Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Costel a zis
Va Salut am o mare rugăminte la dumneavoastra am si eu o placa de baza lenovo ih81m am primito dar fara sursa de alimentare si nu stiu ce sursa merge la ea ca de care am eu cu 24 de pini nu merge am vazut ca la ea mufa este de 14 pini si nu stiu ce sursa sau cablu sa caut va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat va multumesc…
Marius Cucu a zis
Scuzati întârzierea, dar am avut ceva treabă. E treaba complicată cu Lenovo acestea. Se găsesc niște adaptoare pe amazon, dar se pot face și custom, de un om mai priceput. Aveți un videoclip mai jos:
Teo a zis
Salut.. as vrea sa ma ajuti cu alegerea unei surse .. Vreau sa-mi iau un procesor amd a8 7600 cu placa video integrata .. 8 gb RAM .. pe viitor o placa video GTX 750 .. ce sursa mi-ai recomanda pentru acel procesor si memoria RAM … Ma gandeam la o sursa de 450-500w.. Ar fi o alegere buna??
Marius Cucu a zis
Ce buget ai? La ce sursă te-ai gândit?!
Teo a zis
200-300 de lei o.. O sursa seasonic
As dorii o sursa care sa imi duca sistemul fara acea placa video dedicata ( GTX 750) Imi poti recomanda tu o sursa buna pentru sistemul meu
Marius Cucu a zis
Seasonic e foarte bun, dar premium. e mai mult ca suficient sursa Seasonic S12III SERIES, 80 PLUS® Bronze, 500W pentru acel sistem. Chiar o să ducă și mai mult, în cazul în care veți dori un upgrade.
Robert a zis
Salut,
Ce parere ai de configuratia de mai jos? Am incercat sa o incadrez in limita a 1800 lei si sa o fac sa fie buna pt editare video. Stiu ca placa video integrata nu e ok, insa urmeaza sa strang bani in viitor pt una mai buna.
Nu sunt sigur de sursa din carcasa. Crezi ca ar trebui sa o inlocuiesc? Daca da, ai putea sa-mi recomanzi una buna poate pt viitor cand va exista si placa video(placa video nu va depasi valoarea de 1000 de lei).
SSDSamsung 850 EVO 2.5″ 120GB( + 2T existent)
Placa de baza ASRock H97 PRO4, Socket 1150
Carcasa Delux Mid Tower MV888 500W ATX vent optionale: spate 1 x 8cm/9cm 2 x USB & sunet AC’97, Negru
Intel Core i5 4460
Kingston DDR3 4GB 1866 HyperX Fury Blue (HX318C10F/4)
Marius Cucu a zis
Nu lua sursa aia, mai ales pentru editare video. O să sughițe în viitor. Mai bine renunți momentan la SSD și iei o sursă mai ok.
SSD-ul te ajută, dar nu atât de mult încât să fie primul pe listă. Dacă poți găsi RAM la MHz mai ok… e și mai bine. Te va ajuta la export.
Robert a zis
Salutare, pana la urma am luat placa Asus Z97M-plus cu procesorul i5 4460 si memoria Kingston HyperX Savage 2x4GB DDR3 (HX324C11SRK2/8) Frecventa 2400MHz, insa abia acuma (greseala mea) citesc ca procesorul nu duce decat 1600Mz (http://ark.intel.com/products/80817/Intel-Core-i5-4460-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz). Asta inseamna ca memoria va sta la 1600 MHz? Sau inteleg eu ceva gresit? Daca da, ce as putea sa fac sa folosesc intreaga capacitate a memoriei (ma refer la MHz) ?
Mersi.
Robert a zis
Se pare ca merge sa ridici fregventa memoriei, binenteles cu ajutorul unei placi de baza care suporta asa ceva. Alte teste nu am facut, tot ce pot sa confirm este ca-n bios se vede ca am ridicat fregventa memoriei la aproximativ 2400Mhz avand un i5 4460.
Oricum, mersi pt sfaturi. 🙂
Dani a zis
Salut, fac un vreau sa fac un upgrade la pc in urmatoarele luni si nu stiu ce sursa sa iau mai exact, pentru ca dupa ceva timp am sa fac iar un upg doar la placa video msi gtx 750 twin froznla un gtx 970.Vrau sa imi iau un i5 4690,placa de baza msi gaming 3,rami kingstone hyperx beast 8gb 2×4 dual chanel 1600mhz si ma-m ganditvla o sursa corsair CX600M 600w,80+
Marius Cucu a zis
E foarte OK Corsair-ul, dar este destul de mult pentru 750TI. Apropo, de ce nu treci pe Skylake dacă tot faci upgrade?!
Dani a zis
Pai un prieten mi-a recomandat un i5 4690 pt jocuri e suficent, dar m-am uitat peste i5-6600, 3.4GHz, Skylake si pare ok ca performanta si pret dar nu ma pricep asa bine la compatibilitate. Daca spui ca skylake e mult mai performant atuncea te rog sa imi dai un link cu o lista care sa fie cam acelasi buget.(Dupa upg acesta vreau sa imi inlocuiesc gtx 750 cu un gtx 960-970, de acea te-am intrebat daca e bun un Corsair CX600m pt un viitor gtx 970).Multumesc mult pentru ajutorul acordat astept in continuare raspunsul tau este de mare ajutor pentru toti.
Marius Cucu a zis
Salut dani, pune un print sau un wishlist ceva… nu văd coșul tău de cumpărături.
marius999 a zis
salut.., nu de mult mi am achizitionat o placa de baza – Placa de Baza Asus H81M-PLUS, socket 1150
procesor- Procesor Intel® Core™ i3-4170, 3.70GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
ram- 4 gb.
placa video deocamdata nu am si eu am o sursa de la un pc. putin mai vechi de 450w si vreau sa stiu daca mi se potriveste cu ce am eu acum sau daca nu sa imi recomandati o alta sursa mai buna buget 245 lei merci!
Marius Cucu a zis
Păi ce model este acea sursă? Dacă nu doriți să puneți o placă video… n-ar trebui să vă faceți griji.
Dani a zis
Salut scuze nu am observat mesajul trimis uite print si bugetul in caz ca nu iti functioneaza linkul:
Procesor Intel® Core™ i5-4690, 3.5GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150, Box.
Kit Dual Channel Corsair 8GB (2 x 4GB), DDR3, 1600MHz, Radiator.(sau kingstone hyperx beast 2x4gb dar nu mai erau in oferta).
Sursa modulara Corsair CX600M, 600W, 80 PLUS Bronze, ATX 2.3, PFC Activ.
Placa de baza MSI Z97 GAMING 3, Socket 1150.
Până in 20-25 de milioane …. cam asta ar fii bugetul si vreau ca upg sa imi schimbe complet pc-ul.La vremea aceea nu stiam nimic despre IT, asa cumparand un pc gata asamblat si avea urmatoarele componente un amd A4-5300 dual core, o placa video geforce 210,o sursa fantoma de 450w,ramii de 6gb 800mhz ddr3 dual chanel.(A costat in jur de 15 milioane)Din care am inlocuit numai placa video cu gtx 750 ti sperand la o imbunatatire enorma dar din pacate am aflat ca am bottleneck.Si data viitoare vreau sa ma asigur inainte de a cumpara ceva si sper ca ma poti ajuta cu un sfat,scuze pentru timpul irosit cu mine si iti multumesc inca odata.
Marius Cucu a zis
Salut. Sunt destul de obosit acum, dar… cred că ar merge o configurație pe Skylake. În principiu ai ales bine, componente de brand, dar cam cu aceeași bani ai putea să faci pe Skylake+DDR4.
Te interesează overclock-ul?
Bogdan a zis
Buna ziua. Am o nedumerire in legatura cu capabilitatile sursei pe care o posed acum. In primul rand, sistemul meu este format din: CPU AMD FX8300 3,3 GHZ, racit de un cooler cu lichid DeepCool Maelstrom 120K, placa de baza Asus M5A97 R2.0, placa video Asus nVidia GTX 465 1GB GDDR5, memorie HyperX Savage 8GB (2x4GB) DDR3 1866MHz, hard disk Western Digital 500GB, DVD Sony, un fancontroller cu lcd la care sunt legate 3 ventilatoare de 120mm, inca un fancontroller (simplu, fara lcd sau led, venit odata cu carcasa) la care sunt legate un ventilator de 120 si unul de 140 mm, toate suportate fara probleme de un Segotep Raynor RP650 de 650W. Vreau sa achizitionez o placa video noua, preferabil un Sapphire Radeon R9 390 NITRO. Am citit destul in legatura cu consumul mare al acestor placi video, sunt constient ca probabil nu as avea probleme daca as cumpara un GTX970 si as pastra sursa deja existenta. Insa, in ultimii 12 ani, nu m-am inselat in legatura cu placile video pe care le-am achizitionat, urmarind sa ma tina macar 4 ani fiecare (GTX465 a rulat toate jocurile care m-au interesat fara probleme pana la GTA5, unde se cam chinuia chiar si la setari de joc minime; jocurile aparute in ultima luna sunt deja prea mult pentru ea). Problema mea cea mai mare este ca nu ma pricep deloc la ales surse, iar despre cat de puternica trebuie sa fie o sursa pentru a folosi aceasta placa video am citit sute de pareri in ultima luna. Producatorul recomanda o sursa de minim 750W, dar cand am facut un calcul pe https://outervision.com/power-supply-calculator, recomandarea lor a fost de minim 529W. Am citit si despre oameni care au cumparat aceasta placa video si le-a functionat cu o sursa de 600W, dar si despre altii carora li se restarta computerul cand voiau sa joace jocuri mai pretentioase, desi aveau surse de 650-700W. Ce crezi, ar duce Segotep-ul meu vampirul ala pe care AMD incearca sa il vanda drept placa grafica? Cu respect, Bogdan.
Marius Cucu a zis
390-ul are nevoie de o sursă de 600W cu un amperaj de ~30. Din câte văd sursa știe dual rail, însă are amperaj destul de slab pe 12V.
Este un pic la limită, având în vedere că și procesorul consumă destul și toate celelalte. Ai putea alege 380 și scapi de stres. 🙂
Bogdan a zis
Merci pt timpul acordat, o sa ma interesez in legatura cu 380. Daca ar fi sa schimb sursa si sa achizitionez 390, exista vreo varianta fiabila pana in 300 de lei? 😀
Marius Cucu a zis
Cu Sursa Seasonic S12III SERIES, 80 PLUS® Bronze, 500W o să fluieri. Poți să o adaugi la vânzare pe a ta. Trebuie să mai scoți din investiție…
Bogdan a zis
Multumesc mult pentru sfaturi! Pana la urma am optat pentru 390-ul de la Sapphire, mi s-a pus pata pe placa asta de vreo luna si am gasit-o cu ceva reducere de black fraierday, cum ii zici tu :)) (e prima oara cand vad pe cineva referindu-se asa la „sarbatoarea” asta, sper sa prinda 😛 ). Pentru ca am bagat toti banii in placa video, o sa mai astept cateva saptamani pana sa iau si Sirtecul recomandat de tine. Cu putin noroc, nu crapa Segotep-ul pana atunci 😀 . Multumesc inca o data si Keep up the good work!
Marius Cucu a zis
Păi lumea începe să înțeleagă că nu sunt decât câteva produse reduse, în rest prețuri modificate.
Dar nu e vina în totalitate a magazinelor, ci și a oamenilor care așteaptă imbold pentru a cumpăra ce are nevoie.
Dacă ai nevoie de ceva, cumperi acum, nu aștepți nu știu ce reduceri… asta înseamnă că nu are nevoie cu adevărat de acel produs și, probabil, va fi ținut pe un raft, pe care să se pună praful.
Dar na. Se cumpără publicitate la TV, se dau știri publicitare, se pun campanii în online, se plătesc oameni de social media să manipuleze poporul.
Cât despre Segotep… poți proba și să vezi dacă pleacă. În load e posibil să-ți facă probleme.
Bogdan a zis
Salutare, din nou. Revin cu un update. Am ramas cu acel Segotep si, dupa 2 saptamani in care am jucat GTA V, Dragon Age Inquisition si Watch Dogs, am avut norocul sa nu am probleme din cauza sursei. Rezista si in load, nu se inchide desi joc cu toate setarile la Maxim. Totusi, de ce te temi nu scapi, asa ca procesorul fx 8300 3,3 GHZ face putin bottleneck in GTA V in unele situatii, desi in medie merge cu in jur de 40 fps, ceea ce pentru mine este de ajuns, are momente cand fps scade sub 25 si se observa. Daca renunt la MSAA si calitatea inalta a umbrelor, merge struna. Am inteles ca daca ii fac overclock am sanse mari sa scap de aceasta asa zisa problema, insa mai mult ca sigur as forta sursa prea mult. Ar fi bun Sirtecul recomandat de tine si in cazul in care as face overclock? Multumesc.
Marius Cucu a zis
N-ar trebui să ai probleme cu ea.
Totuși era de așteptat: procesor din 2013, placă video din 2015. 🙂
Gelu a zis
Salutare. As avea nevoie de un sfat din partea unei persoane care se pricepe. Vreau sa achizitionez un procesor Intel Core i5 6600 (fara K), placa de baza Gigabyte H170 Gaming 3 si 8GB DDR4. La acest sistem voi pune o placa video AMD Radeon Asus HD 6870. (Pe viitor intentionez sa inlocuiesc placa video cu Nvidia GTX 970.
Avand in vedere ca am un buget limitat, as vrea sa folosesc sursa pe care am cumparat-o acum 5-6 ani pentru sistemul vechi. In tot acest interval nu am avut nicio problema cu sursa si inca merge foarte bine. Este in regula sa folosesc sursa veche (care a functionat in acest timp) s-au schimbat standardele ? Sau sa fac un efort sa iau o sursa noua ?
Sursa pe care o detin este Sirtec 560W (HPC-560-A12C) si am atasat si o poza pentru mai multe detalii. Va multumesc frumos.
Marius Cucu a zis
Dacă ține placa video actuală fără probleme… n-ar trebui să ai belele cu noua configurație, ele consumă mai puțin.
Ai un link cu RAM-ul? Eu nu-l mai văd pe nicăieri online… toate-s oprite. Vrei să iei de Black Fraierday?! 🙂
Gelu a zis
Salut, multumesc de raspuns. Deci am castigat cam 300 la buget, pentru ca voi pastra sursa actuala :). Vreau sa iau acum de Black Friday 🙂
La placa de baza (inca ma gandesc intre Asus H170 Pro Gaming sau Gigabyte H170 Gaming 3 – nu sunt prea hotarat – poate imi dai un sfat si aici). Iar despre rami, nu am cautat un brand anume, ma gandeam eu sa iau doar o placuta de 8 GB DDR4 – ai vreo recomandare?
Adrian a zis
Buna,
Vreau sa imi fac un pc pe componente si as vrea sa stiu de cati W este nevoie pentru :
-i7 4790k-CPU
-Asus GTX 970 TURBO OC -GPU
-8gb ddr3 hyperx
Marius Cucu a zis
Vrei să faci overclock? Cam ce buget ai? Vezi că era la ofertă ASUS-ul.
zero a zis
Te salut din nou. Am un buget de 1100 RON si doresc sa fac un upgrade la pc si as vrea sa stiu ce parere ai de configuratia asta:
Sursa Inter-Tech Energon 550W
Memorie HyperX FURY Blue 8GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
Procesor Intel® Core™ i3-4170, 3.70GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
Placa de baza Gigabyte H81M-S2PV, Socket 1150
Pc-ul il folosesc pentru office,browsing si gaming,iar din pc-ul vechi in afara de cele 2 hdd-uri (unul de 500 gb si unul de 160gb) nu am ce sa mai folosesc. Placa video GeForce GT 430, 1024MB mai are rost sa o pun pe noua placa de baza daca iau acel procesor?
Marius Cucu a zis
Salut, ai ales bine. Eu aș merge, însă, pe sursa Segotep GP Series 500W, 80 PLUS GOLD. N-ar trebui să-ți facă probleme.
zero a zis
Da,este ok recomandarea,dar placa video ce poti sa imi spui? mai pot sa o folosesc?
Mai am o nedumerire..pe placa asta de baza nu vad unde este mufa IDE.Mai trebuie sa iau ceva sau sa pun alt hard?
Multumesc pentru recomandare si raspunsuri.
Scuze dar omis sa mentionez ca dvd writer-ul si unul din harduri sunt pe ATA,iar pe placa de baza care vreau sa o cumpar nu vad unde este mufa de IDE.
Marius Cucu a zis
Plăcile noi de bază nu au conectori pentru IDE. Suntem aproape de 2016… cred că trebuie să renunțăm la așa ceva.
Dacă nu mă înșel, erau niște adaptoare pentru IDE, dacă chiar vreți să încetiniți sistemul cu un HDD pe IDE.
Andrei a zis
Salut! Recent mi-am achizitionat-> Placa video Asus NVIDIA GEFORCE GTX 960 OC STRIX, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, Display Port. Ce sursa as putea sa-mi iau pentru a sustine aceasta placa video?
Marius Cucu a zis
Pai in momentul de fata ce sursa ai?
Andrei a zis
Sursa hp ps 5301 de 300W.
Marius Cucu a zis
HP-ul este model cu sursă normală sau cea cu 15 pini?
Florin a zis
Salut. Am si eu un pc cu : Procesor core 2 duo de 3,00Ghz, 4 gb ram ddr3, hdd 250 gb, si o sursa de 255w, as vrea sa-mi cumpar o placa video de 1 gb, si as vrea sa stiu daca v-a mai merge pc-ul bine, sau daca nu v-a merge…
Marius Cucu a zis
Ce model de placă video de 1 GB? La ce te-ai gândit?
Florin a zis
Nu sund foarte pretentios, o placa video nvidia de 1 gb cu 64 sau 128 bit, dar nu spun nu nici uneia de 512 mb, as vrea sa stiu daca o sa am problema sau nu. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi sunt foarte multe modele. Îmbunătățiri vor fi, dar nu te gândi că va merge ca unul din 2015. 🙂
Florin a zis
Eu vreau doar o placa video, spune-mi te rog daca va merge normal? Atat vreau sa stiu. Multumesc!
Nicu a zis
Salut . am si eu o nelamurire am asa :Asrock 970 Pro3 R2.0 , AMD FX 8320 cu aceasta racire (Deepcool GAMMAXX 300) , Radeon R9 280 , 2x Kingston HyperX blu 4GB, DDR3, 1600MHz , SSD Toshiba Q Series 128GB SATA-III 2.5 inch + un hdd 160 gb .. nu mai stiu numele exact . folosesc aceasta sursa ( Sirtec – High Power Element BRONZE 500W [ HPC-500-G12S BR ] ) .. ar trebui inlocuit ceva ? sistemul ajunge undeva la 70°C in jocuri precum Battlefield 4 .. ce ar trebui sa mai cumpar , am uitat sa precizez folosesc aceasta carcasa ( Segotep SG-Z2 ) . Multumesc !
Marius Cucu a zis
Păi sistemul este destul de ok. 70 de grade nu sunt chiar atât de multe, dar nici puține nu sunt. Procesorul oricum lucrează la o temperatură mai mare. Singurul lucru pe care l-ai putea face este să schimbi pasta termoconductoare. Cea mai ok este ARCTIC AC MX-4. Ea chiar face diferența. În rest… sistemul arată bine.
Nicu a zis
Pasta este noua la fel si procesorul , are o saptamana
Daniel a zis
Salut, cu ocazia black friday mi-am cumparat o placa video Asus NVIDIA GEFORCE GTX 960 OC STRIX, 2048MB, GDDR5, 128bit. Pe unitate am o sursa Sirtec EP400 Br 400W. Pe o alta unitate am o sursa Enermax EG701AX-VE 600W cumparata second hand dintr-un service de calculatoare (omul zicea ca e reconditionata). Ce parere ai ? pe care ar fi mai indicat sa o folosesc ? Mersi
Marius Cucu a zis
Pe ce platformă o pui? Ce consumatori ai pe sistem?
Daniel a zis
Placa de baza Asrock B85m-DGS + I5-4460 + 8gb Ram + Intel SSD 120gb (Carcasa Deepcool Tesseact)
Marius Cucu a zis
În mod normal ar trebui să-ți ducă Sirtec-ul fără probleme.
Tudor a zis
Salut ,as ruga o recomandare de sursa pentru amd phenom x6 1045t placa video gtx 660 2gb si 8 giga ram.Multumesc frumos.in prezent am un rasurbo de 550 wati dar nu stiu daca-s reali,astazi voi monta placa video si nu stiu daca va merge
Marius Cucu a zis
Montează fără griji. Trebuie să ducă. 🙂
George a zis
Salut! Ce sursa imi recomanzi pentru urmatorul sistem: porcesor Intel i7 6700k, placa de baza ASUS Z170 PRO GAMING, Memorie HyperX Fury Black 16GB DIMM DDR4 2400MHz CL15, placa video NVIDIA GeForce GTX 970, HDD, SSD. Si ce cooler imi recomanzi pentru procesor? Inca nu am cumparat aceste 2 lucruri si nu sunt inca sigur de ce sa iau. As vrea sa ma incadrez cu amandoua in 5-6 milioane.
Marius Cucu a zis
Să înțeleg că vrei overclock. Ce carcasă ai luat? E spațioasă? Trebuie să știm cât de cât pentru cooler. Cele aftermarket sunt destul de mari.
George a zis
Nu o sa fac curand overclock, probabil o sa imi iau sursa si cooler mai puternice cand o sa fac. Carcasa este zalman Z11 plus. Ma intereseaza cooler si procesor pentru sistem fara sa fac overclock. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Atunci mergi pe 6700 simplu, fără k.
George a zis
La pretul pe care le pot achizitona, diferenta de pret este de maxim 50-100 lei si nu cred ca se merita.
Sursa: Seasonic M12II-620 EVO Edition Bronze 620W.
Cooler: Master Hyper 103.
Sunt suficiente aceste 2 produse sau imi trebuie ceva mai puternic ?
Marius Cucu a zis
Păi atunci ar trebui să iei și o placă de bază care să suporte K. Eu zic că nu merită să investești în 6700k pentru a nu putea să-l folosești la capacitatea lui maximă. Cooler… aș alege Scythe Mugen MAX.
Predescu Alexandru a zis
Buna ziua!Am nevoie de o sursa pentru placa video Asus gtx 950 de 2gb si un procesor Intel Pentium g3258.
Marius Cucu a zis
Ce buget aveți? Nu va funcționează cea de acum sau ce s-a întâmplat cu ea?
Predescu Alexandru a zis
Incerc sa imi iau un PC nou,iar pentru sursa nu am o limita la buget
Marius Cucu a zis
Dacă nu aveți o limită de buget puteți să alegeți modelul thermaltake litepower rgb 550w. Are certificare 80+, are amperaj bun și cabluri foarte ok.
Robert a zis
Am si eu o întrebare pe un gtx980 ti amp extreme merge o sursa de be quiet! System Power 600 Watt (80+ zertifiziert) System Power Netzteile sind ausschließlich für Systembuilder konzipiert • Lüfter: 120mm • PFC: aktiv • Anschlüsse: 1x 20/24-Pin, 1x 4/8-Pin ATX12V, 2x 6/8-Pin PCIe, 9x SATA, 3x IDE, 1x Floppy • +3.3V: 25A • +5V: 18A • +12V1: 18A • +12V2: 18A • +12V3: 18A • +12V4: 18A • -12V: 0.3A • +5Vsb: 3A • durchschnittliche Effizienz (115V): >90%, 80 PLUS Silver • Formfaktor: ATX PS/2 • Abmessungen (BxHxT): 150x86x140mm • Besonderheiten: ErP Lot 6, unterstützt „Haswell” C6/C7 Low-Power States …astept răspuns mulțumesc!!!!
Marius Cucu a zis
Din câte văd este quad rail. Ar trebui să funcționeze.
rotaru florian a zis
cu respect am un sistem format din .placa video R9270X top assus 2g ;;procesor AMD A8/5600gh ;;3 hdd; 5 vent de 120mm ;placa de baza ;2placute ddr3 de cite 4g ram fiecare ;;placa audio .ce zici ar duce sursa njoi 600 titan Cod: PWPS-060A02T-BU01B de la Emag .multumesc frumos pentru eventualul raspuns
Marius Cucu a zis
Dacă vorbiți de asta… ar trebui să fluere cu ea.
rotaru florian a zis
da despre acea sursa este vorba …deci duce sistemul ? multumesc frumos
Marius Cucu a zis
N-ar trebui să aveți probleme cu ea pe configurația dvs.