Am scris prea puțin despre PC-uri, în ultima vreme. Totuși, am primit la test niște surse. În fapt, e prima dată când aud de cei de la AQIRYS. Am primit la test 4 surse de alimentare. Nu am fost niciodată fanul surselor de alimentare mari, ci mereu am militat pentru sursa corectă. Știm că cel mai mare consumator al unui PC este placa video. Astfel, acolo ne uităm în momentul în care decidem sursa pe care o adăugăm la sistem.
Cine sunt AQIRYS?
AQIRYS este un brand deținut de PC Coolers. Aceștia produc atât periferice, cât și carcase de gaming.
Am primit la test toată seria lor de surse, ca să văd diferențele dintre ele și să mă joc un pic. Au 4 modele în momentul de față precum:
- Sursa AQIRYS Pulsar, 80+, 450W
- Sursa AQIRYS Pulsar, 80+, 550W
- Sursa AQIRYS Pulsar, 80+, 650W
- Sursa AQIRYS Pulsar, 80+ Bronze, 750W
Sursele nu sunt modulare, nici semi modulare. Țineți minte că acum ceva timp discutam despre certificările din lumea surselor, aceștia au certificare 80+ pentru primele 3, iar pentru cea de 750W avem certificare 80+ Bronze. Cablurile sunt maleabile și poți face wire management fără probleme. Nu am sesizat diferențe între cea de 450W și cea de 750W. Poate doar la numărul lor, nu la felul în care le manevrezi.
În plus, pun accentul pe 3 lucruri:
- condensatori japonezi
- 6 ani de garanție
- ATX 2.31
Să împace și pe cei pasionați de RGB au pus și un conector de 5V pentru cei care vor să se joace cu RGB-ul. Practic, odată ce ai pornit sursa LED-urile RGB pornesc.
Ca să fie util pentru toată lumea, m-am folosit de „test bench-ul meu”. Practic, am un calculator pe balcon în care am improvizat o carcasă, cât să pot să închid ușa la un dulap și iarnă să nu pară că am ceva. Cei care citesc frecvent pe aici știu de el.
Sursa AQIRYS Pulsar, 80+, 450W
Ar trebui să fie suficientă pentru orice sistem office ce are placă video integrată sau una din gama low end.
Din tabelul de valori ne interesează cel mai mult că avem 34A pe railul de 12V.
Sursa AQIRYS Pulsar, 80+, 550W
Dacă-ți pui mai multe accesorii pe calculator, dacă vrei să ai o placă video mai ok pe viitor, atunci când vor fi disponibile, poate chiar un RTX ar trebui să mergi în direcția asta.
Sursa AQIRYS Pulsar, 80+, 650W
Eu zic că e modelul optim pentru orice tip de calculator.
Conectori:
- 6+2 PCI-E
- 6 conectori SATA
- 20+4 Pin ATX
- 4+4 Pin ATX/EPS
- 3 conectori molex
Sursa AQIRYS Pulsar, 80+ Bronze, 750W
Am desfăcut extremele, am vrut să văd ce poate cea mai slabă și ce poate cea mai puternică.
Este maximul pe care poți să îl iei de la ei. Sursa are certificare Bronze, la interior lucrurile stau mult mai bine pentru a putea fi certificată 80+ Bronze.
Ventilatoarele sunt silențioase, atât cât le-am forjat cu ce-am avut eu.
Aș fi vrut să le pun pe niște RTX-uri, dar nici până în ziua de astăzi n-au ajuns la test. Pur și simplu n-am găsit niciun sample în stoc, așa că m-am lăsat păgubaș. Am preferat să mă raportez strict la testele făcute cu instrumentul ăsta.
Altfel, la banii ăștia sunt modele de luat în considerare.
Pe lângă manualele în limba română aveți și cablu de alimentare, dar și 4 șuruburi extra pentru anumite carcase mai „pretențioase”.
Dan a zis
Foarte interesante sursele de alimentare. Merg la orice?
Marius Cucu a zis
Orice PC făcut pe componente sau pentru oricine vrea să îșî schimbe sursa de alimentare.
AdiP a zis
Sursele sunt silențioase doar atunci când consumul este mic. Dacă cererea de putere depășește o anumită valoare(procent) atunci ventilatorul trece pe turație mare(maximă) și începe „decolarea”.
Rămâne așa mult timp după ce ai oprit orice activitate. Avantajul este că sursa rămâne rece pe toată durata funcționării, dezavantajul este zgomotul neplăcut pe care îl face , mai ales dacă restul sistemului este silențios.