Au venit niște actualizări faine pentru aparatele foto, în special cele de la Sony. Bine, mai mult se bucură cei cu aparate mai vechi ce au primit și ei refresh-ul pe care l-am avut eu acum 2-3 ani de zile.
Se știe că Sony nu actualizează modelele vechi atât de OK. Japonezi, ce să zic!
BlackMagic a făcut o treabă faină și a adus niște actualizări interesante pentru camerele lor. Eu nu am folosit niciodată, dar am montat câteva materiale și nu erau rău deloc. Am ales Sony pentru autofocus și un pic de stabilizare în body.
Mă gândeam la o treabă și nu știu cât de valabilă este. La fotografie, cu toate limitele, dacă ești în studio, totul pleacă direct pe server. Cumva, dacă scârțâia treaba pe 2.4 GHz, acum cu un 5GHz bun chiar faci treabă. Am avut TP Link, am testat Synology și, între timp, mi-a venit în minte să folosesc un Mercusys. Băi, funcționează! Cu pozele nu ai treabă!
La video, lucrurile sunt mai complicate. Prin complicat, eu experimentez fișiere de 20 – 30 de minute ce ajung la 50-60 de GB în SLOG.
Pe 5GHz durează destul și nu câștigă în fața cardului. Sigur, am card de 300 MB/s, în 4-5 minute transfer un fișier de genul, în timp ce pe WiFi… ferească sfântul.
Bine, pe aparate foto nici nu avem modul de WIFI super rapid. Dar dacă ar fi… oare am putea să mergem cu stocare internă și eventual un SSD extern sau direct cloud? Să fie ăsta viitorul aparatelor foto?
Bobses a zis
Eu sunt adeptul stocarii si backupului in cloud – intotdeauna cloud. 🙂 Ca e o discutie intreaga aici (ce ofera fiecare provider, optiuni de replicare, preturi, etc.), e cu totul altceva
Marius Cucu a zis
Da, cred că preferințele țin și de cât de rapid urci în cloud. Când sunt fișiere foarte mari… cloud-ul e un pic mai mult o dorință, nu o realitate.
Bobses a zis
Pentru AWS, poti verifica aici latenta si-ti alegi regiunea cea mai convenabila: https://aws-latency-test.com/
Sau poti testa si storage-ul celor de la Hetzner.
Mie cel mai sigur mi se pare cloud-ul – SSD-ul se poate duce instant (ori defectiune, ori l-ai scapat si s-a dus naibii, ori l-ai pierdut, ori a luat foc, etc.).
dam167 a zis
Backup-ul se face tot timpul pe server (tipul de server depinde de cerințele fiecăruia), cloud e doar pentru transfer sau acces, dacă lucrează mai multă lume pe același material. Nu știu dacă la SSD se poate, dar pentru carduri există sloturi duble pentru redundanță până descarci materialul.
Bobses a zis
Eu lucrez in cloud de ani de zile – in AWS poti face absolut tot ceea ce vrei tu. Si ca AWS mai sunt si altele.
Chiar acum, destul de recent (in ultimul an), am migrat un intreg datacenter in AWS (nu de unul singur, ci cu echipa) – si tu imi spui ca nu e fezabil cloudul?
Marius Cucu a zis
Cred că nu vorbim despre același volum de date. Eu vorbesc mai mult de video, text și poze sunt OK pentru cloud. Video de 50 de GB fișierul… și procesat zilnic… mai greu.
dam167 a zis
@Bobses: pentru foto-video nu, nu e fezabil, că nu câștigi nimic dacă ții material în cloud, mai ales că e mai scump. Pe un server ai oricum redundanță, iar lucrul e de cele mai multe ori local.
Pe câți fotografi/videografi i-ai mutat în AWS?
George a zis
SSD-ul n-are nici pe dracu.O cazut,l-ai ridicat,si merge.Foc ia atunci cand nu e aerisită toată căblăraia.Iei un prelungitor de ăla calumea,ai rezolvat.
dam167 a zis
Nu e încă fezabil cloud-ul, cu niște excepții – în sport se mai trimit cadre pentru a fi publicate repede -, dar pentru video încă nu merită, iar la studio nu văd nici un beneficiu, că e mai lent și mai puțin sigur.
Clar SSD-ul, tu încă ești ceea ce se numește hybrid shooter, dar strict pe video sunt de mult timp SSD-uri. Ar mai fi o variantă stocarea internă in body, dar ca să fie comod transferul ar trebui să fie wireless, altfel e mai ușor să scoți un card și să-l pui în reader. Plus că s-ar adăuga la prețul final stocarea internă și sigur ar fi o diferență semnificativă.
Vasile Florin Grec a zis
Nu stiu de ce, dar eu sunt inca circumspect cu cloud-ul, si cred ca voi fi tot timpul, datorita vulnerabilitatilor din online. Eu prefer backupul pe SSD/HDD externe 😉
Costin a zis
Ce-i in mina, nu-i minciuna (bine, depinde si de kinezarie 😉 ). Clar, SSD.
Pheno a zis
Scopul il stim, dar care e motivatia imbietoare a cloud-ului, atata timp cat toti utilizatorii achizitioneaza medii de stocare din ce in ce mai mari (over 1, 10, 100 TB, etc.)si mai rapide?