Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Bogdan a zis
Pc procesor intel 2 quad core extreme 3 ghz, placa video nvidia geforce 8800 gtx , ddr3, 4 gb ram , il folosesc pt gaming , actuala sursa e de 350 w si in timpul jocurilor gen league of legend , dota mi se restarteaza calculatorul, cand stau pe net nu , dosr in jocuri , p.s am sursa de 350w , e de la ea problema? Te rog ajutama
Marius Cucu a zis
Ți-am răspuns în celălalt articol: ai nevoie de o sursă mai puternică. 8800 GTX are nevoie de 450W reali și 28A pe rail-ul de 12A. Când ai achiziționat-o? Ți-a făcut probleme și până acum sau doar în timpul verii face? Pe câldură?
Adrian a zis
Buna, am facut tampenia si mi-am luat un sistem refurbished HP Compaq 8200 Elite, cu placa video integrata si pentru care am cumparat un gtx 760, care cere minim o sursa de 500W. M-am lacomit la procesorul I7, fara sa cunosc mai multe despre sistem , care vine cu o sursa minuscula de 320W iar placa de baza nu are mufa standard ci niste ciudatenii, proprietare HP, astfel ca nici nu pot schimba sursa cu una mai puternica, asa cum am gandit in prima faza. Singura solutie de care am auzit este o sursa suplimentara, care se monteaza in sloturile libere de 5.25″, la dvd si care ar alimenta doar placa video. Problema este ca nu am gasit deloc o astfel de sursa pe piata romaneasca. Ma poti sfatui cu o astfel de achizitie? (exemplul de sursa de acest gen: Booster X5 PSU) . Multumesc
Marius Cucu a zis
Sau un upgrade de sursă și placă de bază. Care este sistemul exact?!
Adrian a zis
Sistemul este: HP Compaq 8200 Elite
Model Procesor Intel Core i7-2600, 3400 mhz
Video integrat: Placa Video Intel HD Graphics 2000
Sloturi 3x full-height PCI, 1x full-height PCIe x1, 2x full-height PCIe x16
Sunet integrat Realtek ALC261 high definition audio
Retea integrata Intel 82579LM
Chipset Intel Q67 express
Capacitate RAM (MB) 4096 , DDR 3 , 1333 mhz
Capacitate HDD (GB) 250, SATA
In descrierea produsului NU este specificat faptul ca sursa este doar de 320 W si NU are mufa standard cu 24 pini. Din ce am cautat si comparat pe net si placa de baza este customizata (tipic HP). De asemnea, o sursa standard NU se potriveste in locasul sursei, nici ca forma, nici ca suruburi. Imi e teama ca un combo placa de baza-sursa nu ar rezolva problema din cauza customizarii puternice facuta de HP (dincolo de formele custom este si ventilator suplimentar de carcasa, usb frontale etc).
Am achiztionat o placa video mai veche, un Palit Jetstream 760 GTX (care are un consum in peak de 170 W si cere sursa de 500 W), cu alimentare de 2x 6 pini si am reusit sa gasesc o sursa FSP Booster X3 300W (nu x5) dedicata pentru placa video (care are mufa de iesire 12 pini si 2x6pini, exact ce imi trebuie mie cred si se monteaza pe 5.25″, langa dvd). Acum intreb oare cei 300 de W furnizati de sursa dedicata sa compenseze faptul ca sursa principala de sistem are doar 320 W? Am gasit un review al cuiva caruia i-a mers perfect un combo facut exact pe HP 8200 Elite, dar cu un Booster X5 si o placa video mai veche, asa ca sunt putin indoit :-S . Mai ales ca vreu sa mai pun 1 HDD intern (SATA) si 1 HDD extern (USB), ambvele, evident, incarcand sursa originala.
O sa revin cu detalii, daca functioneaza
Gabi a zis
O recomandare de sursa pentru un viitor GTX 750 ? Acum am o Intex Spider 500 W dar mi s-a spus ca s-ar putea sa nu tina pentru ca nu e de calitate ?
Marius Cucu a zis
Ce model de GTX 750? Sunt unele fără alimentare separată, unele cu. Dă-mi un link.
Haida Daniel a zis
Salut. astept un sfat pentru ca astept blackfriday si as vrea sa achizitionez urmatorul sistem Procesor Intel Core i5-4690, LGA1150, 4 nuclee, Frecventa 3.5 GHz, Turbo 3.9 GHz, Cache L3 6MB (BOX),Memorie Corsair DDR3 8192MB (2 x 4096) 1600MHz CL8 Vengeance,Placa de baza Asrock H97 Anniversary, Socket LGA 1150, Chipset H97, ATX,(placa video actual e Placa video MSI GeForce GTX 750Ti GAMING 2GB GDDR5 128-bit [TWIN FROZR IV, OC] si voi ramane cu aceasta,(ce vreau eu este de fapt sa imi spui daca este compatibil acest sistem ce sursa as avea nevoie.Astept raspuns multumesc!
Marius Cucu a zis
Nu-ți va trebui o sursă foarte mare. Dar până atunci va apărea DDR4. Adică deja a apărut, dar încă nu sunt foarte multe componente disponibile. În 2 luni sigur apar, mă gândesc ca vei pierde la revânzare.
Rares a zis
Salut, imi poti recomanda o sursa pentru aceste componente?
Carcasa TRACER Lanher TRO-202
DVD-Writer LG GH24NSC0 negru bulk
Memorie Crucial 8GB DDR4 2133MHz CL15 Dual Channel Kit
Procesor Intel Haswell Refresh, Core i5 4460 3.2GHz box
SSD Kingston SSDNow V300 120GB SATA-III 2.5 inch
Placa de baza GIGABYTE GA-Z170-D3H
Placa video MSI GeForce GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 128-bit
Vlad a zis
Buna,
doresc sa-mi achizitionez un GTX 960 STRIX 2gb si mi s-a spus, ca sursa actuala nu ar suporta o astfel de placa video.
Specificatii PC:
i3 3.30
8gb ram
500gb
Sursa actuala: ATX-450, care presupun ca are 450 de wati.
Ce sursa ar trebui sa cumpar, atat cat sa nu-mi arda piesele, dupa ce voi pune placa video?
Marius Cucu a zis
Probabil că este vreun deluxe foarte vechi. O sursă cu eficiență bună, suficientă pentru 960 GTX este Segotep Raynor Power 550W. Cât despre 960 GTX… ar fi bine să alegi un alt producător. Mulți s-au plâns că la multe versiuni de STRIX se întâlnește coil noise.
Vlad a zis
Multumesc pentru raspunsul rapid!
Inca ceva: Sunt incepator si pentru prima data am de aface cu surse.
Ar trebui sa duc PC-ul la cineva experimentat, care sa-mi monteze si sursa si placa video, sau se le pun eu?
Un prieten mi-a spus ca sursa se monteaza greu, pentru incepatori, pe langa placa video, care e mult mai usor de montat.
Marius Cucu a zis
Placa video este floare la ureche. Se montează plug and play și, fiind o placă video ce consumă un pic mai mult, se va alimenta direct de la sursă cu un conector de 6 pini, altele au nevoie și de unul de 8 pini.
Este exemplificat și în poza din articol.
Nici la sursă nu ai avea ce să greșești, deși este mai complicat față de o placă video.
Trebuie să ai grijă la cablurile pe care le ai de la vechea sursă și să le pui, în același loc, la cea nouă. Diferențele între cele două vor fi de conectoare. Aceasta va avea mai multe și va fi de putere mai mare.
Cu atenție ar trebui să reusești și singur. 🙂
Vlad a zis
Exista vreo posibilitate ca placa video sa nu incapa in placa de baza?
Marius Cucu a zis
Nu. Portul PCI Express este standard. Și din moment ce ai I3 sigur funcționează. Probleme pot apărea cu carcasa. Dacă placa video este prea lungă, iar carcasa să aibă construcție proastă… e posibil să nu încapă.
PS merci pentru share la articol 😀
Vlad a zis
Din ce stiu eu, majoritatea placilor video GTX 960 au doua coolere.
Ca sa ma asigur ca va incapea, am masurat cu ruleta dimensiunile carcasei:
inaltimea 42 cm
lungimea 44 cm
latimea 18 cm
Apoi am folosit programul AIDA64, pentru a afla dimensiunile placi de baza (mi-ar fi luat mai mult timp sa desfac PC-ul si sa masor):
220 x 300 mm (22 x 30 cm)
Crezi ca este de ajuns pentru o placa video cu doua coolere, cum este GTX960?
Ma refer la una dintre aceste doua placi video:
Placa video Gainward GeForce® GTX 960 Phantom, 2GB GDDR5, 128-bit
Placa video GIGABYTE GeForce® GTX 960 OC WindForce 2X, 4GB GDDR5, 128-bit
Daca nu incap, imi poti recomanda o placa video GTX 960?
Marius Cucu a zis
Modelul Gigabyte are dimensiunile: Height=43mm, Length=257mm, Width=114mm. Părerea mea este să îl alegi în detrimentul Gainward. Are răcire ok, se overclockează ușor(deși nu vei avea nevoie în perioada următoare de mai mult).
Alex a zis
Salut, sunt indecis în cumpărarea unei surse pentru următorul sistem:
Procesor I7-6700k 4.0 Ghz
Placă de bază MSI 170 GAMING PRO
RAM G.Skill Ripjaws V Red DDR4 2×8 Gb CL15
Cooler Corsair Cooling Hydro H60
Hdd Blue 1Tb Sata3
Placă video Msi R9 390x Gaming 8Gb Gddr5 sau Msi R9 Fury X 4Gb HBM.
Nu o să fac overlock, deci ce sursă să aleg?
Ar fi potrivită Enermax Revoluționare X’T 730W MODULAR 80 PLUS GOLD? Sau ceva de la corsair?
Marius Cucu a zis
Poți să îmi dai link cu modelele? Sunt pe telefon in momentul de față…?
Alex a zis
Corsair CX 750M 80 PLUS BRONCE MODULAR sau CS 750M 80 PLUS GOLD MODULAR. Ambele sunt de 750W
Marius Cucu a zis
mergi pe CS 750M 80 PLUS GOLD MODULAR.
Alex a zis
Multumesc, intelesesem de la cineva ca ar face putin zgomot. Salutari!
Marius Cucu a zis
Depinde de la model la model, poți să nimerești una cu coil noise și să te uiți la ea. De aceea este bine să iei de la un magazin de la care poți da retur ușor și, eventual, gratis.
Dumitru a zis
Bună ziua,
am un sistem Asus Intel Core i5 3450,
8GB RAM ADATA PC3 12800
1 Hard-diskuri a cate 1 TB
Placa video Nvidia Geforce GT630 2GB
Mentionez ca am intentia sa fac un Upgrade cu SSD, inca 8GB RAM placa video ceva mai buna (nu stiu deocamdata)
Sursa actuala e una de 300W
fac editare foto de mari dimensiuni
Ce sursa mi-ai recomanda ?
Multumesc !
Marius Cucu a zis
Păi upgrade-ul la SSD înseamnă un consum mai mic de W, RAM-ul consumă și el puțin. Sursa se alege în funcție de placa video… ea este cea mai mare consumatoare de energie.
Alex a zis
Salut,maine vreau sa achizitionez o placa video EVGA GeForce GTX Titan X superclocked 12GB DDR5 384Bit si stiu ca trebuie o sursa puternica,momentan am un Corsair CX600 (stiu ca e mica pentru placa video) dar nu stiu ce sursa ar fi buna.restul pc: amd fx 8320 3.5,Memorie Kingston HyperX Savage 16GB kit 2x8GB DDR3 1600MHZ CL9 Red, 2X SSD Kingston HyperX Savage 120GB SATA3 2.5inch iar placa de baza MSI 970 Gaming Socket am3+
Marius Cucu a zis
Din câte văd CX 600 ar trebui să fie la limită. Are conector de 6 și de 8 pini, nu ar trebui să consume foarte, foarte mult.
Totuși, de ce vrei EVGA GeForce GTX Titan X superclocked 12GB DDR5 384Bit și nu aștepți noua arhitectură Pascal?
Sau… cel mult un 980TI.
Alex a zis
eram nedecis intre titanx si 980i si cred ca raman la 980ti ca ai dreptate ca merita banii pe titan,deci iau 980ti. Ms pt ajutor 😛
Iosif a zis
Buna, as dori o sugestie pentru o sursa optima pt sistemul: amd fx6300, geforce 550 titanium, dvdrom, un sdd 120gb, 1 hdd de 1 terra si 1 hdd de 640. [cu mentiunea ca mi s-au stricat 2 surse deluxe 650w in doua zile consecutive – surse pe care le aveam de la configuratii mai vechi ]
Am cateva surse asupra carora stau in dilema, dar orice sfat pro e binevenit:
Sursa Thermaltake Smart SE 530W
Seasonic S12II-430 Bronze, ATX12V, 430W
Corsair VS Series CP-9020097-EU, 550 W, PFC Activ, ATX 2.31
Marius Cucu a zis
Sunt cam overpriced modelele acelea. Eu zic că asta este suficientă.
eXe a zis
Salut,am schimbat si eu componentele din sistem cum am putut..(nu le-am achizitionat toate in acelas timp),momentan in carcasa se afla un i5 4440,placa de baza gigabyte h81m-d3h,un dvd writer,1 hdd samsung de 1 tera,o placuta de 4gb ram, si o sursa recom pe-600 plus de 600w,sub nume gasesc: ATX 12V V2.0 & EPS 12V,in 2 zile imi ajung inca 3 piese,acestea fiind placa video msi r9 380 4gb(consum 180w),o carcasa zalman z3 plus si inca o placuta de ram identica cu ce am acum in pc(Zeppelin 4gb ddr3 1333 Mhz).Intrebarea mea este legata de sursa…ar trebui schimbata?Daca ar fi sa o schimb,ce sursa ar fi mai recomandata in cazul in care sa presupunem ca peste 1 an 2 poate schimb procesorul?mentionez ca aceasta sursa(desi nu este un brand renumit aka Corsair,Seasonic,Be Quiet…etc)m-a slujit mai bine de 4 ani fara nici o problema.Multumesc
Marius Cucu a zis
In mod normal R9 380 are nevoie de 28A pe rail-ul de 12. Din câte văd sursa este dual rail și are 22A pe fiecare rail. Teoretic ar trebui sa duca.
PS mi-ar fi placut macar un b85 la placa de baza.
eXe a zis
Atat s-a putut asta primavara cand am luat procesorul si placa de baza…,carcasa,dvd-rw,hdd-ul si sursa le-am pastrat de la configuratia veche(un athlon x3 455,nu mai retin numele placii de baza,placa video era un gts 450 de 1gb si 4gb ram(kit 2x2gb hiperx fury limited edition).
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt pe care mi l-ai dat,chiar eram nelinistit in privinta compatibilitati,din cauza sursei am renuntat la r9 280x…
Alex a zis
Salut. In primul rand ti-am citit articolul si vreau sa te felicit pt informatiile oferite.
Insa, pt o siguranta mai mare, vreau sa iti cer ajutorul pt a alegere o sursa; configuratia mea este urmatoarea:
MB: ASUS B85 PRO GAMER
CPU: INTEL I5 4690
GPU: PALIT GTX 750 TI STORMX DUAL OC 2GB DDR5-128
RAM: HYPERX SAVAGE 8 GB 1600 MHZ DUAL CHANNEL
O sa mai adaug in viitor un HDD de 500 cred + cooler aftermarket (nu m-am gandit inca la un model anume).
Multumesc
O zi buna !
Marius Cucu a zis
Configurația există deja? Pentru că eu aș face niște modificări micuțe la ea… Dacă nu există, de unde vrei să faci achiziția?!
Alex a zis
Momentan am achizitionat doar cpu, ram si placa de baza; sapt viitoare as vrea sa cumpar si restul componentelor;
Cam ce schimbare i-ai face ? ca m-ai facut curios 😀
Marius Cucu a zis
Mai puțin RAM și mai mult pentru placa video. RAM-ul se putea adăuga ulterior.
zero a zis
Salut,as vrea sa fac un upgrade la procesor dar problema este ca am o placa de baza cam veche cu socket AM2+,mai exact o Asus M2N68-AM-SE2 AM2 si nu stiu daca am sanse sa mai gasesc un procesor mai decent care sa duca jocurile mai recente la cerinte minime macar.Sunt constient ca imi trebuie un sinstem nou dar momentan nu imi permit,asa ca daca imi poti recomanda ceva si merita sa investesc e bine.Astept o parere.Multumesc !
Marius Cucu a zis
Nu merită să investești în DDR2. Mi-am aruncat un ochi spre lista de procesoare suportate și nu e nimic interesant care să te ajute la noile jocuri.
deyu a zis
sall lasami te rog un mess ceva , am probleme cu sursa si nu ma prea pricep ce ar trebui sa cumpar si nas dori sa fac vreo prostie ,
Marius Cucu a zis
Putem discuta aici fără probleme. Ce probleme ai la sursă?
Costi a zis
Salut. Cei de la Pc garage mi.au recomandat un sistem si un amic mi.a zis ca sursa este prea mica pentru sistem. Vreau sa imi zici daca acest sistem este bun sau este unul prost. Vreau sa il folosesc pentru gaiming.
– Sursa Enermax NAXN 500W.
-Placa de baza GIGABYTE GA-970A-UD3P.
-Memorie HyperX Fury Black 4GB DDR3 1866 MHz CL10.
-Carcasa Deepcool Tesseract BF black.
-Procesor AMD Vishera, FX-8300 3.3GHz box.
-Placa video GIGABYTE GeForce GTX 950 OC 2GB DDR5 128-bit.
Am auzit ca cei de la Pc garage dau si componente stricate… Le schimba daca se gasesc difectiuni?
Marius Cucu a zis
Nu este mică deloc, mai ales că e de brand. Enermax fac lucruri bune. E echilibrată configurația, deși eu aș fi mizat pe un I5 alături de acea placă video. Pentru viitor, te-ar ajuta mai bine.
Sigur, diferența este că vei depăși un pic bugetul, dar performanțele sunt altele.
Referitor la PcGarage… am pățit-o și eu de câteva ori cu ei: ba ambalaj desfăcut(probabil resigilat), ba placa video stricată de tot. A fost de rahat pentru că am avut nevoie de PC și mi-a ajuns foarte târziu comanda, după dăi retur, plătește curier și stai după ei.
La eMAG, dacă am avut probleme, m-am dus în showroom și mi-au schimbat instant produsul.
Costi a zis
Am cumparat aceasta
Sursa Thermaltake Smart SE 530W.
Este buna pentru sistemul meu ?
Marius Cucu a zis
Este ok.
Laurentiu Sirbu a zis
Salut baieti! Am o problema la pc, nu stiu daca va pricepeti la astea insa incerc sa va explic. Desi am un pc cat de cat performant, si un joc care ar trebui sa se incadreze fara probleme in cerintele sale (fifa 16- original), are momente in joc de (lag, sacadeaza). Nu stiu ce sa-i mai fac. Am redus setarile de la hight la low, am revenit la win7 de la 10 crezand ca asta poate fi o cauza, insa nici o schimbare, la fel face. Ce este curios, unui amic ii merge impecabil cu un pc mai slab decat al meu. La mine merge impecabil pana aproape de finalul primei reprize, apoi incepe cu lag-ul… Unele detalii despre pc-ul meu:
placa de baza – ASRock 960GM-VGS3 FX; procesor – cpu amd fx 8320 octa core; placa video – ati radeon r9 200 ddr5, 2 gb ram, 256 biti, 8 gb memorie ram. Hard disk Western Digital Caviar Green de 500 gb, sursa de 400W, nu stiu exact de la ce firma.
Mentionez ca driverele sunt la zi. Jocul este original, cumparat prin programul origin. Am incercat tot felul de setari din placa video, nici o modificare. O problema clar este, insa nu pot sa-mi dau seama care sa fie. Aveti vreo solutie, idee? Mulțumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Sursa, la prima vedere, pare cam mică, dar am nevoie de mai multe informații despre placa video. Instalează Speccy și pune aici un print să vedem ce ne arată.
Laurentiu Sirbu a zis
Salut. In postarea mea anterioara am facut o greseala, sursa mea nu este de 400 W cum am mentionat initial, ci am o Sursa Inter-Tech Energon 550W.
Detalii placa video:
Graphics
Monitor
Name BenQ FP202WA on AMD Radeon R9 200 Series
Current Resolution 1680×1050 pixels
Work Resolution 1680×1010 pixels
State Enabled, Primary, Output devices support
Monitor Width 1680
Monitor Height 1050
Monitor BPP 32 bits per pixel
Monitor Frequency 60 Hz
Device \\.\DISPLAY1\Monitor0
ATI AMD Radeon (TM) R9 200 Series
Manufacturer ATI
Model AMD Radeon R9 200 Series
Device ID 1002-6811
Subvendor Sapphire/PCPartner (174B)
Current Performance Level Level 0
Voltage 0,875 V
GPU Clock 945,0 MHz
Temperature 32 °C
Core Voltage 0.875 V
Bios Core Clock 150,00
Bios Mem Clock 150,00
Driver version 15.201.1151.0
BIOS Version 113-2E271000-O41
Memory Type GDDR5
Memory 2048 MB
Bandwidth 179,2 GB/s
Count of performance levels : 2
Level 1
GPU Clock 300 MHz
Memory Clock 150 MHz
Level 2
GPU Clock 945 MHz
Memory Clock 1400 MHz
Nu am stiut sa introduc printul in comentariu, de asta am folosit copy-paste din speecy.
Mentionez ca daca merge un meci cap-coada fara lag, in urmatorul usor, usor reapare…Ajuta-ma sa identific problema, ce detalii ti-as mai putea da sa poti sesiza problema? O solutie ar fi daca ai vrea sa intri putin in calculatorul meu cu Team Viewer. Multumesc frumos si astept cu nerabdare un raspuns!
Marius Cucu a zis
Meciul este jucat online? Ești sigur că internetul nu este de vină?!
Specificațiile sunt ok la prima vedere. Poți face o testare de bad-uri pentru acel HDD, dar tot nu justifică lag-ul care apare pe parcurs. Bănuiesc că ai niște pachete pierdute pe rețeaua de internet.
Ce provider ai?!
Laurențiu Sirbu a zis
Joc mai mult în modul cariera. Mai joc și la online însă prea puțin. Cat despre baduri, am făcut o scanare cu un stick bootabil cu un program de specialitate. Nu a detectat nici măcar unul. Chiar habar n-am unde să-l mai duc. Am fost la un service, l-au testat, l-au suprasolicitat cu diverse programe, nu au găsit nimic în neregula. Nu mi-au oferit nici o explicație logica dar banii normal ca i-au luat. Dacă as ști ca este de la placa de baza, procesor, ram, hard, video…As schimba acea componenta și gata, insa nimeni nu-mi poate oferi un răspuns. Practic v-am spus, joc, merge fluent iar când ajunge prin minutul 35-40 începe ușor,ușor sa meargă în reluare, își revine, și iar tot asa…nu face doar o data ca nu ma deranja, ci din acel moment pe tot parcursul jocului, merge câteva minute ok, apoi iar „agata”… Și este destul de enervant. Am încercat sa caut un răspuns pe google, dar nimic concret din păcate. Poate este cineva pe acest bloc care are vreo idee,părere. Mulțumesc frumos domnilor!
Marius Cucu a zis
Și în orice alt joc face probleme? Din câte știu eu, FIFA 16 este un pic mai optimizat față de 15. Dacă a fost testat într-un service și n-au fost probleme, n-au de ce să fie probleme hardware. Banii i-au luat pentru că timpul și munca aceluia trebuie răsplătite.
O altă posibilă soluție ar fi testatul cu alte drivere… mai vechi și văzut dacă funcționează în parametri.
Cosmin a zis
De curând sursa veche a cedat, mi-am cumpărat o sursa noua si cred ca am făcut o mare greșeală în alegerea ei, sursa este chieftec ctg-750c a80 750W si vreau o părere despre ea. Menționez că sistemul meu este următorul: I7-4790k, r9 270x, 8GB DDR3, z97 pro gamer. Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Având în vedere potențialul sistemului… cred că mergea ceva mai ok.
florin a zis
CE crezi e buna de ceva sursa asta nJoy Titan 600, 600W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Bronze
Marius Cucu a zis
nJoy e un brand românesc, de genul Allview. Le-am cerut câteva produse în teste și au evitat să mai răspundă.
Pe ce sistem vrei să o pui?!
Octavian a zis
Salut. Am si eu nevoie de o parere in legatura cu sursa pe care o am. Sistemul meu:
Placa de baza MSI B85M-E45
Procesor: Intel I5 4440 @ 3.1 GHz
Placa video este una foarte veche un Nvidia GeForce 9600GT 512Mb/256bit – mentionez ca nu are un consum chiar mic ~ 120-130W
SSD: Kingston HiperX 128GB + HDD Seagate 360 GB
Tuner TV: WinFast TV 2000XP Global (destul de vechi l-am avut deja pe 3 sisteme)
Memorie: 12GB (1x4GB + 1x8GB)
S.O: Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Sursa: Raidmax KY600ATX – 500W
Acum eu as dori sa fac un upgrade la placa video la una din urmatoarele variante, inca nu m-am hotarat: Nvidia 960GTX/970/R9280/R9 380 si nu stiu daca sursa mea va duce , cel putin unele dintre aceste modele au nevoie de alimentare suplimentara. N-as mai vrea sa fac acum upg si la sursa din motive financiare si as vrea sa stiu daca, macar pentru o perioada de cateva luni, va merge cu sursa din prezent. Poti sa-mi spui parerea ta?
Marius Cucu a zis
Sursa aia, dacă e adevărat ce scrie pe etichetă(nu prea cred asta), ar putea duce maxim un 950 GTX sau R9 370.
Octavian a zis
Eu am introdus specificatiile aici: http://outervision.com/power-supply-calculator , si imi arata consumul cu un 970/ R9 380 undeva la 405/440 W. Acum eu nu stiu care este eficienta sursei mele si cati W poate scoate real dar daca zici ca nu prea merge atunci o sa vad daca pot cumpara una mai buna. Ceva recomandari? Cred ca undeva la 600W ar fi ok un floston sau segotep. Si inca o intrebare: Care e cel mai rau lucru care se poate intampla daca voi incerca sa o montez totusi pe aceasta sursa? Eu stiu ca ori nu porneste sau se reseteaza sistemul cand e in full load. Anything else?
Marius Cucu a zis
Comparatoarele de prețuri și configuratoarele automate de configurații… pot da greș.
Depinde cât de „obosită” este sursa. În cel mai rău caz poate să se ardă la ieșire sau la intrare. E posibil să mai ia și o componentă „după ea”.
În cele mai bune cazuri este ceea ce spui tu: instabilități ale sistemului.
Eu aș merge pe ceva brand Floston nu prea inspiră încredere. Nu trebuie neapărat să aibă mulți W, acolo lucrează marketing-ul, ia ceva care să aibă componente de calitate în interior și să poată duce amperaj mai mare pe rail-ul de 12v.
Plăcile video noi nu cer W mulți, doar AMD-urile de top. Câteva teste ai aici.
silviu aurel a zis
Salut,
Va rog sa ma ajutati in alegerea unei surse cu un raport pret /calitate cat mai ok am alocat un buget maxim de 300lei. Sursa veche BLUE STORM II era de 500w(asa scrie pe ambalaj) real nu stiu cat a cedat brusc dupa 4 ani. Configuratia calculatorului: MB Asrock Z97 KILLER, socket 1150, Procesor Intel Core i5-4460, placa video Nvidia GT430 1GB ram, SSD Intel 530- 120gb, 3 hdd -1TB, dvd LG. Calculatorul este folosit la jocuri (rezolutie minim spre mediu) , filme , muzica.
Marius Cucu a zis
Modelul ăsta este mai mult ca suficient.
cosma a zis
Buna ziua …in vara anului in curs am cumparat un procesor AMD fx 8150 si acuma de black friday urmeaza sa mai cumpar o placa de baza ASRock Fatal1ty 970 Performance si un cooler CPU Zalman CNPS5X Performa si TeamGroup Vulcan Red 8GB DDR3 2400MHz CL11 1.65v si in calculator mai am un HDD 500gb un card reeder o unitate optica dvd si o placa video AMD shapphire R7 265 2 gb ddr5 256 bit tot ce am in calculator acuma merge pe o sursa de 500 whati (ever-power) intrabare este dupa ce imi cumpar cele mentionate mai sus pot sa merg cu acceasi sursa ….va multumesc
Marius Cucu a zis
Spune-mi exact modelul sursei.
Ce vrei să faci cu DDR3 la 2400 MHz? Jocuri?
cosma a zis
Da pentru jocuri ( World of Warships World of Tanks si altele )
Ever-power PW-500 ATX 12v
Ieri seara dupa ce am citit un articol de al tau am decis ca sa schimb rami dela 2400MHz la 1600MHz
Marius Cucu a zis
Chiar dacă este dual rail, este destul de slabă. Nu ai mulți consumatori pe noile componente, dar trebuie să fii atent la ea.
cosma a zis
ok multumesc