După ce am testat cele 3 televizoare OLED de la Panasonic, Sony și Philips am vrut să continui testele și am mers un pic mai departe, pe seria cea nouă, de la Sony. Așadar, astăzi vorbim despre greul Sony AF9.
Nu știu cu ce pot să îl compar pentru că e total diferit față de celelalte modele. Philips se gândește la cât de subțire este, Panasonic pune soundbar pe față, Sony pune greutate pe spate. Sigur, cu scopul de a avea un sunet cât mai bun.
Am avut la test Sony AF9 în jur de 2 săptămâni de zile. Televizorul este greu din toate punctele de vedere: de la preț până la sunet și greutatea propriu zisă. Pe cutie spune că are 38 de kg. Eu zic că e cel mai greu model de 55′ pe care l-am testat.
Practic, televizorul este format din 2 bucăți și îți dă impresia că formează un A. Acolo ai toți conectorii, acolo se întâmplă magia cu sunetul. Împachetează totul în spatele tehnologiei Acoustic Surface. Au pus în spatele ecranului boxe să ajungă pentru toată lumea.
Nu e o idee rea, nu se aude rău deloc, dar totuși, mi se pare mai interesantă implementarea celor de la Panasonic, sunetul e ricoșat direct în față, iar estetic mi se pare mai ok. Ăsta e mult prea greuuuu.
Ca performanțe, ambele mi se par foarte ok, deși pentru mine e un minus faptul că e ditamai hardughia în spate. Bine, e foarte mișto că ai doar display-ul. Nu vezi stativ, nu vezi suport, nu vezi nimic. Dacă ai cum să pierzi 10-15 centimetri din spațiu… e foarte ok. Merită ideea acestora.
Îmi place că au preluat și ei ideea cu design-ul minimalist. La 803 nici nu vedeam logo-ul, iar la Sony e aceiași poveste. Într-un colț și atât.
Android
AF9 vine cu cel mai performant hardware pe care l-am testat până acum. Ziceam, în trecut, la versiunile de anii trecuți că trebuie să ridice un pic ștacheta și să pună hardware mai ok.
Iată că de acum vorbim de 4 GB de RAM, de procesor mai ok(MediaTek MT5893 tactat la 1500 MHz) și de android 8. De fapt și de drept, de aici eu zic că lucrurile se așează pentru android. Android 7 a mai făcut un pic de curățenie dacă ne gândim la bugurile de pe android 6, iar pe 8 lucrurile se mișcă total diferit.
Meniul este snappy și fără lag. De data asta au nimerit-o. Bine, ar fi interesant de văzut dacă la AF8, după update-ul de android, lucrurile stau la fel de bine.
Imagine
Am în minte AF8. N-aș putea spune că sunt diferențe între ele, poate o idee mai luminos AF9, dar tot nu se apropie de 803-ul de la Philips, în schimb imaginea cinematică aduce un pic a 950, de la Panasonic.
Sony 55AF9 REVIEW
Păreri Pro
- android foarte performant
- contrast
Păreri Contra
- foarte greu
- design ciudat
- preț
E un model interesant ca imagine, ca sunet, dar mi se pare un cam ciudată alegerea lor de a pune sounbar-ul acolo. Din punctul meu de vedere, ocupă cam mult spațiu.
Sorin a zis
Chiar că e ciudat designu.
angelescu catalin a zis
cat e pretul?
Marius Cucu a zis
În jur de 14 000
Calin Bradean - Calibrator video TV a zis
Am calibrat un 55AF8 și aduce câteva îmbunătățiri față de modelul precedent. Cele mai evidente sunt HDMI eARC și introducerea meniului de calibrare CMS (color management sistem) pentru calibrarea precisă a saturației, luminanței și crominanței) – nu este adresat userului comun pentru că necesită aparatură de calibare.
Panel curat scos din cutie, fără benzi verticale, fără neuniformitati spre marginile ecranului, design futurist, foarte spartan.
Petre a zis
Si zici ca „ti-a dat de te-a julit” Gutenberg ?
Marius Cucu a zis
A crăpat tot block ul.
George Ginghina a zis
De ce nu folosesti varianta veche de post editor? Exista un plugin pe care il downloadezi si voila, publisherul e exact la fel ca inainte. Ai nevoie de ajutor cu asta?
Marius Cucu a zis
Pentru că am multe modificări făcute și nu pot face downgrade. E chestia că nu am avut timp sa corectez. Am observat asta înainte de zbor și dacă nu am acces la laptop nu am cum sa rezolv.
George Ginghina a zis
Dar nu trebuie sa faci downgrade… Instaleaza plugin-ul Classic Editor (e chiar de la ei) si Gutenberg n-o sa iti mai apara. Articolele in care l-ai folosit, se vor randa in continuare cum trebuie doar ca de acum incolo.
Marius Cucu a zis
Am pluginuri custom scrise pentru Gutenberg. Nu pot face downgrade.
Mihai Andrei a zis
Salut, am nevoie de un sfat! Poti sa imi recomanzi si mie un televizor? Distanța de la canapea pana la perete este de aproximativ 4 m.
Bugetul este undeva la aproximativ 3000-3500 lei.
Ce dimensiune s-ar potrivi la aceasta distanță?
Mulțumesc!
Cocos Aurelian a zis
Faptul ca e greu nu e un lucru rau. Se zice ca electronicele premium sunt grele, pt ca sunt construite din materiale de calitate. Mit sau adevar?
Un TV cu adevarat greu va fi LED-ul asta 8K de la Sony ce s-a lansat acuma si anume Z9G de 98″
Nu am vazut specificatii dar sub 140kg eu nu-l vad.
Marius Cucu a zis
Nu am văzut z9g, dar am văzut samsungul în Madrid. Arată într-un mare fel. Bine, 950 de la Panasonic încă rulează.
Cocos Aurelian a zis
Oricat de non-fan Samsung sunt, trebuie sa recunosc ca sunt tripat pe Q900R. Nu am vazut in viata mea un 8K TV si imi doresc lucrul asta. Ori asta ori Sony Z9G ori Sharp orice. Sunt curios pe diagonale mari, cat de bine se disting diferentele intre 4k si 8k si cat de imersiva e imaginea.
Panasonic-ul m-a cam dezamagit anul asta, au venit doar cu GZ2000, practic din cate am dedus eu, e doar un upgrade la FZ950, nimic notabil. Da, e megabun, culorile ar cam trebui sa fie mega ok, panel-ul, materiale etc. Soundbar de data asta este omnidirectional, zic ei, cu diff-uri tot Technics orientate in sus.
Altfel spus, in afara de asta nici un model de LED lansat, nimic. Ma asteptam macar la 2 modele de OLED, iar flagship-ul sa fie disponibil si pe 77″!!! Panasonic nu mai e prieten cu diagonalele mari! Cat de cinematic ar fi fost un FZ950 pe 77″ sau mai mare!
Sony au o nebunie de modele lansate acum, de la 55″ in sus, avem 65, 75, 85, 98, avem LED, OLED, 4K, 8K, tot. S-a spart conducta!
In schimb la Panasonic, doar un model. Timid de tot. Sper la niste lansari de mai multe modele din partea lor macar inainte de IFA.
Marius Cucu a zis
Aici, cu lumina și calibrare era de vis. Azi îmi iau și aparatul cu mine.
Alex a zis
Buna ziua. As dori sa achizitionez un tv de 139cm, in jurul sumei de 3000lei. Am doua optiuni preferate : lg 55UK6200PLA si sony 55XF7005. Imi puteti va rog oferi o parere despre acestea, sau o noua optiune daca exista un altul peste acestea doua ? Va multumesc si va doresc o zi frumoasa.
Dan a zis
Buna ziua. De ceva timp,aplicatia youtube nu functioneaza pe televizorul meu Sharp LC-55CUF8372ES (sistem de operare proprietar). Eroarea care apare este: SSL handshake failed. Pot, in schimb, sa accesez youtube-ul din browserul instalat.Aveti idee cum pot remedia problema? Va multumesc.
Alexandru MIhai GUTT a zis
Ce ai putea urmari in urmatorii 10 ani cu un 8k? Nimic. La data curenta nu poti urmari decat poate 5% din filme in format 4K. De ce? Pentru ca 90% sunt fake 4k…sunt inregistrate 2k adica 2048X1080 in loc de de FULL HD adica 1920X1080. Wow! Daca redai toata seria marvel spre exemplu varianta 4K si varianta BLU RAY garantez ca relativ la rezolutie nu exista nici o diferenta. De ce face hollywood-ul asta? Deoarece toate block-busterele au CGI. MUlt CGI. Randarea unui frame la unele din ele intr-un cluster de procesare poate dura si pana la 200 zile. A unui frame atentie…in 2K. Sa facem un calcul ce ar insemna acest lucru in 4k real. Deci ai putea in cel mai bun caz, daca PLAYSTATION sustine 8K pe PS5 sa poti urmari ceva. Zic daca, nu poti fi sigur pana nu il lanseaza. In plus la nivel de filme nu se va intampla absolut nimic in urmatorii 5-7 ani cu siguranta. Hollywodul nu vrea sa renunte la filmarea in 24 Hz, care da atata bataie de cap ochiului uman.
In plus si asta e argumentul final, nu vei distinge nici o diferenta intre 8k si 4K decat prin prisma gamei de culoare HDR, HDR 10+ si DOLBY VISION si a eventualei luminozitati aferente. Nici un moment diferenta nu o va mai face rezolutia decat daca se inventeaza si un alt tip de ochi.In plus nici un oled nu va atinge vreodata target-ul formatului DOLBY VISION adica 4000 nits intensitate luminoasa. Oricat va avansa tehnologia OLED aceasta nu va trece de 1000-1100 nits. Un monitor SONY BVM x300 (monitor de control productie video la HOLLYWOOD, cost 34.000 dolari la dimensiunea de 30 inci) atinge 1000 nits, fiind racit permanent ca un RIG de gaming de ultraclasa. In conditiile acestea nu rezista mai mult de 1 an doi.
Marius Cucu a zis
De ce ai vrea să se renunțe la 24 FPS? Eu zic că e cel mai bun format.