Am de ceva timp un Samsung Galaxy Fold 3 pe mână și am încercat să îl butonez în toate situațiile. Am zis că trebuie să am câteva impresii înainte de recenzia finală.
E primul telefon de genul pe care îl testez, deși tehnologia nu e chiar nouă și chiar OPPO și LG par să vină cu tehnologii noi. LG a renunțat la divizia lor, dar vor produce pentru alții. Să vândă alții, dacă ei nu se pricep.
Deși suntem la a 3 a generație de telefoane de acest gen, tehnologia încearcă să găsească soluții pentru anumite lucruri.
Telefoanele pliabile au format video diferit
Facebook, Instagram, Youtube nu sunt optimizate pentru noul format. Se pierde foarte multă informație de pe display din cauza asta. Și nu știu dacă s-ar putea rezolva cumva asta. Nu cred că vrea cineva să revină la formatul 4:3.
Grosimea gadgetului e mult mai mare
Orice ar face ei, e gândit să ai 2 display-uri unul peste altul. Oricât de premium ar fi, tot nu reușește să facă un gadget subțire. Momentan!
Pe lângă grosime, nici proporțiile nu sunt tocmai ok și asta fără husă. Modulul de camere joacă frumos pe masă, dacă n-ai husă. E și normal, nu aveam pretenții de mai mult, pe o tehnologie relativ nouă.
Display
Display-ul, oricât ai vrea să ascunzi asta, la jumătate are o dungă, iar touchscreen-ul nu este atât de responsive. Trebuie să te adaptezi să nu folosești des zona aceea. Da, e folosibilă, dar la îmbinare nu e atât de rapid.
Dunga aceea este vizibilă când nu sunt zone deschise la culoare. Dacă imaginea este plină de informație abia îți dai seama că este un pliabil acolo.
Altfel, am văzut că LG anunța că au găsit ceva soluție pentru problema asta, așa că viitorul sigur o să fie mai bun în întreaga industrie.
Ca o concluzie după primele săptămâni, nevoia de a deschide alte dispozitive e tot mai mică cu un display mai mare. Nu am avut nevoie să deschid un laptop, un televizor pentru cast, ci m-am bucurat de dispozitiv. Eu zic că pentru creatorii de conținut o să fie foarte util un gadget d-ăsta pe viitor. Acum e scump!
Adrian Bolocan a zis
Zici că o să trăiască mult tendința, sau va dispărea ca multe altele?
Marius a zis
Nu știu, dar e altceva. De mult nu am mai butonat cu plăcere un gadget.
dam167 a zis
Nu cred că sunt viitorul, dar ar putea deveni populare dacă vor fi foarte subțiri, gen ca un telefon normal când sunt închise. Și dacă ar costa la fel ca restul telefoanelor, evident.
Problema e că nu aduc nimic în plus când vine vorba de utilitate. Nu sunt nici laptop, nici tabletă, nu poți să zici că faci efectiv ceva în plus cu el. Dacă ești genul care face chestii on the go vei avea cu tine măcar o tabletă, pentru că aia se apropie de un laptop. În rest, dacă trebuie să faci ceva anume te vei descurca și cu un telefon normal – asta în cazul în care e un caz izolat, că altfel ești ăla cu tableta la el.
Am ascultat interviuri pe tema asta și nu mi-a dat nimeni de înțeles că se poate face ceva mai bine sau mai ușor pe un asemenea telefon, spre deosebire de restul. Ca și în cazul laptopurilor cu mai multe ecrane, ai ceva în plus dar nu destul cât să poți folosi eficient acel ceva. Pui pe jumate de ecran un twitter și clientul de mail pe ailaltă jumate? really?!
Mă bucur că există, sunt încercări care ne ajută în general, dar nu mi se par produse cu adevărat utile. Chiar și pentru creatorii de conținut, arunci un iPad în geantă și aia e, că oricum ai o geantă. Iar legat de software, nu se înghesuie nimeni să optimizeze software pe ceva ce evident nu va deveni popular prea curând.
Marius a zis
Eu am plecat în Italia fără nicio problemă cu ea. Mi-a picat blogul, l-am resuscitat on the go, am transferat poze de pe aparat ca să le pot edita pe display mai mare, am dat de site-uri non responsive de la italieni și-a fost mult mai bine pe un display mai mare.
Ba chiar, pandemie friendly, m-am jucat și-am pus atât codul QR de certificat verde pe o parte și biletul pe alta, iar vameșii italieni bolboroseau: e Motorola, ba nu e Samsung, e ăla nou. 😀
Depinde mult de tipul de călător. Eu mă uit la fiecare gram pe care îl car în spate și încerc să am cât mai puține gadgeturi.
Pe mine nu m-au prins deloc tabletele, poate că trebuia să vină pliabilele.
Pheno a zis
Maine-poimaine o sa apara ceva stil acordeon cu ecrane fara numar… Pentru copii sunt haioase, dar tot desktop-urile raman baza. Totusi sunt doar telefoane, care incetul cu incetul si-au pierdut functia de comunicare, devenind un fel de struto-camile. Sunt tare curios cati utilizatori folosesc simultan doua sau mai multe continuturi audio/video, cand oamenii n-au decat doi ochi, doua urechi, un nas si o gura, niste maini si ceva picioare. Cred ca ne-ar mai trebui cel putin un cap si cam tot atatea creiere ca sa le urmarim/folosim simultan, dar poate ma insel… Dar deh, dai un ban si-l dai degeaba. Se cheama ca stai in fata. E cam ca tigaia dubla, care costa dublu si orice ai face tot o singura omleta iese si culmea, nici nu se schimba la gust. Problema e ca tehnologia avanseaza de cateva ori mai rapid decat putem noi evolua. In cel mai fericit caz, unii dintre noi pot incerca sa se laude ca sunt in pas (care pas?) cu trendurile. Ma indoiesc fiindca au aparut mult prea multe inovatii, inventii, modificari, imbunatatiri, ca sa le cunoastem macar din auzite, daramite sa stim sa le folosim. Vorba unui amic, „-Nu-ti lua echipamente mai inteligente decat tine, fiindca dupa aia ai sa spui ca sunt defecte fiindca te depasesc…”
dam167 a zis
Comentariul tău îmi pare un „get off my lawn!” sau „tinerii din ziua de azi!”. Telefoanele sunt, dacă vrei, dispozitive totale de comunicare – audio/video + aproape orice fel de mesaj, prin internet. E practic un PC pe care-l ai în buzunar și care îți înlocuiește aparatul foto și player-ul pentru muzică.
N-ai cum să asculți una și să te uiți la alta, dar poți să asculți ceva în timp ce trimiți un email. De ce ai nevoie de multitasking doar la PC, când faci exact același lucru pe mobil?
Nu înțeleg chestia cu lăudatul și e destul să te uiți la ce se întâmplă zi de zi: cum trimiți niște poze? cum arăți cuiva ceva, sau cum trimiți documente? cum transferi bani, cum memorezi un anunț sau cum înregistrezi ceva, orice?! Cred că ne-am obișnuit deja cu multe lucruri și am uitat cum era înainte să avem un PC în buzunar. Ce am enumerat eu aici folosește mai toată lumea, chiar și oamenii în vârstă s-au adaptat. Înțeleg ideea că apar tot mai multe gadget-uri care de fapt nu te ajută, ci doar sunt acolo pentru că ne permite tehnologia, dar telefonul nu face parte dintre ele. Cunosc oameni care au renunțat la PC-ul de acasă în detrimentul telefonului pentru că se pot plăti cheltuielile și face cumpărături și de pe un telefon.
Stefan a zis
Au mai încercat cei de la Samsung cu telefoanele pliabile și acum câțiva ani .
Utilizatorii au avut probleme cu display-ul la o utilizare îndelungată .
Marius Cucu a zis
A mai avansat tehnologia între timp. Cred că ăsta era garantat la câteva sute de mii de mișcări de genul. Pe măsură ce te obișnuiești cu dispozitivul îți piere cheful să te joci cu flipul.