Gata! M-a lovit stresul. Îmi iau SSD! Sunt înnebunit după viteză, mai ales când vine vorba de calculator.
Astăzi, am tot încercat să-mi instalez o versiune de MAC in dual boot cu Windows. N-a vrut nici in ruptul capului! Am apelat și la un coleg care face mentenanță la sistemele de aici, nimic. Nu merge nimic.
Din discuțiile pe care le-am avut cu el, mi-a tot dat apa la moara sa-mi pun SSD pe laptop. „Ai I7, ai Nvidia, ai bani de-un SSD?” Hmm, păi facem rost dacă n-avem.
Ce SSD să cumpăr bun în 2024?
In trecut, aveam în cap sa-mi iau la calculatorul de birou un SSD, dar am tot investit in altele și am renunțat. Acum, din moment ce stau mai mult de 10 ore pe laptop pe zi, investim in el. 🙂
Un prieten a zis sa nu cumva sa iau altceva decât un SSD INTEL. Îl urmăresc de când era cam 950 lei. Acum piața de SSD-uri a devenit foarte accesibilă.
Modificare ulterioara:
Am reușit sa îmi achiziționez un SSD INTEL, rezultatele sunt incredibile.
Cred că în curând fac colecție. În momentul de față am următoarele:
- SSD Samsung 970 EVO nVME 500 GB
- SSD Samsung 860 EVO 1 TB
- SSD Kingston KC2500
Am scris despre acesta aici. Tot acolo puteți să vedeți câteva teste sintetice cu acesta.
SSD-uri recomandate pentru laptop, dar si pentru desktop
Înainte de a face o alegere pentru un SSD, va recomand sa va documentați referitor la SSD-uri. Trebuie sa înțelegeți cât de cât structura acestuia ca sa reușiți sa alegeți cea mai buna variantă.
Un articol complet despre acest lucru găsiți aici.
Dacă sistemul vostru beneficiază de PCI Express 5.0 puteți să vă îndreptați spre așa ceva, dacă sunteți la 3.0 sau 4.0 puteți alege ceva mai ieftin. În caz că e un sistem mai vechi o să vă ajute unul pe SATA 3. Oricum ar fi, SSD să fie!
Samsung 990 PRO
- NVMe
- scriere: 6900 MB/s
- citire: 7450 MB/s
- 1 500 000 ore
Kingston SSDNow A400
- SATA
- scriere: 520 MB/s
- citire: 500 MB/s
- 1 000 000 ore
In utilizarea de zi cu zi cu greu iți dai seama care este cel mai bun SSD. Toate funcționează ok de ani de zile. Sunt foarte mulțumit de ele, chiar nu mi-au făcut probleme pana acum, în condițiile în care, pe SSD-ul Samsung chiar am randat emisiuni.
Cam greu, dacă nu imposibil. De preferat, ar fi să lucrați cu backup-uri.
Andrei a zis
Cele INTEL sunt cele mai bune. Daca tot iti cumperi, ia ceva bun.
Alexandru Ionut a zis
Intel au fost tot timpul o firma serioasa si care nu isi bate joc de clienti. Acum, specializarea lor in SSD-uri nu o cunosc. Probabil nu fac gogosi odata ce au un brand de nota 10. Kingston suna bine, sunt specializati pe memoriile flash, ram.. dupa parerea mea, sunt buni. Daca stai pana la 1 ianuarie, la iei cu minus 150 lei (pe putin) :D.
Capacitatea e impecabila pentru OS si pentru cele mai folosite programe asa ca nu ai nici o problema..doar nu vrei sa stochezi pe ele filme.
Daniel a zis
Recomand Crucial M4 128GB , si citeste mai repede decat Intel.
Crucial M4 128GB = Random Read 40,000 IOPS
Intel SSD 520 Series = Random Read 25,000 IOPS
Intelu da mai multe probleme .
Salutari !
Marius Cucu a zis
Chiar nu am auzit de ei. Dar o sa ma interesez mai bine. Pe cine am auzit, au zis sa merg pe Corsair sau Intel.
Cojo a zis
Şi eu caut un SSD … dar încă nu am reuşit să mai vând din HDD-urile pe care le am.
Sorin a zis
Am citit si eu mult despre SSD-uri. Se pare ca, la acest moment, cele mai bune performante pret/calitate le au cele de la Samsung, seriile PRO si EVO, in functie de buget… Peste ocean au cele mai multe comentarii pozitive si implicit cei mai multi utilizatori multumiti. Eu am mers pe EVO si am doua in PC: unul de 250 pentru sistemul de operare, optimizat cu aplicatia inclusa pe el, cu viteze scriere/citire super ok (peste specificatii), iar al doilea de 500 folosit doar pentru jocuri, neoptimizat (Samsung nu poate optimiza mai mult de un SSD pentru un sistem), dar care, la masurari, obtine vitezele specificate de producator. Al treilea hard, este clasic si este pentru stocare. Seria EVO este pentru utilizatorii mai obisnuiti, iar seria PRO (garantie mai mare) pentru cei care scriu cantitati uriase de date zilnic. Intel sunt foarte scumpe, iar la performante sunt destul de putin peste Samsung. Norocul meu a fost ca le-am adus pe ambele din SUA, deci am platit un pret muuult mai ok fata de Romania. Am avut un alt SSD – SanDisk care nu a obtinut niciodata vitezele specificate (max 50%), l-am dat fratelui intr-un calculator mai vechi dar merge ok cu sistemul de operare pe el, precum si un hard de 2TB pentru stocare si torenti, dar care a crapat, din cauza torentilor, si acum ma gandesc sa iau unul clasic, ieftin, doar pentru acestia… Gasiti mai multe informatii si teste comparative si in revistele Chip de anul acesta… Nu lucrez la ei dar cand doresc sa cheltui banii caut informatii din cat mai multe surse posibile.
Marius Cucu a zis
Eu zic să scăpăm de presiunea asta cu lucratul la unii sau alții. Dacă folosești un produs și îți pare ok, promovează-l. Crezi că eu iau bani pe ceea ce promovez?! Nici vorbă, dar unele lucruri chiar îmi plac.
Apropo de ce ai zis mai sus, am luat azi un 850 EVO pentru un amic. Am 840 și merge foarte, foarte ok. Folosit la nivel semi pro, să zicem. Are 3-4 ani de zile, pus la randat, pus la editat foto/ video ori de câte ori a fost nevoie. Bine, recunosc că în ultima vreme mult proiectele pe PC, de pe laptop, ca să nu mai stau să randez foarte multe ore pe laptop.
Sorin a zis
Legat de SSD am mai vazut o problema, de care m-am lovit si eu, legata de conexiunea la internet. Dupa ceva cautari, eu nu sunt specialist IT ci doar utilizator, am vazut ca nu are rost sa platesti abonament pentru conexiune Giga daca SSD-ul nu poate lucra decat la 500 mb. Daca treceti la generatia urmatoare de SSD, adica NvM, abia atunci veti folosi din potentialul oferit de viteza Giga, dar aici e o alta discutie, mult mai ampla…
Marius Cucu a zis
Eu mă simt comod și cu 300 mbps 🙂
În altă ordine de idei, nu știu dacă limitarea este de acolo.
Portul SATA poate duce 6 Gbps, iar conexiunea gigabit înseamnă 1 Gbps.
Sorin a zis
Ai dreptate dar toata informatia ajunge intr-un punct unde este prelucrata la viteza maxima a acelui punct, adica cea din specificatii. Sa nu uitam ca multe harduri nu ajung la performatele specificate sau incetinesc in timp (mai ales cele clasice). De aceea am dat dreptate celui care mi-a explicat faza cu internetul. Si tot de aceea am pastrat SSD-urile actuale (EVO) deoarece sunt mai stabile in timp.
stefan a zis
mi se pare un pret foarte mare, cel mai bine iti iei unu de 30 de gb la vro 300 de ron, nu prea mai ai nevoie de foarte mult spatiu ca inainte
Marius Cucu a zis
Pana la urma, am mers pe varianta mai scumpa, dar cu garantie mai mare si cu ore garantate de functionare mult mai mari. Mi-am cumparat Intel 520 SSD Series, am facut articol despre el aici.
Schimbarea este incredibila, se vede cu ochiul liber ce inseamna un SSD.
ReTaiL a zis
Recomand si Samsung 840 EVO, la fel de fiabil ca si 840 basic insa mai rapid… ce am observat dupa ce am luat SSD e ca si in jocuri ca WoW conteaza foarte mult ( nu numai load time-ul e mult mai rapid dar si fluiditatea jocului/fps creste datorita lui, chiar daca se zice ca in jocuri SSD-ul nu conteaza).
Ieri a ajuns si la mine un SSD Samsung 840 EVO, cand ma uit in cutie, credeam ca e goala, nu are mai mult de 100 grame si este mult mai mic ca telefonul. O jucarie…
Mi-era frica sa nu-l sparg cand l-am alimentat.
Obisnuiam sa merg la baie, iar calculatorul sa booteze, n-am apucat sa plec din camera ca a bootat Windows-ul.
In concluzie un SSD e cel mai bun upgrade in momentul de fata, va recomand sa strangeti bani si sa achizitionati unul.
Marius Cucu a zis
Varianta EVO este mai noua, mai fiabila, dar nu atat de rapida ca precedenta versiune. Oricum, viteza nu este atat de importanta, conteaza foarte mult ca SSD-ul sa fie fiabil. De obicei firmele producatoare aleg sa „duca la extrem” SSD-ul pentru a „da” bine in teste. Din pacate, asta face ca SSD-ul sa nu fie atat de fiabil.
Razvan a zis
Urmatoarea mea investitie va fi intr-un SSD, dar pentru moment inspectez piata si ma documentez.
Kentany a zis
Orice SSD e bun. Pana si cel mai prost SSD e cu mult superior unui HDD. Eu am un Corsair Neutron de 512GB. M-a costat vreo 900 ron da face toti banii. Ce e foarte important daca folosesti linux sa optimizezi pt. SSD altfel ii reduce durata de viata. Windows are default asta dar in linux trebuie facut de mana. Deasemenea e bine sa mai ai un alt HDD normal pentru chestii disk-intensive gen torrent, web browser cache, etc. altfel din cauza numarului mare de scrieri o sa i se reduca viata considerabil.
Adi a zis
Eu am primit cadou un SSD de la intel si am ramas socat cat de repede se misca. E diferenta de la cer la pamant intre un hdd si un ssd.
Marius Cucu a zis
Toate se misca rapid, diferentele sunt la fiabilitate si… in testele sintetice.
Ioan Mihai a zis
Pana la urma ce varianta ai ales? 😀
Marius Cucu a zis
Eu am in momentul de fata 2 SSD-uri: Samsung 840 si Intel 520. Nicio problema de mai bine de 2 ani de zile.
I-am luat cumnatului un Kingston, o versiune mai veche. E diferenta fata de un Samsung sau Intel, dar el avand un PC mai vechi se descurca foarte bine cu el.
cristi a zis
salut
ai auzit sau stii cumva de vreo problema la ssd-urile intel 530 si/sau 535 la restart? adica sa nu mai intre in windows in cazul in care dai restart, dar daca dai shutdown sa functioneze normal?
Marius Cucu a zis
Am avut ambele ssd uri și nu am sesizat probleme.
Sirbu Vali a zis
Salut, am avut eu la 540.
cristi a zis
am inteles.
ok, mc.
eu am gasit mai multe review-uri in care se plangea lumea de chestia asta si nu stiu daca sa iau vreo varianta din cele doua
intre 520-530-535-730 ai vazut diferenta notabila dpdv al performantei?
Marius Cucu a zis
Cât timp e portul SATA… limitarea va fi de la ei. Așadar, 535 e suficient. Parcă ăsta era cel mai ieftin de pe piață.
Dacă vrei ceva mai performant, ia pe PCI Express… în rest, toate-s la fel.
cristi a zis
din pacate eu nu sunt un mare cunoscator in domeniu asta.. ideea e ca vreau un ssd pentru un laptop asus n53sv cu un singur slot pentru hdd si vroiam sa scot unitatea optica sa mut hdd si sa cumpar si ssd, insa cand l-am desfacut n-am vazut alta alimentare pentru hard decat sata. ori poate e si nu o recunosc eu.
in specificatiile placii de baza intel hm65 imi arata „sloturi pci-e” in numar de vreo 9, unele in use altele available, dar nu cred ca reprezinta ce cred eu ca e
Slot PCI-E x16
Slot Type PCI-E x16
Slot Usage In Use
Data lanes x16
Slot Designation J5C1
Characteristics 3.3V, Shared, PME
Slot Number 0
Slot PCI-E
Slot Type PCI-E
Slot Usage Available
Data lanes x1
Slot Designation J6C2
Characteristics 3.3V, Shared, PME
Slot Number 1
Slot PCI-E
Slot Type PCI-E
Slot Usage In Use
Data lanes x1
Slot Designation J6D2
Characteristics 3.3V, Shared, PME
Slot Number 2
Slot PCI-E
Slot Type PCI-E
Slot Usage Available
Data lanes x1
Slot Designation J7C1
Characteristics 3.3V, Share
etc
Marius Cucu a zis
Păi SSD-urile nu au nevoie de alimentare separată. Dacă spui că ai laptop trebuie să iei neapărat pe SATA.
Cu 530 am avut o problemă, la un moment dat, pur și simplu nu l-a recunoscut, dar pe alte PC-uri funcționa.
Nu ne-am bătut capul și i-am dat retur. Am scris mai multe aici. Am mers, într-un final, pe Samsung și-a funcționat.
marinel a zis
Poate nu-l vedea din BIOS. La un vechi Dell 1545 care incarca Win7 in 2 minute i-am pus un SSD Kingston V300 si incarca Win 8.1 in 20 de secunde, dar a trebuit musai facut update de BIOS la varianta A17. Altfel…sufletu’…
Marius Cucu a zis
Am incercat cu de toate atunci, am contactat ASUS, ceva s-a întâmplat.
cristi a zis
am inteles. ok, mc.
de samsunguri am mai citit c-ar fi probleme cu fisierele mai vechi, sau care „se-nvechesc”, si duc la scurtarea vietii ssd-ului sau scaderea vitezelor, nu mai stiu exact, si-am zis sa incerc mai bine intel
Marius Cucu a zis
Au fost câteva știri la un moment dat, dar ca utilizator de SSD Samsung… n-am avut nicio problemă 🙂
cristi a zis
dar cu 530-ul ala, a fost un caz izolat, adica ai mai lucrat si cu altele si-au fost ok, sau majoritatea au intampinat probleme?
Marius Cucu a zis
A fost un caz izolat între modelul acela și seria aceea de laptopuri. Atât.
cristi a zis
am inteles. ok. mc pentru informatii, numai bine
cristi a zis
salut
am o rugaminte, daca m-ai putea ajuta, am luat un ssd intel 535 si vroiam sa instalez w7, dar am inteles ca trebuie instalate niste drivere.
am downloadat intel ssd toolbox, dar eu ma gandeam ca primul lucru e sa leg ssd la sistemul actual (trebuie sa mut pe modul AHCI acum?), sa formatez ssd, apoi sa instalez w7 curat pe ssd (cu setarea AHCI setata din bios deja), sa aliniez partitiile create pe ssd (sper sa o fac cum trebuie), apoi sa instalez intel ssd toolbox si ce mai e de facut
mai sunt si alte drivere de instalat?
restul driverelor se instaleaza dupa ce am instalat pentru ssd, sau inainte?
Marius Cucu a zis
Ar fi de preferat să pui Windows 8.1 și Windows 7 dacă ai SSD. Sunt mai pregătite pentru SSD-uri.
cristi a zis
pai windows 7 vreau sa instalez
Cristian a zis
Vreau sa cumpar un laptop unde voi inlocui hdd ul .cum copiez windowsul pe sdd(probabil 120g).
si il instalez?
multumesc.
Marius Cucu a zis
Ca și pe hard disk. Poți clona hardul sau… poți instala pe „curat”, fără probleme, direct pe SSD.
cristi a zis
salut,
imi poti spune te rog cum trebuie facut mai bine, din experienta ta, cand vrei sa reinstalezi windows-ul (7) pe ssd, pornesti instalarea si ii dai format ssd-ului de-acolo, sau il pui slave folosind un alt hdd/ssd dupa care butezi si-i dai quick format? sau secure erase?
mc
Marius Cucu a zis
Secure Erase nu folosesc. Eu sunt cu Quick Format.
Bogdan a zis
Ma tot gandesc de cateva zile si nu stiu ce sa aleg intre un intel 535 120GB, Samsung 850 evo 120gb/240gb sau samsung 850 pro 120gb
Voi folosi ssd-ul pentru OS intr-un laptop lenovo modest dar pe care il folosesc ca si sistem principal (procesor 2020m , 8gb-1600 ram), mutand hdd-ul in locul dvd-rw-ului. Laptop-ul este folosit pentru orice altceva inafara de jocuri.
Stim ca Intel-ul are nand-uri MLC cu mult raspanditul controller sandforce SF-2281. Din ce vazusem intr-un review, pentru intel 335 este activata o protectie ca in momentul in care se incrementeaza probleme in sectoare sa se opreasca automat ssd-ul (http://www.extremetech.com/computing/201064-which-ssds-are-the-most-reliable-massive-study-sheds-some-light). De aici imi este frica sa nu se intample acelasi lucru pe intel 535.(5 ani garantie)
Pentru Samsung Evo avem memoriile TLC care par sa fie mai putin durabile decat MLC-urile Intel-ului dar avem un controller MGX(2 core) care sa coopereze cu ele.(5 ani garantie)
In cazul variantei Pro de la Samsung avem memorii de tip MLC in asa numita varianta 3d v-nand cu un controller MEX(3 core). (10 ani garantie)
Trebuie sa tinem cont si de garantia produselor. Totusi nu stiu cum vor evolua lucrurile in cei 5/10 ani si unde voi mai folosi acest ssd pana atunci.
In momentul de fata rulez pe laptop windows 7 si o distributie de linux. Acum nu stiu cum este mai indicat pentru ssd. Sa il partitionez si sa folosesc so-urile pe ssd exact ca acum, windows si linux, sau sa pun pe ssd doar windows cu linux de pe hdd.
Daca ai un sfat in acest sens este binevenit!
Marius Cucu a zis
Mi-au trecut prin mână 840-ul, 850-ul Evo, Kingston, Intel 520, 535 și altele. Diferența majoră este între Kingston și restul. La el se simte că e mai slab. În rest, celelalte sunt foarte performante și identice pentru utilizarea de zi cu zi.
Cel mai probabil, în următorii ani, vor fi SSD-urile pe PCI Express sau SATA Express.
Cel mai vechi SSD al meu are aproape 5 ani. N-a avut nicio problemă până acum.
Ionut a zis
Marius salut…
Vreau sa cumpar un ssd si am dat intamplator peste pagina de web , si vreau sa te intreb ?
TLC e mult mai ok ca MLC ? ca fiabilitate in timp?
Iti dau si un exemplu de ssd SSD A-DATA Premier Pro SP550, 120GB, SATA III 600 este un tlc , si pusesem ochi si pe un SSD Kingston HyperX FURY 120GB SATA-III care acesta de fapt e un MLC
Te rog un argument in care sa evindetieze superioritatea tlc-ul fata de mlc?
Multumesc
Marius Cucu a zis
Ca fiabilitate n-ar trebui să-ți pui semnul de întrebare. Uite aici niște teste mai mult decât evidente.
CAPUSAN DORIN a zis
Salut
Am un ACER ASPIRE 5738Z,ATA WDC WD6400BEVT-2SCSI,vreau sa inlocuiesc HDD care este destul de lent si pare obosit cu SSD si nu stiu care SSD este compatibil.
Multumesc
Mitu Bogdan-Stefanita a zis
Salutare, am avut in mare urmatoarele SSD-uri:
1. SSD Toshiba de 120GB (avea undeva la 1900 pct. in Passmark), luat SH de pe okazii provenea dintr-un laptop bussiness. A fost ok, nu a crapat vreo 6 luni cat l-am folosit. L-am dat cu laptopul mai departe.
2. Corsair F60 parca de 60GB, luat SH de la un coleg dupa ce il folosise vreo 2 ani. L-am folosit si eu vreo 6 luni pe un laptop, apoi pe un All in One (Averatec se numea) upgradabil. L-am dat cu tot cu All in_One-ul. Si-a facut treaba, dar nu cine stie ce.
3. Intel 320 series de 120GB. Cumparat initial pentru un PC, pus apoi pe un Netbook Sony Vaio. L-am dat o data cu netbook-ul dupa vreun an. Cel mai bun de departe. Intel rulz 🙂
4. Kingston V300 60GB. Cumparat pentru sistemul de operare la un PC de gaming. Nu era cine stie ce..poate si din cauza PC-ului care avea o configuratie puternica la vremea respectiva.
5. Acum de curand am incercat un ADATA SP550 cumparat Emag, returnat Emag dupa 7 zile. Praf.. aproape nici o diferenta fata de un Seagate HDD. Ce-i drept PC-ul e unul destul de puternic.
Un lucru am observat eu, daca SSD-ul este pus pe laptop-uri, care in general au HDD-uri mai slabe si configuratie mai slaba diferenta se vede enorm.
Daca SSD-ul e pus pe un PC foarte bun, gen i5/i7 sau AMD FX, AMD A8/A10, atunci diferenta este mult mai mica, pentru ca oricum PC-ul mananca pamantul si cu HDD-ul.
P.S. Ca sfat daca vreti SSD, luati Intel. Sunt de departe cele mai bune si cele mai fiabile. Tipul caruia i-am dat netbook-ul mai are si acum SSD-ul de la Intel..si au trecut ceva ani. Folosit pe torrenti la greu si tot nu a crapat. Asta vizavi de mitul fals al SSD-urilor care crapa daca sunt folosite pentru torrenti.
Peace!
Nautilus a zis
Chiar și dacă e i5/i7, HDDurile de 2.5” făcute pentru consum redus te țin pe loc.
Acer VZ4810G cu i5 și 4 GB RAM se mișca slăbuț, dar mulțumitor, cu Win 10. Un Lenovo cu i5 și tot cu 4 GB RAM boota în 3 minute și se mișca în reluare. Proprietarei lui nu-i venea să creadă că un alt Acer, cu ridicolul Celeron N2840, dar cu SSD, zbârnâia prin comparație 🙂