Fugitiv, a ajuns și televizorul LG C1 la mine pe scară. Vorbesc despre modelul acesta.
În general, încerc să testez în cât mai multe condiții televizoarele, dar de data asta s-au întâmplat nefăcute. Nici televizorul nu a stat prea mult la mine, mi-a picat și serverul, acolo unde aveam toate pattern-urile cumpărate și comparațiile pe care le făceam, dar și atenția a rămas spre server, nu spre televizor.
Așadar, pot spune că sunt mai mult impresii după ce am testat al 3 lea televizor OLED al anului.
Am testat:
Cel mai probabil va urma și noua generație de la Philips, dar am înțeles că încă n-au ajuns prin țară. Nu știu de ce au decalat lansările, înainte îi aveam pe vară la teste.
LG C1 este unul dintre cele mai ieftine televizoare OLED din seria 2021. Sigur, nu vorbesc despre modele precum A1, acolo unde lucrurile sunt diferite. E clar construit să fie model ieftin, pe 50Hz.
C1, în schimb, are toate opțiunile pe care trebuie să le aibă un televizor în 2021, ba chiar m-aș duce mai mult și l-aș orienta și spre gaming. Până la urmă, până și pe etichetă vezi G-Sync. Am amici care și-au pus LG C1, modelul de 48′, pe post de monitor și, aproape se face anul, iar acesta n-are pic de artefacte, de burn in. Mi se pare genială treaba și, poate reușesc să dau și de niște laptopuri cu OLED, să testez mai în detaliu.
Ca opțiuni pe imagine ai:
- Dolby Vision
- profil FilmMaker Mode. A venit pe Cinema Pro(ceva profil custom) și imaginea părea mai ok decât ce îmi afișa FilmMaker Mode
Ca orice televizor de la LG, din ultima vreme, nu beneficiază de DTS, așa că trebuie să aveți în vedere ce fișiere folosiți.
Îmi dă un pic cu virgulă faptul că LG-ul rămâne cel mai subțire de pe piață. Sigur, Panasonic a pus radiatoare, Sony a adăugat sunet și n-a reușit să îl mai facă chiar atât de subțire, dar ăsta e… mult prea subțire.
În fapt, sunetul nu mi-a zis nimic special, dacă mă raportez la competiție. Dacă vrei un sunet OK ai nevoie de un soundbar.
WebOS 6.0
Cred că, după ce am testat Samsung, nu poate să fie nimic mai rapid la pornire, cel puțin. Cumva, webOS s-a îndreptat spre android. Sau ambele au ajuns la un numitor comun din punctul de vedere al interfeței. Android 10 nu este atât de optimizat momentan. Am văzut destul de multe hibe față de versiunea anterioară, aici se întâmplă la fel. Au vrut să fie tot mai multe elemente în mișcare, să se încarce thumbnail și automat că lucrurile nu sunt perfecte.
Îmi place că au început să aibă și ei conectivitate cu AirPlay și tot felul de aplicații. Am mai văzut integrarea asta așa mișto doar la Samsung, însă, mi se pare un pic inoportun totul aici. Integrarea o înțeleg, atât timp cât ai un telefon disponibil, doar nu conectezi televizorul cu mașina de spălat din casă sau cu aerul condiționat. În general, te joci cu telefonul, dar tu când renunți la divizia de telefoane… E drept, nu am avut timp să testez să văd dacă se poate conecta cu alți androizi.
Telecomanda
Nu știu ce ar putea să schimbe la ea, nu e diferită față de acum 2 serii sau chiar 4-5. E foarte tare ideea și, odată ce te obișnuiești cu ea cred că nu te poți întoarce la cele clasice. Pointerul acela este ceea ce trebuie. Totul super rapid. Genial!
Poate că la butoanele cu aplicații extra să se umble. M-am obișnuit atât de mult să am Youtube pe tastatură încât mi se pare ciudat să nu fie acolo. Dar deh, fiecare brand cu parteneriatele lui. Cel mai probabil, veți folosi Netflix și cel mult Prime Video de acolo, ca servicii de streaming.
Pe ansamblu, nu este un televizor OLED rău deloc. Cred că și-au găsit foarte bine nișa și îl marketează ca fiind de gaming. HDMI 2.1 și ai zis tot. Era mișto de măsurat input lag și toate cele, dar la viitoarele versiuni. Opțiuni de calibrare există, ca de fiecare dată, integrare cu Calman, chiar și versiunile home, așa că vă puteți juca și voi cu calibrarea.
Ca imagine aș putea spune că nu ajunge să fie peste Panasonic sau chiar Sony, dar nici nu ajunge nici la prețul, dar nici consumul acelora. Pe eticheta LG scrie ~100W, pe când la Panasonic scrie ~600W. Evident, cel din urmă se bate a fi cel mai luminos de pe piață. E pe modul: uite ce putem să facem, în timp ce LG-ul este mult mai accesibil, e adresat tuturor.
Adrian Bolocan a zis
Totuși se zvonea că vine și disney+ curând și pe la noi, ori am impresia asta în mod greșit. Poate o să prindă, cine știe..
Marius Cucu a zis
Încă din 2019 ziceau că vine. Întâi în centru est(adică la polonezi, apoi mai spre est, pas cu pas)
Nici americanii n-au venit prea devreme la București.
Stefan a zis
Salut Marius!
Sunt in cautarea unui upgrade pentru actual meu tv (Panasonic 50cx680).
Ce model imi recomenzi dintre OLED (LG C1, Panasonic JZ1500, Sony A80J) sau NEO QLED (Samsung QN90).
Diagonala: 55 inch
Televizorul il folosesc doar pentru seriale si filme (Netflix, Hbo Go, Amazon Prime).
Marius Cucu a zis
Cât de luminoasă e camera în care îl vei folosi?
Stefan a zis
Salut Marius!
Semi-luminoasa.
Luminozitatea televizorului actual este ok. (Panasonic 50CX680)
Marius Cucu a zis
Bun atunci. Pentru cea mai bună imagine aș zice JZ1500, dar mult mai intuitiv în tot ceea ce poți să faci aș zice că este Sony, apoi LG-ul.
Stefan a zis
Salut Marius!
Mulțumesc pentru ajutor.
Panasonic 55JZ1500 îl găsesc foarte scump și doar pe un site din România. Sony 55A80J îl găsesc la 7000 lei, LG C1 la 5000 lei. Merita diferența de 2000 lei pentru Sony?
Marius Cucu a zis
Nu aș zice că merită 2000 de lei în plus. Dacă nu le ai în paralel, nu vei vedea diferențele. Rămâi la C1.
Sorin Mihail a zis
Ce parere ai despre formatele audio pe care le stie C1…?
Recomandari de soundbar-uri cu fir? (care sunt formatele oblig pe care trebuie sa le cunoasca)
La acest TV nu ai loc in fata sa pui soundbar decat daca il cocoti pe ceva.
Marius Cucu a zis
Discuția e mai lungă legată de formatele acceptate. Poți alege cam orice model care are și Dolby Atmos și să nu fie entry level, evident. Dacă ai pretenții la DTS… cam greu 🙂
Sorin Mihail a zis
Am pretentia ca orice alt utilizator normal ca atunci cand platesc pretul pt un TV G1, C1, CX sau samsung de ultima generatie sa stie sa decodeze DTS – sau daca nu stie din fabrica sa ceara niste bani in plus si prin update de soft sa stie.
Cand cumperi un asemenea TV – el trebuie sa aiba de toate. ca de aia e varf de gama.
Un user ce vrea?? Sa ii mearga toate cum trebuie. Nu vrea o masina porsche echipata cu radio casetofon!
Tv mai vechi stiau sa decodeze DTS. Acum in prezent am impresia ca intentionat nu l-au pus, fie ca sa taie din costuri, fie ca sa te impinga spre a cumpara abonamente de la diversi furnizori de filme (netflix, prime etc).
In plus cred ca exista un razboi invizibil al formatelor: Dolby Atmos, DTS:X – si sa fim rezonabili – fiecare din ele este foarte bun chiar si pentru un purist in alte sunetului – deci e doar o batalie de marketing.
Marius Cucu a zis
Samsung nu știe, LG nu știe, Panasonic nu știe. Ultimul LG care știa de DTS era modelul din 2019. LG C9. La Samsung nu îmi amintesc. Dacă ai nevoie de DTS trebuie să te orientezi spre Sony, Philips. Acestea încă mai au codecul.
Sorin Mihail a zis
Stiu asta. Sunt intelesi toti intre ei.
Orice om normal la cap vrea DTS. Sony sunt aberant de scumpe, prosteala pe fata. Diferentele fata de C1 (maxim 5% la imagine) sunt f mici si au si alte minusuri. Philips nu e parte din trioul premium: LG, Samsung, Sony – si au si ele minusurile lor.
Am un media player chinezesc de 450ron – TV Box X96 4GB RAM cu android – play-aza tot – asta de ce poate si pe super TV-ul asta nu se poate?! Ca sa iti complice viata desigur.
Marius Cucu a zis
Eu le-am testat destul de mult, am Philips OLED acasă și diferențele nu sunt atât de mari. Într-adevăr, pe HDR nu putem emite pretenții, nu sunt chiar la fel de luminoase, iar androidul e mai ciudat. Dar nu i-aș scoate din top 5. 🙂 Mai ales, pentru ambilight și sunet, la anumite modele.
Evident că găsești playere sau chiar BluRAY, la nevoie, mult mai ok decât ce oferă televizoarele.
Sony, anul ăsta are tot dreptul să fie scump, chiar e foarte mișto pe HDR, iar JZ2000 de la Panasonic e din altă poveste. Dar pentru plusul de performanță, parcă n-aș vrea un televizor cu 550W consum. 🙂
Sorin Mihail a zis
Ce parere ai despre grey uniformity pe OLED – si cum un utilizator poate aprecia daca a nimerit un ecran decent sau submediocru…? E clar ca toate au mici problemute.
Eu pe c1 55″ – la gri 5% – pot vedea dungi verticale si in stanga sus o pata usor mai intunecata…
Marius Cucu a zis
Dacă la alte valori nu este sesizabilă acea pată cred că poți să o ignori, evident, dacă nu e mare. Perfect nu are cum să fie niciun model. Dungi verticale ai pe toate modelele, poți verifica inclusiv aici pe blog, că am pus poze cu mai toate. Dacă acea pată o observi și când ai conținut dinamic trebuie retur, dacă e doar pe 5-10% eu zic să o ignori.
Marius Cucu a zis
Am găsit un video în calculator, în care comparam Sony, Samsung, Philips(de la dreapta la stânga). Cam acestea sunt diferențele pe HDR, ținând cont de faptul că aparatul meu nu redă chiar realitatea, nu pot să redau 100% ceea ce vezi cu ochiul liber. Ține cont și de faptul că Philips și Sony au unghiuri de vizualizare mai prost poziționate decât Samsung, care e perpendicular, dar atât mi-a permis spațiul din casă.
Sorin Mihail a zis
Am luat un film in format Dolby Vision: 2160p.WEB-DL.DDP5.1.Atmos.DV.MKV.x265
Atat pe PC – playat prin VLC – cat si pe pus pe stick USB – playat pe LG Oled C1 – culorile se vad date peste cap, f mult verde aiurea. Imaginea si sunetul sunt fluide.
Care este problema…?
Marius Cucu a zis
Mă gândesc că MKV-ul nu respectă parametri, probabil când s-a randat/ exportat filmul. Nu e film original, nu?!
Sorin Mihail a zis
Ii respecta. 🙂 Scrie clar – atentie ca e Dolby Vision. Dar nu inteleg ce imi trebuie ca sa il vad.
Marius Cucu a zis
Ai cum să îmi trimiți o porțiune din el să văd și eu sau eventual să filmezi?! Poate ne dăm seama?! 🙂
Sorin Mihail a zis
L-am si sters. il gasesti usor. No.Time.To.Die.2021.2160p.WEB-DL.DDP5.1.Atmos.DV.MP4.x265-NOTIMETOCRY
Mare Marius a zis
Buna ziua Marius
As avea nevoie de un sfat pentru achiztionarea unui TV OLED…bugetul alocat este de aproximativ 10000 de lei(cu + sau – )….diagonala sa nu fie mai mica de 165 de cm…m-am documentat foarte mult si tot nu pot decide care sa fie …dintre Sony A80 sau A90, respectiv LG şi Panasonic…ma refer desigur la modelele din anii 2020 si 2021…???
Multumesc
Marius Cucu a zis
Păi putem începe să eliminăm din ele prin prisma DTS-ului. Panasonic nu are DTS, JZ2000 consumă foarte mult față de restul, iar opțiunile pentru sistemul de operare sunt destul de clare, zic eu. 🙂
Florin a zis
Salut Marius,
Calitativ, ca imagine, este diferența mare între Sony A80J si Panasonic JZ-1500? Se justifica o diferență de circa 2000 lei între cele doua modele de televizoare, Panasonicul fiind mai scump?
Dar 500 lei diferenta între Sony A80J si LG C1?
Ma interesează un tv folosit mai mult pentru filme artistice,documentare,muzica pe youtube.
Ce îmi recomanzi?Eu m-am gândit ca Sony ar fi produsul de mijloc, situat între Panasonic și LG.
Mulțumesc frumos.
Marius Cucu a zis
Ca posibilități de calibrare, ca opțiuni în meniu Panasonic știe ce vrea. Au și sistem de operare nou și nu mai e atât de robust, dar ochiometric nu vezi diferențe atât de mari. Pentru mine lipsa DTS-ului e mai importantă atât la LG C1, cât și la Panasonic JZ1500. Da, la Panasonic ai tot ce e mai bun pe partea de codecuri, dar dacă n-ai acel conținut… degeaba.
Pe de altă parte, la Sony, chiar dacă e android, nu mi-a plăcut deloc sistemul de operare de anul ăsta. Dar dezavantajul lor a fost că a fost primul model testat din țară și update-urile au venit după.
Ideea că dacă nu le ai în paralel nu vei simți diferența. Ca imagine, eu aș zice că LG C1 e un pic peste A80J, dar sub A90J.
Ovidiu Badea a zis
Salut, Lg c2 de 65 la 6900 ron sau C1 de 65 la 5400 ron …. 1500 ron diferenta merita ?
Marius Cucu a zis
Da, sunt diferențe la diagonala de 65′. Dacă există buget, C2 e mai OK.