Nu am mai fost atât de atent cu tot ceea ce înseamnă SSD-uri, așa că nu eram nici la curent cu faptul că Silicon Motion a ajuns să aibă undeva la 30-35% piața de SSD-uri. Sunt de ceva ani filtre cu controllere de la Silicon Motion pe la magazinele de la noi.
PCIe 4.0 a apărut în 2019, iar cei care au luat Ryzen, generațiile mai nou, au profitat de noile chipset-uri cu PCIe 4.0.
Dar lucrurile evoluează de la an la an și vitezele de pe 3.0 sunt din ce în ce mai mari. Și mai scumpe, evident!
Specificațiile pentru PCIe 5.0 au fost anunțate de mult. Vor fi viteze de transfer de până la 128 de GB/s.
La începutul anului 2022 vom putea vorbi despre SSD-uri enterprise cu viteze de PCIe 5.0. Mie nu mi se pare că s-au rezolvat problemele cu PCIe 4.0, aici mă refer strict la răcirea anumitor SSD-uri. Cumva, cred că vom ajunge cât de curând să avem răcire tot mai avansată pe SSD-uri. Poate că o să concureze cu cea de la plăcile video.
Petre a zis
Vitezele de scriere/citire au devenit noul idol la SSD-uri si se pare ca am cam uitat de alte specificatii – cum ar fi rezistenta la aceste cicluri de scriere/citire pentru ca degeaba scrii extrem de repede daca aproape tot asa repede poti pierde datele…
Marius Cucu a zis
Păi au ajuns la același nivel ca HDD-urile, ba chiar le-au depășit și la vânzări. Încă am SSD-uri din 2013-2014 care n-au nimic. 🙂 Da, la recuperare sunt probleme.
Petre a zis
Ia cauta sa vezi ce specificatii erau atunci – viteze mai mici de scriere dar viata lungaaa – acum e cam invers, viteze mari si cam atat pentru ca difera mult tehnologiile de fabricatie si pentru a creste vitezele s-a facut rabat la durata de viata.
Marius Cucu a zis
Păi eu știu că erau sub 1 milion, iar acum suntem și la 2 milioane. E normal ca tehnologia nouă să fie mai slabă la fiabilitate, iar mai apoi să se lucreze și la asta. Trebuie să mănânce și gura lor din „evoluție”.