De când am intrat pe tărâmul liber profesioniștilor am observat că timpul pe care îl pierdeam la locul de muncă era, de fapt, benefic pentru mine. Curios sau nu, drumul până acolo, faptul că nu lucram doar cu degetele mă făcea să am mult mai multă energie pentru mâinile mele, dacă se poate spune așa.
Acum, de când principalul meu job este să lucrez de la tastatură am învățat că o tastatură trebuie să fie bună. Iar pentru că ea intermediază lucrul cu monitorul, cu calculatorul în general, trebuie să fie cea mai bună tastatură.
Să scrii 10000-15000 de cuvinte pe zi nu este chiar ușor. Nu pentru mâini, pentru antebrațe.
În rândurile următoare vreau să discutăm despre tastaturi, despre ce trebuie să știți înainte să faceți o achiziție de acest gen.
Și eu, ca mulți alții făceam greșeala să îmi iau tastatură de 10-20 de lei. Credeam că rezolvă totul. Eh, cu cât petreci mai mult timp la un calculator, cu atât îți dai seama că îți trebuie mai mult, că trebuie să investești mai mult.
Ce fel de tastatură îmi place mie?
Ca să evităm orice fel de discuție vreau să precizez încă de la început:
- îmi plac tastaturile simple, de pe care pot tasta cât mai repede
- nu îmi place iluminarea RGB agresivă, dar îmi place să am ceva lumină pe taste, să văd tastele ok.
- nu sunt fanul fonturilor ciudate pe tastatură, dar nu aș putea să zic că mă deranjează sau este un criteriul eliminatoriu
- prefer tastaturile cu taste numpad pentru că fac și editare video și am nevoie de foarte multe taste, dar și introduc în programul de editare tot felul de timecode-uri
- mi-aș dori să găsesc așa ceva pe laptop, dar din păcate sunt foarte puține laptopuri cu tastatură mecanică
În mare, avem mai multe tipuri de tastaturi:
- tastaturi ieftine – adevărate pocnitori, cu design cât mai idiot sau mai chinezăresc
- tastaturi ergonomice – le-am descoperit de curând, folosesc așa ceva de ceva timp și pot spune că m-a învățat să tastez corect, nu mai fac greșeala să nu împart corect tastele. Aveți un video aici.
- tastatură mecanică – unii le numesc și tastaturi de gaming, dar se pot nișa foarte ușor – așa că vom discută în rândurile următoare mult mai mult despre acestea.
În momentul în care vrei petrece mai mult timp pe calculator îți vei da seama că ai nevoie de una dintre cele 2 tipuri de tastaturi, de la punctul 2 și 3 și anume tastatură ergonomică sau tastatură de gaming.
De ce să nu iei cea mai ieftină tastatură?
Cele ieftine încearcă să imite modelele premium. Evident, ca să facă treaba asta trebuie să facă ceva compromisuri:
- taie din calitatea materialului
- nu oferă iluminare
- nu au drivere, customizări
- nu oferă spațiere eficientă
- nu poți tasta rapid
De ce să aleg o tastatură ergonomică
Nu am știut mult timp despre aceste tastaturi. Este adevărat, nu mi-a fost deloc ușor să folosesc așa ceva, să mă obișnuiesc cu mâinile puse diferit. Dar mi-a fost extrem de utilă, am fost extrem de mulțumit de ea pentru că m-a învățat să tastez corect. Puțini pun prețul pe așa ceva, dar o tastatură ergonomică te face să nu depășești jumătatea, să împarți corect tastele și să fii eficient.
Mi-aș mai lua tastatură ergonomică?
Timpul acela a trecut. Am avut una singură, m-a învățat cum să tastez acum cred că viitorul este cu și despre tastaturile mecanice. Dacă aș găsi ceva interesant și la preț ok, ergonomic și mecanic, cred că ar fi o soluție super.
Eh, problema este că e complicat să alegi o tastatură mecanică. Am fost la Madrid la conferințe, am primit în teste destul de multe modele de tastaturi, dar nu pot să zic că stăpânesc 100% categoria de tastaturi mecanice. Asta pentru că sunt foarte multe opțiuni și tehnici pe care fiecare producător de tastaturi le are și le face marketing.
Eu mi-am ales tastatura mecanică după mai multe considerente. În primă fază, ca să vă pot povesti despre ele am comandat câte una dintre fiecare:
- Cherry MX Brown
- Cherry MX Red
- Cherry MX Blue
Cred că ar fi util să faceți și voi asta, dacă veți dori să vă luați o tastatură mecanică. Va trebui să testați cât mai multe pentru că sunt o grămadă de switch-uri pe piață și nu toate se pliază ok pe fiecare mână.
Am vorbit mai multe despre tastaturile de acest gen aici inclusiv despre switch-urile alternative.
Din punctul meu de vedere, nu mai este cale de întoarcere. Dacă vreți o tastatură și aveți buget este clar că trebuie să mergeți pe MX Brown. Tactilă. Eu unul zic că asta este cea mai bună. Dacă nu aveți suficient buget puteți să mergeți pe ceva RED. Mi se par cele ok.
Există, dar sunt scumpe. Sunt cele tactile și anume Cherry MX Brown. Cele liniare sunt Cherry MX Red.
Adaugă un comentariu