Din categoria: nu știam asta sau uite cât de prost eram și nu știam, aseară am învățat ceva nou. La noi se corectează foarte mult acel „se merită„. Parcă a ajuns să zgârie pe cap.
Totuși, limba română are multe dedesubturi. Într-un articol mai vechi am folosit formularea „sunt mai special„. Eu, mare expert în limbă română(a se citi prost) n-am știut că nu există mai special, ci doar sunt special. Sau sunt deosebit, nu există mai deosebit.
Și dex zice la fel:
Sensul cuvântului deosebit (in DEX): Care este altfel, care nu este asemenea (cu altul); diferit. 2. (La pl., precedând substantivul) Felurite, diverse. 3. Care iese din comun; neobişnuit, special. ♦ Distins, remarcabil.
Acum că am rezolvat și problemele de gramatică putem să oprim internetul. 🙂
Altfel, nu știu voi, dar eu am un tic format să nu îmi citesc articolele(mulțumesc celor care mai dau mesaje în privat sau în comentarii când mai greșesc câte ceva), poate cel mult paragraful anterior dacă s-a întâmplat să fiu distras de ceva. Acum, pentru materialele video nu am încotro și trebuie să o fac. Mi se pare atât de ciudată exprimarea și greoaie. O să lucrez la asta în perioada următoare.
Costin a zis
Asta-i din ciclul ‘in primul si primul rind’ sau ‘ma risc’ si ‘am sa revin iar din nou’? 😀
Academia Romana sustine ca adevarata limba romana este cea vorbita pe strazi de catre marea masa si nicidecum cea postulata la ei, academicienii.
Si-atunci care mai este rolul lor?!? Nu anume de-a simplifica cit mai mult macar partea scrisa ?
Dar nicidecum(sic!) in sensul ‘niciun’ sau ‘nicio’.
Ei nu, au alte treburi mult mai importante si anume de-a legifera folosirea a 2 litere pentru pronuntarea acelasi sunet. Ma refer la litera ‘î’ care trebuie scrisa diferit in functie de pozitia sa in cadrul cuvintului.
In opinia mea, de-abia asa ceva ar trebui imediat remediat pentru simplificarea scrierii.
Si-asa am vazut destule postari in care cuvintele incep direct cu ‘â’.
ionică a zis
Se merită?
Marius Cucu a zis
Mamă, chiar că se merită.
Adrian Bolocan a zis
Problema asta cu cititul articolelor o am și eu. Nimic nu îmi displace mai mult decât să recitesc…
Vasi a zis
Cred că ai dreptate, dar nu e loc de critică pentru atâta lucru. Am tot urmărit „un smintit” pe youtube „1 minut de râs” parcă. Să vezi acolo ce adună omul ăla postări și scrieri de pe facebook, ți se pune cârcel la limbă dacă reușești să citești o frază întreagă. Citesc mereu comentariile celor activi aici și rareori sesizez mici greșeli de gramatică sau de exprimare. Ceea ce înseamnă că ai reușit să aduni aici oameni speciali, deștepți.
Marius Cucu a zis
Ce-mi sare în ochi mai corectez și eu. La cei cu aprobare automată e mai dificil să fac asta. Își asumă și ei 🙂
Redoo a zis
Și, se merită să renunț la aprobare automată?
Marius Cucu a zis
Am și butonul care te bagă în moderare după ce a fost comentariul aprobat. Așa că se merită orice.
Pheno a zis
Daca n-ar exista tot felul de inovatii lingvistice pe Facebook, n-ar mai fi nici interesant, nici amuzant. Ieri am citit una tare: „De ce sunt imbracati cosmonautii in echipamente de protectie albe? Fiindca in spatiu este intuneric si cand ies din statia spatiala internationala, sa se poata vedea unii pe altii…” Imi imaginez ce pericol iminent poate fi din cauza inghesuielii prin spatiu… In continuarea expozeului, initiatorul discutiei scrie: „…cateodata astronautii ies destul de des in spatiu…”. Profunda gandire si la fel de vasta precum Universul. Dar una peste alta, observ cu bucurie nedisimulata ca renumita revista de satira si umor Urzica, n-a disparut, ci si-a mutat locul pe Facebook. Deci, „se merita” 🙂 Apropos, tot in DEX scrie ca APROPOS se scrie cum se aude, adica APROPO… Tot DEX-ul spune că și „vis-a-vis” este o formă hibrid – seamănă a franceză, dar nu e, pentru că lipsește accentul lui „à” -, așa că redeschidem DOOM-ul și ne liniștim: „vizavi adv.” și atât.