De-a lungul timpului, am făcut câteva fotografii mai mult sau mai mult ok. Multe dintre ele au fost cu telefonul, dar recunosc că pasiunea mea este aparatul foto. Iubesc Sony-ul meu și capabilitățile lui de a face fotografii, dar și de a face filmări foarte bune.
Tehnica nu este diferită deloc în a face poze bune cu telefonul față de a face poze cu un dispozitiv profesional. Practic, avem nevoie de câteva tehnici de bază pentru a le putea aplica în ambele direcții.
Până la urmă fotografia o faci cu orice dispozitiv, nu?
Da și nu. Când vorbim de o poză trebuie să mergem la bază și anume la senzorul camerei foto. Cu cât este mai mare un senzor, cu atât o fotografie are mai multă cantitate de lumină de prelucrat.
Așadar, cu cât avem un senzor mai mare, cu atât facem poze mai bune pe întuneric, prin simplul fapt că o lentilă poate să absoarbă mai multă lumină.
De aceea toată lumea dorește un DSLR sau mirrorless pentru a face fotografii.
Sigur că da tendința este aceeași pe telefoanele mobile, doar că acestea beneficiază de mai multă putere de procesare, iar în ultimii ani chiar s-au văzut îmbunătățiri majore pe telefoanele mobile datorită expunerii lungi.
Revenind la titlu:
Cum obținem o fotografie bună cu telefonul pe timp de noapte?
Am testat multe telefoane în condiții diferite, în diferite țări, dacă vreți. Am plecat cu premisa că un telefon trebuie testat la pas, în vacanță. Vă invit să citiți categoria asta acolo unde sunt suficient de multe poze cu telefonul.
M-am gândit să vă spun câțiva pași pe care i-aș face eu în cazul în care aș vrea să îmi îmbunătățesc fotografiile de noapte.
Folosiți moduri de noapte
Telefoanele, față de aparatele foto compacte sau cele profesionale au avantajul unei stabilizări mult mai bune. Luăm ca exemple testele făcute de mine în articolul ăsta, din Londra.
Un telefon high end, în momentul de față, te ajută să stabilizezi imaginea pe timp de noapte.
M-am jucat în ultima vreme cu următoarele telefoane ce aveau opțiuni de noapte:
- Samsung S21 Ultra
- Samsung S21
- Samsung S20 Ultra 5G
- Samsung Note20 Ultra 5G
- Huawei Mate30 Pro
- Xiaomi Mi Note 10
- Oneplus 7T Pro
- Oneplus 9 PRO
- Huawei P40 Pro
Așadar, poți să faci cu ușurință poze cu expunere lungă. Acele poze cu expunere lungă sunt cele mai indicate pentru a face poze reușite.
Ați putea spune: „Dar de ce să aștept 20 de secunde pentru o poză? Telefonul ăsta e prost!„
Greșit, foarte greșit și vreau să subliniez lucrul ăsta pentru că anumiți influenceri de la noi au făcut praf anumite telefoane prin simplul fapt că… aștepți mult după poză.
Explicația este simplă: telefonul are nevoie de mai multă lumină pentru a nu crește ISO-ul și tocmai de aceea se apelează la această opțiune.
Un pic mai evidente sunt pozele din Grecia făcute cu aparatul foto de aici.
Adaugă o lumină în plus
La fel de bine ar fi să căutați surse de iluminare de care să vă legați. Poate un bliț de la un alt telefon, poate o lumină de la un magazin, orice. Când vorbim despre fotografie vorbim despre lumină.
Evident, trebuie să vă jucați cu lumina existentă, cu direcția luminii. Lucrurile astea le veți înțelege în momentul în care veți prinde mai multă experiență și testa poziții.
Folosiți setări custom, nu mai folosiți Auto
Nu înțelegeți că sunt unul dintre oamenii care nu suportă auto, ba chiar pe aparatul foto recomand prioritatea de apertură, la momentul potrivit. E și ăla un semi auto.
Dar telefoanele au modul PRO, acest mod pro îți permite, de exemplu, să scazi un pic ISO și să crești expunerea. Ideal ca o poză să arate decent este să ai ISO cât se poate de mic, dar să fie suficientă informație în histogramă.
Folosiți un stabilizator de imagine, mai ales pe modul Pro
Deși am zis că telefoanele sunt din ce în ce mai bune pe stabilizare, anumite telefoane nu sunt acolo.
De fapt și de drept, cei care ar trebui să facă teste ar trebui să folosească un trepied și o telecomandă sau temporizator pentru a face poze corecte, pentru a putea diferenția. Credeți că fac mulți asta? 🙂
Sunt o grămadă de astfel de gadgeturi care te ajută să-ți îmbunătățești fotografia.
După ce ați rezolvat cu cele de mai sus, după ce ați învățat că este bine să trageți cât mai necompresat posibil, vom merge în editoarele de poze și vom învăța să lucrăm cât mai bine cu culorile.
Dacă sunteți obișnuiți pe telefon e ok, dacă nu și varianta unui laptop sau PC este bună. Mai aveți și alte idei?
Adaugă un comentariu