Financiar, se spune că am ajuns sau chiar am depășit Portugalia. Nu pentru că am evoluat noi mult, ci pentru că din 2019 au făcut ei greșeli și inclusiv pandemia le-a pus piedici.
Turismul le-a fost pus și el în cap și, raportat la ceea ce am văzut la alții cu greu și-au revenit.
- Citește și: Emigrare în Portugalia?
Nu înțeleg limba lor, însă poți citi prin gesturi că oamenii sunt OK, își văd de colțul lor. Sigur, pe măsură ce ajungi în zonele turistice este și mai bine, în zonele cu foarte multă populație, a se citi Lisabona, educația nu mai este la ea acasă, mă refer la cea din trafic.
Dar când e vorba de zonele cu un pic de turism ca om în trafic, pe stradă, te simți în siguranță. În România nu prea. E agresivitate de la A la Z. O resimți de fiecare, dar de fiecare dată când revii în țară. Parcă cineva te bagă în priză.
O altă idee despre Portugalia și, în vest, în general, ar fi cea a cerșetorilor. De data asta m-am întâlnit cu „ai noștri” și a venit din start: „îmi dai și mie 2 euro?!” Ori după față, ori ne-a auzit vorbind mai devreme. Sau poate are face detect pe bază de nație activat.
În schimb, e pentru prima dată când pățesc treaba aia să fiu băgat în seamă, să te întrebe cum e viața în România, ca mai apoi să îți ceară 2 euro doar pentru că i-ai răspuns la niște întrebări. Am zâmbit, m-am făcut sărac, am plecat mai departe.
Mi s-au părut mult prea multe situații de cerșetori pe care le-am evitat noi ușor. Nici nu avem mulți turiști, dar nici nu avem atât de dezvoltată zona de cerșit.
Am adunat destul de multe poze cu oameni bătrâni din Portugalia. Să urci atât de mult, să cobori atât de mult, mi se pare incredibil de greu. Și, totuși, oamenii stau acolo și încearcă să-și ducă bătrânețea.
E ideea aia în care zici că la bătrânețe te retragi undeva la cald și liniște. E destul de multă liniște în Portugalia, dar pare un chin să te așezi în zona aia. Tot la Spania mi-e gândul, dar să prind aripi undeva prin iunie și să mă mai întorc în septembrie-octombrie. E groaznic de cald vara la ei.
Bobses a zis
Tenerife clar – e cald tot timpul anului. In nordul insulei, ca sunt proprietatile mai ieftine (chiar daca vremea e mai buna in sud).
Daca ar fi sa ma mut acum doar pentru cativa ani, as alege fara sa stau pe ganduri Barcelona.
Marius Cucu a zis
Trebuie să îmi fac niște trasee, să ajung și pe acolo, să am și eu o părere mai extinsă.
Constantin a zis
Marius, ca sa traiesti si mai ales sa muncesti in Barcelona, trebuie neaparat sa inveti catalana. Care nu e asa de usoara precum spaniola, are oarecum ceva germanic, e destul de diferita de spaniola. Viata e scumpa, chiriile sunt enorme, e o criza a locuintelor foarte mare in Barcelona. Asta din cauza turismului dar si a faptului ca e o zona dezvoltata economic si vin sa munceasca acolo oameni din toata Spania si chiar din America de Sud.
Mai adauga si problema politica a secesionismului catalan care tulbura apele de cativa ani buni (poate ai vazut la televizor bataile de la „referendumul” pentru independenta din 2017 dintre Guardia Civil si manifestanti).
Daca ar fi sa emigrez in Spania, nu as alege Barcelona ci mai degraba zona Valencia, sau poate Tara Bascilor (desi si acolo e problema limbii, care nici macar nu e indoeuropeana, deci e foarte diferita de tot ce se vorbeste in Europa).
Marius Cucu a zis
La săraci, in Andaluzia. Nu îmi place Barcelona. Adică nu pentru locuit, nu ca oraș.
vali a zis
portugalia nu, germania da imi place stilul lor de viata desi e mai rece si mai pe singuratate asa
Alexje a zis
Eu m-as muta in Portugalia mai mult pentru clima, ca Belgia e… Dar nu stiu mai nimic despre tara in afara de cateva poze. Cu invatatul limbii cred ca e usor. Am invatat eu olandeza, cred ca portugheza e mai usoara. Daca si Sumudica stie, eu de ce nu as invata :D.
Nu stiu nimic de nivelul de trai si posibilitatile de munca.. Cert e ca vin portughezi si lucreza in Belgia. Sunt si prin Brugge destui care lucreaza. Vorbesc ocazional cu doi care trec pe la serviceul nostru. Nu stiu nici o limba in afara de portugheza, dar ne descurcam. Ma inteleg si ii inteleg in discutii despre viata asa in mare, fara detalii. Nu pot ramane aici, nu vor. Stau 5-6 ani, fac bani si revin in tara lor.
Marius Cucu a zis
Nivelul de trai e fix ca în România. Orice e mai simplu decât limbile pe care le-ai învățat tu.
Alexje a zis
Nu ma gandeam sa fie asa. Ma gandeam mereu ca e peste Ro cu mult. Pai de ce apar mereu doar Romania si Bulgaria mereu pe ultimele locuri cand vine vorba chestii economice?
Marius Cucu a zis
Depinde la ce cifre te uiți. Uite aici o comparație.
Iulian M a zis
Nu m-aș muta în Portugalia cu toate că e cald și pe timpul sezonului rece. Am locuit acolo o perioadă. Vara într-adevăr e deosbit de cald și au numai un munte pe care ninge o dată la 7 ani.
Aș alege Germania sau Olanda.
Constantin a zis
Nu m-as muta in Portugalia. Italia este tinta mea (nordul Italiei, mai exact) unde am deja o parte din familie care m-ar ajuta sa ma integrez mai usor.
Daca anul viitor ies prost alegerile electorale in Romania, asa cum banuiesc deja, imi iau catrafusele si plec.
Marius Cucu a zis
Cred că pentru prima dată zic: felicitări. 🙂 Nu sunt fan Italia pentru mai mult de-o vacanță, dar înțeleg ideea.
Daniel Bis a zis
Parca si mie imi vine sa vand totul si sa ma mut intr-una din insulele Canare