanta si i-am “spalat” ecranul. In rest, nu mi-am batut capul cu nimic altceva legat de intretinerea lui. Nu sunt sigur ca am inteles care e treaba cu burn in? Am folosit televizorul tot timpul, atat ca monitor cat si ca televizor, ziua si noaptea. Despre ce fel de “afectiuni” vorbiti?
ice4you a zis
Burn in nu apare la display’urile led, la alea in timp apar alte probleme in functie de tipul de iluminare.
VG Zotta a zis
LG OLED C1 implineste 6 luni de cand il am zic sa impartasesc cu voi cateva ganduri legate de experienta mea cu el, de modul in care poti folosi un oled pe post de monitor. Sau cum sa faci ca sa dormi noaptea fara sa te gandesti la „arsuri” pe ecran. Practic, este un fel de „adevarul pe care nu ti-l zice nimeni despre oleduri folosite ca monitoare”.
O sa zic de pe acum ca nu am nici macar o umbra pe ecran, daramite vreo arsura. Si ca, de fapt, burnin nici nu mai conteaza in ziua de azi. ABL este compromisul pe care il vei face daca vrei un asemenea „monitor”.
Sunt burnin free de 6 luni cu peste 12 ore pe zi de functionare si cele cateva mici ajustari vad ca functioneaza excelent. Dar pana ajungem la sectiunea cu sfaturi, o sa comentez putin asupra avantajelor si dezavantajelor care vin la pachet cand te decizi ca vrei un monstru de 48′ oled pe post de monitor.
In primul rand, trebuie sa pui in balanta ce este mai important pentru tine. Calitatea imaginii vine la pachet cu orice oled. Da, sunt diferente intre modele si producatori, dar sunt relativ minore pentru marea majoritate. Ele sunt mai evidente cand vorbim de anumite functii, prezente sau nu pe un anumit model. Ca LG C1 are 4x HDMI 2.1 si ceilalti au doar 2 poate fi un astfel de exemplu.
Pe de alta parte, LG (si ceilalti) nu marketeaza aceste TV-uri ca monitoare. Ele nu au, de exemplu, conectori DisplayPort. Este o usoara provocare sa-l folosesti ca monitor si trebuie sa stii dinainte la ce anume te inhami. Daca vrei un monitor pe care sa-l setezi o singura data si sa uiti de el, NU alege un OLED. Mergi pe un monitor LED, cu functiile care primeaza pentru tine. Daca insa vrei un display mare, cu cea mai buna calitatea a imaginii, pe care sa-l folosesti si ca monitor si eventual ca display pentru o consola (sau doua), atunci poate fi cea mai buna varianta existenta pe piata in acest moment.
De ce?
Pai in primul rand vei avea toate functiile posibile si imposibile (la altii). Vrei HGiG, DolbyVision gaming, 120Hz, VRR, G-SYNC, 4xHDMI 2.1? OK, le ai pe toate (pe LGC1/G1 ca altii au diverse lipsuri cand vine vorba de gaming). Nu vreau sa ma axez aici pe toate avantajele unui astfel de display ca s-a tot vorbit de ele, iar de fiecare data cand incerc sa zic ceva imi sare lumea in cap cu burnin. Frakk burnin, nu aia o sa fie problema ta, ci ABL. Asa ca pe astea doua vreau sa pun accent acum. Care e situatia dupa 6 luni? Si daca sunt probleme, cum le-am rezolvat sau cum m-am adaptat.
Zic sa incep cu burnin. Eu nu am. Deloc. Si nici LG-ul. L-am tot verificat de vreo 3-4 ori pana acum si nu vad nimic. Pe parcurs nu am observat nici probleme de remanenta, de genul celor care se pot rezolva folosind functia de „curatare” din setarile lui. Am luat bineinteles cateva masuri de la inceput si ce pot sa spun este ca, cel putin in cazul meu, m-am obisnuit rapid cu schimbarile, constient fiind de avantajele pe care le am.
Deci, ce masuri am luat?
– wallpaper engine cu un wallpaper dinamic (pete de culoare care se plimba pe un fundal negru)
– taskbar ascuns
– fara iconite pe desktop
– screensaver negru complet la 5 minute
– dark mode in windows (si in word cu ultimul beta) pentru a reduce frecventa cu care se activeaza ABL (mai jos despre asta)
– powertoys (functia fancyzones pentru impartirea ecranului, dar asta e mai mult pentru productivitate)
– Mod imagine ISF Bright cu OLED Light la 40-45 (dar puteti sta si cu modul Game Optimiser daca va jucati pe PC ceea ce eu nu prea mai fac in ultimul timp ca deh, GeForce 1060 isi spune varsta iar placile video sunt la preturi divine deja, iar noi muritorii nu prea ajungem la ele).
– HDMI input setat pe modul PC (asta e set it and forget it)
– energy savings OFF (iar aici daca aveti o problema cu asta pentru ca nu se protejeaza mediul o sa va zic ca nu ai cum sa ai o imagine cat mai apropiata de standard daca le lasi pe ON, deci… OFF)
Presupunand ca faci toate setarile astea si te obisnuiesti cu ele, atunci care sunt dezavantajele pe bune? Alea care te pot sacai o perioada ceva mai lunga de timp pana te obisnuiesti. Faza 2, cum ar fi. Ce descoperi si nu iti zice nimeni? Vezi mai jos.
Primul e ca pornesti si stingi TV-ul din telecomanda. Repet, nu e monitor deci stai cu telecomanda langa tine. Ceea ce oricum vei face daca ai si o consola conectata. Mai pornesti consola, mai pornesti o aplicatie (ca le ai pe toate), te poti uita la un post tv (nu am bagat cablul tv ca nu ma uit la tv, dar poti). Fiind un device multifunctional, cam ai nevoie mereu de telecomanda si te obisnuiesti sa o ai langa tine si sa o tot folosesti. Sistemul de operare merge bine, deci nu stai dupa el sa schimbe inputul pe PS5 sau sa se gandeasca cine stie cat pana porneste vreo aplicatie. Dai volumul mai sus cand te joci pe PS5 sau vezi vreun film pe Netflix, nu stiu, chestii d’astea. Este un device multifunctional si va trebui sa-l folosesti ca device multifunctional ca sa te bucuri de el. Iar eu pentru asta l-am luat.
Al doilea dezavantaj este ABL (automatic brightness limiter) si cred ca focusul pe asta trebuie pus cand vorbim de principala problema cu care te vei confrunta cand folosesti un oled ca monitor. ABL este o functie prin care se reduce automat luminozitatea panoului. Nu ai cum sa o dezactivezi, cel putin nu din setarile la care ai acces cu telecomanda din pachet. Se poate, cu o telecomanda de service, dar implica anularea garantiei si probabil cresti mult riscul de burnin.
Din experienta utilizarii timp de 6 luni pot sa spun ca sunt 2 variabile care influenteaza major frecventa cu care se activeaza ABL. Cantitatea de alb afisata si cat timp stau elemente statice pe ecran (ferestre de windows, de exemplu, care prin natura lor sunt statice daca nu le misti tu). Uneori, variatia de luminozitate este foarte mica. Alteori ceva mai mare si o vei observa mai ales daca ai cateva ferestre pe care nu le misti absolut deloc.
Daca ai un browser deschis si te plimbi pe facebook (cu scroll), atunci ai practic elemente in miscare pe ecran si nu vei avea o variatie de luminozitate.
Daca insa vrei sa scrii un email sau o postare pe facebook si te gandesti putin mai mult cum sa o formulezi, atunci vei observa cum luminozitatea scade usor. Cand are loc o scadere, ea este progresiva, nu brusca. Cand isi revine, isi revine instant si abia atunci observi cu adevarat diferenta dintre cat de luminoasa ar trebui sa fie imaginea in mod normal si cat de luminoasa era ea de fapt in acel moment.
Aici fac o mentiune importanta si o sa spun ca nu iti dai seama DELOC de modul in care actioneaza ABL in filme sau jocuri. Cu un asemenea tip de continut nu vei avea probleme. Eu ma refer acum strict la ceea ce se intampla cand folosesti tv-ul ca monitor si ai ferestre statice pe ecran.
M-am obisnuit dupa 6 luni? Da, bineinteles. Cat mi-a luat? Nu pot sa zic sigur, dar comparativ cu ajustarile de mai sus, ceva mai mult. Faptul ca m-am obisnuit nu inseamna ca nu mai observ diferentele de luminozitate in anumite situatii. Le observ, dar nu ma mai deranjeaza deloc. Oricum, nu este ceva enervant ca nu iti sare pulsul de fiecare data cand scade luminozitatea. Este pur si simplu o experienta complet diferita de cea pe care ti-o ofera un monitor LED si trebuie sa te acomodezi cu noua situatie. Bineinteles, daca stai pe OLED Light 80 sa zicem (din 100) vei observa mai des diferentele. Pe 40-45-50 mai rar si in plus pragul de la care porneste nu mai este atat de sus.
O sa ziceti ca nu prea e ok sa platesti atat si sa faci un asemenea compromis. Si da, asa e. Daca nu e ok pentru tine, nu lua oled. Simple as that. Inseamna ca toate celelalte avantaje pentru tine nu conteaza. OK, move on.
Daca insa ti-l doresti tocmai pentru toate celelalte avantaje, va trebui sa te bucuri de ele si sa intelegi ca ele vor eclipsa intotdeauna orice alta problema. Pentru ca vei ramane cu gura cascata de fiecare data cand vei porni un film in DolbyVision sau un joc in HDR.
Strict ca monitor, avantajul este dat de rezolutie si diagonala. Nu mai stai sa faci artificii in windows si sa pui aplicatiile sa scaleze. Mergi pe 100% si gata. In plus, poti sa ai deschise browsere, whatsapp, messenger, word, excel, spotify sau youtube, toate deodata. Modul in care iti imparti ecranul (cu powertoys) tine de imaginatia si dorintele tale. Si este o placere sa lucrezi asa pe un display cu o asemenea diagonala.
Btw, al meu sta pe perete dar l-am vazut instalat si pe un brat (exista unul care ii suporta greutatea) si ambele variante mi se pare foarte bune.
Daca ai ajuns pana aici si mai ai intrebari, baga un comentariu. Eu nu vreau sa recomand tuturor sa foloseasca un oled pe post de monitor, dar daca totusi vrei sa te arunci, ar trebui sa stii cateva chestii inainte. Este o experienta formidabila, nu as mai schimba ecranul cu nimic altceva momentan si tot ce imi doresc este poate unul de 65′ ca sa inlocuiesc TV-ul principal (un Samsung QLED din 2016 care in continuare se tine foarte bine).
Pe de alta parte, daca nu vrei sa-l folosesti ca monitor si tot ce vei face cu el este sa te joci, sa te uiti la un film si eventual la TV (cu toate ca zilele astea posturile TV o sug din plin), atunci este cea mai buna alegere pe care o puteti face si nu veti regreta deloc.
Pheno a zis
Extrem de interesant review. Si eu pun pe OFF, Energy Saving mode. La monitoare am setat „never” pentru Power, sleep si screen. Pacat ca nu exista (sau poate nu stiu eu) televizoare OLED de 28-38 inch. Am o mica garsoniera si deja ceva ce depaseste 40 inch e prea mare.
Marius Cucu a zis
Nu există monitoare OLED decât de minim 48′. De la anul vor scoate modele de 42′ și 34′. Probabil că cele de 34′ vor fi monitoare.
Pheno a zis
Daca la anul apar televizoare sau monitoare OLED de 34″ si daca le produc LG (sau poate Philips), de acum ma apuc sa fac economii.
Marius Cucu a zis
Samsung a anunțat momentan, probabil și LG. Philips nu produce monitoare, ia panouri din alte părți, dacă țin bine minte. La televizoare sigur iau de la LG Display, la monitoare s-ar putea să fie de la BOE și alții. Oricum, nu știu cine va produce exact panouri OLED.
Pheno a zis
Samsung nu foloseste QLED? Am inteles ca sunt diferente mari intre OLED sii QLED (avantaj OLED), dar poate n-am inteles eu bine.
Marius Cucu a zis
Ba da, LCD cu iluminare QLED, dar de la anul vor să facă și OLED cu iluminare QLED. Am detaliat mai multe p-aici. Sper să nu fie prea tehnic. 🙂