Cine credea ca democratia(puterea poporului) exista, se inseala amarnic. E o falsa impresie. Niciodata puterea n-a fost la oameni, la cei care nu sunt importanti, nu au o functie. Poate ca nici aia cu functii nu sunt OK, pana la urma oricine are un sef nu? in orice domeniu! Ca esti prost, ai un prost mai mic sau mai mare, ca esti smecher, probabil ca ai un smecher mai mare…si tot asa.
Salutam cu totii statul roman, cu toate cele bune si…cele rele. Pe cele bune normal ca le numaram pe degete, pe cand pe cele rele… le gasim la tot pasul.
Una dintre cele rele este legata de pensiile romancelor. S-a ridicat pragul la 65 de ani. Un prag pe care multi dintre romani nu-l vor atinge sau… vor „iesi” din sistem dupa cativa ani. Ce inseamna asta?!
Ca ai cotizat o viață si nu primești nimic!
Stiam ca statul iti ia o gramada de bani, dar nici chiar asa.
Cat trebuie sa plătești la stat dacă faci afiliere în Romania?
Taxele sunt următoarele:
- 10% sănătate
- 10% impozit
- 25% pensie(dacă depășești 12 salarii pe an sau 24 salarii sau 36 de salarii)
Ok, oricine plateste impozite, dar cu ce ma ajuta statul? Imi plătește el internetul? Imi dezvolta el infrastructura? Imi plătește el pensia?!!!
Are cineva incredere in firmele particulare care ne gestioneaza banii din pensii?
Nu doar pensia este problema, sistemul de sănătate? Auzeam o barfa ca peste ceva timp vom avea un pachet standard, de minime servicii pentru care vom fi asigurati. Nu zic ca nu este buna asigurarea sociala, noi niciodata nu cred ca vom putea suporta operatii grele din salariile noastre. Dar sistemul sanitar la noi nu exista. Cel putin la mine in Ploiesti, Spitalul Judetean e la pamant. Si n-o zic doar eu, o zic si oamenii care suna si ne cheama tot mai des sa filmam nebunia de acolo.
Toate veniturile impozitate
Da, de acord, sa fie un parteneriat intre stat si cetățeni. Noi cotizam si avem parte de câteva servicii din partea statului. Care sunt acelea? Avem drumuri? Avem funcționari publici de calitate? Avem justiție? Avem politie?!
zambesc a zis
Cel mai mare hot din Romania este statul, povestea ca nu vor mai fi bani de pensii peste 30-40 de ani eu una demonstrata de multi economisti..probabil statul se bazeaza ca nu vom ajunge sa ne pensionam, de aceea serviciile medicale sunt cum sunt…
Marius Cucu a zis
Nu as avea nicio problema daca acestea ar fi facultative. Dar mai avem mult pana la asta pentru ca inca nu avem privati destul de OK.
Evelina a zis
Care calitate? 🙂
Marius Cucu a zis
Evident ca nu exista…
Postolachi Dumitru a zis
Te-ai trezit cam tarziu!!! Eu spuneam aceasta de la sfarsitul lunii aprilie 2013
Altfel eu as fi dispus sa se renunte la toate taxele de care eu nu beneficiez si sunt dispus sa platesc mai mult pentru ceea ce folosesc: de exemplu eu de 20 de ani n-am beneficiat de o aspirina din partea statului dar am cotizat cu sfintenie la CAS si CASS (crede-ma ca nu-s bani putini deloc), la pensie nu sper asa ca nu inteleg de ce as plati pentru ceva de care n-as avea parte, s.a.m.d.
Impozitul pe venit/profit mi se pare curata camatarie din partea statului cat timp nu se face nimic spre folosul publicului larg ci doar se folosesc pentru a umple gaurile negre ale asistentei sociale.
Practic nici una din taxele pe care le platim nu se intoarce inapoi inspre noi ci sponsorizam o anumita categorie sociala: ciocoii noi si asistatii social…
Marius Cucu a zis
Ai dreptate si nu la faza cu Casa de Sanatate. Azi esti sanatos tun, maine te imbolnavesti grav si trebuie sa faci o operatie de 200 000 mii euro. Ce faci daca nu ai asigurare? Te duci la privat?! Din cate stiu eu nu acopera multe servicii nici cele private.
E drept ca ai scris si tu un articol, chiar am comentat pe vremea aia, chiar daca nu eram foarte informat. Eu nu vreau ca articolul sa se indrepte spre Profitshare, a fost doar un exemplu, daca vrei… a fost cel mai recent tabel cu platile catre stat pe care l-am vazut. Tocmai de aia l-am dat exemplu. 🙂
Da, impozitul pe venit este ditamai camataria, dar… legala. Insa, lucrurile astea le-au facut toate regimurile, nu unii sau altii. Nu stiu cum statea treaba cu impozitul progresiv, de pe vremea celorlalti, dar tind sa cred ca erau un mic mai avantajati cei de clasa mica/ medie.
Postolachi Dumitru a zis
Legat de Casa de Sanatate o sa-ti povestesc pe scurt despre un caz real in care omul nostru dupa ce-a cotizat o viata intreaga i s-a aratat fundul de catre stat: ca multi altii s-a imbolnavit si boala nu era tratabila in Romania (era vorba de o interventie chirurgicala destul de dificila si de delicata).
Toti medicii la care a fost i-au sugerat sa incerce in afara dar nimeni nu a venit cu o recomandare propriu zisa. Dupa indelungi cautari a gasit si o clinica care se putea ocupa de problema sa, undeva prin Franta si i s-a spus ca toate cheltuielile sunt decontabile 100% daca CNAS isi pune semnatura pe documente doar ca absolut nici un doctor din cei care l-au tratat n-au binevoit sa-si scrie o scrisoare medicala necesara la CNAS iar cand a reusit sa obtina una dupa ce a fost vazut de alti doi medici (cica e necesara opinia medicala a 2 medici in astfel de cazuri) la CNAS i-a aruncat dosarul in fata spunandu-i cat se poate de clar ca „nu sunt bani pentru salarii, pentru medicamente, pentru una pentru alta si tu vrei sa-ti decontam 100.000 de euro”?
Cum timpul se scurgea omul nostru incepuse sa se pregateasca pentru trecerea la cele vesnice… dar comunitatea s-a autosesizat si au reusit sa stranga banii respectivi (fara nici un fel de campanii umanitare), iar astazi omul nostru este ca nou… si sanatos ca la 20 de ani… fara griji si fara bani…
De aceea am tot dispretul pentru CNAS!!!
george a zis
Nu iti va suporta niciodata statul costul unei operatii de 200.000 euro :), cat despre pensie, mai speri la ea de te interesezi de firmele private? Eu nici nu ma mai gandesc ca o apuc 🙂
Marius Cucu a zis
Eu ma oftic pentru ca dau o gramada de bani la stat si nici de sfert nu am parte…
george a zis
suntem foarte multi care dam, cred ca una din probleme este populatia imbatranita, avem multi pensionari, someri, persoane cu handicap etc. pe cap de salariat..
cristina a zis
statu ne fura mult
roxana a zis
stiu ca nu exista…
Evelina a zis
multe dreptate…
Stefan a zis
Cel mai simplu este să emigrezi, nu doar că vei primi un salariu mai bun, dar și cotizația către stat este mult mai de bun simț. Totuși, depinde și ce țară vei alege…
În ceea ce privește cotizația către statul român, sub o formă sau alta, mi se mi se pare nesimțire grasă. Chiar dacă îți faci datoria lună de lună, atunci ai de-a face cu doctorii (de exemplu), tot așa vei scoate banul gros din buzunar. Și atunci pentru ce să plătești contribuția aia nenorocită ?!
Marius Cucu a zis
Pai oricum asta este trendul. Toti elevii aleg sa plece, chiar dupa bancile scolii…dar noi care chiar ne-am chinuit sa facem ceva?! Pana la urma, nu stiu daca celelalte tari pot sa „absoarba” 5 milioane de tineri. Si, chiar daca ar fi, tot nu ne-ar respecta ca pe unii din tara lor.
Cred ca Alexandru Ionut stie cel mai bine lucrul asta.
Pato Basil a zis
Traim in Romania si asta ne mananca toti banii! Si eu fugeam de sistemul ala, tot voucherele erau favoritele mele… statul e primul host din stat!
Marius Cucu a zis
Pai avem alternativa, sistemul de afiliere de la altex a pulsat, acum ofera bonus 10% pentru voucherele eliberate.
Pato Basil a zis
nu stiam :), ms 😀
Doar ca emag are o gama de oferta mult mai mare.
Marius Cucu a zis
Deja nu mai vorbim de eMAG, vorbim de profitshare, pe ei ii putem compara cu 2parale, altex sunt mai micuti in afiliere…momentan.
Tim a zis
In teorie statul isi va asigura perpetuarea sa indiferent de trepadusi care il compun aka cetateni. E ca un organism viu pe cei mai intelgenti si mai merituosi ii recompenseaza regeste, vulgul majoritar primeste doar paine si circ.
Nu e mare diferenta fata de statul antic de acum 2000 de ani, omenii nu sunt chiar atat de copti la minte din pacate sa evolueze, oricum nimic nu s-a schimbat in lume doar armele cu care ne omoram intre noi…
Marius Cucu a zis
Au mai evoluat un pic tehnicile de manipulare, tehnologia avanseaza nu pentru noi, ci pentru a fi controlati cat mai bine.
george a zis
tu esti optimist pentru ca inca te mai gandesti la pensie… 🙂
Uta a zis
Cel mai bn…cariera in alta tara…dar fara un ajutor…nici acolo nu e prea usor…
ice4you a zis
Voi mai scrie maine un post pe tema asta de dragul tau … ca de restul imi este scarba! Standby! 😉
Alexandru a zis
In cativa ani vom avea taxe si pe aer respirat/secunda. Poate chiar vom ajunge niste sclavi (gen cum erau acum multi ani negrii, munceau ca sclavi pentru a nu muri)
Fărcaş Gelu Dănuţ a zis
Eu am o intreprindere individuala, un fel de corcitura intre PFA si SRL.
Mi s-a parut cea mai avantajoasa dintre toate (cel putin in cazul meu). Si sunt neplatitor de TVA.
Acum, sa fim rezonabili, nu se poate sa nu platesti taxe, nu cred ca este un stat in lumea asta care sa nu aiba nevoie de taxe pentru sustinerea serviciilor publice (pompieri, politie, armata, de exemplu).
Indiferent cat le blamam noi, acestea trebuie sa existe intr-o societate ca cea actuala.
Discutia este (cred eu), nivelul acestor taxe, modul lor de folosire, transparenta privind modul de colectare si de utilizare, precum si colectarea lor corecta, de la toti, nu doar de la unii.
Daca tot a venit vorba de Altex, eu ma astept la lucruri frumoase de la ei, nu uitati ca acolo este un afiliat cu experienta, domnul Serban Cristian.
Eu asa cred, dar poate ma insel. O sa vedem in timp.
Cristian a zis
La fel de trist este ca desi cotizam lunar cu bani inclusiv pentru serviciile de sanatate, cetatenii trebuie sa se uneasca tot separat ca sa stranga donatii pentru a renova sau echipa spitale. Alti bani, alta distractie. In tarile nordice impozitele sunt enorme, dar nu comenteaza nimeni, caci banii respectivi chiar sunt folositi si oamenii sunt multumiti de „investitie”.
Nobel a zis
Pui problema putin gresit. Presiunea trebuie pusa pe organele de control care permit munca la negru. Daca toata lumea si-ar plati taxele catre stat altfel ar sta treaba.
alina a zis
parerea mea este ca sumele care nu se incaseaza de la unii, fie din rea vointa, fie nu au din ce, se acopera prin marirea taxelor si plata lor de catre cei care platesc in mod constant.
Ion a zis
Asigurarile de sanatate privata s-au dovedit o idee buna in alte tari care aveau aceasta problema- si anume asa cum spune Alina: majoritatea taxelor se colecteaza de la acei contribuabili bun platnici care lucreaza sau au un business cu forme legale, etc. Pentru ceilalti „cobtribuabili” statul nu are o modalitate eficienta de a forta colectarea fondurilor si din acest motiv noi cei „bun platnici” platim serviciile oferite de catre stat catre cei „rau platnici”.