În urmă cu ceva timp vă întrebam despre SSD-urile de la OCZ. Văzusem câteva la altex interesante ce erau cu ~100 de lei mai ieftine decât cele de la Samsung sau Intel. Eram pregătit să îl aleg pentru că voiam să pun pe un sistem care are o placă de bază veche, pe SATA 2.
Am făcut o rocadă între SSD-uri, iar într-un final, pe acel sistem a ajuns Kingston-ul ăsta.
Pe fostul sistem, care avea SSD-ul Kingston un Samsung 850 EVO, de 250 GB. Sistem cu o placă de bază bazată pe Haswell Refresh și chipset B85, dacă nu mă înșeală memoria.
Nu am mai stat să fac poze cu Samsung 850 EVO. Sunt la fel ca orice alt SSD, poate un pic mai ușor față de 840 sau Intel 520. E normal. Trebuia să avanseze într-un fel și tehnologia.
Trebuie să remarc faptul că Samsung Magician și-a făcut treaba. Funcția de migrare a sistemului de operare chiar e utilă. Eram obosit și n-aveam niciun chef să stau să instalez sistemul de operare pe 2 calculatoare, fie ele și cu SSD. Plus că e plictisitor să stai să cauți drivere pe Windows 7 sau să te lupți cu Windows Update. Pe Windows 10 treaba e mult mai rapidă.
Migrarea a durat foarte puțin și mai mult a durat până am instalat SSD-urile decât operațiunea în sine.
Armando Georgian a zis
Crezi ca e diferenta intre SSD orc arc 100 si acel samsung evo 850, merita sa-l schimb ? si daca da pot muta „cu totul” partitia C sau doar sistemul de operare de pe OCZ pe Samsung fara sa mai instalez windows > drivere > programe 🙁 am 130gb utilizati din 240 pe OCZ-ul meu de 240gb
Marius Cucu a zis
Nu e cazul să-l schimbi. Diferențele sunt prea mici ca să fie sesizate…
Armando Georgian a zis
Multumesc!!!
Armando Georgian a zis
Salut. Imi cer mii de scuze ca te deranjez. Mi-am luat o carcasa phanteks enthoo luxe si m-am grabit si nu mi-am dat seama cat de mare e un full tower.. acum imi cam pare rau.. totusi merita sa o tin.. costa 41 de lei returul, dar ea a fost 800 lei cu tot cu transport… As ramane la zalman … nu stiu ce sa fac…. Sunt foarte galagioase ventilatoarele de pe zalman z3 plus din fata – daca le schimb cu noctua redux 12 pwm rezolv problema in ~120 de lei, cele de din tavan le tin pe low din controllerul carcasei… Merita totusi sa o tin ce parere ai ?
Marius Cucu a zis
Nu e nicio problemă. Și eu am un full tower, un Enermax care nu se mai fabrică, dar e trainică. O am de ani buni, dar are materiale de calitate și chiar e trendy. N-am simțit nevoia să o schimb niciodată și mi-a oferit o ventilație foarte ok. Și la mine e destul de zgomotoasă, dar reduc iarna turațiile și doar vara, când e foarte cald, le mai băgam la treabă. Acum, de când cu cooler-ul de pe procesor stau toate componentele la rece.
Decizia este a ta. Ambele sunt foarte ok, tu știi cum să-ți desenezi camera și nivelul de suportabilitate al gălăgiei. 🙂
Armando Georgian a zis
Da, ideea e ca m-a cam speriat ca-i asa de mare intrucat o pot tine doar pe birou… Iti zic sincer ca nu stiu daca pot monta componente in ea, daca imi vor ajunge cablurile de la sursa „Sursa Chieftec A-135II Series APS-650CB, 80+ Bronze 650W”. Am cautat o gramada pe net si pana la urma am ajuns la aia dar o estimam putin mai mica. Pare o carcasa de top si ceea ce mi-am dorit, si totusi am o ezitare.
Imi poti spune te rog mult daca ajung cablurile de la sursa sau ramane doar sa incerc …
Placa de baza este z170 pro gaming, cooler noctua nh-d14 (sigur nu are probleme daca nu a avut in zalman z3 plus… ) dar imi poti spune daca ai simtit diferenta mare in ceea ce priveste zgomotul, praful, racirea cu un full tower fata de un mid tower ? Nzxt h440 ar fi fost alternativa mea dar totusi am auzit o multime de negative…
In zalman z3 plus se strange o gramada de praf si nu stiu cum ca tot are filtre… sursa/frontal/sus
Marius Cucu a zis
Pe la colțuri oricum se strânge praf, pe exterior. N-avem ce-i face. În interior, cu un wire management corespunzător n-au fost probleme. Dar nu te gândi că nu e praf pe sursă sau în interiorul carcasei. E drept, nu-l scot ca înainte, e mult mai mult spațiu, dar praf tot e, trece un pic și de filtre. Poate că dacă aș scutura filtrele mai des… 🙂
Legat de Chieftec nu am avut pe mână niciuna din seria aceea, o să caut ceva review-uri să văd cât de lungi sunt cablurile.
Armando Georgian a zis
Iti multumesc din suflet. Daca e compatibila si poti sa-mi spui daca merge o sa o tin, nu vreau sa regret !!!! 🙂 Astept cu nerabdare si iti sunt recunoscator ! Urma la pranz sa dau carcasa pe un curier in cazul si nu as vrea sa regret
Eu am in interior pe Zalman, pe sursa, placa video… si o gramada de praf prin carcasa pe jos si doar ce am curatat-o de 2-3 luni si asta ca o tin pe birou deci nasol..
Marius Cucu a zis
Pe site-ul lor ai dimensiunile pentru cabluri.
Armando Georgian a zis
link-ul al doilea zice „Not Found
The requested URL /en/psus/new-a-135-serie/aps-650cb.html rel= was not found on this server.”
Crezi ca ajung cablurile, sa incerc ? sa mut piesele ? Poti compara dimensiunile cablurilor sursei mele cu a ta, fiind compatibila pe full tower sa-mi spui ce sanse am sa fac build-ul cu aceasta sursa pe carcasa full tower..
Marius Cucu a zis
Scuze, uitasem niște ghilimele. Acum merge link-ul.
Carcasa mea are fix 50 de cm înălțime la mine ar fi suficient pentru harduri 45 de cm.
A ta are 56 de cm și par a fi hardurile poziționate în față, așa că ar ajunge sigur cablurile.
USB-urile și sunetul le tragi de pe placa de bază, acolo sigur nu e problemă. E posibil să întinzi un pic de cablu dacă pui DVD RW pe prima lângă USB.
Carcasa, ca opțiuni de WM pare a fi ca a mea, doar că e un pic de tot mai mare și ceva mia grea. 🙂 Eu n-aș întoarce-o din drum… 🙂
Armando Georgian a zis
Deci e pacat daca nu o tin. Hmm 😀 :)) ok iti raman recunoscator. Multumesc !!!
Marius Cucu a zis
Cu plăcere. Apropo, am dat de un review și cu a mea 🙂 Eu am fost leneș atunci și n-am zis mare lucru despre ea 🙂
Armando Georgian a zis
Am inteles bine, da, deci merita sa o tin ?
Marius Cucu a zis
Merită 🙂
Armando Georgian a zis
Salut domnu Marius! Am demontat tot de pe zalman z3 plus urmand ca diseara sa ma apuc de noul sistem.
In legatura cu sursa, are momente cand face un sunet „ca si cum arscadea dintr-o data tensiunea” se intampla chiar si cand utilizez pc doar pentru browsing ceea ce ma face sa cred ca se intampla ceva bizar pe o durata scurta „vuum”… chieftec-ul asta e cam ciudat . Tine un sistem alcatuit din: asus z170 pro gaming, i7 6700k stock 4.0, noctua nh-d14, amd radeon r9 390 8gb conectata la 4×2 pini, 2x 8gb kingston 2133 mhz, 2x hdd, 1x ssd, 1x dvdrw. Nu am avut probleme de limitare a placii video si din ce calcule facusem sursa duce fara probleme.
Ideea e de ce se intampla momentele acelea ?
Crezi ca este necesar sa o duc la garantie… in cazul asta comand azi alta sursa si ulterior o vand pe aia… cine stie cate saptamani ma tin astia de pe it shirt cu garantia…. 🙁
Oricum cablurile de la sursa sunt oribile si nu cred ca voi gasi pentru ea cabluri custom mai degraba merg pe o sursa mai de calitate pe care sa o tin o perioada lunga gen seasonic x1050…
Crezi ca sursa ar trage sistemul in jos? Ce mi-ai recomanda?
Initial am vrut sa iau cu 680 lei evga 850 g2 fiind tier 1 in top surse, insa am sunat la toate magazinele si nu o mai aduc..
Scuze ca am scris atat de mult.. 🙁
Marius Cucu a zis
De obicei, nu prea găsești cabluri pentru sursele de alimentare.
Ești pe la limită, 6700k consumă destul de mult, iar 390 consumă destul de mult. De exemplu, varianta de la MSI
Armando Georgian a zis
Da msi e.. iau seasonic x 1050 1000w pt ca e si silentioasa.. dau un ban dar merita.. ~830 lei iar sirtec high power 1000w a fi ~600 lei
Nautilus a zis
1. Samsung 850 Pro (şi probabil şi Evo) migrează foarte rapid datele, cu o rată de transfer combinată cam de 100 MB/s. Un HDD de laptop scrie cu maxim 31-33 MB/s şi citeşte cu vreo 40-45 MB/s în condiţii ideale, de obicei cu mult mai puţin, USB 3.0 transferă cam cu 130-150 MB/s.
2. Pe SATA 2, Samsung 850 Pro duce cam 300 MB/s constant. Scrie cu 271-283 MB/s şi citeşte cu >280 MB/s. Asta înseamnă de cel puţin 7 ori mai repede ca un HDD şi cu nişte mici optimizări probabil de 10 ori.
3. Timpul de boot în Win 10 scade de la 15-20 secunde cu HDD la vreo 5 secunde cu SSD. Teoretic s-ar putea elimina din BIOS timpul în care să se poată acţiona DEL pentru intrare în BIOS şi ar boota instantaneu.
4. Timpul de deschidere al fiecărei aplicaţii nu se reduce la zero ci se reduce de vreo 4-5 ori, ca şi timpul de acces al fişierelor mari, de sute de MB.
5. Un fenomen foarte curios care se întâmplă când sunt instalate 8 GB de RAM şi un SSD în loc de 4 GB de RAM şi HDD de 2.5″ e scăderea sarcinii procesorului. Adică înainte, pe măsură ce rula o aplicaţie, oricât de simplă, spre exemplu un browser, procesorul stătea la 100% şi 2,45-2,55 GHz şi ţinea ocupat cam 1,4-1,6 GB din RAM. După upgrade, cu aceeaşi aplicaţie în funcţiune, stă la 1,95-2,05 GHz şi ocupă cam 2,0-2,4 GB de RAM.
6. Cu SSD, rata de download a unui fişier mare, de 4-5 GB, prin Wi-Fi 802.11n, e mult mai bună decât cu HDD. Cu HDD viteza variază, de la 40-45 Mbps la 2-3 Mbps şi invers, dar cu SSD stă constant la 45 Mbps. Probabil datorită faptului că se face un cache pe HDD care trebuie accesat periodic, în timp ce pe SSD asta se face mult mai rapid.
Andrei a zis
Salut! Urmaresc postarile tale de pe blog. Vreau sa te intreb ceva legat de o chestiune IT. Am un laptop Asus K52j, cumparat acum 5 ani. HDD-ul este pe duca si as vrea sa pun un SDD. Configuratia laptopului intel i5, AMD 6300 1GB si 6GB RAM. Care ar fi recomandarea ta? Intre Intel si Samsung as oscila.
Nautilus a zis
PS La Samsung 850 Pro, over-provisioning din Samsung Magician nu ajută cu nimic și mai face și pagube.
Exemplu:
Performanța fără OP: citire 283 MB/s, 23754 IOPS, scriere 271 MB/s, 21544 IOPS
Cu 23.85 GB rezervați pentru OP: citire 279 MB/s, puțin sub 23000 IOPS, scriere 268-269 MB/s, 21750 IOPS. Nu mai voia să booteze, s-a lăsat convins după multe sâcâieli, performanța în aplicații și jocuri era la fel ca înainte.
După ce am eliminat OP: citire 283 MB/s, 24729 IOPS, scriere 271 MB/s, 22763 IOPS