Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Ionut a zis
Salut, am urmatorul setup:
Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow UV400, 120GB, 2.5″, SATA III
Procesor Intel® Core™ i3-4170, 3.70GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
Placa de baza ASUS B85M-K, Socket 1150
Placa video Sapphire Pulse Radeon RX 560, 2GB GDDR5, 128-bit
Carcasa Floston BLUE DEFENDER, Middle tower, fara sursa
Am avut sursa asta Inter-Tech SL-500A, 500W
…dar dupa o perioada imi dadea crush in joc asa ca am optat pentru Sirtec Simplicity Series 80 Plus, 700W
Ce parere ai, e overkill dar poate pe viitor fac upgrade.
Marius Cucu a zis
Ai achiziționat-o deja? Nu văd de ce ai sări pe 700W doar de dragul de a avea mai mulți W. Nici 1080 nu are nevoie de atât de mult. 🙂
Ionut a zis
Trebuie sa vina pe 14 sau 15.05
Am vrut s-o schimb pentru ca dupa o ora de jucat imi dadea eroare. Sunt zile in care m-am jucat si 5 ore si n- la facut figuri, alte zile in juma’ de ora crapa.
Dan a zis
Salut …am si eu un calculator .. procesor i5 core 3470 ..16 g ram …4×4 ram ul nu este de aceeasi firma.. ….placa de baza gigabite …sursa intex spider de 500w (cred ca este o panarama)…carcara este model vechi …hard 1 tera….placa am avut gtx 1050 …am inlocuit o cu una msi gtx 1060 6g ….merge totul perfect dar cand ma joc dupa 20 de min se innchide calculatorul gen il opreste si reporneste …ca si cum ai lua alimentarea brusc…..cred ca este de la sursa ..daca da imi poti recomanda o sursa ..multumesc
Marius Cucu a zis
Un buget estimativ?
Darius a zis
Pentru acest sistem ce sursa ar merge?
Carcasa Genesis Titan 700 Red
Sursa Corsair VS Series VS550, 80+ , 550W
Memorie HyperX Fury Red 8GB DDR4 2133MHz CL14 1.2v
Placa de baza GIGABYTE GA-B250M-D3H
Procesor Intel Kaby Lake, Core i5 7400 3.0GHz box
Placa video MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X 4GB GDDR5 128-bit
Hard disk WD Blue 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB
O sursa Seasonic S12II-520 Bronze 520W sau o sursa Corsair VS Series VS550, 80+ , 550W?
Marius Cucu a zis
Eu aș merge pe Seasonic. Totuși, de ce mergi pe Kaby Lake și nu Coffee Lake sau AMD Ryzen?
Tassaly Attila a zis
Buna ziua !!
Am o intrebare in legatura cu surse . Am un PC brand :HP Compaq 8000 Elite MT CPU : Intel Core 2 Quad Q 9505 si as dori sa schimb sursa pentru ca cea cu care a fost dotata din productie are numai 320 w !! M-am uitat sa vad ce conectori ar trebuii sa aiba sursa cu care as dori sa schimb si am vazut ca sursa implicit MB-ul nu au conectori/soclu ATX 24 pini ci numai conectori de 6 si 4 pini in afara de cele pentru HDD ,Draphic card ,etc. Intrebarea mea este ce fel de sursa sa caut ,ce conectori sa aiba inclusi ? Mentionez ca am mai patit cu o sursa pe care am cumparat pentru un alt PC de brand si nu a avut un conector pentru Power Supply Fan Control si na-m putut returna si am ramas cu el,deci n-as vrea sa patesc inca o data . Personal as dori sa cumpar o sursa nJoy ( am auzit/citit referinte foarte bune despre ele ) dar ar trebui sa aiba conectoarele specifice care-mi trebuisc . Ma puteti ajuta sa aleg o sursa adecvata ?
Cu respect Tassaly
Zack a zis
Salut.
Am componentele:
-i5-7400 3ghz Kaby Lake
-GTX 1060 Strix DDR5 6 GB
-Memorie Corsair Vengeance LPX Black DDR4 8 GB
-Motherboard B250-Pro
Ce sursa imi puteti recomanda?
Marius Cucu a zis
O sursă de 550W e mai mult decât suficientă pentru sistemul tău.
Auras Cpg a zis
Salut ! Voiam sa intreb in primul rand daca piesele sunt compatibile . In al doilea rand, voiam sa stiu daca sursa aia de 550W tine toata configuratia. Multumesc !
Placa video Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 192bit n1060aorus-6gd
SSD WD Green 240GB SATA3 2.5 inch v2 wds240g2g0a
Pasta termoconductoare Deepcool Z3 NEW 1.5 grame dp-z3-2
Memorie HyperX Fury Red 8GB DDR4 2666MHz CL16 hx426c16fr2/8
HDD WD Caviar Blue 1TB SATA3 64MB 7200RPM wd10ezex
Procesor Intel Core i5 8600K 3.60GHz Socket 1151v2 Box BX80684I58600K S R3QU
Cooler procesor Arctic Cooling 92mm Alpine 11 Plus k0920/ ucaco-ap11301-bua01
Sursa Corsair VS Series VS550 550W CP-9020171
Ventilator Gamdias Aeolus E1 iluminare rosie aeoluse1-rd
Monitor LED 21.5 AOC 22V2Q Full HD 5ms Black 22v2q
Placa de baza MSI H310M Gaming Plus Socket 1151 v2 h310m gaming plus.
Carcasa Segotep Mevius V1 Fara sursa Neagra sg-v1-bk
Cablu HDMI EB192 v 1.4B 1.5m Negru eb192 – 5901299947692
Marius Cucu a zis
Salut, bănuiesc că este pentru gaming, nu? Eu aș merge pe procesorul I5 8600 dacă ai ales să mergi pe seria mai ieftină de placă de bază. Dacă nu vrei să faci overclock și nebunii, cooler-ul standard e ok, la fel și pasta preaplicată de pe procesor.
Ca sursă, nu e rea, ar trebui să ducă, dar e seria entry level de la Corsair. Cu mic de efort aș merge spre EVGA 500w Bronze.
Luci a zis
Bună, vreau sa îmi păstrez sursa veche la o nouă configuraţie.
Sursa este Seasonic S12 la 430 w.
Îmi este suficientă ca putere şi conectori pentru o configuraţie de genul ?
* Intel Core i3-8100 CPU
* assu maximus x hero
* Asus GeForce GTX 1050 Ti Cerberus
* Memorie Corsair Vengeance LPX Black Heat DDR4 2400MHz 8GB 1 x 288DIMM
* SSD Kingston KS SSD 480GB SA400S37/480G
* Western Digital Blue WD5000AAKS 500GB
* tv tuner winfast 2000
Multumesc !
Marius Cucu a zis
Toate vor fi compatibile. 🙂
Alexandru a zis
Salut, am in plan sa i-au un i5 9600K, Ceva Asus Z390, 8GB Ram 2400 CL14-CL15 si.. placa video pauza raman pe integrata din motive financiare, insa vreau sa i-au o sursa buna pentru viitoarea placa video.
Pentru posibil update la GTX 1080, 1070 sau 1060(in functie de cat o sa coste la magazin) ce sursa imi recomanzi? Eu presimt un GTX 1070.. ca nu vreau sa schimb si sursa
Seasonic FOCUS+ 550W GOLD e buna sau cea de jos e mai ok?
Seasonic S12II 520W BRONZE e buna?
Sa maresc la 650W una de la Seasonic.. nu vreau sa iau mult si prost.
De Brand Enermax ce parere ai ? Au ceva sursa de 600W la jumatea celor doua de sus.
Marius Cucu a zis
Și Enermax fac surse foarte ok. Depinde de tine, 9600K e overclockabil, dacă te joci cu asta merge și mai mult de 600W, dacă nu un 550W e ok. Ce ai în momentul de față?
Apropo, mergi cu RAM-ul mai sus, cel puțin 2666 MHz.
Alexandru a zis
Raspuns 1 – Am un PC vechi care si-a facut treaba, ca sa te lamuresc un pentium dual core 2.00GHz, 2GB Ram, Nvidia 8600GT ? si ceva laptop.
Raspuns 2 – La RAM am zis ca are CL15 la 2400Mhz si daia.. dar i-au Corsair Vengeance LPX Black DDR4, 2x4GB, 2666MHz, CL16 am modificat acum.
1 – Preturile sunt umflate in toata piata pentru că “blackfriday”, momentan tot caut raspunsuri si pareri ca sa cumpar o sursa buna. Consider ca e cea mai importanta piesă din PC.
2 – Am tot cautat pe website-urile producatorilor de placi video (ASUS) si nu am gasit recoandarea de sursa sau consumul sau poate am sarit eu peste randul ala daia intreb ce sursa sa i-au ca sa fie bine si pentru procesor, placa video(viitor), 1xHDD, 1xSSD(viitor), cooler racire CPU, ventilatoare de airflow(4x 120mm).
—————-
1.Mai am o problema.. scuze ca scriu mult si intreb multe. * i7 9700 (NO OC) si placile de baza Bxxx pentru gen 9-a apar pana la final de an? Pentru ca sunt tentat să i-au 8 core/8TH non k in loc de i5 9600k 6c/6th.
2.În concluzie zici ca un 550W (eficienta 80+ bronze sau gold) este suficient daca nu fac OC pentru un CPU i5/ *i7 NonK si GTX 1070/1070TI?
Multumesc si apreciez raspunsul foarte rapid, nu mă asteptam.
Marius Cucu a zis
Anunțate pe piață au fost, în magazine nu știe decât Intel. 🙂 Dacă nu doare… eu aș aștepta upgrade-ul, deși… vezi că n-au Hyperthreading, dar au rezolvat bugurile alea de securitate.
Sunt mult prea mulți producători de surse, n-ar putea să îi menționeze pe toți.
Tot ce ai pus în primul comentariu e mai mult decât ok. 🙂
Ghitulescu Ionel a zis
Salut eu am o configurație de : placa de baza gigabyte z370p,memorie corsair 2×8 gb ddr4, procesor i5 8600k , nvidia 1060 de 6 gb,hard disk samsung ssd 500gb,hdd 1 terra,dvd writter si cam atat.Multumesc mult.
Marius Cucu a zis
Super. Mă bucur că o ai 🙂
Ionut a zis
Salut eu vreau sa imi fac un pc cu caracterizarile astea: Procesor AMD FX X8 8350, 4 GHz, 16MB, socket AM3+, Box, Placa de baza ASUS M5A78L-M-LX3, Socket AM3+ , Solid State Drive (SSD) Kingston A400, 240GB, 2.5″, SATA III. Ce sursa crezi ca ar fi perfecta pentru mine te rog?
Si o placa video Placa video GIGABYTE GeForce® GT 420, 2GB DDR3, 128-bit
Marius Cucu a zis
De ce ai vrea să îți faci asemenea PC în momentul de față când ai 2 serii de Ryzen și o grămadă de modele de Intel?! 🙂
Ionut a zis
Sincer nu ma pricep sa imi fac un Pc de la 0 si asta am decis eu prieten ca ar fi ok si la pret si la performanta. Daca nu da.mi tu un sfat cu ce sa imi iau te rog
Dar sa fie la un pret rezonabil te rog. Multumesc mult
Marius Cucu a zis
Ce înseamnă rezonabil?
Ionut a zis
Sa ajung pana in 1500, 1600 lei tot pc-ul
Marius Cucu a zis
Există monitor acum?
Ionut a zis
Da
Am un pc dar e mai vechi si acum vreau sa imi fac altul din piese pentru gaming
Marius Cucu a zis
Ideea mea ar fi următoarea: să facem ceva destul de performant, dar la care să ai doar placă video integrată, iar pe viitor să poți să pui o placă video mai bună. Ar mai fi o variantă să luăm componente mai ieftine, dar n-o să ajungem la performanțe ok, pe termen lung. Fiind un buget mic… trebuie compromis. 🙂
Ce ai în PC-ul vechi?
Ionut a zis
am un procesor intel core 2 duo 2.2 ghz, placa de baza gigabyte, 3 gb rami dd2, placa video geforce 9500 gt 1gb
Ionut a zis
Oare dacă folosesc placa viseo pe care o am momentan nu e ok sau e mai buna aia pe care o are integrată?
Marius Cucu a zis
Hard disk-ul este pe SATA sau IDE? Altceva nu văd ce ai putea folosi de acolo…
Ionut a zis
Sata
Gicu a zis
Salut. detin aceasta sursa: (este o sursa de la myria pe care scrie: rated power: 270w , max 500w si bineinteles alte chestii)
Poate sa alimenteze fara probleme urmatoarea configuratie ?
Procesor I5 4570
12 gb ram 1600 mhz
Placa video Gtx 1050ti
Placa de baza MSI h81m
Hard disk Seagate 1TB 7200rpm + ssd 128gb
4 ventilatoare led
(sursa a alimentat timp de 2 ani un sistem mai slabut iar acum ceva timp am facut upgrade la componentele mentionate mai sus si vreau sa stiu daca este suficient de buna)
Multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
E cam slabă pentru TI-ul ăla. Are nevoie de amperaj mai bun. 🙂
Gicu a zis
Multumesc pentru raspuns! Totusi ma gandeam ca sursa mea nu ar avea probleme cu TI-ul meu, avand in vedere ca sursa are si conector de 6 pini, deci cred ca poate alimenta si gpu putin mai puternice. Ma gandeam ca ar avea probleme cu procesorul , ca are tpd ceva mai mare decat 1050ti . Chiar nu exista nicio speranta pentru aceasta sursa ? Momentan nu prea am bani de alta
Nik a zis
Ce sursa imi puteti recomanda si mie pt un procesor i7-4790k cu o placa video amd rx 580 8gb si 8Ghz ram la 1333? Buget in jur de 200 de lei.
Marius Cucu a zis
Asta ar trebui să fie suficientă.
Sez a zis
Salut. Detin aceasta sursa: Zasilacz Gigabyte 24EPG-P40AC2-39R din ce am tradus pe google translate, este o sursa de 460W.
Va putea sa alimenteze aceasta configuratie?
AMD Ryzen 3 3.5GHz
GeForce GTX 1050 Phoenix 2GB
Placa de baza MSI A320M Pro-vd
1 SSD Intel de 128gb
1 HDD
Memorie 8GB DDR4
Si inca vreo 2 ventilatoare de carcasa
Ms frumos!
Marius Cucu a zis
În teorie, ar trebui să fie ok. Să sperăm că nu e foarte obosită.
Vlad a zis
Buna seara,
Intentionez sa deschid o sala de gaming cu PC uri cu o configuratie in genul :
Procesor Intel Coffee Lake, Core i5 8400 2.80GHz tray
Memorie ADATA XPG Z1 16GB DDR4 3000MHz CL16
SSD ADATA Ultimate SU650 960GB SATA-III 2.5 inch
Placa video ASUS GeForce RTX 2070 DUAL O8G GDDR6 256-bit
Componentele nu sunt batute in cuie dar in mare ceva de genul as vrea. Ce sursa credeti ca ar fi potrivita pentru asa ceva?
Marius Cucu a zis
Dacă va fi 4k e ok placa video, dacă nu… cred că ieși mai ok cu 1070. Performanțele sunt similare momentan. Ca sursă 550W e mai mult ca ok, depinde cât e bugetul. 🙂
Vlad a zis
Mersi de raspuns, inteleg..dar totusi vreau sa optez fie pentru 2070 fie pentru 1080, crezi ca 1080 ar fi mai ok?
Imi poti da exemplu de o sursa care ti s-ar parea tie potrivita? M-ar interesa in principiu sa ma ajute cat de cat la consumul de curent si sa fie destul de silentionasa. Bugetul…sa aiba un pret decent sa zicem:)
Marius Cucu a zis
Păi sursa e un filtru de consum, ca să zic așa. Celelalte componente sunt responsabile de consum. Vor fi mai silențioase față de placa video, fără discuții. Asta… dacă nu va interveni praful la ele.
1080 va fi mai sus la consum față de 1070.
Vlad a zis
Am inteles , si imi poti da totusi un exemplu sau doua de surse pe care sa zicem, le-ai achizitiona tu pentu ce am eu nevoie?
Marius Cucu a zis
Păi trebuie să te hotărăști ce dorești: dacă vrei să mergi pe 1080 trebuie ceva în jur de 600W. Dacă vrei să mergi pe 1070 se poate scădea un pic, chiar și la 500W dacă rămâi pe Intel. D-asta zic, trebuie să te hotărăști. Best buy sunt Sirtec-urile recomandate în articol.
Vlad a zis
Mhm, mersi de sfat. Ai mai avea ceva recomandari/sfaturi? Eventual de o placa de baza pe care o consideri best buy sau orice altceva?
Alin a zis
Salut!
Am o sursa LogiStep LS-GP-500 Merge sursa asta pe un i3 vechi ( cred ca 2nd generation), 4 gb ram, ssd 480 gb, hdd WD 500 gb, gtx 1050 2 gb cerberus ?
Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Da, n-are de ce să nu, dar e foarte slabă. 🙂
Media Ovidiu a zis
Salut.
am facut upgrade la pc vechi.
acum am noile piese
Placa de baza Gigabyte Aorus x470 ultra gaming
Procesor AMD Ryzen 7 2700x 3.7Ghz box
Ventilatoare 4x120mm – 1800rpm Nanoxia Deep Silence
Memorie 2xCroisar Vengeance LPX Black 16GB DDR4 3000Mhz CL16
iar din cele vechi folosesc
SSD 265GB Intel
SSD 800GB Intel
HDD Seagate Skyhawk Surveillance 6TB, 7200rpm, 256MB cache, SATA III
HDD 1T Seagate 7200rpm
Carcasa
Carcasa Nexus Clodius MidiTower ATX, fara sursa, Neagra [Clodius black]
este un format ATX dar foarte inghesuit.
vreau sa imi fac un Build de PC integrat in birou, asta pe vara-toamna.
Sursa era un Corsair Power 650W [CP-650] , am inlocut-o ca aveam consumatori multi, iar in momentul de fata folosesc o sursa imprumutata/schimbata care trebuie sa o dau proprietarului. un sirteach de 750w (sper ca am scris corect nume producator)
Placa video Gigabyte nVidia GeForce GTX460 SE/1gb/ 256bit
la video sunt in cautare si ma uit la 3 modele
– RTX 2060 6gb/192bit
– RX 580 8gb/256bit
– AMD Radeon RX Vega 56 8gb
acum intrebarea: sa cumpar sursa tot de 750w sau una de 1000w , bineinteles cu specificatiile si indrumarile date mai sus.
PC il folosesc intens pentru editare-randare Video FullHD si 4k mai rar, iar in sezonul iarna-primavara pe joc WOT, asta cind am timp.
Marius Cucu a zis
Dacă rămâi pe configurația asta 1000W e overkill. 🙂
AnDu a zis
Salut de cateva zile posibil poate chiar de la inceput… nu stiu … hai sa-ti spun mai intai ce am.
Placa de baza : msi x299 sli pro socket 2066 socket parca e.
Procesor i7 7820x 8 nucle si 16 threads la specificati scrie ca stoc el consuma 140w…
Ram 4x 8 gb ddr 4 2666 mhz total 32 gb
Hdd 1 tera
ssd 120 gb
m.2 240 gb
placa video gtx 1080 ti strix o11g
racire la procesor si placa video este prin water cooling custom. Cu pompa si tevi pteg.
Am 8 venturi de 2500 rpm 120mm pentru 2 radiatoare de 480 mm
am 3 venturi de 1850 rpm 120 mm
Si 2 venturi de 1200 rpm 140 mm
Ar veni 13 venturi sper ca nam omis ceva
Placa de captura elgado h60 pro
O sursa semi modulara de la seasonic de 750 w.
Problema care o am eu.
In orice joc pe ultra procesoru nu trece de 70 w ca putere.
Mai nou am descoperit un tiuit care nu stiu sigur de la ce este. Acest sunet apare doar in momentu in care intru intr-un joc.
Multi miau spus ca sursa este prea slaba si nu reuseste sa alimenteze correct toate componentele si mia zis sa trec la 850 w chiar 1000 w dar eu imi fac griji de acel sunet care nu tind a crede ca vine de la sursa ci de la alimentare la placa de baza sau video. Am facut pe un site care citeste ce componente ai si iti calculeaza ce w ai nev la sursa si-mi arata undeva la 840 w minim acum nu stiu ce sa spun… nu vreau sa dau banii de pomana… si sa nu fie de la sursa .. eu ma rog sa fie de la sursa ca nu mai am money de alta placa video. Sunetu nu e provocat de la hdd am testat cu urechea pe ele :)) poftim poateti dai seama cam ce e mentionez ca eram deja intr-un joc si venturile erau setate la low 400 rpm
Multumesc astept un rasp poate si o rezolvate de la ce este sau poate fii.
Marius Cucu a zis
Eu zic că e suficientă sursa. Dar nu cumva e coil noise sunetul despre care vorbești, nu?
Simona a zis
Salut,
Am urmatorul sistem :
Procesor Intel i7-4790 3.6 GHz Haswell cu cache 8MB si Intel HD Graphics 4600
Placa de baza: Socket procesor 1150, Chipset Intel H81
RAM 8GB DDR3, 1600 MHz, vreau sa-i mai pun 8GB in slotul liber
HDD/SSHD 1 TB 7200 rpm/8 GB
Placa video GTX 760, 3GB
si o sursa de 300W.
Problema e ca porneste greu, uneori se aude doar coolerul si trebuie sa-l scot din priza inainte sa mai incerc o data, altfel nu porneste. De cateva zile nu mai porneste deloc, nici cu manevra asta.
Cred ca sursa e problema, poti te rog sa confirmi, eventual sa-mi recomanzi o sursa noua ?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Ciudat ca sursa să fie de 300W pentru sistemul ăsta. Nu pot să zic că e sursa, poate fi chiar și un HDD care e pe ducă, poate fi placa de bază, trebuie făcut un test mai amănunțit într-un service sau luat prin eliminare, de tine.
Simona a zis
Pana la urma a pornit, deci nu s-a dus nimic 🙂 Inca…
Intre timp l-am mai studiat si am realizat ca placa de baza e OEM, deci trebuie sa caut o sursa compatibila tot de la Asus. Ajunge un 500W, sau trebuie mai mult ?
Intr-adevar ciudat sa vanda Asus sisteme cu surse subdimensionate, dar asta e, l-am luat „de-a gata”.
Mihai a zis
Buna ziua,
Detin urmatoarea configuratie: – Procesor Intel Core i7-4790, LGA 1150, 8MB, 84W (BOX)
– Memorie Kingston HyperX Fury Blue Series DDR3, 1x8GB, 1600 MHz
– Placa de baza GIGABYTE B85-HD3, Intel B85, LGA 1150
– HDD Desktop Western Digital Blue, 1TB, SATA III 600, 64MB Buffer
– Carcasa Zalman Z3 cu coolerele aferente
Am achizitionat un ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-OC. Ca tot romanul, am pus caruta inaintea calului. Momentan am sursa Sirtec-High Power EP-500BR 500W. Producatorul placii video recomanda o sursa de minim 650W. As opta pentru o sursa Seasonic Focus, 80+ Gold, 750W.
Momentan am placa video montata pe configuratia mai sus mentionata cu sursa de 500W. Ideea e ca dupa ce pornesc un joc sau un program mai solicitant, cooler-ul de deasupra placii de baza (de pe carcasa – in spate) urca in full load si ramane asa. Vreau sa ma asigur ca fac alegerea buna..
Multumesc.
Marius Cucu a zis
E foarte ok alegerea. 🙂
Vlad a zis
Salut,
Config:
I5-8400
MB Gigabyte z390
16 gb ram 2666mhz
1 hdd sata 1tb 7.2k
2 SSD 120gb si 500gb
Sursa Segotep SG-D600 6ooW
Am un 970 si vreau sa il schimb cu un 1080, o sa faca fata sursa sau ar trebui sa o schimb? Bugetul ar fi de 300 de lei in principiu. De mentionat faptul ca placa de baza imi tine automat procesorul la 3,8 ghz tot timpul.
Marius Cucu a zis
Ar trebui să facă față. E dual rail sursa.
Bogdan a zis
Salut. Scuze de deranj, vreau sa te rog sa ma ajuti si pe mine cu o chestie. Ma gandeam sa-mi fac un upgrade, vreau sa achizitionez un i5-9400-F 2.90GHz, Socket 1151V2, placa de baza Gigabyte Z390 GAMING X, Intel Z390, socket 1151 si bineinteles memorie RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB, DDR4-2400MHz, CL16. momentan nu sunt decis sa schimb placa video ( am NVIDIA GTX 750 TI 2 GB ) insa nelamurirea mea e urmatoare. Sursa mea momentan e Inter-Tech SL-500A 500W. daca achizitionez cele 3 componente, trebuie sa iau si o sursa mai puternica ? Multumesc anticipat . O zi buna ?
Marius Cucu a zis
Nu, dar de ce sa iei z390 pentru procesorul ăla?
Marius Cucu a zis
Nu, asta e ok pt 9700k pentru 9900k, nu pentru procesorul pe care îl vrei tu. Nu îl pui in valoare.
Bogdan a zis
ce placa de baza ai recomanda pentru un astfel de procesor? ASUS PRIME B365M-K, Intel B365, Socket 1151 v2, mATX asta ar fi mai okay?
Marius Cucu a zis
Hai să o luăm ușor: pe ce site te uiți și ce buget ai? Să analizez un pic ce e acolo. Eu aș zice să iei ceva ATX, decent.