E nebunie cu sistemele făcute pe componente în perioada asta. A înviat un pic treaba asta cu componentele și oamenii care vor să își facă PC-ul. Deh, dacă tot nu ai ce face în casă, dacă tot se preconizează că stăm mai mult pe acasă, să investim în lucruri din casă.
Încercam să trasez câteva idei zilele trecute cuiva despre sursele de alimentare ale calculatoarelor.
E strict vechea problemă. PC luat pe componente:
- sursă de 1050W
- placă de bază extrem de scumpă
- SSD nVME, poate PCI 5.0
Aici sunt 2 configurații cât se poate de actuale. Eu zic că nu ai nevoie de mai mult, fie că ești AMD sau Intel. Ok, poți să mai exagerezi cu niște RAM sau cu un GPU mai scump, dar în principiu, scheletul de acolo pleacă. Mai ales, dacă ești om care nu produci cu el și te joci. Eu și Ionuț am băgat atât pentru că el ne plătește facturile la final de lună.
Când am văzut configurația de mai sus mi s-a zvârlit un pic părul rămas în cap.
Și-o să mă refer strict la sursa de alimentare.
Calculatoarele, în momentul de față, consuma extrem de puțin. Sistemul meu consumă 70W/h în idle. L-am dus în 100% cu un benchmark și am ajuns cu consumul undeva la 300W(dintre care 160W erau cei pentru cele 2 monitoare – a fost un test rapid, am făcut măsurătoarea la tot prelungitorul)
Am pus și placa video la muncă printr-un alt benchmark în paralel și am ajung undeva pe la 600W. Vorbim de 2080 Super, da? Ok, e o discuție separată pentru generația nouă de plăci video, dar și acel consum diferă.
Pe orice recenzie pentru sursele de alimentare, de afară, vă puteți uita și să vedeți că randamentul unei surse ține și de încărcarea acesteia.
Nu ai de ce să cumperi sursă de 1050W când maximul tău de consum este de 600W. Cu indulgență te poți duce spre un 750W și să direcționezi toată suma spre protecții, condensatori japonezi și toate nebuniile posibile.
Și logica mea zice că peak-ul de 100% nu-l vei atinge nici măcar la o randare, iar tu oricum iei o sursă mai mare decât consumul tău general, dar când stai pe browser și pe chestii de bază, înseamnă că vei trage din sursă mai puțin de 100W.
De altfel, chiar nu m-aș baza pe o sursa full modulară atât timp cât tu oricum o să fii obligat să le pui în sistem.
Costin a zis
La surse este mai bine sa fie ceva in plus decit sa lipseasca.
Marius Cucu a zis
Evident, dar de la ceva până la de 5x… 🙂
ice4you a zis
In principiu o sursa de 650W de buna calitate este cam suficienta pentru orice home PC. Eu la frate’miu i’am pus de curand una de 550W, Seasonic, ca am prins’o la oferta ok si e mai mult decat ok, in full load nu am vazut consumul ala sa treaca de 450W fiind un sistem midle range. Dar aici oricum gasesti doua extreme: ori aia care isi cumpara surse subdimensionate si de proasta calitate, ori aia care isi cumpara surse supradimensionate si arunca banii pe geam. La mijloc sunt doar aia care au ceva habar.
Amu, no … fiecare cu gargaunii lui. 🙂
Marius Cucu a zis
Nu, colegul n-a luat un model prost, cu certificare GOLD, cu tot ce-i trebuie, dar dacă nu pune 2 GPU-uri, nu are de ce să pună așa ceva pe un sistem.
550W e ok pentru un pic nu foarte performant. 🙂
ice4you a zis
Pentru un i5/16Gb Ram/Radeon RX580/SSD+HDD s’a dovedit arhisuficienta, avand si marja aia de 100W in plus, la nevoie. In principiu e si putin cam mult pentru ce face el ca si configuratie, dar l’am gandit pentru cativa ani in care sa aiba confort suficient.
Marius Cucu a zis
Să fie și 200W la nevoie, dar nu 400W 🙂
Alex a zis
~necesar 700W
Sursa de 1200W, Platinum
Better safe than sorry
O completare :
Nu stiu daca consuma mai putin PCurile din ziua de azi, poate voiai sa zici „mai mult ca oricand”
Daca ai totul high-end , OCuit, multiple GPUri, ajungi lejer la 800-900w consum
Marius Cucu a zis
Am precizat că dacă nu ai multi GPU nu ai consum mai mare de 600W. 🙂
anonim a zis
Orice sursa are un grad de degradare de aproximativ 20% din capacitate in 5-8 ani. Depinde de calitatea componentelor. ( condensatorii isi pierd din durata de viata , in functie de temperatura – in special ). Altfel spus o sursa de 850w va ajunge o sursa de 600w in niste ani ( caz intamplat mie ). / Mai sunt situati : ca acei 850w sa nu fie cei pretinsi si sa fie ma degraba in 850w in regim chinuit. Ea real as fie de 600w in regim safe . Daca mai scadem 20% ajungem la 500 wati in f. multi ani. Deci desi cumperi 850w un brand mai no-name vei avea peste niste ani 500w. Daca cumperi un brand bun vei avei 600-650wati. Tinand cont ca un procesor oveclocked se poate duce spre 200wati , o placa video hi-end overclock se duce spre 345wati + restul de componente. E bine in general sa cumparam in jur de 650-850w. Apoi mai conteaza si randamentul sursei : cat din curentul tras devine curent util si cat se transforma in caldura. Plus ca curentul directionat spre MB + CPU + GPU nu este nicioadata maximul sursei. O sursa de 850wati va avea in jur de 720-650wati dedicati pt. cele mai energofage compomente. ( restul find pt. ventilatoare, hard-disk-uri ,etc ). E posibil ca in timp sa existe o degradare si constanti ca pana si acea sursa care a ajuns 500wati , sa poate folosi pt. cele mai energofage comp. decat 400wati.
Marius Cucu a zis
Total de acord. Dar în cazul de față chiar vorbeam de un brand, cu condensatori ok, doar că a sărit calul cu… cifrele. 🙂 Acolo încercam să bat.