Am de ceva timp atât căștile Sony vechi, cât și căștile Sony noi. Când zic vechi și nou mă refer la SONY WH-1000XM4 și SONY WH-1000XM5. Între timp, am mai butonat și niște Technics și niște Philips, cât să îmi fac o idee despre modele.
Sony, în ultimii ani, sunt pe sustenabilitate. Nu vei vedea o cutie wow la ei sau o ambalare premium. Chiar și pe cele mici scrie că sunt din carton reciclat. Pe mine nu mă deranjează deloc asta, oricum, ajungi să le arunci dacă nu ai de gând să le vinzi mai departe.
Ca design și construcție nu văd mari diferențe față de versiunea anterioară. Sunt mai mari un pic, nu se mai strâng la fel, iar materialele sunt o idee mai OK la prima impresie, dar aș putea zice că este și un pic de placebo. Per ansamblu, mai rotunjite și nu se pot „împacheta” pentru zbor ca cele vechi.
Marile mele teste științifice au fost făcute la alergat. Mers pe bicicletă până la pistă și dat ture p-acolo. Eh, la alergat, mai mereu am făcut pair cu Motorola. Conectare rapidă, instant. De 2 ori s-a întâmplat să mi se deconecteze conexiunea dintre telefon și căști. Am mai întrebat în stânga, în dreapta, nimeni nu pățește asta. Poate am fost eu ghinionist, dar cu alte căști n-am pățit-o. Am avut, între timp, și un Samsung la test și totul a fost ok.
La alergat, fără doar și poate, cred că sunt cele mai bune căști pentru anularea zgomotului. Mai există și Sennheiser, dar nu am mai pus mâna pe un model de la ei de mult timp. Sunt și cele anterioare foarte bune, însă marele avantajul este că acestea sunt mult mai comode peste chelie, iar după câteva ture te vei întreba: „sigur le mai am pe cap?!” Atât de ușoare și comode sunt.
Sunetul îl văd comercial și cumva peste Technics doar prin simplul fapt că pare că dau un pic boost față de ceea ce am observat pe celelalte.
Software-ul este punctul forte la Sony, din punctul meu de vedere. Cumva, au reușit să te facă să nu intervii asupra lui. Tu nu trebuie să configurezi mare lucru, ei îți setează și încearcă să detecteze tot. Că ești într-o cameră, că ești afară, aplicația e foarte bună. Ai un telefon lângă tine, eh, imediat o să apară o notificare dacă vrei să te conectezi la telefonul acela. Mi se pare incredibil cât de bine au rezolvat cu integrarea.
Întrebarea tuturor este cea clasică, oare merită să alegi modelul anterior sau cel nou? Din punctul meu de vedere, clar cel vechi are avantajul prețului, iar diferențele de sunet nu sunt chiar notabile. Nu sunt identice, calitatea e o idee mai bună la versiunea nouă, ceva mai comode, dar nu cât să justifice diferența de preț. Și din ce vad acum, au ajuns la 1200-1300 de lei. Au preț foarte, foarte ok încât să nu ai nevoie de cea mai nouă versiune.
SONY WH-1000XM5 erau în jur de 2100 când am scris textul. Acum a mai scăzut un pic din ce văd.
dam167 a zis
Eu aș zice că e mai simplu. În general nu se justifică diferența de preț atunci când apare un model nou, dacă apare la 1-2 ani, mai ales la căști. E chiar normal, zic eu, să nici nu simți nevoia să faci tot timpul upgrade la ultimul model.
Treaba cu prețul e așa: care e bugetul? dacă e maxim 1500 da, iei modelul anterior. Dacă poți merge mai sus, mai bine iei modelul nou, mai ales dacă le folosești 3-4 ani.
Așa ca o paranteză, eu am trecut prin toate categoriile de căști wireless între 100 și 1000 de lei. Majoritatea sunt ok (mărcile consacrate gen Sony, JBL, Sennheiser, poate chiar Skullcandy, Philips etc.), dar mai proaste decât cele de 1500-2000 de lei. Poate nu sunt la fel de confortabile, nu se aud așa bine, nu sunt la fel de durabile sau o combinație între astea. Dacă pui preț pe experiența de a asculta muzică (adică asculți mult și des) merită să dai banii pe ele.
Marius Cucu a zis
Sennheiser am butonat foarte puțin. Chiar o să văd dacă pot să dau de ei să pun mâna pe un sample. Aud lucruri mișto de ei.
Ideea e că modelul ăsta e foarte ok, da, e mai bun decât cel precedent, însă dacă nu le am față în față n-aș vedea diferențe. Plus că treaba că nu se mai strâng ca cele vechi… ouh, contează. Le pui într-un colț în ghiozdan și pleci cu ele.
Autonomia nici nu mai contează, nici nu știu cât a zis producătorul că mi se pare că oricum țin atât de mult timp încât nu-ți mai faci griji, plus că au încărcare rapidă mai toate.
ionică a zis
După ce ai pus poze pozele alea faine saturate 100%, ai stricat articolul cu poza ta cu căștile pe cap. Așa ceva.
Marius Cucu a zis
Ai fi uimit, dar nu e decât pe la 30% saturația.
Costin a zis
Printre cei din clasa de top mai exista si AKG insa romani-s prea calati doar pe Sony, Bose sau Philips ca sa-i mai ia in seama si pe altii.
Marius Cucu a zis
Am impresia că am cumnatul cu AKG. Dar, oricum, variante sunt foarte multe. Deh, eu dacă nu le primeam în teste nu știu dacă le cumpăram, deși, la un moment dat, vreau să investesc și eu în niște căști ok pentru editare.
Costin a zis
Iti recomand Koss cu cea mai avansata tehnologie existenta, cea electrostatica.
Uite, o buna investitie ar fi in acestea 😉
Marius Cucu a zis
Sigur, sigur, acum dau 20k pe așa ceva. Mai bine mai iau 2 aparate foto, o trotinetă pentru ice și tot n-ajung la suma aia.
Cristi a zis
Senheiser HD 700 am eu, casti care sunt open, nu wireless ci cu fir si in plaja de pret mai mare. Calitatea sunetului este mult fata de ce ai tu, Marius dar asta e justificata prin diferenta de pret. Dar dincolo de calitatea sunetului, vin cu optiuni de schimbare a earpad urilor, a cablului…ceea ce inseamna f mult pt cineva care investeste in calitate. Dupa cativa ani de folosinta, faptul ca am putut schimba earpad urile, a insemnat f mult. urmeaza sa schimb si cablul si am casti (ca si) noi.
Si daca vorbim de branduri de top in domeniu, spun doar ca pe la noi nici nu au ajuns cateva nume cu adevarat mari. sau cel putin nu sunt promovate.