Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Emanuel a zis
Seasonic S12II-620 Bronze 620W de pe PCGarage banuiesc ca e o varianta buna avand in vedere ca pe Emag.ro e cu vreo 200Ron mai scumpa
Marius Cucu a zis
Să nu fie seria veche la PcG. Dați-mi link cu ambele. 🙂
Emanuel a zis
Sursa modulara Seasonic M12II-620 EVO Edition Bronze, 620W, PFC Activ
Sursa Seasonic S12II-620 Bronze 620W
Marius Cucu a zis
Exact. Sunt serii diferite. La eMAG e cea nouă, iar la PcG este cea veche.
Emanuel a zis
Ok, atunci imi poti recomanda tu o sursa nu prea scumpa. 😀
Marius Cucu a zis
Eu am seria veche, cea blue de la PcG și evo. E foarte, foarte ok. Nu știu ce înseamnă pentru tine nu prea scumpă. 🙂
Emanuel a zis
Cred ca o sa raman la : Sursa Seasonic S12II-620 Bronze 620W ! Mersi de ajutor 🙂
Bogdan a zis
Salut.
Am urmatoarele componente pentru un PC gaming:
Processor : i5 6600K 3.5GHz/3.9GHz, 6MB, socket 1151
Placa de baza : ASROCK Z170 PRO4S, socket 1151, 4xDDR4, 6xSATA3, ATX
Rami : HyperX Fury Black 16GB DDR4 2133MHz CL14 Dual Channel Kit
SSD : SanDisk Ultra II 480GB SATA III 2
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue WD10EZEX, 1000GB, 64MB, SATA 3
Sursa : Corsair CX Series, CX750, 750 Watt (750W) Power Supply, 80+ Bronze Certified
Cooler : Cooler Master Hyper 212 EVO – CPU Cooler with 120mm PWM Fan
Carcasa : Segotep Fighter C Black-Red
Sunt in regula,compatibile.Multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Sunt foarte ok, doar că aș merge pe un alt SSD. Bănuiesc că l-ai ales pentru prețul mic raportat cu GB.
Bogdan a zis
Corect,este cumparat cu ceva timp in urma.
Am uitat de placa video care este Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming GDDR5 Pcie Video Graphics Card, 4GB.
Am citit de acel Coil noise(coil whine) la Corsair si m-am orientat Seasonic M12II 620 BRONZ SS-620GM2 80+.
Florin a zis
Salut,
Pentru sistemul de mai jos, o sursa modulara Antec HCP-750 750W High Current Pro Platinum (ATX v2.4, eficienta 94%) este suficienta, nu?
Placa de baza Gigabyte Z170X-Gaming 7 Socket 1151
Procesor Intel core i7-6700K 4GHz Socket 1151
Cooler procesor Noctua NH-D15
Placa video MSI GeForce GTX 980 TWIN FROZR V 4GB DDR5 256Bit
Memorie Corsair Vengeance LPX 32GB 2x 16GB DDR4 3000MHz CL15
SSD Samsung 850 EVO 500GB SATA3 2.5
HDD WD Black 1TB SATA3 7200RPM 64MB
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Este mai mult ca suficient. Dacă nu faci overclock, cred că merge și ceva mai subțire. 🙂
zoltan a zis
salut am calculator fujitsu esprimo p700 e90+ cu procesor intel core i5 25oo am 4gb ram ddr3 are o sursa nu stiu ce marca max 250 wat atata scrie pe el . placa de bazaFujitsu D3061 socket 1155 . unde sa gasesc sursa pe el si vreau placa de video ce placa cel mai performat ?
Marius Cucu a zis
Salut Zoltan. Instalează Speccy și ar trebui să ai detaliile despre sursă. Dacă nu… cred că o factură a sistemului te va ajuta să găsești informațiile.
Pe mine m-ar ajuta și un tabel cu valorile sursei. De obicei, se găsește pe lateralul sursei.
George a zis
Salut! In primul rand tin sa te felicit pentru toata aceasta „munca” pe care o faci pentru nou.
Am un pc HP hpe-002es cu urmatoarele caracteristici:
Procesor inter i7 860 de 2.8ghz
Placa video invidia gtx 260
Ram 8gb, 4 x 2gb
Sursa delta dps-460db a de 460w.
As vrea sa fac un upgrade deoarece pc ul meu spune pass la jocurile din 2016,ma rog unele :))
As vrea sa ii maresc memoria ram pana 16 gb si bineinteles sa ii pun o placa video gtx 960 sau gtx 970.
Imi poti da cateva sfaturi in legatura cu aceste schimbari? In speciar despre sursa..crezi ca va rezista daca fac aceste schimbari sau ar trebui schimbata? Sau daca si un sfat mai bun,ascult cu mare place.
Numai bune!
Marius Cucu a zis
M-aș duce până la 950 GTX maxim cu sursa aceea. Este un model light apărut, cu consum ok.
RAM 16 GB… pentru ce? Ce faci cu PC-ul?!
Și… la ce rezoluție folosești monitorul?!
alex a zis
Salut George, Spune-mi te rog despre sursa care ai avut-o DPS 460db cum se comporta ?
Ce zgomot facea ?
Andrei a zis
– 2x SLI Placa video GIGABYTE GeForce GTX 980 Ti G1 GAMING 6GB DDR5 384-bit
– Procesor Intel Skylake Core i7 6700K 4.0GHz
– Placa de baza GIGABYTE Z170X Gaming G1
– Memorie Corsair Dominator Platinum 32GB DDR4 2400MHz CL14 Quad Channel Kit
– SSD Samsung 850 Pro 256GB SATA-III 2.5 inch
– Hard disk WD RE 2TB SATA-III 7200 RPM 128MB
– Carcasa Corsair Graphite 760T Arctic White Windowed New
– Cooler CPU Corsair Hydro Series H110i Extreme Performance
– 7x Ventilator/radiator Corsair Air Series AF140 LED Red Quiet Edition High Airflow 140mm Fan
Am ales bine o sursa un Cooler Master V-Series V1000, 80+ Gold 1000W sau nu am nevoie de 1000W la un asa sistem?
Marius Cucu a zis
Dacă faci overclock eu zis că este foarte ok.
Andrei a zis
Nu vreau sa fac overclock, in cazul asta trebe o sursa cu putere mai mica? … si de cat mi-ai recomanda
Sebi a zis
Salut,
Maine imi vine un intel pentium g4400 dual core 3.3, o placa de baza msi ddr4 pe lga1151 si 8 gb ram. Eu acasa am un hdd 500 7200 rpm, o sursa deluxe(petarda) de 500w si o 9800 gt (pe care o voi schimba cu un r7 360 sau gtx 750 ti. Intrebarile mele sunt: fara 9800 gt stiu ca imi tine petarda aia de sursa, insa ar fi ok si daca totusi o pun pana imi iau una dintre 750 sau r7? a doua intrebare e (stiu ca e un pic off-topic, dar r7 360 sau gtx 750 ti? si cand imi iau o placa video as vrea si o sursa care cu tot cu placa video sa ma duce undeva la 650-700 lei.
Marius Cucu a zis
Aș alege 360-ul pentru performanță, 750ti pentru consum.
Mădălin a zis
Salut! Am făcut de curând un PC simplu pe piese, configurație:
-placă video Sapphire HD3650 512mb Ddr2 Agp Dual DVI-I/TVO
– 1Gb Ram DDR ( o să fac 2 curând)
-Floppy Disk
– HDD 80Gb
-DVD Rom
-Sursă Modecom Feel ATX 400W
-placă de bază MSI PM8M3-V Socket 775.
Problema mea este că după câteva zile îmi scrie să adaug cablul de alimentare la placa video, care este băgat,nici nu am umblat acolo. Sunt posibile probleme de tensiune, uneori. Am să cumpăr un stabilizator, dar problema cum am să o rezolv? Nu pot înțelege problema exactă. Alimentarea de la sursă este cu hard disk,floppy disk şi placa video, am pus hard-ul şi floppy-ul pe un cablu molex nefolosit, lăsând placa singură pe cablu, dar nimic. Aceeaşi problemă, să am o problemă la sursă? Şi dacă îmi poți recomanda un model, bugetul nu contează…
Şi un stabilizator, dacă poți să-mi recomanzi (ca să fiu mai sigur, ceva să ştiu cam ce pot lua) mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Unde îți scrie că ai nevoie de alimentare pentru placa video? La bootare?
Oricum, nervii sunt gratuiți pe o asemenea configurație. E depășită moral.
Probleme pot fi oriunde, poate chiar la placa de bază. Totuși, dacă ai posibilitatea pentru PCI… de ce nu încerci o placa video de acest gen?
Mădălin a zis
Am folosit PC cam 20ore în total, nu am avut probleme, am windows 7, am scos, hard disk-ul şi nu a mai scris să conectez cablul de alimentare la placa video, pur şi simplu nu mai avea o problemă, după ce am introdus hard disk-ul problema la alimentare placă video, ca şi cum nu aşi avea conectat cablul de alimentare la placă, să nu ajungă curentul? Hard disk-ul şi floppy să consume în plus sau de la o problemă de curent să am ceva la sursă? Dacă scot placa video şi introduc cablul de semnal de la monitor în slotul plăcii de bază, pot să lucrez.
Am ales această configurație cu aceste piese deoarece le-am primit mai ieftin toate la un loc, plus de asta PC-ul ăsta este doar de moment,să-mi fac treaba cu el, de sigur că o să-mi iau altul nou peste ceva timp,când o să am nevoie. Mulțumesc de atenție!
Lorand a zis
Buna ziua!
Am o sursa Ultron Silent Force 550 W care da semne de oboseala,a inceput sa miroase urat(un fel de plastic ars) . Ce sursa imi recomandati? Mentionez ca folosesc calculatorul mai mult pentru ascultat muzica(audiophile).
Configuratia calculatorului: placa de baza Asus F1 A 75-V Pro ; memorii Corsair Vengeance 8 gb-1600 Mhz ; procesor AMD A8-3870 APU with Radeon HD Graphics ; un SSD Samsung 830 ; doua harduri si un Pioneer blu ray player.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Probabil ca s-au umflat condensatorii. Ce buget ai pentru aceasta?!
Lorand a zis
Pana la 350 lei. Mai am si o placa de sunet X-Fi Extreme Music.
Alex a zis
Buna ziua! Recent am achizitionat de la un prieten o placa video de la Gigabyte, adica un GTX 780 Ti
Reference design. Am instalat driverul de cateva ori, si am reinstalat pana si Windows-ul de vreo 3 ori si am avut de fiecare data aceeasi problema. Intru in joc, si dupa 5 secunde, mi se opreste monitorul si unitatea ramane aprinsa pana cand ii dau eu restart si isi revine in modul desktop. Mentionez ca am o placa de baza Gigabyte Z87X – UD3H, o sursa de la Ultron respectiv un SilentForce de 650W , si un i5 4570 de 3.2 GHz. Cam de la ce ari fi problema ? Ar trebui o alta sursa sau o alta placa? Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc !
Marius Cucu a zis
Sursa este problema, are amperaj prea mic pentru placa video, chiar dacă este dual rail.
Sigur că dacă este o placă video SH poate fi „obosită”.
Viorel a zis
Salut!
Te rog, poti sa-mi recomanzi o sursa optima si una decenta pentru configuratia de mai jos? In principiu sistemul o sa fie folosit pentru softuri de inginerie:
1 x Procesor Intel Core i5-6600 3.3GHz Socket 1151 BOX (bx80662i56600sr2bw)
1 x Placa de baza Asus H110M-A Socket 1151 (h110m-a-ro)
1 x Memorie Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133MHz CL14 (hx421c14fb/8)
1 x Placa video Sapphire Radeon R7 370 Nitro OC 4GB DDR5 256Bit Bulk (11240-04-10g)
1 x HDD WD Caviar Blue 1TB SATA3 64MB 7200RPM (wd10ezex)
Marius Cucu a zis
Ți-aș recomanda să pui și o placă de bază mai sănătoasă. De unde alegi componentele? Ai vreun magazin preferat? Ce buget ai pentru sursă?! La ce vei folosi sistemul?!
Viorel a zis
Imi pare rau, acum am realizat ca am postat gresit raspunsul.
N-am nicicum un magazin preferat. Sursa ar trebui sa se incadreze in 400 de lei. Daca e mai ieftina cu atat mai bine ca pot muta banii la placa de baza. Ce m-a surprins e faptul ca pentru placa video de mai sus, vazusem mentionat ca are nevoie de o sursa de 500 W, ceea mi s-a parut totusi cam mult.
O sa fie un sistem pentru diverse aplicatii CAD.
Si daca imi permiti o intrebare: Ce placa de baza recomanzi in contextul dat? O MSI H170A PC MATE, Socket 1151 sau o MSI B150 PC MATE, Socket 1151 sunt decente?
Viorel a zis
N-am nicicum un magazin preferat. Sursa ar trebui sa se incadreze in 400-450 de lei. O sa fie un sistem pentru diverse aplicatii CAD.
Si daca imi permiti o intrebare: Ce placa de baza recomanzi in contextul dat?
ionut a zis
Salut am si eu o mare problema la pc, din ce cauza imi ocupa memorie in partitia c din cauza ramilor ? windows-ul are 16 gb si imi ocupa vreo 35 gb, multumesc !
Marius Cucu a zis
Cumva din cauza fișierelor temporare?
ionut a zis
nu stiu ca am sts tot din el am schimbat windows-ul de cateva ori si degeaba, daca scot memoria ram care o am acu si bag alta revine la normal ssd-ul sa de la 0, daca vrei si poti sa intri putin in pc-ul meu cu teamviwer sa te uiti la el, ca eu nu mai stiu ce sa ii fac, ca imi vine sa imi cumpar alte memori ram !
Claudiu a zis
Salut,
Am urmatoarea configuratie;
-carcasa game daemon 6004,
-placa de baza asus hero VII,
– procesor intel 4790 k,
– cooler noctua noctua up12,
-16 gB Memorii Corsair Vengeance LP DDR3,
-placa viseo asus strix 970,
-5 ventilatoare de 12 pe carcasa,
-2 ssd intel 535 raid 0,
-1 hdd 1000 Gb pentru torent,
-1 hdd 500 jocuri
-1 hdd 250
-1 dvd-rw
Am nevoie de recomandare sursa, cea pe am avut-o pana acuma a fost un sirtec hp-1000-g14c, care si-a facut treaba timp de 7 ani fara probleme, pe mai multe configuratii.
Multumesc anticipat
Sistemul va sta overclockat 4,8 ghz si pe viitor mai vreau sa adaug o placa video pentru SLI
Marius Cucu a zis
Păi și ce are sursa? Face probleme?!
Claudiu a zis
Salut,
Nu mai porneste sistemul, am facut teste cu o alta sursa imprumutata si totul este ok.
Marius Cucu a zis
Pentru SLI și OC aș merge pe CS850M.
Claudiu a zis
De asta Cougar GX 1050 v3 ce pare ai?
Ma gandeam sa aiba sursa undeva 1000 w.
Claudiu a zis
As merge pe o sursa tot de 1000W, si ma gandeam la asta Sursa Cougar GX 1050 v3, 1050W.
Ce parere ai?
Marius Cucu a zis
Da, este foarte ok pe rail-uri și asta.
Claudiu a zis
Multumesc frumos
Sebastian George Soroaga a zis
Salut, mi-am facut o noua configuratie pentru un desktop si as dori sa stiu ce sursa imi recomanzi.
Configuratia este urmatoarea:
• Carcasa Phanteks Eclipse P400 Window Black
• Placa de baza MSI Z170A KRAIT GAMING
• Procesor Intel Skylake, Core i5 6600 3.30GHz box
• Placa video MSI GeForce GTX 970 OC Armor 2X 4GB GDDR5 256-bit
• Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2400MHz CL16 Dual Channel Kit
• HDD de 1 tera.
• SSD de 256gb.
• Placa de sunet Asus Xonar.
Multumesc mult!
Am uitat sa specific ca ar fi de preferat sa ma incadrez in 300-500 ron.
Marius Cucu a zis
Din păcate, abia acum am văzut comentariul. Ai reușit să rezolvi?
Ciprian a zis
Salut, am si eu un sistem cu urmatoarea config:
I5 2500k
Placa de baza Asrock Extreme 3 Gen 3
6gb ram (3x2gb)
Placa video Radeon R7 360, dar vreau sa trec la Gtx 760 sau ceva mai bun cu 2 alimentari probabil pe viitor
Am tot gasit la magazine de piese pc sh surse Ms-tech, TechSolo cu 600-700w la niste preturi mai mult decat interesante (max 100 lei).
Ai idee daca sunt bune de ceva? Am vazut ca se oferă garantie un an.
Mentionez ca nu am suficienti bani pt o sursa noua si se aceea sunt blocat cu aceste alegeri.
Am mai gasit azi noapte la mana a doua un Zalman zm500-le dar este iesita din garantie.
Merita sa imcerc mai degraba un brand out of warranty sau ceva mai „ocult” cu garantie?
Sfaturi? Mersi
Marius Cucu a zis
Eu zic să nu te bazezi pe modelele acelea pentru 760 GTX. Acum ce sursă ai?
Ciprian a zis
Am un gembird de 500w care are vreo 5 ani si e cam zgomotoasa, are 2 ventilatoare de 8cm
Si motivul pt care vreau sa fav upgrade este ca aveam inaimte o sursa intertech de 550w care nu mai merge ai trebuit sa o pun pe asta. Problema cea mai mare nu este zgomotul, ci faptul ca placa de baza necesita 8pin CPU si sursa asta are doar 4 pin CPU. Momentan merge sar stiu ca nu e bine sa o las sub-alimentat.
Marius Cucu a zis
Eu zic să mai strângi un pic. Cu 170-180 de lei iei o sursă ok și nu te doare capul pentru câțiva ani de zile.
KOSTY a zis
buna ziua as dori daca pentru aceasta configuratie este destul o sursa de 1000 w ? :
1. 9 ventilatoare carcasa: 5 bucati 120 mm cooler master jetflo red si 4 bucati 140 mm cougar dual-x red .
2. 1 bucata ssd 250 gb
3. 2 hdd samsung 1 bucata 500 gb , 1 bucata 2 tb
3. procesor fx8350 (4.0 ghz)
4. placa vide de 8gb inca nu mam hotarat care sa fie
5. cooler Thermaltake NiC C 5 (ptr procesor)
6. 1 dvd-rw
7. 32 gb ram 4×8 gb bucata corsair vengeance pro red
MULTUMESC
Marius Cucu a zis
Depinde de placa video. Dar 1000W e foarte mult pentru o singură placă video.
Camelia a zis
Buna seara! La un Pc configurat-SISTEM GAME BLAST AMD ® Athlon FX 4300 3.8GHz
AMD FX-4130, socket AM3+, 64bit, 3,8GHz, 95W, cache 8MB, cutie
MEMORIE RAM 8GB DDR3
HDD 1TB SATA 3 7200RPM 64MB
Placa video Zotac GeForce GT 740 2GB DDR5 128-bit
MSI GeForce GT 730 V1, 4GB DDR3 (128 Bit), HDMI, DL-DVI-I, D-Sub
DVD RW SATA 24X DUAL LAYER
CARCASA ATX 500WATT TOWER
Sursa Rohs Sursa ATX 500W RPC PWPS-500WTG-AU01A, ATX12V v2.2, Connectors: 2x PATA, 3x SATA, 1x MB 20+4, 1x CPU 4pin, 120mm Fan, European Power Cord – CE, ROHS, bulk
Am cumparat Placa Video GIGABYTE GeForce GTX 950 WindForce 2X OC, 2GB, GDDR5, 128 bit si nu se nimeresc pinii cu sursa
Ce sa fac? Trebuie alta sursa si care ar fi aceea?
Marius Cucu a zis
Ar cam trebui altă sursă. Aveți un buget alocat?!