Hardul era printre problemele calculatoarelor. Ori de cate ori se facea un test, observam ca acesta ne „trage in jos. Dar lucrul acesta s-a schimbat odata cu aparitia hardurilor de mare viteza numite SSD.
Am tot vorbit despre asta, mai ales după ce mi-am achizitionat SSD-ul Intel 520 si apoi Samsung 840.
In aceasta dimineața citeam ca viitorul suna bine si pentru SSD-uri. Adică, cel mai probabil se va renunța la conexiune pe SATA si vor trece pe PCI.
- Citește și: Lucruri care nu trebuie făcute unui SSD
Nu de alta, dar vitezele sunt mult mai mari. Chiar am vazut pe un site ca scrierea/ citirea datelor de pe un SSD conectat cu PCI Express ajunge la 8-900 MB/s, pe cand unul conectat la SATA 3 poate copia cu cel mult 5-600 MB/s. Probabil ca daca tehnologia va avansa, vor fi viteze si mai mari.
SSD-urile crapă repede?
La început, ca orice utilizator care nu prea știa cu ce se mănâncă un SSD am tot testat fel de fel de nebunii cu el, am mutat fișierele temporare pe harduri cu platane, am încercat sa fac cat mai puține scrieri pe hard, dar ușor, ușor am renunțat.
Nu de alta, dar constructorul mi-a oferit 5 ani de garanție. De obicei, produsele pica imediat după, nu in timpul garanției…
Chiar am fost rautacios cu unii care si-au achizitionat si le-am zis-o scurt: pai de ce ti-ai mai luat SSD, ca sa-l tii in vitrina?!
Din păcate, singurul defect pe care l-am observat la SSD-uri este ca se recuperează destul de greu informațiile in caz de accidente. Dar, prin blogosfera vad ca au apărut advertoriale cu firme de recuperari date de pe SSD. Asa ca, daca iti permiți așa ceva, probabil poti sa-ti permiți sa platesti si o firma in caz ca ai probleme.
Blog cu Stil a zis
Este nasol cum ai zis si tu ca se recupereaza greu datele de pe un SSD 😐
Stefan a zis
E cât se poate clar că SSD-urile vor avea un viitor strălucit, era nevoie de așa ceva pe piața calculatoarelor, era nevoie de viteză și durabilitate… Din păcate în ultimii 10 ani pe partea de stocare treburile au cam stagnat (doar să crești numărul de rotații nu e suficient…). Pe de altă parte scoaterea părții mecanice dintr-un dispozitiv de stocare e un mare pas și un foarte mare avantaj. Numai un tâmpit ar putea crede că un dispozitiv cu parte mecanică ar putea fi mai bun decât unul fără (adică SSD)… asta că tot ziceai că sunt foarte mulți care nu știu cu ce se papă. 🙂
Bogdan a zis
Eu am ssd su nu am avut nici o problema cu el. Si sper sa nu am 🙂
Florin Andrei a zis
Sa vedem mai intai ce se intampla cu PC-urile..ca piata lor e in scadere. Insa tot cred ca aproape toata lumea va avea unul. Mai trebuie sa evolueze tehnologiile ca sa ofere acel „wow” care sa revitalizeze piata.
Ovi Olaru a zis
Blogul meu e gazduit pe un SSD. Chiar se simte diferenta. Se incarca mult mai rapid.
Ted a zis
SSD-ul este ceea ce aveam nevoie, tehnologia mecanica de la HDD-urile normale e foarte veche si a fost inbunatatita foarte putin si de obicei doar bufferul si viteza de rotatie.
Pc-urile nu vor muri niciodata… poate doar pentru home-useri 🙂
Sorin a zis
Cifre din laptop de test.
Windows 10 instalat pe un Solid-State Drive (SSD) Kingston UV500, 120GB, SATA III, M.2.
Power-on time: 50 days, 9 hours.
Estimate lifetime remaining: more than 1000 days.
Lifetime writes: 2.32 TB
Performance: 100%
Health: 96%