Iată, mergem pe al 9 alea an în care vă scriu despre televizoare. Deja vă povestesc despre cele mai importante 5 branduri și printre rânduri apar noutăți și despre al 6 lea: TCL pare că rămâne aici pentru mult timp. Mai mult, văd că au și telefoane pe piața locală semn că vin cu de toate. Sigur, i-am căutat destul în ultimii ani, dar mai au până cresc și concurează cu cei mari.
Repet ce am tot zis, dacă pe LCD lupta este mai dificilă, iar chinezii încep să domine un pic piața din cauza faptului că japonezii nu mai văd rentabil, iar coreenii abia dacă au retehnologizat anumite fabrici, pe OLED treburile sunt simple: avem Samsung Display și LG Display. E concurență!
Mi-a plăcut ce am văzut în 2024 legat de televizoarele OLED și am apreciat că evoluția a fost vizibilă față de anii anteriori. Ce-i drept, am testat Panasonic, am testat LG, am testat Sony și Philips. N-am prins la teste un Samsung și trebuie să se schimbe asta în 2025. Bine, am testat un The Frame, dar nu există termeni de comparație.
Mi se pare că asta trebuie să fie principalul avantaj: să testezi de la un an la altul și să vezi schimbări vizibile.
După ce am văzut la CES pare că trendul este total diferit față de ceea ce știam până acum. Dintr-o dată, tehnologia cea mai nouă nu mai este OK, așadar MLA 2.0 a dispărut de la principalii producători, însă avem o serie nouă marketată diferit.
În fapt, trebuie să recunoaștem că Samsung Display a rupt cu panoul lor QD-OLED și LG Display încă nu găsește o formulă să concureze pe BT 2020. De aceea nevoia disperată a LG Display să aducă tehnologii noi.
În traducere liberă: Samsung Display se duce la 4000 de niți în peak, în timp ce LG Display se duce la un maxim de 3700 de niți, cu sau fără MLA.
Și nu e un lucru rău pentru că dă drumul noilor tehnologii. Sunt diferențe vizibile de la un an la altul și implicit consumatorii au de câștigat.
Philips
Nu am ce să vă povestesc despre ei pentru că abia în februarie lansează lucruri. Sigur, se leagă mult de LG Display, dar cât de curând este plecarea în Barcelona să vedem exact noile modele așa că revin atunci cu mult mai multe informații.
Panasonic
A anunțat o generație nouă de televizoare, mai luminoasă decât cea anterioară, cu o matrice cu 2 filtre albastre și răcire și mai bună pentru modelele lor. Nu au anunțat că e vorba de panou LG Display, deși istoric… ei asta au folosit, iar 3700 niți în peak fix asta înseamnă. Cel mai probabil au drept de a modifica panoul și prinde un pic la marketing folosit nume pompos: tehnologia Primary RGB Tandem.
Abia aștept să le văd și eu în Europa, probabil prin mai-iunie.
Samsung
Mi se pare ciudată reținerea Samsung privind panoul. Bine, pe de-o parte înțeleg mișcarea, însă ei când prezintă un televizor nou îl anunță ca fiind cu tehnologia OLED, nu știi dacă este WOLED sau QD-OLED. Probabil pentru că pe anumite piețe abordarea e diferită. Deocamdată, nu e confirmat, însă pare că Samsung S95F ar folosi WOLED, nu QD-OLED așa cum m-aș fi așteptat. Anul trecut doar S90D a avut WOLED, anul ăsta pare că inclusiv modelul superior o să fie așa.
Interesant este că vom avea modele de 83′, însă s-ar putea să nu ajungă în toate regiunile. O să revin cu actualizări când văd noutăți.
LG
A anunțat seria nouă și cu mult focus pe LG G5. Era de așteptat. Le-aș pune cumva în paralel cu modelele celor de la Panasonic pentru că sunt destul de multe asemănări. În sfârșit, reușesc și ei să schimbe telecomanda și să o adapteze un pic la 2025.
O chestie tare la LG, în special pe noul webOS, este legată de personalizare. Veți putea vorbi cu telecomanda și se va schimba profilul fiecărui utilizator în funcție de vocea lui. Se vor putea crea 10 utilizatori, fiecare cu setările lui. De testat asta.
Hisense
Prea puțin comunică în România, așa că mereu uit de ei. Totuși, au scos primul microLED pentru consumatori. Am văzut și eu unul afișat de Samsung acum ceva ani la Frankfurt. Nu aș zice că mi-a rămas în minte, la vremea aceea eram mai fascinat de OLED și era mult mai interesantă tehnologia. Poate s-a îmbunătățit de atunci. Poate ajunge să fie mai ieftină tehnologia la 3 ani distanță.
Piața de televizoare OLED nu stagnează de nicio culoare, iar miniLED-urile vin tare din urmă. Nu le-am abordat atât de mult, dar ușor-ușor trebuie abordare separată și pentru ele.
Adaugă un comentariu