Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Ciulei a zis
Salut,am următoarele componente la PC : I5 4460 3.2Ghz,placa de baza gigabyte z97x gaming 3,memorie Kingston 1600ghz 2×4 ,placa video Asus Radeon r9 280x 3 gb gddr5 384biti ,hdd hybrid seagate 1tr si carcasa zalman z11 plus,si de sursa asta nu stiu daca se potrivește ,zalman ZM 700 glx de 700w,este buna?!
Marius Cucu a zis
Ia una mai mica, cu certificare Bronze sau gold. Ceva mult mai ok este asta.
Florin a zis
Pt un sistem format din: Fx8320 + cooler stock (deocamdata)
MB Asus M5A97 EVO R2.0
Corsair 2×8 Gb 1600Mhz CL9
HDD 1000GB Seagate Baracuda SV35 SATA3 64MB
Asus Radeon 250X, 2048MB, GDDR5, 128bit
Asus BluRay Disc Writer
este de ajuns o Sursa Modulara Sesonic M12II Bronze EVO Edition 520W? Plus ca nu sunt adeptul OC-ului!
mentionez ca in viitorul apropiat voi mai aduga un SSD
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Daca o ai deja si este in stare buna, ar trebui sa fie ok. RAM-ul imi pare investitie fara rost. Sunt niste Savage ieftine noi aparute, la aproape acelasi performante.
Florin a zis
Nu, sursa nu e cumparata, am lasat-o la final.
deci, banuiesc ca sunt de ajuns cei 520w (as vrea sa cred ca sunt si reali).
Marius Cucu a zis
Ar trebui sa fie ok, Seasonic fac surse ok, dar in aceeasi bani ai si asta.
Florin a zis
M-am gandit la un corsair inainte (era un 600w 80 plus bronze), dar am citit niste review-uri pe newegg si f multi erau nemultumiti (se plangeau ca le-au crapat dupa cateva luni).
Oricum, multumesc!
Marius Cucu a zis
8 anisori are Corsair-ul meu de 550W. Inca rezista. 🙂
mihai a zis
salut am urmatoarea configuratie, AMD athlon x 2 450 2,90 ghz ram 4gb fury x kingmax 160 gb HDD baracuda black GPU NVIDIA GT 420 2 gb 128 biti,1 vent si sursa am DELUX 450w!!! si o am din 2007 a mers 4 ani si prin 2014 am bagato iar in pc si merge si acum!! ar trebui sa o curat de praf sau sa o schimb cu alta bugetul e 150ron??.
Catalin a zis
Sistem: Proc. AMD Athlon(tm) II x2 240e ~2.8 Ghz
RAM 2xSamsung 1G , 1xKingmax 1G ~3G RAM
Motherboard ASRock ALiveXFire-eSATA2
GPU MSI Radeon HD6570 2GB DDR3 128-bit low profile
HDD Toshiba 500GB, 7200rpm, 32MB, SATA 3
Monitor HP L1710 1280 x 1024
Marius Cucu a zis
Bun, ce este cu sistemul acesta?
Catalin a zis
As vrea sa stiu si eu o sursa potrivita pentru el , daca se poate , sau un sfat 🙂
Marius Cucu a zis
Daca te gandesti la un upgrade poti adauga ceva mai mare, daca nu este suficient Sirtec HPE-400-A12S.
Catalin a zis
Crezi ca ar tine Sursa RPC 500LBL 500W acest sistem ? nu pare cine stie ce , dar am un buget cam limitat.
Marius Cucu a zis
Nu este de viitor, dar daca prinzi un model ok ar trebui sa mearga.
laurentiu a zis
Buna ziua. Am un sistem alcatuit din placa de baza Gigabyte GA-B85-HD3, procesor i5 4460 3.20 GHz Haswell, Memorie Kingston HyperX Savage 8GB(2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, XMP placa video AMD SAPPHIRE HD 5670 1GB GDDR5 , placa de sunet Asus Xonar D1 (PCI), 2 HDD de 1 TB, 1 SSD Kingston V300, 1 x DVD-RW Asus, plus o sursa de 500 W Inter-Tech. Sistemul e nou, sursa e veche si vreau sa o schimb. Ca si upgrade pe viitor va urma o placa video care probabil va necesita alimentare separata de pe sursa si un cooler procesor ceva mai performant decat cel box. Sincer nu stiu spre ce sursa sa ma indrept , nu as cheltui mai mult de 400-500 de lei.
Marius Cucu a zis
Pentru sistemul acesta nu este nevoie de o sursa de 500 de lei. Cu 400 de lei achizitionezi una cu certificari GOLD, care te tine mult si bine. In plus, are fel de fel de protectii. Vorbesc despre aceasta. Este maximul pe care l-as recomanda, iar daca vei lua o placa video performanta, 550W e mai mult decat suficient.
Octavian a zis
Salut, in momentul de fata, am urmatorul sistem :
– Placa baza ASUS M5A78L-MLX3
– Procesor AMD Athlon II X2 280 3.6Ghz
– nVidia GTX 750 OC Edition 1Gb DDR5 128 biti
– 8 Gb RAM DDR3 1600Mhz HyperX Savage
Folosesc o sursa PREMIER LC-C400ATX . Vreau sa stiu cat consuma acest sistem . Pe viitor, vreau sa-mi achizitionez un procesor, dar nu sunt inca hotarat. As dori o recomandare de procesor si sursa, si cat va consuma sistemul cu procesorul recoamdat de dvs.
Mutumesc, o seara buna .
Marius Cucu a zis
Sursa este un pic cam slabă, norocul dvs este că ați ales un model de placă video ce consumă foarte puțin.
Procesorul cam 110W, placa video 50W, iar restul componentelor sub 10W. Să zicem între 250-300W.
Placa de bază este permisivă. În funcție de bugetul dvs putem face o recomandare.
Înainte de a achiziționa un procesor, vă sugerez să schimbați sursa.
Ciulei a zis
Salut,am o carcasa zalman z11 plus…si nu stiu ce sursa sa.mi iau,ținând cont ca are7 ventilatore…nu prea ma pricep cum se conecteaza !! Consumul componentelor ajunge undv pe la 400-450 w,deci o sursa de550- 600 vreau sa.mi iau…da cu ce specificatii!!!prețul nu conteaza,Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Salut. Spune-mi exact ce componente ai in PC. Carcasa este irelevanta, va functiona o sursa in ea. Cam ce buget ai la dispozitie pentru sursa?!
Ciulei a zis
I5 4460 3.2ghz,gigabyte z97z gaming 3 ,asus r9 280x 3gb 384 biți, cele principale …l.am făcut pe piese ,si in alegerea sursei m.a băgat in ceata!!!pana in 4 mil
Marius Cucu a zis
Frumos sistem. Eu îți recomand Corsair în bugetul acela. 600W sunt arhisuficienți.
Ciulei a zis
Eu ma luam după cablurile molex,pt conectare la ventilatore…si nu stiam ce sa iau!!!
Marius Cucu a zis
Ai de toate la acel model. In plus, e cu certificare bronze.
Ciulei a zis
Ms.seara buna!
Octavian a zis
Cu siguranta voi schimba si sursa, am mai cerut recomandari si au fost toate diferite … as putea lasa cateva linkuri, iar daca aveti dvs. o recomandare mai buna, abia astept :
Sursa Sirtec – High Power Eco 400W – am eu acum de 400w si trebuie schimbata, chiar daca asta e nu stiu ce firma de calitate. Nu am incredere in aceasta sursa.
Sursa Sirtec – High Power Element BRONZE 500W – eu cred ca e cam prea mult pentru o sursa de 500w.
Sursa Sirtec – High Power Eco II 450W
Bugetul ar fi pana in 150-170 lei maxim . Nu pot si nici nu vreau sa dau mai mult pentru o sursa, sincer. Sunt sigur ca de tinut, va tine bine sistemul, una de 500w poate 550w, si intr-un pret de 170 lei, dar astept si recomandarea dvs.
Marius Cucu a zis
Din punctul meu de vedere sistemul poate fi sustinut si de o sursa de 350W ca Corsair VS350.
Doar ca ati spus ca veti face upgrade la un moment dat. Si… decat sa stati mereu sa faceti upgrade… nu are sens. Eu-s pe principiul una si buna.(am de 8 ani un Corsair functioneaza ok si nu da semne de oboseala)
Puteti sa va indreptati si spre versiunea BRONZE, de 400W.
Tibi a zis
Salut,
Am si eu nevoie de o recomandare pentru sursa SFX care sa poata sa duca placa video GV-N750OC-2GL
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Ce zici de modelul be quiet! SFX Power 2 400W?
Tibi a zis
Pare ok, se incadreaza in 400W cat scrie in specificatiile placii dar e cam la fix …. sursa va mai alimenta in plus un raid miroring HDD, un SSD si procesorul pe socket 1150 … daca nu gasesc una de putere mai mare, o s-o iau pe asta. Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
Vezi ca au o politica de retur destul de proasta cei de la PcGarage daca il iei pe firma.
In cazul in care nu functioneaza ok s-ar putea sa ramai cu ea.
Eddy a zis
As dori o sursa ,placa de baza,procesor,si placa video,memorii,ssd care sa creasca foarte mult fps-ul in jocul online Sherwood Dungeon .Ce imi recomandati si cam ce buget imi trebuie?
Marius Cucu a zis
Fiind browser based este dificil să apreciem cerințele minime. In plus, depinzi de browser-ul tau in mare masusa.
Eu am intrat acum și mi se misca ok pe laptop. E greu de estimat un buget din partea mea. Cu 2000 de lei eu cred ca te poti juca acel joc fara probleme.
Eddy a zis
Ce placa de baza sursa,procesor ,placa video imi recomandati pentru fps mare?AM placa video GT 730 ,fps-ul pe jocul online Sherwood dungeon cand tastez in joc /fps(si enter) imi da maxim 59 iar altii au 300 fps .Ce componente imi trebuie sa imi creasca mult fps?De jucat ma pot jucaSherwood Dungeon dar vreau fps mare de 300 ,ca altii.Ce componente trebuie sa imi iau? Ce imi recomandati ?Stiu, ca placa video creste fps-ul (vreau sa o schimb) dar pe langa placa video vreau procesor ,placa de baza,memorii etc ptr un sistem nou..Faceti-mi va rog o configuratie (special pentru jocul acesta,sau pentru jocuri in general ) cam la vreo 5000lei sa obtin un fps mare.Ce imi recomandati?
gabby a zis
la placa baza asus rampage II extreme +procesor intel xeon x5670+ placa video r9 290 oc windforce+ 6gb ram corsair 1600mhz am doua optiuni de surse : corsair rm 850w 80+ gold sau cooler master silent hybrid 1000w (RS-A00-AMBA-J3) .
care din cele 2 s`ar merita….eu sunt in uk si am doua licitatii la ele…ast un rasp ms
Marius Cucu a zis
Eu as merge pe corsair. Dar ce vei face cu sistemul?
gabby a zis
gaming nu foarte exagerat …corsairul l`am luat cu 65lire adica undeva pana in 450 ron…cred ca o sa raman la aceasta…ms pt sfat
Marius Cucu a zis
Cam atat este si la noi. Dar de ce vrei intel xeon x5670? Nu e pentru jocuri.
vali a zis
Salut!
incerc sa-mi fac si eu un sistem, mai mult ”home-office”
fara jocuri ci doar muzica, filme full hd, youtube fluent,etc.
pentru asta, e ok sistemul pe care l-am gandit?
1.Carcasa DeepCool SMARTER
2.Seasonic SS-300 TFX, Putere 300W, TFX 12V, 80 PLUS Bronze, Bulk
3.Asrock H81M-HDS, Socket 1150, Chipset H81, Micro ATX, Haswell
4.Intel Core i3-4160, 3.6 GHz, HD 4400, Box [Haswell]
5.SSD SAMSUNG 840 EVO 2.5 SATA3 120GB [Basic]
6.Memorie Kingston DDR3 4GB 1600MHz CL10 HyperX Fury Series
7.ASUS XONAR-DX sau DSX
m-ar interesa in special, compatibilitatea sursei (TFX) cu placa mATX si respectiv carcasa.
mai ma intreb daca e destul de echilibrat procesorul pe placa de baza – poate e d’ajuns un simplu pentium Haswell sau poate e indicat o placa mai buna la acel i3 – desigur, totul suficientizat cat mai mult pe scopul sistemului.
multumesc!
Marius Cucu a zis
Dar de ce doresti sursa TFX?
vali a zis
nu neaaparat – doar ca la marca respectiva (e mai laudata) mai mult asta am vazut pe siteuri , intr-un pret rezonabil
Marius Cucu a zis
Unde ai gasit tu modelul asta de sursa, la noi in tara?!
vali a zis
Seasonic SS-300TFX 300W
Marius Cucu a zis
Eu as renunta la acel seasonic si as merge pe Corsair cx450.
vali a zis
ei, asta n-am s-o inteleg niciodata – tot sistemul meu in full, mai mult de 200w nu cere.
in conditiile in care m-am rezumat la strictul necesar – sigur fara upgrade ulterior – de ce sa iau o sursa de 400? nu-i vorba de bani sau de consum (si cel recomandat e destul de ieftin) ci de logica.
insa ce sa zic, sunt destul de novice in it deci as putea gresi in apreciere.
rogu-te, ceva argumente la acea recomandare ..
multumesc!
Marius Cucu a zis
Foarte corect. Si 200W este mult. Problema este ca sursa TFX nu va incapea in acea carcasa. Iar cea mai mica, cu certificare bronze a fost acel Sirtec. Mai ai si sursa Corsair VS350, 350W, 1x PCI-E, 4x SATA, 4x Molex, Ventilator 120mm
vali a zis
gata – m-am prins!
chestie de dimensiune si certificare ..thx men
mai am o rugaminte – restul pieselor sunt destul de calibrate intre ele?
Marius Cucu a zis
Certificările validează faptul că sunt de calitate. E drept că poti nimeri si un model prost. De aceea s-a inventat returul in 10 zile sau… garantia.
Restul componentelor sunt mai mult ca ok.
vali a zis
lamurit.
multumesc!
Ciulei a zis
Salut,ce părere ai de sursa Super Flower Golden Green SF-600P14XE(HX) 600W. Este buna ca brand?
Marius Cucu a zis
E ok super flow ca brand. L-am tot recomandat si eu.
Pentru ce ai nevoie de sursa de 600W? Pe ce sistem vrei sa o pui?
Ciulei a zis
I5 4460,gigabyte z97x gaming 3,msi radeon r9 290 gaming 4gb ddr5 521 biti,si cu sursa Corsair CX600M , care e mai buna pt sistemul asta,care mi.o recomanzi a fi mai buna!?
Marius Cucu a zis
Mergi pe Corsair. Ai nevoie de alimentare de 6 si 8 pini, iar Super Flow are doar unul de 8 pini.
Ciulei a zis
Ms pt sfat,am găsit cu 13mil si un pic tot pe CEL la oferta placa video.Da e 290 nu 290x,n.am bani pt aia!!
Marius Cucu a zis
Am inteles. Credeam ca faci confuzie. Alternativa MSI Radeon R9 290X era 1670 lei de aceea ti-am recomandat din alta parte.
Mergi pe Corsair fara grija. Poate ne faci si noua niste teste cu placa video cand iti ajunge PC-ul :).
Ciulei a zis
Cam in 2 luni il termin,iau tot la el :),o sa revin!! Ms pt sfaturii!
vlad a zis
eu as vrea sa imi iau un calc cam asa
Intel Pentium Haswell G3240 2C SB 65W 3.10GHz 3M
rami 8gb
placa de baza GIGABYTE B85-HD3
carcasa ceva de la zalman
hard sata 2 320gb
placa video macar VGA GB GT420 2GB N420-2GI
ar merge o sursa Sursa Enermax NAXN 500W ?
mai am floppy si dvd-rw si un cooler cumparat recent care consuma pana la 95 wati asa scrie pe cutie de 92 mm
Marius Cucu a zis
Sursa ar trebui sa fie ok. Dar penru ce doresti 8 GB RAM pentru configuratia aceea? Este DDR3?
zero a zis
Salut!
Vreau si eu o recomandare de sursa pentru sistemul meu:
Procesor AMD Athlon 5000 dual-core 2.21 GHz
4 GB RAM DDR 2
2 HDD: 500+160
nVidia GeForce GT 430, 1024MB, DDR3
dvd-rw
placa de baza: Asus M2N68-AM SE2
Marius Cucu a zis
Planuiesti un upgrade sau pur si simplu s-a stricat si vrei sa o inlocuiesti?
Ai putea sa mergi pe un Inter Tech Energon.
zero a zis
Nu as vrea sa fac un upgrade la sistem pe viitor, dar as vrea sa inlocuiesc sursa deoarece cand deschid pc-ul este foarte zgomotoasa iar dupa 30 de minute daca ma joc gen tdu 1 se inchide sistemul ceea ce inainte nu mi se intampla.
Marius Cucu a zis
Sper ca l-ai verificat de praf. Pot fi mai multe cauzele pentru care se inchide sistemul. Uite aici un articol despre problema ta.
zero a zis
Da l-am curatat de praf si inca am aceeasi problema. Multumesc pentru recomandare, am sa-mi cumpar sursa aceea si mai am o intrebare: are rost sa fac overclock la cpu si la gpu?
Foarte tare blogul si multumesc pentru raspunsuri.
Marius Cucu a zis
Te poti juca un pic cu overclock-ul, dar trebuie sa tii cont de anumite aspecte. In plus sistemul este de generatie veche, performante foarte mari nu o sa ai in urma lui. Cel mai probabil ai nevoie si de o racire ok la procesor.
In alta ordine de idei este posibil sa devina si mai instabil PC-ul daca faci OC puternic.
vlad a zis
am zis asa 8gb rami la ce flosesc eu nu imi trebuie atata;
pe langa asta mai vreau o placa de sunat ok care sa nu fie onboard si mai am un tv-tuner;eu zic ca ar duce sursa aia dar astept si parerea ta
Marius Cucu a zis
Pentru ce iti trebuie placa de sunet ok? Ai vreun mixer ceva? Ce sistem ai?