De când nu ați mai văzut o recenzie de telefon midrange aici pe blog? Nu-i așa că vă e dor?!
Am bifat Nothing, am bifat Honor, am bifat realme, cum era să ratez și Samsung când vine vorba despre telefoane midrange. Mai mult, am avut și un S24 lângă… atunci când le-am testat. De multe ori le-am confundat, Samsung a reușit să uniformizeze seriile. Sigur, există diferențe de performanță, de calitate a materialelor, însă, un om neinițiat nu ar vedea foarte multe diferențe la exterior.
Seria A de la Samsung este una dintre cele mai vândute serii de pe piață. În traducere liberă, ei fac o mare parte din cota de piață cu ajutorul seriei acestea.
Pe de altă parte, e o competiție imensă în categoria asta de preț, cumva orice nou producător vine pe piață scoate și un midrange. Ca de fiecare dată vă zic că un midrange nu este perfect: unul are camere mai ok, unul rezistă mai bune, altul filmează mai bine. Nimic nu e perfect.
Din ce am observat eu până acum transformarea celor de la Samsung este îndreptată spre durabilitate. Protecții OK, design preluat de la seria S, calitatea pe primul loc, apoi… performanțele. Cumva trebuie să faci un balans între preț versus beneficii.
Față de seria de anul trecut aș zice că nu merită să insistați cu un upgrade. Nu aveți motive de upgrade. Oricum, aveți destui ani de suport software, însă nu o să fie o diferență majoră de la un an la altul.
Pentru că este o introducere ceva mai lungă vă zic din start, ca să nu mai pierdeți timpul. Dacă aveți buget: luați A55. E superior!
Display
Ca display, cel de la A55 este superior, sunt mai mulți pixeli pe aceeași rezoluție. Ambele au 120Hz, ambele modele au tot 6.6′. Avantajul direct al A55 este faptul că are integrare cu HDR10+ și poți să urmărești conținut de pe Netflix mai bun.
Ambele sunt modele luminoase, aș zice că este peste multe modele testate anul ăsta. De pus în balanță și faptul că are protecție IP67 și Gorilla Glass Victus+.
Ce aș avea de criticat la ambele modele este faptul că marginile sunt cam late. Nu sunt de 2024. Parcă au avut niște display-uri în sertar și au zis că trebuie să le folosească. Din punctul ăsta de vedere, competiția este peste. Acum deh, cu o temă închisă la culoare n-o să observi.
Încărcare
25W. E puțin, e foarte puțin pentru midrange. Să stai peste o oră să încarci un telefon… e mult. A35 chiar se încarcă în aproape o oră jumătate cu un încărcător pe care trebuie să îl cumperi separat.
Autonomia este mai bună la A55. Asta este pentru că are procesor mai OK și chiar display mai OK. Bateria în sine este de 5000 mAh la ambele. Nu sunt diferențe foarte mari, dar e mai bine, câștigi 1-2 ore în plus de autonomie.
Sunet
Mi se pare că este identic. Samsung oricum s-a auzit bine mai mereu. Important este că sunetul este stereo, e destul de clar, e ce trebuie.
Nu prea poți face diferențe și, dacă vreți, cam asta e diferența între Samsung și alte branduri. Pun accentul și pe sunet în categoria asta de preț.
Hardware
Sunt 2 generații de procesoare pe telefoanele lor. La A55 avem procesor pe 4 nanometri, Exynos 1480, în timp ce pe A35 avem procesor pe 5 nanometri Exynos 1380.
În testele sintetice și nu numai, totul e un pic mai rapid pe A55. Ai o senzație că se încarcă aplicațiile mai repede, iar testele confirmă lucrul ăsta. În teste sintetice procesorul de pe A35 intră puțin în throttling, în timp ce cel de pe A55 stă mult mai bine. Se vede că sunt îmbunătățiri pe procesoarele noi de la Samsung.
Camera foto
Dacă te uiți pe hârtie parcă specificațiile sunt aproape identice la ambele telefoane. Totuși, experiența de folosire îmi zice ca A55 este superior. Parcă zici că au făcut diferențierea din software. Chiar și așa, aș completa că am văzut midrange-uri mai interesante din punctul de vedere al camerei. Parcă zici că sunt limitări făcute special, ca să le diferențieze.
Sigur, pe timp de zi procesarea și rezultatele sunt asemănătoare. Viva Samsung și procesarea lor „liniară”. Pe timp de seară limitele lui A35 sunt vizibile cu ochiul liber, cel puțin la camera standard. La cea ultrawide diferențe nu sunt. Așadar, putem spune că A55 se bazează pe o cameră principală mai OK. La zoom ar fi trebuit să dau manual, digital, așa că am preferat să nu fac comparația pentru că era evident câștigătorul.
Ca design, cu greu le poți diferenția. Aș merge pe A55 fără doar și poate, dacă m-aș gândi că vreau un telefon pentru o perioadă mai lungă de timp. E mai performant, mai puțin lag în meniu.
Cum ziceam, din punctul de vedere al performanțelor pe hârtie sunt modele mai bune pe piață. Nu sunt chiar de brand și cu siguranță telefonul nu va avea construcție atât de bună și suport tehnic pe atât de mult timp. În plus, beneficiezi de serviciile și integrarea specifică Samsung. Software-ul este clasic Samsung, mai nou au și Knox pentru seria A și mai toate integrările importante de la seria S.
Am citit multe reclamații privind senzorul de amprentă de la ambele telefoane. Cred că a fost o situație de moment pentru că modelele pe care le-am testat eu n-au avut nici cea mai mică problemă.
Până în momentul în care am publicat eu materialul au mai apărut câteva actualizări. Au mai fixat din lucruri, pe foto. Principiile rămân aceleași, oricum.
Cât despre cele 2 modele, nu aș face rabat de la A55 decât dacă nu sunteți interesați de poze și filmări. La toate capitolele A55 câștigă. Dacă vreți să faceți actualizare de la A54 sau A34 nu văd rostul. Diferențele sunt mici.
Alexje a zis
Chiar ma gandeam zilele astea ca atunci cand va veni vremea, cu ce sa inlocuiesc A52 5G. Daca exista ceva midrange mai bun decat Samsung seria A. Imi e teama sa incerc alte branduri pentru ca cam tot ce am avut inainte a fost extrem de slab pe langa acest A52. E primul Samsung pe care-l folosesc si am dat vreo 350€ cand s-a lansat. Cel mai scum avut de mine a fost un huawei de 500€, dar nimic nu s-a comparat cu A52.
As ramane totusi la seria A ca tot m-am obisnuit.
Crezi ca merita altceva? Se tasteaza bine pe A55? In afara de un Lumia 720 si un iPhone 3GS, pe nici un telefon nu s-a tastat bine.