Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, în cel mai rău caz, nu le funcționează deloc.
Este adevărat ca toata lumea dorește sa își facă un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Gândiți-va la o mașină, daca ii băgați benzină de care trebuie va funcționa OK o buna perioada de timp, însă daca începe sa adăugăm combustibil de proasta calitate sau nu îi faceți reviziile la timp, motorul va funcționa din ce in ce mai prost, iar durata de viață a lui va fi mai mică.
Oarecum la fel se întâmplă și cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legătura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la rețeaua electrica(in cazul nostru priza) în curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal îl avem în mufele de conectare pentru placa de baza.
Așadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in condiții optime un calculator.
Fiind o piață libera, o piață cu foarte multă libertate din piața chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, așadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumpărate tot mai des. Totuși, nu blamați tot ce înseamnă China, filtrați producătorii care nu-și respectă cumpărătorii.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Deși pentru unii poate părea ceva banal, alegerea unei surse nu este întotdeauna cel mai ușor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, însă, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai mulți W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, așadar nu se poate pune problema de sursa silențioasă, de eficienta acestea si așa mai departe.
Vedem că de la seria 4000 de plăci video de la Nvidia lucrurile nu mai sunt deloc OK pentru consumul curentului. Efectiv, când ai produse ce se întind pe mai multe sloturi trebuie să îți dea de gândit că trebuie să consume mult. Nu este o regulă general valabilă, doar că trebuie să vă dea de gândit.
În momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2, 2.3 sau ATX 2.4.
Care este diferența dintre ATX 2.3 și ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabilă de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa încerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa știm când achiziționăm o sursă?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele și cât sunt de silențioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficiența sursei de alimentare
- modulara sau nemodulară
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. În rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca îți iei o sursa de 800W, o sa ti se învârtă contorul si o sa plătești foarte mult curentul”. Este oarecum greșită gândirea aceasta. Calculatorul își ia curent atât cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci când o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a înțelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Înseamnă ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca să putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depășiți cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, după 1 an de zile sa adăugați o noua consumabilă.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silențioase, care sa nu facă prea mult zgomot. De cele mai multe ori răcirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Dacă vom cumpăra o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o răcire buna, silențioasă.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari și… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar și cele de brand, dar mai ieftine, după o perioadă de folosire încep sa aibă Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursă. El apare din cauza izolației proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producătorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursă se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veți putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, să îi curățați praful, dar sa aveți grijă să nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam când alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail și dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursă nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ați cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La ieșire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
În momentul în care alegem o sursă trebuie sa fie foarte clar în mintea noastră ce trebuie să alimentăm. Putem chiar sa ne luăm o marjă de cabluri pentru viitor. Daca vom alege o sursă modulară cu atât mai bine. Nu ne vor deranja cablurile în plus. Un singur lucru ar trebui să îl avem în vedere: dacă încap toate cablurile în carcasă, mai ales dacă este o sursă cu cabluri mai puțin maleabile.
Aveți aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
De altfel, a apărut un nou conector pentru surse, odată cu seria 4000 a celor de la Nvidia. Unele surse o au, cele mai vechi nu. Nu aș face un criteriu din asta, există adaptoare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretențioși. Dar eu nu am întâlnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veți avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul în care ascultați muzica. Din păcate, nu prea poți să știi ce cumperi, doar sa întrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu înlocuirea sursei sau cum adăugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tendința este de a fi totul mai eficient energetic, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aibă aceasta facilitate. Culmea, dacă ne raportăm la plăcile video…
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. În momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajută sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați recenzii pentru că ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar și un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. Depinde foarte mult și câte hard disk-uri aveți, câte SSD-uri și ce ieșiri gândiți că veți avea nevoie. Dacă le veți ocupa pe toate modularitatea nu o să vă ajute deloc.
Practic, eu n-aș avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui câteva. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere, informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Este o discuție zilele acestea referitoare la seria 4000 Super a plăcilor video de la Nvidia. Unii spun că este consum exagerat, alții zic că este normal. Ajungem să ocupăm 3 sau chiar 4 sloturi în carcasă pentru placa video. Este o curbă în dezvoltarea viitoarelor plăci video, zic eu.
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Așa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai mulți factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
EVGA SuperNOVA 650 GT
- 80 PLUS® Gold
- 650W
- Full Modulara
Seasonic B12 BC-650
- PFC Activ
- 80+ Bronze
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă mare lucru.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
alex a zis
Salut! As avea nevoie de un sfat. Mi-am facut singur o configuratie: I5 4570 3,2 GHZ, 8gb ddr3 kingston hyperx blu, placa baza: Asrock b85 pro4, ati radeon hd5770 1Gb ddr5 128 biti, si as vrea acum sa.i fac un upgrade la placa video si sa iau si un SSD.
Placa video ASUS GeForce® GTX 970 OC STRIX, 4GB GDDR5, 256-bit
Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III
sursa de alimentare actuala este fsp hexa 500
Crezi ca este suficient de puternica sursa ca sa suporte upgrade-ul? Am folosit un calculator de consumatori si a reiesit ca da dar nu sunt sigur. Ce spui?
Marius Cucu a zis
Va duce fără probleme sursa.
Unde ai mai găsit Asrock b85 pro4? Nu prea o mai găsesc pe stocuri…
Stefan a zis
Salut,
Pentru urmatoarea configuratie:
Carcasa Zalman Z11 Neo
Placa de baza ASUS Z170 PRO GAMING
Procesor Intel Skylake, Core i7 6700K 4.0GHz box
Cooler CPU Noctua NH-D14 SE2011
Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR4 2400MHz CL15
Samsung SM951 Series 256GB PCI Express x4 M.2 2280
WD Black 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB WD1003FZEX
(crossfire) 2 placi video Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X Tri-X WITH BOOST 3GB DDR5 384-bit
Care sursa ar face fata? Sursa Corsair RM Series RM850 sau Corsair RM Series RM1000.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Vei face overclock?
Stefan a zis
Pe viitor o sa fac si overclock. Acum nu stiu cum e mai bine, sa imi iau doar o placa video in loc de 2 in aceeasi bani, nu stiu cum e mai ok.
Dan a zis
Salut,
Pentru configuratia de mai jos crezi ca face fata sursa?
Seagate Barracuda 3.5″ 1TB
Samsung 850 EVO 2.5″ 250GB
Intel Core i5 6400
ASRock H170 Pro4S
Kingston DDR4 8GB 2133 CL14 HyperX Fury Black
Asus GeForce GTX 750
Zalman ZM500-LX 500W
Sper ca este destul de echilibrat, inca nu l-am achizitionat dar vreau sa dau comanda zilele astea.
Merci!
Marius Cucu a zis
Nu e chiar ok. Ce mai au in listă băieții? De unde iei și ce buget ai pentru sursă, dar și total?!
Dan a zis
Merci de raspuns, o sa calculez pe fiecare componenta care e „puterea instalata” . Nu am buget pentru sursa dar ma straduiesc ca per total sa ies pe la 3000 ron
Robert a zis
Salut,
Urmeaza sa cumpar configuratia de mai jos, ce sursa-mi recomanzi ? O sa fie folosit pentru editare video, dar ceva mai light.
– SSD Samsung 850 EVO 2.5″ 120GB
– Placa de baza ASRock H97 PRO4, Socket 1150 sau ASRock Z97M Pro4 (poate ma poti ajuta sa ma decid)
– Intel Core i5 4460
– Memorie Kingston HyperX Savage 8GB (2x4GB), DIMM, DDR3, 2400MHz, CL11, 1.65V
Mersi.
Marius Cucu a zis
Mergi pe Segotep GP Series 500W, 80 PLUS GOLD. Mergea și ceva mai mic, dar cine știe ce adaugi pe viitor.(harduri, plăci video)
Ar trebui să n-o mai schimbi câțiva ani buni de acum încolo.
Dascalu a zis
As vrea o recomandare de sursa la procesor intel pentium E5300 2.60GHz
Ram 4 GB
Rezolutie monitor:1680×1050
500Gb HDD
Placa video:NVIDIA GeForce GT640 1GB
As avea bugetul de 300 lei
Acum am o sursa de acum 5-6 ani iTek Atx+P4
Marius Cucu a zis
N-ai ce face cu 300 de lei pentru sistemul acela. Plănuiești un upgrade!?
Dascalu a zis
Nu nu planuiesc nici un upgrade momentan
Marius Cucu a zis
Păi și atunci de ce o schimbi? Face probleme?!
Dascalu a zis
Da se inchide computerul zgomotul este puternic si miroase putin a ars
Marius Cucu a zis
A ars poate să miroasă. Până nu iese fum… e de bine. Ai verificat și alte cauze? Zgomotul nu cumva este de la coolerul de la procesor?!
Dascalu a zis
Poate dar de se inchide computerul atunci cand ating partea superioara a carcasei??
Marius Cucu a zis
Atunci este posibil să fie pe undeva un scurt. Poate chiar pe carcasă… Trebuie investigat în detaliu.
Danny a zis
Salut
Am si eu nevoie de un sfat cu privire la sursa pt un sistem: ATX Tower, placa GIGABYTE GA-A75-UD4H, procesor AMD Vizion A4-3400 dual, ddr3, HDD seagate intern + hdd extern, dvd rw, monitor LG Flatron W1934S
Marius Cucu a zis
Salut. Te întreb și pe tine la fel. Ce s-a întâmplat cu cea veche?!
Danny a zis
S-a ars banuiesc…..nu mai porneste deloc sistemul….
Marius Cucu a zis
Păi de la bănuială până la ceva concret…e cale lungă. Dacă este mai mult decât sursa, cum procedezi?
Nu mai bine te duci la un service să facă un audit?!
Eu îți pot recomanda o sursă fără probleme, dar dacă este și placa de bază cu probleme?!
Danny a zis
S-a ars banuiesc……nu mai porneste deloc sistemul
Marius Cucu a zis
Și cum ai dedus că este tocmai sursa și nu este altă componentă?!
Danny a zis
Pentru ca am testat o alta sursa daca primeste curent de la sistem si a functionat iar cea de pe calculator nu mai primeste
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Asta e total altă poveste 🙂
Danny a zis
Multam de ajutor 🙂
paraschiv mihail a zis
salut,
am urmatorea configuratie
Sursa Super Flower SF-500P12N 500W
Hard disk WD Blue 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB
Memorie Crucial 2*4GB DDR3 1600MHz CL11 Single Ranked
Placa video GIGABYTE GeForce GTX 960 OC Mini-ITX 2GB DDR5 128-bit
Procesor Intel Haswell Refresh, Core i3 4170 3.7GHz box (Cooler CPU ARCTIC AC Freezer 13)
Placa de baza GIGABYTE GA-B85M-DS3H-A
Carcasa Segotep Blade Black
doresc sa-mi cumpar o alta sursa, ce-mi recomanzi?
motivul: pc-ul se restarteaza numai atunci cand rulez anumite jocuri, in rest functioneaza ok!!!
am fost de 2 ori cu el in service, componentele sunt in garantie, de fiecare data am primit acelasi raspuns:”pc-ul a fost testat si nu s-a restartat”!
mi-a spus cineva ca posibil sa fie sursa, desi sunt constient ca la fel de bine motivul restartului poate veni de la placa video, habar n-am ca nu ma prea pricep.
Marius Cucu a zis
Păi așa se întâmplă la PcGarage. Așa testează ei 🙂
Sistemul arată foarte bine, e echilibrat, iar Super Flower este decentă.
Aki a zis
Procesor Intel Haswell Refresh, Core i5 4460 3.2GHz
Sursa Sirtec – High Power Element BRONZE II 600W
Placa de baza GIGABYTE GA-B85M-HD3
Hard disk WD Blue 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB
Placa video Zotac GeForce GTX 970 4GB DDR5 256-bit
RAM HyperX Fury Black 8GB DDR3 1866 MHz CL10
Intentionez sa mai adaug inca 8 gb ram ca sa fie 16, crezi ca sursa care o am de 600w e suficienta pentru inca 8 gb ram? Vreau sa fiu sigur ca nu fac o greseala, tin sa mentionez ca merge perfect in prezent sursa.
Marius Cucu a zis
RAM-ul consumă foarte puțin. Dar… ce să faci cu 16 GB?
Aki a zis
Motive de gaming pentru jocuri prost optimizate precum Batman Arkham Knight sau AC Unity .
Cristian a zis
salut ,vreau si eu sa achizitionez o varianta de desktop care va fi folosita pentru jocuri ,nu cele mai noi, dar o sa le incerc ,fara monitor si vreau sa stiu daca placa de baza este compatibila cu placa video sau imi trebuie o alta placa de baza si daca sursa imi sustine toti consumatorii (in principal placa video).
configuratia este:
Placa de Baza Gigabyte GA-H110M-S2H sau Msi b150 gaming m3 (as prefera prima varianta daca este compatibila cu procesorul skylake si placa video)
Memorie HyperX Fury Black 4GB DDR4 2133MHz CL14 -2 bucati
Hard Disk Seagate Desktop SSHD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Procesor Intel Skylake, Core i3 6100T 3.20GHz box
Carcasa Segotep SG-CL
Placa video Gigabyte Radeon R7 360 OC 2GB DDR5 128-bit
Sursa Sirtec – High Power Eco II 450W
Marius Cucu a zis
Sursa este cam slăbuță, iar varianta Eco nu este wow. Unde ai găsit 6100T pe stoc?! SSH… nu e rău, dar nici wow.
Cristian a zis
In concluzie placa de baza este ok in configuratia asta si trebuie alta sursa ,spune-mi,te rog, ce mi-ai recomanda ?
comanda o s-o fac de la Forit.ro ,iar disponibilitatea componentelor nu am cerut-o.
multumesc de ajutor,
cu stima.
Marius Cucu a zis
Exact. Sursa nu este rea, dar de preferat un Sirtec non eco. Am avut câteva plângeri cu forit de la câțiva colegi de forum. Mare grijă cu ei.
Cristian a zis
am inteles ,multumesc frumos pentru sfaturi si sugestii.
tine-o tot asa ,faci o treaba foarte buna …
respect!
CRISTI a zis
Salut, vreau sa achizitionez o placa de baza Asus 90MB0M90-M0EAY0 Maximus VIII Hero Gaming cu procesor Intel LGA1151 Core i7-6700K , racire pe lichid de la Enermax ELC-LMR240-BS LIQMAX, placa video ZOTAC GeForce GTX970 GB (3.5GB+0.5GB), Ram Corsair CMK16GX4M2B3000C15 Vengeance LPX 2×8 GB DDR4, 3000 MHz , Carcasa Zalman Z11 Plus si as vrea sa montez o sursa Seasonic Platinum SS-660XP2 dar as avea nevoie de sfatul tau in ceea ce priveste capacitatea sursei, e OK sau imi trebuie una de 750w sau merg direct pe Seasonic 850W M12II-850 Evo Modular (80+Bronze) care este pe piata de cel putin 3 ani??? MULTUMESC ANTICIPAT!!!
Marius Cucu a zis
Vrei să faci overclock, în timp?! De ce ai nevoie de sursă atât de mare?! De ce cooler pe lichid și nu pe aer?!
CRISTI a zis
din cate am vazut pe lichid raceste mai bn… oricum parerile sunt impartite… ce imi recomanzi???
din cate am inteles sursa e bn sa fie cu 20-30% mai mare decat consumul …
Marius Cucu a zis
Exact. Părerile sunt împărțite. Diferența este că raportul calitate preț este în favoarea răcirii pe aer. Cea pe apă este mai ok, dar la nivel de overclock profesional.
CRISTI a zis
ok, multumesc!!!
in concluzie sa raman cu sursa de ultima generatie de 660 sau as putea merge fara probleme si cu Netzteil Atx 520W Seasonic Platinum, ca placa de baza sa raman pe varianta mea sau este ceva la fel de bun si mai ieftin?
George a zis
Salutare,
Am urmatoarea config:
AMD CPU AthlonII x4 651 Black Edition 3000MHz FM1,
RAM 4x4Gb Corsair -XMS DDR3 1600MHz,
MB Gygabyte GA-75-D3H,
GPU MSI Radeon R7950 3GB 384bit Twin Frozer III,
2xHDD Seagate,
SSD Samsung 840Evo 120GB,
2xCase Fan 200mm Aero Cool + 1x120mm Antec
Sursa: ANTEC High Curent Gamer 520M (Electronica Seasonic inside)
As dori sa fac OC la procesor sa il duc undeva pe la 4000Mhz, dar in cazul asta crezi ca voi avea probleme cu capacitatea redusa a sursei???
Marius Cucu a zis
Faci cât îți permite calculatorul. Evident că pentru oc sursa va consuma mai mult, dar trebuie văzut local, individual, cât de multă nevoie ai mai mulți W.
George a zis
Multumesc pentru raspuns. Am sa fac OC doar marind multiplicatorul fara a umbla la voltaj. Atunci cand ating maximul de stabilitate poate imi bag nasul si la voltaj. Ved eu ce iese ca si asa caut un motiv sa fac upgrade la placa de baza si procesor 😉
Alex Catalin a zis
Salut,
As dori sa-mi schimb si eu putin configuratia PC-ului.
As dori sa-mi schimb placa video, sursa si memoria ram.
PC-ul fucntioneaza cu placa de baza Gigabyte 78LMT-S2, Socket AM3+ (placa video integrata) si procesorul AMD Athlon II X2 245 2.90 GHZ…monitor de 1920×1080.
Vreau sa-i adaug placa video Sapphire AMD Radeon R7 240, 2048MB, DDR3, 128bit
sursa SIRTEC HPC-550-H12S, 550W, 12cm fan
si RAM Kingston KVR13N9S8/4, 4GB DDR3, 1333MHz, CL9 (placa de baza nu sporta mai sus de 1333 MHz)
Si da, vreau configuratie pt gaming; nu un gaming de ultima degeneratie dar ceva mediu.
Va fi totul in regula d.p.d.v. al compatibilitatii ? Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Ar trebui să fie compatibil totul. 🙂 Placa video este cam slabuță.
Danny a zis
Salut din nou
Mi-ai recomandat o sursa energon de 550w pt un sistem atx tower, placa gigabyte ga-a75-ud4h sata, procesor amd vizion a4-3400 dual, ddr3, hard seagate+hard extern, monitor lg flatron w1934s si sistem audio 2.1
Cei de la emag nu o mai au in stoc insa au o sursa segotep de 550w pfc activ…este ok? Sau imi poti recomanda alta te rog?
Marius Cucu a zis
Poți să îmi dai link cu segotep-ul?!
Sebi a zis
Salut!
Am o sursa Thermaltake Smart SE 630W modulara si vreau sa cumpar un Sapphire AMD R9 390 Nitro si din cate am vazut consumul e imens la placa asta (AMD in general). Am facut si un simultor de power consumption pe net si rezultatul a fost de 441W insa nu stiu cat de sigur este. Se poate sa am probleme cu sursa asta?
De asemenea ma mai gandeam la un g1 gaming gtx 970, care din cate am vazut e mai slabut. Cum sa procedez…sa merg pe nvidia sau pe AMD?(i5 6400, 16 gb ram).
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Eu zic, pentru mai puține bătăi de cap, să mergi pe nVIDIA. Dar G1 este destul de lungă. Mai sunt și alte variante de 970 GTX ok.
Big a zis
Salutare,
Ma poti ajuta si pe mine te rog.In viitorul apropiat as vrea sa imi cumpar un pc,m-am gandit sa il fac eu,pt ca e mai ieftin asa.
M-am gandit la configuratia asta:
-cpu- core i5 4460 3,2ghz
-placa baza- Gigabyte GA-B85-HD3-A, Soket 1150
-rami- Kit Dual Channel Corsair 8GB (2 x 4GB), DDR3, 1600MHz
-placa video- Gigabyte nVidia GeForce GTX 950 XTREME GAMING, 2048MB, GDDR5, 128 bit(daca mai strang ceva bani poate as lua ceva mai tare de 4gb de ex asta:Gigabyte nVidia GeForce GTX 960 WINDFORCE 2X OC, 4096 MB, GDDR5, 128 bit)
-hard de 1 terra + ssd de cel putin 120 gb(poate 240,depinde de buget)
-poate un dvd rw
-cateva coolere in carcasa,vreo 2-3 banuiesc ca imi ajung..
Ce parere ai despre configuratia asta?Ce sursa imi recomanzi?sincer sa fiu nu mai stiu ce sa fac,multi imi spun ca am nevoie de o sursa foarte puternica cel putin 750-800w,altii imi spun ca imi ajunge si una de 500-550w.
Avand in vedere si faptul ca pe viitor daca fac un upgrade si pun o placa video mai tare,de 4gb sau mai multi rami sau stiu eu poate dupa ceva timp as schimba procesorul,sau imi adaug inca un hard ce sursa mi-ar fi buna?
Marius Cucu a zis
Păi cam orice sursă cu certificare bronze ar trebui să fie ok. Și una de 450-500W. 960 consumă destul de puțin.
Adrian a zis
Salutare, ma poti ajuta si pe mine in alegerea sursei, am achizitionat tot mai putin sursa:
– carcasa nzxt phantom 410
– placa de basa asus b85 pro gamer
– ssd Samsung evo 250 gb
– hdd wd black 1tb
– cpu i7 4790k
– cooler noctua nh-u14s
– video NVidia gtx 970 g1
– 32 gb ram Kingston HyperX BEAST 1600
– Blu-ray writer asus
– dvd writer asus
– sunet creative x-fi elite pro mai veche dar buna
Este sufficient http://www.pcgarage.ro/surse/seasonic/x-series-650w/ sau sa merg pe http://www.pcgarage.ro/surse/corsair/rm-series-rm1000/, multumesc.
Marius Cucu a zis
Mergi pe Seasonic. De ce să pui 1000W pe sistemul acela?! 🙂 Și cu OC… e suficientă una de 650W de asemenea nivel.
Adrian a zis
Multumesc pentru recomandare, pana la urma am cumparat Seasonic X-series 850W.
Marius Cucu a zis
Cu plăcere.
Adrian a zis
Am cumparat-o de pe evomag cu 887 lei 🙂
Marius Cucu a zis
Eh, ai înțeles ideea. Eu am vrut să-ți arăt că mai poate fi și altceva decât PcGarage. 🙂
Andrei a zis
Buna! Ma poti ajuta si pe mine in alegerea sursei? Am urmatoarea configuratie:
– Procesor Intel Haswell Refresh, Core i5 4460 3.2GHz box
– Placa de baza GIGABYTE G1.Sniper B6
– Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR3 1866 MHz CL10 Dual Channel Kit
– Placa video GIGABYTE GeForce GTX 970 OC WindForce 3X 4GB DDR5 256-bit
– Hard disk WD Blue 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB
– DVD-Writer ASUS DRW-24F1MT Retail
– Carcasa Deepcool Tesseract BF black
– 6x Ventilator / radiator Fractal Design Dynamic GP-12 White x6
Marius Cucu a zis
Este suficient modelul ăsta.
Andrei a zis
Un prieten vrea sa stie ce sursa sa aleaga la configuratia asta:
-Procesor Intel Skylake, Core i7 6700K 4.0GHz box
-Placa de baza GIGABYTE Z170X Gaming G1
-Placa video GIGABYTE GeForce GTX 980 Ti G1 GAMING 6GB DDR5 384-bit
-Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2400MHz CL14 Dual Channel Kit
-Cooler CPU Corsair Hydro Series H110i GT Extreme Performance
-Hard disk Seagate Constellation ES.3 3.5 HDD 1TB SATA-III 7200 RPM 128MB
-SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA-III 2.5 inch
-DVD-Writer ASUS DRW-24F1MT Retail
-Carcasa Cooler Master Cosmos II
P.S: Este un pc de ultima generatie
A ales sursa asta dar nu ii sigur Corsair AXi Digital AX860i
Marius Cucu a zis
E oke.
Geo a zis
Cat de curand planuiesc sa imi schimb pc-ul dar bugetul pentru sursa este destul de mic.Initial voiam sa iau de la pcgarage o sursa thermal take tr2 s 500w dar avand in vedere ca nu planuiesc sa fac oc si nici sistemul nu va fi de top,review-urile si pretul la segotep sg 500a imi cam fac cu ochiul.Ce parere ai despre sursa aceasta?
R7 360 nitro,athlon x4 840,8gb hyperx fury dual chanel si un wd de 320gb reciclat di vechiul pc.
Marius Cucu a zis
Va duce sistemul fără probleme.
Laur a zis
Salut ! Revin cu o intrebare in legatura cu sursa de alimntare , si-anume :
Acum circa 2 saptamani , mi am facut un „build” pc cu următoarele componente :
-cpu : Intel core i5 4460 3.2 ghz
-mobo : asrock z97 pro 4
-ram : 8 gb (2×4) Kingston hyper x fury 1866 mhz
-hdd : seagate barracuda 1tb 64mb 7200 rpm
– sursa : deepcool dn500 nova series 500w , 2x pci e 6+2 pin
Intrebarea mea este daca aceasta sursa va face poc cand o sa achiziționez placa video (cat de curand) gigabyte gtx 960 4gb g1 gaming , 3 venturi , 2 sloturi de alimentare (6 si 6+2).
Multumesc .
Marius Cucu a zis
Nu ar trebui să facă poc 🙂
Gabriel a zis
Salut! Am urmatoarea configuratie:
– placa de baza p7h55 turboV
-procesor i3 550 3.2 ghz
-sata 320gb wd3200aakx 16 mb 7200rpm
-Memorii ram Kingston hyperx fury black DDR3 2x4GB 1866 MHz
Sursa este Inter Tech cp550w si nu stiu daca va face boom cand o sa achizitionez placa video Sapphire Radeon R7 370 nitro oc 2gb ddr5 256 bit. Ce parere ai in legatura cu sursa?
P.S nu am de gand sa fac overcloack.
Marius Cucu a zis
Nu va face.
Lucian a zis
Salut!
Am urmatoarea configuratie:
– CPU Intel Skylake I5 6400
– MB Gigabyte H110xxxxx
– RAM 8 GB DDR 4
– SSD Samsung 120 GB
– HDD Seagate 1 TB
– GPU 290X MSI LIGHTNING
– PSU SEASONIC S12II-520 BRONZE
Este suficienta aceasta sursa sau trebuie schimbata? Pana acum nu am avut probleme cu ea, dar pe viitor cine stie…
Multumesc!
Marius Cucu a zis
E foarte ok sursa.
Daniel a zis
Buna ziua. Am si eu nevoie de mare ajutor. Am un calculator Unitate PC Lenovo M81 1730, Intel Pentium Dual Core G620, 2.6Ghz, 4Gb DDR3, 250Gb SATA II si sursa e de 280w (dar mai am eu separat o sursa de 450w veche de vreo 6 ani dar nu am montato). Dar nu am placa video si pe viitor voi opta sa fac upgrade la procesor cu un i7 2600k. Am citit despre zeci poate sute de placi video dar nu inteleg faza cu si pci 2.0 / 3.0 etc. Am gasit o placa video care as fii multumit de ea pret/calitate, e un GeForce GTX 660 dar si un 750ti oc. Dar din cate am inteles e necesar o sursa de peste 500w sa o poata suporta dar nu stiu daca e si compatibila cu placa mea de baza . Dar pe langa asta eu vreau sa conectez la un tv led full hd 32″. As dori sa stiu daca o pot monta si sa nu am bottleneck la jocuri sa nu o cumpar degeaba si ca sursa ce s-ar putea monta pe acest pc? .Multumesc anticipat! https://support.lenovo.com/ro/ro/documents/pd013522 <– detalii mai specifice despre pc u meu.
Marius Cucu a zis
Nu ar trebui să fie overkill. Pentru 750ti dacă nu este de calitatea cea de 450W nu stiu ce rezultate vei avea.
Laurentiu a zis
Buna ziua!
Daca si cand aveti timp, va rog aruncati o privire si dati-va, va rog, cu parerea!
Am comandat un sistem format din:
– Gigabyte H81M-S, Socket 1150
– Intel® Pentium® G3260, 3.30GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150
– Corsair 4GB (2 x 2GB), DDR3, 1600MHz
– HDD Toshiba 500GB, 7200rpm, 32MB, SATA 3
– ASUS AMD Radeon R7 360 OC, 2048MB, GDDR5, 128bit
– Carcasa Segotep Raynor Tower Mini Gold, ATX Mini Tower, sursa 350W
Componentele au fost alese conform unui buget strict! Am cautat maxim performanta la minim pret – cu perspectiva de upgrade, si nu stiu daca mi-a iesit figura.
Sunt … extrem de nelinistit in ceea ce priveste potenta sursei!
Am folosit ,,eXtreme Power Supply Calculator,, care mi-a dat ca si necesar 290W!
Principala mea preocupare este daca voi reusi sa pornesc sistemul cu sursa integrata (doar 350W!) si daca va permite rularea unor jocuri < 2015, la rezolutia unui monitor de 17/19 inch.
Puteti sa va exprimati a parere? M-ati ajuta enorm!
Si, eventual, o parere despre cat de echilibrat este sistemul in forma actuala.
Va multumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Din câte știu carcasa aceea nu prea are sursă de 350W, ci are 250W. Cine știe cât de reali sunt?!
Sistemul este echilibrat, e ok ales, dar trebuie investit într-o sursă cât de cât decentă.
Găsim ceva alternative la magazinul de la care faceți achiziția?!
Laurentiu a zis
furnizor componente: *mag
sursa are specificat 350w
surse matx aftermarket, maxim 400w! iar preturile? 🙁
Radu a zis
Salut,
Am urmatoarea configuratie:
– Carcasa Aerocool Xpredator x1 black edition
– Placa de baza Asus m5a99x evo
– Cpu Amd fx-8350 cu cooler Artic Freezer 13 pro
– Placa video Gigabite Ati Radeon 290
– 1 x Kit Dual Channel Corsair Vengeance 8GB (2 x 4GB), DDR3, 1866Mhz
– Ssd 128GB Kingston
– Hdd 1tb Samsung
– Hdd 500Gb Seagate
– Hdd 320Gb WD
– Ventilator spate Noctua NF-A15
– Ventilator lateral Cooler Master MegaFlow 200
– Placa audio Asus Xonar DS
– GC-WB300D Bluetooth 4.0 & Dual Band Wi-Fi PCI-E
– Monitor Samsung UHD U28D590D 28″
Am avut o sursa High power 80+ 650W care mi s-a ars de curand. A tinut 8 ani. Acuma folosesc o sursa de backup de 500W deluxe dar am renuntat la mai multe componente , inclusiv la placa video pentru ca nu o puteam alimenta cu sursa asta. Ce sursa imi recomanzi pentru sistemul meu si tinand cont ca am nevoie de niste cabluri la sursa destul de lungi fiind carcasa destul de mare la sursa de backup, o tin intr-un fel atarnata ca sa fie toti conectorii bagati… Multumesc.
Marius Cucu a zis
Ce buget ai pentru aceasta?!
Radu a zis
Sa zicem 500 ron…
Marius Cucu a zis
Ce părere ai de CX600M de la Corsair? Îți permite asamblare gold, ai cablurile lungi și e semi modulară. Oricum, ai nevoie de 4 SATA, iar ea are 6. Poți să-i faci asamblare gold fără prea mari bătai de cap.
Radu a zis
E ok asta. Zici ca nu imi trebuie mai mare de 750W nu? Ca eu ma gandeam la Sirtec High Power Astro AGD-750F 750W