Am tot discutat despre televizoare în ultimii ani. De ceva timp am tot văzut că lumea întreabă de soundbar, practic vor să aibă un sunet cât mai bun la televizor.
Am văzut destul de multe soundbar-uri la evenimentele în care ni s-au prezentat televizoarele de la diferite branduri. De exemplu, Philips a anunțat noi modele de soundbar-uri la Amsterdam, Panasonic a făcut același lucru la Londra și am apucat să mă joc cu câteva modele de la acești producători, ba chiar și Sony au trimis câte ceva în teste.
Este extrem de greu să faci o comparație dacă nu le ai pe toate în paralel, dar suficient de bine cred că putem să facem un ghid și să discutăm despre cele mai bune soundbar-uri, să încercăm să le analizăm opțiunile. De aceea vreau să vă invit și în secțiunea de comentarii să discutăm cât se poate de mult despre „barele de sunet”. S-ar putea ca eu să nu pot acoperi toată lista de sisteme, iar o comunitate îndreptată în direcția aceasta este benefică pentru toți.
Totuși, sunt momente în care ți se face pielea de găină atunci când vezi calitatea unor sisteme de sunet perfecte. Asta pentru că, cu cât este mai bun un sistem de sunet, cu atât vei vedea că poți să auzi alte frecvențe, să simți că sunetul este mai plin în anumite ipostaze și chiar nu este mai obositor.
- Citește și: Soundbar: ce brand aveți?
Evident, pentru asta trebuie să mergi pe firul calității, ca să zic așa. Într-un fel se aude un sistem de 200 de lei și în total altfel unul de 10 ori mai scump.
Sigur, când ajungem să investim în audio trebuie să ne pregătim la fel de mult ca la fotografie. Atât cu informații despre viitoarea achiziție, cât și despre mediul în care ascultăm așa ceva. Pe de altă parte, rata de penetrare a pieței de soundbar-uri este mică. Undeva la 5-6% dintre oameni aleg să își cumpere televizor + soundbar și putem să punem o steluță mare atunci când ne referim la diagonala televizorului. Cu cât e diagonala mai mică, cu atât cineva dorește și sunet extern.
Am lucrat mulți ani în TV și apoi am cochetat destul de mult cu foto și video. O problemă pe care am întâlnit-o testând mai multe soundbar-uri este desincronizarea imaginii cu sunetul. Practic, sunetul „ajunge” mai târziu în soundbar. Cumva este logic, la serviciu foloseam ceva convertoare pentru a face un ofset sunetului. La soundbar nu prea ai ce să faci, ține de calitatea acestuia. Așadar, cu cât este mai ieftin, cu atât s-ar putea să aveți astfel de situații.
Ce modele am testat până acum?
Trecem pe lângă cele cu care m-am jucat la conferințe și rămânem la cele pe care le-am avut acasă.
Soundbar Sony HT-S350
M-am jucat cu modelul celor de la Sony. Este vorba despre Sony HT-S350, un model mai mult decât acceptabil pentru prețul pe care îl are.
Soundbar PHILIPS TAPB603/10
Este un model lansat în 2020 venit să concureze cel de la Sony. Este disponibil aici și merită atenția voastră, mai ales dacă vreți Dolby Audio.
Are o putere totală de 320W și se sincronizează wireless soundbar-ul cu subwoofer-ul: 200W pentru soundbar și 120W subwoofer. În plus, te poți conecta la el cu ajutorul Bluetooth.
Te poți folosi de butoanele din lateral pentru a porni soundbar-ul, dar ai și telecomandă, dar aceasta este destul de firavă. Eu îl folosesc de prin 2020 și mi se pare decent pentru ce știe să facă.
Soundbar LG SN7Y
Tot cu Bluetooth, tot cu subwoofer wireless, cu Dolby Audio, exact ca Philips, dar ceva mia puternic. Are 380W.
Este disponibil aici.
Soundbar LG S65Q
Are subwoofer wireless, HDMI și se duce la 420W. E un model 3.1 destul de interesant.
Este disponibil aici.
Sonos RAY
În ultima vreme, am testat un model de la Sonos și anume Sonos RAY. Este un model din categoria celor ieftine.
Pentru opțiunile pe care le are este chiar un dispozitiv interesant. Mă refer la tot controlul pe care îl ai asupra sunetului și integrarea cu tot ceea ce înseamnă aplicații.
Dacă mă gândesc la calitatea sunetului și faptul că nu are conector prin HDMI, doar optic sau prin faptul că nu ai acces la un subwoofer cred că putem fi de acord că este un dispozitiv scump.
Prețul actualizat este aici.
Recomandarea mea este să vă orientați spre Sonos Beam 2, dacă vreți să mergeți pe Sonos, nu pe RAY. E o variantă mult mai OK construită.
Samsung HW-Q60B
De foarte mult timp voiam să mă joc cu un soundbar de la Samsung. Am folosit pentru câteva săptămâni noua lor bară de sunet pe care am văzut-o încă de la lansarea de anul acesta. E prima de acest fel și nu aș putea spune că este cea mai bună pe sunet, dar clar este unul comercial și perfect pentru o casă. Nu este cu nimic mai diferit, din punctul de vedere al sunetului, cu celelalte de mai sus.
Dar au reușit să aibă o aplicație compatibilă, să aibă setări ce te ajută să îți faci treaba mai bine, iar integrarea cu televizoarele Samsung chiar contează. Dacă aveți televizor de la Samsung eu zic că trebuie să luați în calcul și Samsung HW-Q60B.
Este disponibil aici.
La ce trebuie să fiu atent când îmi aleg un soundbar?
Sunt multe aspecte de luat în seamă, o parte le-am sintetizat în întrebări și răspunsuri, o parte am dezvoltat-o mai mult.
Aplicația de conectare
Trăim digital, totul se întâmplă digital așadar avem nevoie de o aplicație pe care producătorul trebuie să ne-o pună la dispoziție.
E foarte utilă, dacă ne gândim la faptul că pot apărea desincronizări audio, pe care putem să le rezolvăm direct din aplicație. Este vorba despre așa numitul offset sau desincronizare. Acestea apar atunci când sunetul este decalat de imagine, în special din cauză că avem conexiune bluetooth ce are un delay mai mare față de cea pe cablu.
Compatibilitatea cu televizorul
În general, ne referim la conexiunea cu un televizor, chiar dacă sunt situații în care putem să legăm un soundbar la PC sau la telefonul mobil. Eh, am avut situații în care televizorul nu se conectează prin bluetooth la soundbar. Sau invers. 🙂 Mai mult, au fost situații în care televizorul, prin HDMI ARC, se reseta(repornea android-ul) atunci când conectam soundbar-ul. Nici în ziua de astăzi n-am dat de cap problemei.
Era o vorbă în trecut: cablul este sfânt. Da, știu că cu cât ai mai multe dispozitive în casă, cu atât ai mai multe cabluri. Sunt enervante. Dar calitatea maximă la orice dispozitiv bluetooth o să fie pe cablu.
Normal că nu, de câte ori nu ați observat faptul că un soundbar de 120 de Hz atinge frecvențe mai ok decât anumite modele de 300W?
Sunt modele de televizoare care au început să aibă bară impresionantă de sunet. Totuși, oricât de mult ai vrea o experiență cinematică de sunet nu o să ai parte de așa ceva cu sunetul de la televizor. Pe de altă parte, cu cât investești mai mult, cu atât vei dori un soundbar mai bun.
Discuția despre așezarea sunetului este lungă. Pe scurt, însă, contează foarte mult cum așezi soundbar-ul în cameră, ce zonă face ecou, ce zona reflectă sunetul și așa mai departe. În showroom lucrurile sunt total diferite față de acasă.
În cazul în care ți-ai luat un televizor cu sunet bun poți să recurgi și la varianta asta sau chiar niște boxe active cu intrare optică sau Bluetooth.
Cu cât este mai lung, cu atât canalele sunt mai depărtate. Cu cât sunt mai depărtate, cu atât șansele ca voi să auziți ce se întâmplă pe canalul din stânga și ce să întâmplă pe canalul din dreapta sunt mai mari.
Dacă vorbim de calitate trebuie să alegem un setup cu un receiver dedicat. Niciodată boxele unui TV fie și cu Dolby Atmos nu vor egala calitatea unui sunet dedicat.
Dacă televizorul are HDMI ARC nu trebuie decât să conectăm un cablu HDMI din portul de la soundbar spre cel de la televizor. În modul acesta vom folosi o singură telecomandă, la nevoie, semnalul fiind în 2 direcții. Pentru a conecta la PC un soundbar puteți să citiți articolul acesta.
Adi Durai a zis
Sunetul este foarte important, din pacate foarte multi romani nu investesc asa cum trebuie, nu isi fac confort acasa.
Marius Cucu a zis
Intr-adevar, dar asta vine si cu educatia. Cu cat discuti mai mult, cu atat reusesti sa inveti omul sa consume calitate.
Dani a zis
Dar nu mai bine mergi la cinema?
Marius Cucu a zis
Experiența la cinema nu trebuie ignorata, dar acolo este un pachet de servicii, acasă tu trebuie să îți faci popcornul. Pe de altă parte, dacă în România am avea cinema-uri care să fie de bună calitate cred că ar fi totul diferit.
Cosmin Dumitru a zis
Eu zic ca ar fi bine daca am avea boxe amplasate fizic, nu virtual dintr-un soundbar.
Acela e doar pentru a nu folosi difuzoarele televizorului. Iar cu multicanal reflectat din pereți goi și tavan drept, plus un subwoofer, va fi ok până la un punct soundbar-ul. Nu audiție, ci va fi doar ok. Presiune acustică foarte redusă, chiar și la Ambeo Soundbar de la Sennheiser. Totul până la un punct
Costi a zis
Vreau sa iau un soundbar samsung Q950 A dar televizorul este un Sony Bravia full HD 55 W 807 C si nu are hdmi earc ci doar arc se vor potrivi pt a scoate sunet Dolby Atmos tinand cînd va soubdarul are earc si tv nu.(Este bun acest soundbar astept parere?).
Marius Cucu a zis
Soundbar-ul este printre cele mai bune de pe piață. Sony nu are pe portul 3 EARC?
Costi a zis
Doar hdmi arc.
AD a zis
Buna, doresc sa cumpar un soundbar si am facut o lista cu JBL BAR 1000 (Sau varianta mai veche 9.1) , Sonos Arc, Bose 900 (aici ptr DTS cred ca trebuie sa cumpar media player)
Poate cineva are deja acasa sau verifica aceste soundbarul (BAR 1000 de acum in piata deci nu stiu daca are cineva inca acasa)
Ptr Sonos si Bose daca va fi sa iau o sa fie prima data doar soundbarul si subwooferul. Ulterior rear-urile.
alin azoitei a zis
Buna seara,
Te intreb , poate l-ai vazut sau l-ai folosit: ma intereseaza sa cumpar Soundbar Loewe klang bar5mr + sub (in lista mea de preferinte sunt si JBL Bar1000 si Sonos arc / posibil si Bose 900)
Ma intereseaza o varianta foarte buna (optimizat) calitatea/pret.
Loewe nu sunt recenzii desi caut de 1.5saptamanii peste tot. Se pare ca este in grupa ‘mare’ cu bose , harman, sonos, sennheiser insa imi pare interesant ca desi se face in Germania si l-au lansat anul trecut nu exista mai nimic referitor la testari etc.
Aici doar am gasit o varianta de reviews: https://fwd.nl/audio/review-loewe-klang-bar5-mr-sub5-stijlvolle-streaming-soundbar/ (Google iti da posibilitatea sa iti traduca in Engleza)
JBL bar1000 , ca si pret este cel mai jos dintre toate aceaste modele care ma intereseaza. Iti dai seamna ca nu prea as dori sa platesc 7000-8000 lei ptr un soundbar + sub insa daca platesc ~5000 lei si calitatea nu este foarte buna atunci am dat niste banii de pomana.
Stiu ca varianta cea mai buna este receiver si boxe insa la mine nu este cazul (Suprafata livingului are 16.5 mp, nu este foarte mare. )
Daca ai niste info mi-ai ajuta mult!
Multumesc inca odata!
Marius Cucu a zis
Eu unul n-am testat niciun Loewe. Din câte am înțeles, însă, există un distribuitor pe aici cu brandul nou intrat și poate avem o speranță, dar nu știu să zic dacă importă. Am pus și eu câteva întrebări și vedem ce ne răspunde.
AD a zis
Exista la Emag,Altex si mai erau 2 firme care vand ( Polonia de exemplu are Loewe,in Romania nu stiu daca exista official store) au si vand. Insa ma intereseaza niste recenzii;)
AD a zis
Am cumparat Loewe, ieri le-am montat. Sunt foarte multumit de sunetul care ii primesc de la pachetul de soundbar+ bass+ rears.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2022/11/111-scaled.jpg
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2022/11/112-scaled.jpg
Acum trebuie sa vad care este cea mai buna varianta sa ascund firele. Nu prea as dori canal cablu :s
Marius Cucu a zis
Era mișto să fie transparente, nu negre. Eu am dat gaură în beton, făcut șanț și acoperit după. Sunt mai stresat de fel.
Păstrez și eu legătura cu Loewe acum, poate găsesc să testez și eu câte ceva de la ei.
AD a zis
O sa cumpar canal de cablu semirotund. Era varianta cu sant insa inainte. Acum trebuie sa o iau de la capat si nu mai doresc asta;)
Eu am ramas foarte surprins de preturile la TV.. sunt anumite modele, pe dimensiunea mea de exemplu 55″ 12.ooo, 15.ooo, 25.ooo lei…
Oricum, pachetul de audio a fost 81oo lei. Am gasit o varianta de negociere pret aproape de bugetul meu. Altfel ma costa 10.ooo lei
Oricum destul de mult ca si banii(raportat la salarile noastre), insa este peste Sonos arc+bas+rears ca si sunet si ce setari au cele 2 soundbar-uri. Bose este mai slab decat Sonos,si Samsung nu prea am incredere desi se spune ca sunt chiar foarte ok (se vede pe multe rececenzii).
Marius Cucu a zis
Sunt în altă categorie poziționate. E normal.
Eori a zis
Lumea Ar Trebuii Să Știe Că” Se Poate Îmbunătății Sunetul La Ori Ce Tip De: Difuzor, Căști, Boxe, Și Orice Are Difuzor; Dacă Este Lăsat Să Ruleze Înregistrările Audio De Îmbunătățire A Sunetului Până La Final, Și Atât:
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Pheno a zis
M-am pierdut la subiectul prezentat. Pai nu da lumea buna un purcoi de euroi pe tv-uri super-extra-plate dar kilometrice? Nu e cam rusinica pentru multii bani pe care ii dau utilizatorii de tehnologii Hi-tech, sa atarne carnati, caramizi, etc., prin fata/spatele/susul/josul/stangii/dreptei televizoarelor OZN, stricandu-le aspectul, linia, designul, subtirimea? Cine vrea sa auda fumul de la tigara, sau crosetatul paianjenului cand isi tese panza, sau explozii nucleare, urlete in pustietate, etc., ar trebui sa-si achizitioneze echipamente audio dedicate, fiindca altfel, dau prost la poza si fac anti-reclama firmelor producatoare de super-televizoare. Cu alte cuvinte, se simte nevoia imbunatatirii nesatisfacatoarelor OZN-uri? Sa nu confundam televizoarele cu statiile si amplificatoarele profesionale, incercand sa facem iar struto-camile.
Robotin Cătălin a zis
Jbl 500 sau LG S90 TY ?
Marius Cucu a zis
Mergi pe brandul TV-ului pentru maximă compatibilitate.
Robotin Cătălin a zis
Mulțumesc. Am un TV LG., dar parcă tot pe JBL aș merge !)))