Am vorbit destul de mult despre SSD-uri. Chiar am prezentat cateva lucruri care nu ar trebui facute unui Solid State Drive. Tot in acel articol am prezentat si functia TRIM, o functie pe care orice sistem ar trebui sa o aiba activata in cazul in care v-ati achizitionat un astfel de dispozitiv de stocare.
In functie de sistemul de operare, putem sa activam aceasta optiune sau sa o activam relativ usor.
1. Pe sistemele de operare Windows avem urmatoarele:
- Windows XP – nu suporta
- Windows Vista – se poate activa
- Windows 7 – activat
- Windows 8.1 – activat, cu opțiune de optimizare automata
- Windows 10 – cu optimizările de rigoare
Practic, in functie de cum a evoluat tehnologia, cei de la Microsoft au „recunoscut” SSD-urile si le-au dedicat cateva linii de cod.
2. Pe sistemele de operare MAC OS X putem sa folosim o aplicatie dezvoltata de Tim Groths care se numeste Trim Enabler.
3. Daca avem o distributie linux treburile se complica in functie de versiunea pe care o folosim. In principiu se poate automatiza setand un cron job, dar nu este atat de usor pentru un utilizator obisnuit. Daca doriti sa activati TRIM in ubuntu(debian) puteti sa cititi articolul acesta.
Cat de utile sunt aceste sisteme de operare?
Vorbeam aseară cu cineva despre productivitate. Chiar ne-am contrazis un pic referitor la unele lucruri si intr-un final am ajuns la aceeași concluzie: totul trebuie sa fie mai simplu pentru utilizatorul final.
Chiar daca, la un moment dat, am promovat sistemul de operare Ubuntu, a fost pentru ca mi s-a parut wow si… poate aveam destul de mult timp liber si nu intelegeam ca nu totul se rezuma la un calculator.
Dar, in cazul acesta, cand lucrurile progreseaza pe zi ce trece, nu putem sa complicam lucrurile.
Probabil cei care vor citi acest articol anul viitor, vor intelege numai bazaconii pentru ca, cel putin Ubuntu se pregateste sa activeze default optiunea pentru SSD-uri, sa introduca suport pentru touch si nu numai.
Daca inainte puteam spune ca linux dadea tonul, multe lucruri au inovat, le-au preluat Mac OS X si le-au copiat cei de la Windows, se pare ca tendintele sunt altele…
Eu sper ca lupta sa fie tot mai mare intre companii. Ca pana la urma, asa cum zicea si Gabriel, avem cateva ecosisteme Google, Microsoft, Apple.
De ce sa nu aiba loc intre acestea si comunitatea open source? Sau ei vor fi mereu la coada? Dar ca sa se intample asta, eu sunt de parere ca lucrurile trebuie sa fie simple pentru utilizatorii de rand, nu pentru cei profesionisti, care oricum se descurca pe oricare sistem de operare.
Nea Cornel a zis
Nu este uitată problema aceasta. E posibil sa fie rezolvată cât de curând: http://www.webupd8.org/2013/11/possible-changes-in-ubuntu-1404-lts
Marius Cucu a zis
Cred ca ai omis paragraful asta 🙂
Probabil cei care vor citi acest articol anul viitor, vor intelege numai bazaconii pentru ca, cel putin Ubuntu se pregateste sa activeze default optiunea pentru SSD-uri, sa introduca suport pentru touch si nu numai.
Tocmai la acel articol ma refeream. Oricum, ideea de baza este ca ei nu mai inoveaza, in momentul de fata copiaza dupa ceilalti si… nu e bine deloc.
Catalin a zis
Eu unu si pe desktop si pe laptop am SATA. Momentan o investitie de gen.. SSD, pentru asa ceva.. nu prea mi se pare rentabila. In schimb am serverele mele, pe SSD, si da se poate simti diferenta la incarcare.
Marius a zis
Conectorul este SATA, iar hdd-ul este normal. 🙂
Fiecare isi stabileste prioritatile, insa un SSD Samsung aici este ~400 lei la 120 GB, pe cand un SSHD Seagate este ~300 lei la 500 GB. Problema se pune la fiabilitate.