A fost recent o conferință în care cei de la Technics au prezentat 2 noi modele de căști. Este vorba despre EAH-AZ80 și EAH-AZ60M2. Eu am primit la test versiunea EAH-AZ60M2.
Nu am testat foarte des căști wireless „de băgat” în ureche. A venit, însă, un pachețel de la Tehnics cu ceva căști wireless in ear. S-au nimerit fix în perioada în care se făcea separație de gaze pe scară. Sau când izolau vecinii de vizavi blocul. Romantic, nu?
S-au potrivit la fix.
Ce avem în cutie?
Cutia este mică și dotată. Avem una bucată cablu de încărcare, o grămadă de dopuri pentru fiecare dimensiune în parte și… manuale. Căștile sunt rezistente la apă, adică sunt certificate IPX4.
După cum bine știți, eu nu sunt chiar un fan al genului ăsta de căști, dar dacă ai căști cu LDAC cum să nu te bagi să le testezi? Mai ales când vin cititorii și îți vorbesc despre seria veche și tu nu poți să le zici că deja testezi noua generație.
Cum se conectează?
Inițial, mi s-a servit aplicația nouă, cu actualizarea pentru căștile acestea. Dacă nu vrei să personalizezi nimic e suficient doar să ai un telefon cu Bluetooth activ și va veni notificarea de împerechere. Simplu, ușor.
Dacă vrei să faci personalizări sunetului trebuie să te îndrepți spre aplicația lor. Aceasta se numește Technics Audio Connect și o găsiți în Google Play. Mai aveți și Technics Audio Center în zonă, dar aceea este pentru boxe, pentru alte nebunii.
Cum se aud?
Înainte de toate, am descoperit un telefon care nu reușește să facă treabă pe Bluetooth. Mi se pare ciudat și sper să se rezolve printr-un actualizare software.
Altfel, niciodată nu am considerat că modelele de tip in ear se pot auzi foarte tare. Eh, la maxim efectiv nu le poți ține în urechi. Parcă zici că m-am întors de la ORL. Și nu e vorba numai de auzit tare, chiar se aud foarte bine. Echilibrat.
Ai 3 poziții de noise canceling. Le-am mai găsit și la Technics A800. Ei au și termen de marketing: Technics Dual Hybrid. Practic este o combinație dintre un filtru software digital și un microfon cu reacție suprimă zgomotul din exteriorul căștilor, în timp ce un microfon cu reacție asociat cu un filtru hardware analogic inhibă zgomotul din interiorul căștii.
Mi-a plăcut că am putut sincroniza cu Bluetooth-ul pe 2 telefoane și puteam în paralel melodia. Când dădeam play pe una, se oprea cealaltă. Partea mai puțin OK era că dacă intram pe un Facebook și derulam se activau sunete și oprea activitatea de pe celălalt telefon. Dar cred că nimeni n-o să stea să facă asta mereu. Vor rămâne în standby și vor fi folosite atunci când e nevoie.
Le-am folosit și în apeluri, se aud OK, OK, iar interlocutorul n-a băgat de seamă că sunt de pe căști. Eu nu sunt confortabil să vorbesc la căști, am făcut asta de dragul testelor.
LDAC
Nu am reușit să fac mare lucru cu el. Adică între un telefon declarat cu LDAC și unul fără nu am sesizat diferențe. Și problema cred că era legată de telefon pentru că, deși el, în teorie suportă, în practică nu i-am dat de cap nici din zona de Developer. Chiar voiam să văd dacă sunt diferențe notabile.
Baterie
În cutie poți scoate până la 25 de ore de autonomie, iar o singură încărcare ar trebui să asigure undeva la 7 ore de autonomie cu zgomotul de fond activat. În plus, beneficiază și de încărcare wireless. Nu folosesc încărcarea wireless, dar e bine de ținut minte.
Când văd genul ăsta de căști mă gândesc direct: băi, dar îmi stau în ureche? Eu am mai testat și alte modele și ori n-am fost eu în stare să le pun cum trebuie în ureche, ori n-a fost ce trebuie. Eh, ar merge să dau din cap și pe rock cu ele la ureche.
Mai mult, sunt interesante gimmick-urile astea privind locația. Efectiv, din aplicație poți sa setezi dacă vrei să îți localizeze căștile în caz că se pierd.
- Căștile au venit de la Panasonic România. Nu există o colaborare comercială, însă sample-ul rămâne la mine.
AD a zis
Eu le am deja de 1 sapt si sunt multumit de ele. Si este o diferenta intre SBC si LDAC;) Inca am samsung A32 *o sa ii schimb cu Xiaomi 12T Pro cred desi imi pare interesat Google Pixel 7 /Pro* si nu am nici o problema cu bluethooth. Cand am le-am luat din cutie si am introdus in ureche din SBC la Bluetooth Audio Codec am LDAC, Streaming : 96 kHZ (sample rate), 32bits/sample (bits per Sample), streaming Stereo, si la Bluetooth Audio LDAC codec am pus: Optimized for Audio Quality 990/909 .
PS ca sa poti sa faci pairing-ul sa verifici in setarile tale si la Bluethooth si acolo ar trebui sa ai Calls, Audio, si LDAC care trebuie sa ii pui pe ON;)
Cred ca din ce analiza am vazut cele mai bune in acest moment sunt Sony linkbuds S si Technics az60 raportat la sunet/pret
Marius Cucu a zis
Nu am zis că nu e diferență, ci doar că telefonul se lăuda că suportă LDAC, de fapt, nu puteam să activez opțiunea. O să mai încerc și cu altul, poate e mai mult noroc.
Tu ai EAH-AZ60M2 sau EAH-AZ60?
AD a zis
TECHNICS EAH-AZ60E
EAH-AZ60M2 este un update la AZ60
Adrian Bolocan a zis
Giveaway?
Marius Cucu a zis
Poți spera, da.