Am zis că trebuie să fac ceva cu niște poze pe care le aveam în calculator. Un slide făcut în 5 minute, mai mult mi-a luat să îl urc pe platforme. Acum că scriu rândurile astea îmi dau seama că sunt idiot. Am integrare, am conectare din Davinci Resolve direct pentru TikTok. Doar să pun o bifă.
- TFC introduce curse de tren pe ruta Aeroport Otopeni – Ruse. Fain, asta înseamnă că Otopeni crește. Între timp, am descoperit și eu o rută mai rapidă spre Otopeni, prin Periș. 25 de minute cu trenul, alte 20 de minute cu STB-ul, dar dacă sunt ore proaste am îmbulinat-o
- Norme noi pentru TVA în UE
- Recesiune, nu criză
- Dacă numărătoarea asta este pe bune atunci înțeleg de ce schimbă ăștia legile în an electoral
- Taxele noi pe chirii. Cumva, sunt mai mici decât cele din 2023
- Primul transplant parțial de inimă
- Muncește jumătate de lună pentru amenda asta
- Dacă am avea un cutremur ca ăsta…
- Nu sunt eu în măsură să pun cifre din bursă, dar unii și-au pus datele din 2023. Eu sunt la ~90% titluri de stat, iar restul în ETF-uri. E pe plus și la mine, dar nu sunt cifrele astea.
Știri despre tehnologie
- Lily 2 de la Garmin? Ăsta pare că are și design
- Nvidia RTX 40 Super
Conținut ușor despre economisire și un pic de investiții:
TRainer in educatie financiara.. asta e meserie noua ?
Se poate spune și asta, oricum, omul vorbește destul de OK pentru neinițiați. Dau share de fiecare dată informațiilor de genul poate ușor, ușor mai conștientizează și lumea.
Sună cam arogant să spui neinițiați, mai ales că aici vorbim de noțiuni de bun simț și disciplină, nu educație financiară. Dacă ai 100 de lei și cumperi un pachet de țigări cu 25 de lei ai învățat deja la școală că rămâi cu 75, asta nu-i nici o educație financiară. La fel, că anumite cheltuieli ar trebui să fie maxim x% din venit nu e nici o educație, e o aproximare grosolană pentru cei care nu vor să facă un calcul. Și da, lucrurile astea sunt un reper de bun simț, dar sunt bune până te lovești de realitate – dacă creditul maxim e venitul pe 4 ani, iar venitul e de 3 mii de lei ghici ce, n-ai ce casă să cumperi într-un oraș cât de cât. Și atunci nu iei casă, dormi în mașină că na, alea-s finanțele pe termen lung.
Ideile astea frugale au apărut recent la noi, dar vor dispărea (ca și în vest) pentru că nu funcționează în realitate. Pe termen scurt poți reduce cheltuielile, pe termen lung o să o iei razna. Ca să nu mai zic că o mai dăm în chestii periculoase, ajungem să credem că ăia cu bani trăiesc modest când de fapt n-a fost niciodată așa. Eu personal nu dau bani pe cafele la Starbucks așa des, dar când cumpăr un obiect scump nu știu dacă mai contează cafelele alea. Tu nu vezi obiectul scump, sau mai rău, poate îl vezi și nu știi ce e.
Adevărata educație financiară e să înțelegi diferența dintre venitul brut și net sau cum funcționează creditul pe care vrei să-l iei. Sau că la pensia privată singura garanție e că nu pierzi bani (teoretic, că inflația…). De asta mi se pare aproape halucinant faptul că unii spun că e nevoie de educație financiară în școli, când la școală fix asta ți se spune: că va veni o vreme în viață când va trebui să faci niște operații pentru a pricepe niște lucruri. Dar până atunci plătim pe cineva să ne calculeze câți bani dăm pe țigări.
Ei, ce aroganță e aici?! Eu am niște noțiuni în plus față de ce este prezentat în video nu cred că înseamnă aroganță. Dar prezintă mult mai așezat informația, pentru publicul larg.
Nu vreau să sugerez că ești tu o persoană arogantă, aroganța în general e că atât de mulți au impresia că acel public larg nu înțelege unele lucruri. Vreau să subliniez că degeaba îmi zice cineva că apartamentul pe care trebuie să-l cumpăr trebuie să coste maxim 30 mii euro când practic nu pot face asta.
Un alt exemplu e ăla cu mașinile. Lumea înțelege diferența dintre mașini, de asta aleg mașini mai bune dar mai vechi, că în aceiași bani e mai multă mașină. Nu ți se pare arogant din partea mea, care fac foarte rar drumuri lungi cu mașina, să-i spun ce să facă unuia care face asta des? Asta ca să nu zic ipocrit, pentru că o mașină de touring mai veche e altceva față de una nouă de clasă mică atunci când faci 3-400 km pe drumuri naționale sau europene.