Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Bogdan a zis
Salut. Bugetul nu e o problema, „problema” e ca nu prea folosesc PC-ul decat pentru un singur joc : Path of Exile , in rest ca orice om : fb, youtube si alte „prostii”. Unul dintre motivele pentru care nu am optat pentru un i7 sau altceva.
Path of Exile: System Requirements 2019
MINIMUM:
OS: Windows 7 64-bit, Windows 8.1 64-bit or Windows 10 64-bit
Processor: Intel Core i3 2100 / FX 4300 or better
Memory: 6 GB RAM
Storage: 20 GB available Hard Disk space
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 650 Ti / AMD Radeon HD 7770 or better
DirectX 9 compatible Stereo Sound Card
RECOMMENDED:
OS: Windows 7 64-bit, Windows 8.1 64-bit or Windows 10 64-bit
Processor: Intel Core i5-4430 / AMD FX-8370 or better
Memory: 8 GB RAM
Storage: 20 GB available Solid-State Drive space
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti / AMD Radeon RX 570 or better
DirectX 9 compatible Surround Sound Card
Presupun ca acel i5 o sa se descurce de minune, de 10 ori mai bine decat ceea ce am momentan ( G3220 si 8GB DDR3 ), de aceea te bazai asa mult in legatura cu o placa de baza . Scuze de deranj inca o data si daca ai putea sa-mi dai niste idei/sfaturi sau sa-mi propui niste placi de baza compatibile , as aprecia foarte mult. multumesc inca o data . o zi minunata
Marius Cucu a zis
Păi atunci de ce nu schimbi doar placa video din sistemele de mai sus? 🙂
Bogdan a zis
pai … o sa o schimb si aia cat de curand, vroiam sa fac un upgrade deoarece “presimt” ca, componentele care le am acum sunt destul de outdated si na . ok, tot am lungit-o aiurea si nu mai stiu ce si cum xD Deci, ce placa de baza ai recomanda pentru i5 9400F? ?
Marius Cucu a zis
Ceva de genul Asrock B365 PRO4 e mai ok.
iustin antal a zis
Salut! Vreau sa imi construiesc un pc cu i5 7400,rx 580 8gb,8gb ram si placa de baza ms 7994.
Crezi ca as putea sa joc ultimele jocuri(fifa 19,hitman 2 etc)pe high sau ultra?
De asemenea procesorul face bottleneck cu placa video?
ce sursa imi recomanzi sau alte schimbari in pc?
Multumesc si o zi frumoasa!
Marius Cucu a zis
Nu are de ce să facă, dar de ce să te bagi pe o serie cu probleme? 7400 are multe limitări prin simplul fapt că au fost ceva vulnerabilități descoperite. Ori aștepți noul AMD, ori mergi pe seria veche, ori te muți pe seria 9, de la Intel. Cele vechi n-au sensul în momentul de față. Nu e vorba de limitări, placa video ar fi ok cu procesorul…
Horea a zis
Buna,
Imi cer scuze pt. rapurea timpului dvs. dar am o intrebare:am un PC cu urmatoarea configuratie:
-sursa Delux 500 W Dual Core Power suply
-procesor Intel Core 2 Duo quad 2,5 GHz
-memorie RAM 2x2gb Kingstone KVR
-placa video nVidia GT 240 1 Gb Gigabyte
-HDD 1 Tb
-unitate optica Lg
As dori sa il configurez cu minim de cheltuieli pt. gaming cat sa merga fortnite in 50/60 FPS
si sa nu dea crash sursa! Imi poti recomanda ceva piese de achizitionat?
Marius Cucu a zis
Păi nu prea se poate ceea ce doriți. Din ce înțeleg, in mare, e DDR2 acolo. Trebuie schimbată platforma, iar pentru fornite… acea deluxe e doar o glumă 🙂
Ionut a zis
Salutare,
Si eu am nevoie de un sfat te rog pentru urmatoarea configuratie:
– Procesor AMD Ryzen™ 3 3200G, 6MB, 4.0GHz, Radeon™ RX Vega 8 Graphics cu Wraith Stealth cooler
– Placa de baza Gigabyte, GA-A320M-S2H, Socket AM4
– Memorie Goodram 16GB DDR4, 2666 MHz, CL 19
– Solid-state drive (SSD) ADATA XPG SX6000 Pro PCIe Gen3x4, 256GB, M.2 2280
– placa video inca nu sunt sigur, probabil asta – Sapphire NITRO+ RADEON RX 580, 8GB GDDR5, 256-bit
Ce parere ai, ce sursa mi-ar trebui?
Am cumparat si Carcasa Segotep Knight 01 500W dar are 4 pini iar pe placa de baza am 8 pini si ma gandesc sa nu merg cu adaptor ci mai bine inlocuiesc sursa. La fel cred ca voi avea problema si cu alimentarea placii video.
Multumesc mult!
Ionut
Marius Cucu a zis
Hmm, păi de ce ai luat carcasă cu sursă?! 🙂
Robi a zis
Salut,
i7-4770, placa de baza Intel, 2 module RAM de 8GB DDR3, 1 SSD kingston, 1 HDD WD 1 Terra, DVD RW, 1 cooler de carcasa de 120, 1 cooler de carcasa de 96, si 1 cooler de procesor 96.
Am cumparat un rx 480 de 8GB, sapphire, la mana doua de pe un site, care avea la recomandare pentru buna functionare a placii video, un corsair cx750, de 750W, pe care il dadeau oferta impreuna cu placa video, la pret mai mic decat daca o luam separat. Eu aveam o sursa de 600w si una de 530w si am zis ca nu am nevoie de corsair. Am pornit sistemul cu placa video cea noua si, cu sursa de 600w, mi s-a restartat in Fifa18, la restartare imi apare „catastrofic error on power suply” ceva de genul, iar cu cea de 530w, s-a restartat in windows fara sa rulez ceva, apoi nici sa incarce windowsul n-a mai fost in stare. Mentionez ca, cu vechea placa video, gtx 560, a mers totul fara probleme. Am comandat corsairul de mai sus cx750, insa nu l-au mai avut pe stoc, din pacate. … si, cautand, am gasit la jumate de pret un super flower 1000w modulara, noua…. crezi ca va fi o problema cu sistemul din cauza sursei, fiind, totusi prea mare?…
pardon, gtx 670 2GB de la gigabyte placa video veche…
Raul a zis
Buna ziua. Mi-am facut ceva upgrade la pc si am probleme cu sursa. Configuratia este urmatoarea:
– GIGABYTE GA-78LMT-USB3, Socket AM3+, AMD (GA-78LMT-USB3 (rev. 4.1)
– procesor amd fx 8320 x8, cooler after market Freezer 7 pro rev 2
– placa video Gtx 970 gddr 5 de 4gb 256mb.
-6gb ram ddr3
-ssd 240gb kingston.
– carcasa titan red 750 cu 4 fan uri de 120mm
– sursa este una de la Ace de 650w.
Problema este urmatoarea: dupa ce am inlocuit procesorul amd athlon x2 270 cu acest fx, cand intru in anumite jocuri, ex fifa 2019 sau jocuri online, pc ul intra in shut down dupa cateva minute. Ma gandesc sa nu mai duca sursa tot ce este in pc, desi cu procesorul vechi nu am avut aceasta problema. Ma puteti ajuta cu un sfat? Daca este sursa de vina, daca da, ce as putea sa-mi iau in locul acesteia cu un buget de maxim 300 lei. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Sursa este nouă? Răcirea e ok?
Catalin a zis
Amd fx 8370e, 4.3 ghz
16 gb ram
Amd r9 380 4gb. Am avut o sursa corsair model mai vechi de 500 w si s-a ars. Ce sursa imi recomanzi?
Marius Cucu a zis
Ce buget ai disponibil?
Placa video și procesorul se duc undeva pe la 350-400W.
Mario a zis
Salut , pentru EX-B360M-V3 , i7-8700k 3.70 ghz , 16 gb ddr4 , 1 tb hdd , 1tb ssd , gtx 1050 2 gb
Un cooler Corsair ( mai vechi pe apa din cate stiu eu)
O sursa nemodulara de 650 ( nu stiu firma, dar ma pot uita ) , doresc sa fac update la placa video la gtx1080 sau 1080 ti
Se recomanda sa schimb sursa ? (Cea actuala nu face zgomot insa numai eu stiu cum am ascuns firele in carcasa si este ceva mai veche de 5 ani)
Ce sursa mi ati recomanda ?? Multumesc.
Marius Cucu a zis
Nu, nu schimba încă. Doar dacă vezi că îți este instabil sistemul, dar în mod normal nu ar avea de ce. 🙂
Edy a zis
Salut,
Imi construiesc sistemul urmator si as vrea sa te intreb ce sursa ar fi recomandata?
CPU: Intel I5-9400F, 2.9ghz, 9mb
MB: Gygabite B365M DS3H
GPU: RX 580 OC 8GB GDDR5 256 bit
RAM: 2 x kingston hyperx fury black 8gb ddr4 3200 mhz
SSD: Kingston A400 960GB sata3
Am pus ochii pe un Corsair CV450 80 plus bronze 450W dar nu as vrea sa dau gres cu ea.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
E prea puțin, urcă măcar la 550W.
Ionut Gireada a zis
Salt, am o mica problema la un system cu:
1 ssd
1 hdd
Geforce gtx 1050ti
Intel i7 3.4Ghz
16gb ddr3
Gateway dt71 motherboard
2x extra cooling brushless fan
Sursa e atx 500B 500W
Acum problema mea e ca pc-ul se blocheaza cand vrea el si singura modalitate sa il deblochez este sa il inchid prin tinerea apasata a butonului power.
Intrebarea este: este posibil sa fie sursa, este sursa potrivita pentru acest sistem? Data sursa nu este potrivita ce imi recomanzi?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Blocatul dă vreo eroare ceva pe ecran?
ionut Gireada a zis
Nu,nici o erroare,e freez complet nu raspunde la nici o comanda,nici mouse nu se misca nici num lock-tab nu raspunde la tastatura
Marius Cucu a zis
Și freeze-ul îl primești instant sau când pornești ceva aplicații mai solicitante?
Ionut Gireada a zis
Freez e complet aleator,sunt zile cand e OK, dar sunt zile cand se blocheaza cand ma uit la TV online si am deschis IE doar. Nu, nu intra in freez la deschiderea unei aplicatii solicitante dar dupa ce ruleaza un timp sunt sanse mai mari sa faca asta insa nu e 100% sa se intample. Multumesc pentru interesul tau asupra problemei ce o intampin!
Marius Cucu a zis
Atunci da, încearcă cu altă sursă.
Ionut Gireada a zis
OK, multumesc, imi poti recomanda o sursa buna pentru systemul meu daca nu cer prea mult?
Marius Cucu a zis
Nu îmi dau seama de bugetul tău, dar p-asta o ții 10 ani de zile 🙂
Adi a zis
Salut,
Am nevoie de o recomandare pt. sursa pt. pc-ul aratat mai jos.
Am primit un pc din Anglia, componente noi, dar susa nu este ok, este marca BANIT POWER ATX-550, nu porneste pc-ul, am facut proba cu o alta sursa si a pornit pc-ul, dar nu am cablu pt. alimentarea placii de baza.
Are placa video PNY GeForce GTX 1060 6144GB PCIe 3.0, o singura placuta de DDR 4 8 GB Good Ram, 1 HDD 1 TB si placa de baza Prime D310 M-R R 2.0, nu stiu ce procesor are ca inca nu am putut sa intru in bios sa verific.
Profoserv a zis
Buna ziua,
vreau sa cumpar acest calculator
Workstation Refurbished Dell Precision T1700 Tower, Intel Core i7-4770, 16GB Ram DDR3, HDD 240GB SSD + 500GB S-ATA, DVDRW, Placa video nVidia Quadro k2200 4GB, Windows 10 Home Refurbished Preinstalat
SURSA 365W
dar sursa mi se pare cam slaba pentru aceasta configuratie.
Ce parere aveti, cam ce putere este necesara pentru aceasta configuratie?
Alexandru Trofin a zis
Salut,
Am urmatorul desktop: HP Pro 3400 (i3-2120 de 3.3Ghz chipset H61 Express, placa de baza HP compatibila cu Socketul proc. LGA1155,RAM 2x2GB DDR3-1333 si HDD SATA Hitachi 0.5Tb 7200rpm, middle tower cu sursa clasica de 450W cred model HP)
As dori sa fac ceva imbunatatiri si anume sa adaug un SSD 240GB (Kingston A400, 240GB SATA3) , RAM 1x8GB DDR3-1866 (HyperX FURY Black 8GB,DDR3,1866MHz,CL10,1.5V) + placa video PCIe xle16 pe langa cea integrata HD 2000 (Gigabyte GeForce GT710, 2GB, GDDR5, 64-bit). Sunt aceste piese noi compatibile si le poti folosi linistit ptr. upgrade sau ce altceva ai recomanda? si as dori sa mai adaug o sursa fiabila de 550W cred, ce imi poti recomanda la sistemul meu actual dupa upgrade?
Merci frumos si scuze de long message.
Alex
Nicolcea Dan Ionut a zis
Salut , am urmatoarea configuratie :
Placa gaza : Gigabyte z270x – ultra gaming
Procesor : Intel i5 – 7600k Kaby Lake , 3.8 ghz
Placa video : asus gtx 980 ti
Memorii :16 gb , 2 placute de Corsair Vengeance LPX 8 GB DDR4 2400mhz cl14 1.2 xmp 2.0
Sursa : Corsair CX550M , 550W , 80plus bronze , atx 2.4
Hdd : Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB – m2
Intrebarea mea este urmatoarea :
Am avut o placa video asus gtx 1050 ti si totul era ok , recent un prieten mi a facut cadou aceasta placa asus gtx 980 TI , si as vrea sa stiu daca am nevoie de alta sursa , calculatorul se misca foarte bine , este silentios chiar si in jocuri .
Am incercat sa duc procesorul in 4400 ghz din bios(are placa de baza setat niste valori fara sa umblu la V) si mi s a parut ca merge cam greu , sa fie oare din cauza sursei ?
Marius Cucu a zis
Mai mult ca sigur. Dacă îi faci overclock o să ceară mai mult.
Razvan a zis
Salut! Am urmatoarea configuratie:
Placa de baza: Gigabyte Technology Co. Ltd. H61M-DS2
Procesor: Intel Core i5-2400 CPU @ 3.10GHz
Placa video: Radeon Rx 480 de 4gb
Memorii: 8.00GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz
SSD: 476GB PLEXTOR PX-512M8VC
Ai putea sa imi recomanzi o sursa buna pana in 250 de lei pentru configuratia mea?
Mersi mult!
Marius Cucu a zis
De ce ai vrea sursă nouă? Ce are cea actuală? Face probleme?!
Adi a zis
Salut, la configuratia actuala:
Gigabyte Technology Co. Ltd.
Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz (4 CPUs), ~3.8GHz
8192MB RAM
KINGSTON SHFS37A240G ATA Device si WDC WD6400AAKS-65A7B2 ATA Device
Placa video NVIDIA GeForce GT 630
vreau sa cumpar o placa video Gigabyte GTX 1660Ti OC, 6GB GDDR6, 192-bit
Oare e ok sursa de 450 W ?
Marius Cucu a zis
Ce sursă de 450W?
Adi a zis
Sursa e DeLux Model ATX 450W P4
Marius Cucu a zis
Uh! Nu. Dacă e modelul Gigabyte GeForce® GTX 1660 Ti OC ai nevoie de conector de 8 pini. Chiar și cu adaptor ți-ar zbura sursa aia. 🙂
Adi a zis
Ok 🙂 Imi poti sugera o sursa potrivita? Si daca tot suntem la capitolul asta, placa video care o vreau ti se pare ok sau ai recomanda altceva ?
Mersi mult!
Marius Cucu a zis
E foarte, foarte ok. Revigorezi PC-ul. Cam ce buget ai pentru sursă?
Adi a zis
Evident sa fie cat mai ieftina, dar fara compromisuri la calitate si, foarte important, sa o pot monta eu, ma descurc cat de cat intr-un PC, dar nu sunt expert. Ca buget ma gandesc undeva la 2-400 RON.
Ca alternativa, pot incerca sa iau o placa video mai slaba care sa fie suportata de sursa actuala ? Nu stiu cum ar fi mai bine
Marius Cucu a zis
Procesorul tău nu e de dat deoparte, încă mai duce un pic. Eu zic că e placa video potrivită pentru el. În plus, sursa te va duce ceva ani buni de acum încolo, nu doar upgrade-ul ăsta. Ai preț ok azi pentru Seasonic-ul ăsta. Nu e modulară, dar are 45V pe railul de 12V, ai conectori suficienți și e trainică. Eu am versiunea II, asta e un refresh la aceea.
Adi a zis
Bun, multumesc mult de ajutor, o sa o iau de pe link-ul tau, zice in comment-uri ca are cabluri rigide, sper sa ma descurc sa o pun.
Marius Cucu a zis
Nu ai de ce să nu te descurci. Rigid e pentru pretențioșii care vor să facă super wire management. Dar pentru aia plătești pentru cele semi modulare sau modulare. 🙂
Buru a zis
Salut! As avea va rog nevoie de ajutor, pt. recomandare de sursa noua, pt. ca cea veche are minunatul coil noise.
E un sistem configurat initial prin martie 2011, pe o carcasa SUPER SK-371N-450. Sursa e evident de 450W, modelul LC-8460-BTX (ATX 2.2, ventilator 80 mm).
Configuratia actuala sistem:
Placa de baza GIGABYTE GA-P43T-ES3G
Procesor Intel Pentium Dual-Core E6500 2.93 GHz box
Placa video Sapphire AMD Radeon HD 5670, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, CrossfireX, PCI-E
HDD Western Digital Black 2TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
HDD Extern Seagate Expansion 500GB, 2.5″, USB 3.0
Memorie Kingston 2048MB, DDR3, 1333MHz, CL9 ValueRam
Memorie Kingston 2048MB, DDR3, 1333MHz, CL9 ValueRam
Memorie Kingston 4GB, DDR3, 1333MHz, CL9 ValueRam
DVD-Writer
Cititor multiplu de carduri
Floppy disk drive
Ce putere ar trebui sa aiba sursa, la aceasta configuratie clasica?
Ce sursa vizez: putere utila; conectori destui, sa mai si ramana; sa fie ATX 2.2 sau ATX 2.3; sa aiba ventilator de 120 mm.
Asadar, se pot recomanda doua surse, la pret minimal (una ATX 2.2 si alta ATX 2.3)?
PS: Intrebare suplimentara, HDD WD Black-ul e conectat cu un cablu 4World SATA-II Female – SATA-II Female, 0.3m. E in regula?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi cu ce te deranjează cea veche? Zgomotul? 🙂
Buru a zis
Da, coil noise.