Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Răzvan Marius a zis
Salut. Vreau să achiziționez:
Placa video GIGABYTE GeForce® GTX 750 Ti OC WindForce 2X, 2GB GDDR5, 128-bit
Procesor Intel® Core™ i3-6100, 3.70GHz, Skylake, 3MB, Socket 1151, Box
Placa de baza Gigabyte H110M-S2 DDR3, Socket 1151
Si nu știu ce sursă ar fi bună.. sursa pe care o am sigur nu e bună, deoarece o am de 6-7 ani. :))
Eram să uit, poți să-mi recomanzi o sursă și să-mi zici dacă componentele pe care vreau să le achiziționez se potrivesc ?
Marius Cucu a zis
Se potrivesc, dar ce buget aveți în total? Pentru jocuri doriți?
Răzvan Marius a zis
Păi find vb de buget , mai am alocat pt sursă in jur de 150 – 200 lei :d.
Memoria RAM 8gb DDR3 că am uitat să precizez.
Nu neapărat pentru jocuri, o sursă decentă ca să poată să-mi țină componentele… 😀
Acum am SPIRE Sursa 420W OEM ATX-420W-E1-PSU. Am zis că o am de ani buni. :))
Marius Cucu a zis
Mergi pe Super Flower SF-550K12XP și componentele alese de tine.
Răzvan Marius a zis
Din câte văd din review-uri, sursa are probleme mari cu zgomotul.
Această sursă este oke Thermaltake TR2 S 500W, 80 Plus, ATX, PFC Activ?
Marius Cucu a zis
Este foarte ok și Thermaltake, dar să știi că n-are probleme cu zgomotul. Adică… nu te aștepta ca un ventilator necurățat și plin de praf să nu scoată zgomot. Singurul defect al acelei surse este faptul că sunt cablurile relativ scurte.
Răzvan Marius a zis
a, oke. Mersi mult pentru ajutorul acordat.
Marius Cucu a zis
Cu plăcere. N-ar fi rău să revii cu poze cu sistemul 🙂
Răzvan Marius a zis
http://imgur.com/a/VDjXI
Cand am demontat-montat, am stricat din gresala o placuță cu 4GM RAM :)))
O să mă duc zilele ăstea s-mi iau alta.
Marius Cucu a zis
Cum ai reușit să o strici?! 🙂
Răzvan Marius a zis
Am pus-o undeva in spatele meu si am călcat pe ea :)). Am rezolvat 🙂 -> http://imgur.com/NEPsG7r
Dragos a zis
Salut,
As dori sa stiu ce parere ai despre aceasta config si daca ar fi unele schimbari de facut:
Carcasa. Fractal Design Define R4 Black Pearl
Proc. Intel Core I7-6700k 4GHz
Placa de baza. Asus MaximusVIII Ranger
Memorie. Corsair Vengeance LPX 32GB(2×16) DDR4 2400MHz C14 (aici vor fi 4 ca sa insumeze 64GB)
SSD. Samsung 850 EVO 250GB SATA 3
Cooler Proc. Noctua NH-D15
Sursa. Corsair RM 650x 650w 80+ Gold Modulara
Placa video. Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming 8GB DDR5 256bit
Marius Cucu a zis
E foarte ok ales.
Dragos a zis
O mica intrebare: merita diferenta de pret intre o memorie la 2400MHz si una la 3000MHz ?
Marius Cucu a zis
Depinde ce faci cu Pc-ul. Văd că sunt componente overclock-abile. Dacă iei pentru gaming, tu știi dacă merită să investești, dacă vrei mai mult, să editezi video, să randezi… merită fără discuții.
Dragos a zis
Nu-l iau pentru randari sau editari, doar pentru gaming si filme doar ca nu-mi place sa-l upgradez, asa am facut si cu ultimul si l-am tinut 8-9 ani.
Marius Cucu a zis
Am înțeles.
Dacă iei pentru jocuri, din punctul meu de vedere nu se justifică achiziția unui 1070 momentan. Are prețul de ridicat, pentru entuziaști. Prețul lui e cu 3-400 de lei mai mic, în mod normal. În plus, încă nu sunt revizii ok, cu răcire foarte ok. Eu aș mai aștepta minim o lună.
La jocuri nu e mare nebunie cu RAM-ul mai rapid. În niciun caz cu atât de mult RAM. Cele de acum cer maxim 8 GB. Hai 16, să fii în trend.
Daniel a zis
Salut!
Detin urmatoarea configuratie:
Q6600 2,4 Ghz
4x2GB RAM ddr3
O placa video slaba.Cred ca e un geforce 405
Sursa stock de la fujitsu esprimo( undeva la 300W)
Intentionez sa-mi cumpar un gtx 750 ti, dar cu siguranta nu merge pe sursa asta.Ce sursa imi recomandati? Am un buget cam de 650 ron pentru sursa si placa video.
Este prea mult placa asta video pentru sistemul meu? Ma gandeam ca e cea mai fiabila placa in banii astia, dar daca e mult peste restul sistemului, nu e degeaba? Procesorul ma trage cu siguranta in jos,In principal, pentru gaming as folosi sistemul(poate si unele randari video, dar nu profesionale).Si daca nu il folosesc la ceva util, doar la jocuri, ma gandeam ca nu merita sa investesc foarte mult in el.Si intrebarea suna asa: Diferenta dintre sistemul meu cu update la gtx 750 TI si sistemul meu cu o placa mai slaba (poate un 750??) e mare? Ma intereseaza sa joc cam orice la peste 40 fps( nu neaparat la calitate mare si nici pe rezolutie full hd pentru ca am monitorul acesta http://www.cnet.com/products/neovo-h-w19-lcd-monitor-19-series/specs/ ).
P.S. In viitor poate voi da update si la un monitor mai mare si full hd.
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Depinde ce 750TI iei. Daca tin bine minte este un model care este fara alimentare separata. E posibil sa duca sursa aceea.
Daniel a zis
Ai avea te rog un link? Problema e ca din ce m-am uitat si din ce stiu,n-am alimentator cu 6 pini. Sunt modele de 750 ti care nu au nevoie de alimentare? De ex:
Placa video GIGABYTE GeForce GTX 750 Ti OC2 WindForce 2X 2GB GDDR5 128-bit
La asta te gandeai?
Marius Cucu a zis
Văd că ai mail de Spania, eventual căutăm pe amazon ceva alternative, dacă nu găsim în stoc.
Daniel a zis
Am gmail :)).Locuiesc in Craiova.
Un prieten si-a luat un nexus de la evomag, totul a fost ok si mult mai ieftin.
Hm…In specificatiile placii video spune ca sursa minima e de 300W, fix a mea.Din cate stiu, nu sunt riscuri sa stric placa video, nu? Cel mult sa mearga slab sistemul sau sa se arda sursa, iar daca se intampla asta, n-am decat s-o schimb. Deci recomandarea dvs. este asus-ul acela.
Cu sistemul acesta ar trebui sa nu am probleme la pretentiile mele, nu? Sa ruleze orice in rezolutii decente si un medium la grafica.
Multumesc mult! Apreciez!
Marius Cucu a zis
Încercăm cu asta, dacă nu… schimbăm și sursa. Dar n-ar trebui să fie probleme. Din partea plăcii video nu vor fi limitări, totuși nu știu de Q-ul ăla cum se comportă cu software-ul din 2016. 🙂
Daniel a zis
Am comandat-o pe aceasta :)Am gasit-o la oferta: 496 de lei :).
Multumesc mult 😀
Daniel a zis
Ce pot sa spun.Sunt foarte multumit :D!Fallout 4 merge in 60 fps pe very high(pe ultra mai are drop-uri cand esti in open world; scade undeva pe la 40-50 fps) si tot ce am incercat merge in 60 fps la setari peste high(de ex. gta v si-a facut singur setarile high-very high si aveam 60 fps) .Multumesc mult pentru sfat!
Oprea Francisc Alexandru a zis
Ce parere ai despre aceasta sursa Inter-Tech Energon 650W? Este ok sa tina un i5 skylake de 3,2 ,8gb ram ddr4 pe placa de baza MSI B150M MORTAR si cu o placa video r9 380x?
Marius Cucu a zis
Nu, nu cred că e ok. Ar trebui să mergi pe ceva mai ok, cu mai multe protecții.
Francisc a zis
Atunci una din acestea este mai ok Super Flower SF-500R14SE 500W, 80+ Silver sau Super Flower SF-550K12XP v2 550W? Dar daca nu..imi poti recomanda ceva? P.S in viitor o sa imi pun si un al doilea monitor…nu stiu daca are vreo relevanta acest detaliu.
Si inca ceva..chiar daca nu are legatura cu subiectul …e ok sa iau aceasta placa de baza MSI B150M MORTAR in locul celei mentionate mai sus ASUS H110M-K. Avand mici diferente ..indeplinind potrivirea cu procesorul(soketul), cu ramul (ddr4) si cu placa video( pci express 3.0)
Marius Cucu a zis
E ok să mergi pe Skylake, dar trebuie ca toate componentele să fie compatibile.
Te ajut cu cea mai mare plăcere dacă îmi spui care e întreaga listă de componente. 🙂
Daniel a zis
Super! Multumesc mult 🙂 Succes in continuare! Voi reveni cu detalii 😀
MARIUS a zis
SALUT.
NUMELE MEU ESTE MARIUS,SUNT NOU PE SITE.
CALCULATORUL MEU SE STINGE SINGUR LA CATEVA MINUTE.INAINTE SE RESTARTA DIN 2 IN 2 MINUTE ,SE APRINDEA STATEA APRINS 2 MINUTE APOI SE INCHIDEA STATEA 2 SECUNDE INCHIS SI SE APRINDEA SINGUR.DACA IL OPREAM MA TREZEA NOAPTEA CA SE APRINDEA DINTR-O DATA SINGUR. AM SCHIMBAT PASTA DE PE PROCESOR,CURATAT DE PRAF,SCHIMBAT S.O. NU STIU CE SA MAI FAC……
AMD SEMPRON 3000+,DDR2 1 GB ,SURSA LPK12-30.
Marius Cucu a zis
Condensatorii de pe placa de bază sunt ok? La asemenea PC pot apărea surprize oriunde…
florin a zis
detin o sursa njoi 600titan .ca si conponente ar fi procesor fx 8300 ;placa video r9 270x 2 top asus ;8 giga de ram 1600 frecventa ;cooler katana 4 ;Carcasa Inter-Tech K-2 GTS black;2 hdd ;4 vent de 120mm ;dvdrw plus placa de baza asus M5A97 R2.0 ce spui ar fi probleme cu sursa ca si stabilitate si ce parere ai de sistem este ok?..multumesc frumos de eventualul raspuns
Marius Cucu a zis
Este ok. Sursa n-ar trebui să facă nicio problemă.
bogdan a zis
sal. ce parere ai despre echilibrul unui sistem format din: Placa de baza MSI B150 PC MATE, Socket 1151; Carcasa Zalman Z3 Plus Black fara sursa; Memorie Kingston ValueRAM 16GB DDR4 2133MHz CL15 1.2v; Procesor Intel Core i5-6600, LGA1151, 4 nuclee, Frecventa 3.3 GHz, Turbo 3.9 GHz, Cache L3 6MB, 14 nm, Intel HD Graphics 530; Hard disk Western Digital Caviar Blue 1TB SATA3 64MB; Solid-State Disk INTEL 540 240GB, SATA3; Placa video GIGABYTE AMD Radeon R9 380X, GV-R938XG1 GAMING-4GD, 4GB GDDR5, 256bit?
Ce sursa recomanzi ca optima pentru acest sistem? Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Salut. Te referi la R9 380X G1?
bogdan a zis
da
ps Ionel se refera la configuratia descrisa de mine
Marius Cucu a zis
M-aș îndrepta spre o sursă de genul Sirtec EP-650S, 650W, ATX 2.3, PFC activ.
Rares a zis
Salut, imi poti spune daca sursa acestui PC
Sursa nJoy Titan 600, 600W
Cablu video Vakoss DVI-D Male – DVI-D Male, 2m, negru
Placa de baza ASRock H110M-DGS
Ventilator / radiator Segotep Polar Wind 120 Red LED
Procesor Intel Skylake, Core i5 6500 3.20GHz box
Carcasa Segotep Blade Black
Memorie Crucial 8GB DDR4 2133MHz CL15
poate duce intreg sistemul + un GTX 1070 G1 Gaming.
Marius Cucu a zis
Duce. dar nu e wow. Pe termen lung eu n-aș miza. Totodată, chipsetul plăcii de bază aș zice să fie unul mai ok. Nici n-aș merge pe un mATX.
Ionel a zis
Salut, am aproape aceiași configurație și nu pornește cu o sursă de 730W.
Marius Cucu a zis
Despre ce configurație este vorba?
salut a zis
Salut. O recomandare de sursa in jurul sumei de 200 250 maxim pt un batran pc amd 5000? P video e slaba deci zic eu ca 400 maxim 500 w.sunt prea mult dar poate fac upgrade. M.am.gandit la corsair sau seasonic..sau sirtec..nu stiu ce model sa aleg. Apoi cineva vine si zice ca sistemul e prea slab si nu merita o sursa mai scumpa decat intrg pc ul si recomanda o sursa game daemon. Ce parere ai? Mersi
Marius Cucu a zis
Păi haide să vedem exact ce componente sunt. Poate că nu e necesar de o sursă puternică.
Alex a zis
Mersi oricum ..am luat pana la urma o super flowe certificata 80+ silver de 500 w..sa fie acolo in caz de upgrade. Redusa de la 320 la 209 lei..recomandata peste tot pe forumuri. E prea mult pt mine dar hai..fie. mersi..sanatate multa si aprecieri!
Marius Cucu a zis
Să o stăpânești sănătos.
Sergiu Moisi a zis
Salut Marius Cucu,
Mi se intampla o chestie ciudata la calculator (si asta de la o vreme), configuratia: i5-4590, 16GRam, MB: Asrock H97 Anniversary, GTX 670 /2G Ram (de la Asus), 1 SSD(240BG) + 1 HDD (1TB), sursa e un Soly Tech SL-8600 600w modulara de aprox 7 ani vechime,
Problema:
1). desi setarea de a-mi lasa USB-urile cu tensiune cand e oprit sistemul e facuta in BIOS, nu se intampla.
2).pornirea de la tastatura (sau mouse) nu mai functioneaza decat.. extrem de aleator – si asta dupa ce refac setarile corespunzatoare (off/on) prin bios-ul (uefi) al MB-ului si doar prima pornire.. apoi nimic.
Gandesc ca nu-mi mai ofera sursa tensiune/curent suficient pe +5v sau nu stiu.. ma uit chioras la ea s-o schimb.
Ceva pareri as aprecia.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
O pățesc și eu destul de des. Nu îmi explic de ce se întâmplă asta. Poate fi un bug de BIOS, poate fi sursa. Ai nevoie de opțiunea asta mereu? Eu unul nu mi-aș face griji de asta.
Am observat-o… am ignorat-o 🙂
Sergiu Moisi a zis
Da.. mi-ar fi utila:
1)- sa nu ma mai aplec de fiecare data sa pipai butonul de start al carcasei de sub birou
2)- sa-mi las telefonul (si alte chestii) la incarcat pe timp de noapte la USB-ul computerului.
Vorba ta.. ia sa caut un Bios mai nou, poate rezolv. problema 🙂
Sergiu Moisi a zis
Am facut update de BIOS.. no behaviour change.
Cred ca ramane sursa.. tot i-am cam pus eu gand rau.
Ma gandeam la un Antech EDGE 550, atx 2.4,
Ai avea ceva sfaturi.. am ales ok?
Marius Cucu a zis
E foarte ok ales, dar eu unul n-aș lua de la gluma aceea de magazin. În plus, eu unul n-aș investi într-o sursă nouă doar pentru aspectul ăsta. Sunt bani aruncați degeaba. 🙂
Mario Vergil a zis
Buna ziua! Ma intereseaza o marca si model de sursa buna de 850W !?! Ce imi recomandati?
Marius Cucu a zis
La ce va fi folosită? Pe ce sistem? Ce buget ai și ce intenționezi să faci?
Mario Vergil a zis
Placa Baza Asus Crosshair V Formula Z
Procesor AMD FX8350
Cooler Procesor Noctua NH D-15
Placa Video Asus Radeon R9 390 Strix 8Giga 512 Bit
Ram 2 X 8 Giga Kingston Hyper X Savage CL9 1866 Mhz
Nu conteaza bugetul !!!
Piloiu Robert a zis
Buna, am construit un nou pc, si nu sunt prea sigur pe ce sursa sa aleg.
Componentele acestuia sunt:
Procesor Intel Core i5-6600K
Placa de baza ASUS B150M-Plus Socket 1151 b150m-plus
Placa Video ASUS GTX 970 Turbo Oc 4 Gb
HDD Seagate SV35 2TB SATA3 64MB 7200RPM
Memorie HyperX Fury Black 16GB Kit2x8GB DDR4
Cooler procesor Cooler Master Hyper TX3i
DVD Writer Asus E-Green
Marius Cucu a zis
Salut. Ce buget ai? De ce ai pus procesorul acela? RAM-ul ce frecvențe are?
Piloiu Robert a zis
Pai nu e bun procesorul?
Ram-ul are 2133 MHz
Bugetul e sa zic, 250-350 lei
Marius Cucu a zis
Salut. Este ok, doar că nu ai pus o placă de bază ce știe overclock. Ori iei un procesor mai prost, ori o placă de bază mai bună. 🙂
În altă ordine de idei, unde ai mai gasit pe stoc ASUS GTX 970 Turbo Oc 4 Gb?
Piloiu Robert a zis
Pai procesorul nu l-am luat, mai am doar procesorul si sursa. Ma tot gandeam ce sa aleg intre i5 6600 si 6600 k, pe game-debate am vazut ca diferenta e doar de 4%.
Placa video am luat-o de la Altex, am prins-o la reducere de la 1600 la 1200, dar sunt putin dezamagit de faptul ca a aparut asus 1060 cu 1400. Si ce sursa ai putea sa imi recomanzi?
Marius Cucu a zis
Fie vorba între noi, prețurile pentru 1060 GTX vor ajunge ușor, ușor la 1000-1100 de lei. Dar doar atunci când va ieși de tot din stocuri 960 GTX. 🙂
Game-debate nu e un site ok pentru configurații, nu e relevant.
Dacă rămâi pe K urcăm la placa de bază, dacă renunți la K… poți rămâne cu placa asta de bază.
Piloiu Robert a zis
Raman pe placa de baza ce o am deja :))) iau i5 6600. Mi se pare destul de ok i5 6600
Si ce sursa imi recomanzi?
sursa sistem modest..buna si pt upgrade a zis
Salut revin din nou la tn..am un sistem intel e 5200 .. 2 x 2g ramddr 2, p video slaba 8500gt,sunet audigy se, hdd WD 1TB Blue, dvd-rw,card reader, si vreo doua vent-uri de 12cm. Deci un sistem care nu consuma mult. In bugetul de 200 250 maxim as dori o sursa best buy sa zicem care sa suporte un viitor upgrade de p baza ..cpu si ram. Placa video puternica nu cred ca o sa pun pt ca nu-s gamer. Ma gandeam la sirtec..sau super flower (am luat pt tata) . Achizitia o voi face in o sapt ..maxim doua. Mersi aniticipat..am vazut ca rasp la toti esti un om super.
Sau seasonic ar mai fi..acu daca dau 250 nu mai mor de 10 15 lei daca merita cu adevarat diferenta.
Marius Cucu a zis
Seasonic fac super surse. Eu aș alege p-asta. Bine, e overkill acum, dar dacă spui că faci upgrade este bine să fii „protejat” 🙂
sursa sistem modest..buna si pt upgrade a zis
Mersi mult..upgrade voi face dar nu in viitorul apropiat. Si dupa upgrade tot putin va consuma sistemul pt ca nu voi avea p video. Vreau sa am si o solutie de rezerva..sirtec ar fi varianta un pic peste 200 lei.. parere despre sirtec?
Marius Cucu a zis
E foarte ok și Sirtec, mergi cu încredere pe aceasta. Dacă nu vei folosi placa video dedicată, chiar nu ai de ce să îți faci griji.
Sorin a zis
Salut. Am un pc cu proc. i7, ram 6 Gb, 2 HDD 1Terra, placa video MSI GTX580 si sursa corsair 650W . De curand am cumparat un monitor Dell U2515H 25 inch cu rezolutie 2K (2560 x 1440 ) si de atunci imi apare cand si cand un mesaj: Display driver stopped responding and has recovered.
Crezi ca problema e la sursa sau doar la driverul placii video?
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Driverul plăcii video. Încearcă o reinstalare de Windows și, eventual, poți „reînfige” cablul de alimentare de 6/8 pini ce alimentează placa video.
Sorin a zis
E musai reinstall de win? Daca instalez alt driver nu rezolv problema?
Placa video o alimentez cu 2 mufe de 6 pini.
VASILE ERIMIA a zis
Salut.
procesor: intel i5 2500k 3,3 ghz
placa de baza: Asus P8Z77-V LX
Ram 16gb DDR3 2400 Mhz
1x SSD ,1x HDD . FARA BLUE RAY SI CD /DVD.
Sursa este de 650w si am achizitionat o PLACA VIDEO AMD RX480 8GB . JOC APROXIMATIV 5-10 MIN. SI SURSA SE DECUPLEAZA .in concluzie surs nu duce . CE PARERE AI SI CE IMI RECOMANZI . MULTUMESC SI O ZI BUNA SI TINE-O TOT ASA
Marius Cucu a zis
Păi nu numai w sunt importanți. De curiozitate poți să-mi faci o poză cu tabelul de pe lateral?
Vasile Erimia a zis
Cum trimit fotografia?
Lary a zis
Salut.
In urma cu cateva luni mi s-a defectat un hard la PC Desk care il aveam de 3 luni.Hard-ul imi bloca calculatorul si in momentul cand il bloca se auzea un „scartait” si led-ul rosu nu mai era aprins cand se intampla asta.Acum am 2 hard-uri de aprox. 2 luni acestea fiind noi achizitionate iar in momentul de fata a inceput din nou sa imi blocheze calculatorul.
Crezi ca din cauza sursei de alimentare se poate intampla sa mi se tot defecteze hard-urile?
Multumesc.
Marius Cucu a zis
M-as mira sa fie ea problema. Probabil n-ai nimerit cele mai ok harduri.
Mario Vergil a zis
Buna ziua! Ma intereseaza o marca si model de sursa buna de 850W !?! Ce imi recomandati?
Configuratia mea este :
Placa Baza Asus Crosshair V Formula Z
Procesor AMD FX8350
Cooler Procesor Noctua NH D-15
Placa Video Asus Radeon R9 390 Strix 8Giga 512 Bit
Ram 2 X 8 Giga Kingston Hyper X Savage CL9 1866 Mhz
Marius Cucu a zis
Un buget? Vei face oc?
Mario Vergil a zis
Buget 700 lei. Nu voi face OC.
Marius Cucu a zis
Caută ceva de la EVGA, cu certitificare gold. Oricum, 850W nu ai nevoie chiar si pentru R9 390.
Mario Vergil a zis
am dat mail la asus mai demult si mi au zis ca merge o sursa de 850 W dar nu mi au recomandat o marca anume
Ochisor Ionuț a zis
Salut. Recent am făcut upgrade la vechiul meu decstop (încă nu au ajuns componentele). Am rămas cu sursa veche raidmax atx 120si as vrea sa știu dacă sa o înlocuiesc și cu ce?
Noile componente sunt:
Procesor i3 6100
Placa de baza msi gaming m3
DDR 4 Kingston 8gb 2133 hyper x fury
Ssd 120gb Kingston hyper x fury
Placa video his 5760 parca. E mai veche
Ce zici?
Marius Cucu a zis
Placa video era și pe vechiul sistem? Dacă da… n-ar trebui să fie probleme.
Ochisor Ionuț a zis
Da era și pe vechiul sistem. Raidmax e de 400 de wați și e rk 240 bc sau ceva de genu
Marius Cucu a zis
Atunci n-are de ce să nu funcționeze.
adrian a zis
salut, recomandare sursa desigur pt urmatoarele componente:
i6600K
dark rock 3
asus hero VIII
16 GB DDR4 2400MHZ
SSD 120GB SAMSUNG
GTX 1070
5 ventilatoare(140mm din care 2 cu led)
+ 2tb pt stocare date.
Gaming in general si voi folosi XMP-ul pt OC (pt prima data oc)
gaming in general
Marius Cucu a zis
Buget?
adrian a zis
Cam 500 de lei cred. Tinand cont de ce ai spus la capitolul BRAND as vrea sa-mi recomanzi una mai ieftina, sa fie si de calitate si sa-mi spui si de ce e de calitate(sau un link) pt ca nu ma pricep si toti imi dau doar un nume atunci cand cer o recomandare. Poate-mi raman bani sa trec pe NH-D15.Thx
Marius Cucu a zis
E suficientă asta pentru ce ai tu nevoie.
XMP-ul nu consumă atât de mult.
Ca tehnologii ai ATX 2.4 și e semi modulară, iar cablurile sunt chiar ok pe ea, poți să faci wire management foarte ok.
Kristian D a zis
Salut. As dori o recomandare la o sursa pt urmatoarea configuratie:
Intel i5 2500k 3.3 Ghz
Placa de baza P8H67-M EVO
DRAM 8 GB DDR3 frecventa 686 MHz
Video NVIDIA GEFORCE GTX 560 DDR5 1 GB 256 BITI
2 ventilatoare: 1 pe carcasa si unu pe procesor.
HDD 500 gb si HDD extern 1 TB
Pt gaming il folosesc.Buget 500 lei
Marius Cucu a zis
Salut. Mergi pe modelul ăsta. E mai mult ca decent pentru ce ai tu acolo. 🙂
Kristian D a zis
Ms frumos de ajutor…Ciau