Ce, v-ați plictisit de vorbit de televizoare? Oho, e de abia începutul! Mai vin câteva articole pe care încerc să le mixez cu cele de travel ca să nu vă plictisesc prea mult cu detalii tehnice. Dacă tot sunt programate lucrurile pe aici până pe la 1 decembrie încerc să am și Youtube-ul pe o linie de plutire.
Inițial, am vrut să fac o comparație între Samsung și Sony, cele 2 modele de televizoare OLED ce sunt pe piață cu tehnologia nouă, apoi mi-am dat seama că deja exagerez cu recenziile pentru televizoare și că ar fi mult prea mult. Deja am reconsiderat 2 televizoare de la Philips și le-am amânat un pic pentru că mi s-au părut că pot aduce mult mai mult interes decât acelea de buget, iar acestea oricum nu se integrează în casă și mi-e foarte greu să stau cu ele pe lângă mine. Publicare și la gară!
Cine a văzut story-urile probabil că a râs, efectiv am avut LG C2, 3 Philips-uri, 2 Sony-uri, un Samsung. Mai trebuia să vină și un Loewe, dar efectiv am refuzat pentru că nu mai e spațiu deloc. Și așa am pus în cui luminile, a trebuit să le strâng ca să pot să mă mișc. Plus că a fost un întreg du-te vino cu LG că a venit fără șuruburi pentru piciorușe. Fă improvizații! A stat bine pe canapea.
Aș fi zis că Panasonic rămâne cel mai greu televizor pe care l-am cărat în casă. Dar iată că într-o lume în care unii propun televizoare subțiri, alții vin și zic: băi, dar nu facem noi unul pe care să îl ții minte? Să aibă 49 de kilograme?
Ah, a se preciza că am mai avut un televizor de 75′ în casă, dar hei, nu m-a interesat cum l-au cărat băieții de la Samsung acum ceva ani. C-au știut să aducă echipă!
Pentru că vreau ca această recenzie să fie, de fapt, un fel de comparație cu Samsung, e clar că vor fi tot mai multe raportări la ceea ce știu ei. Anul ăsta am mai testat un televizor de la Sony și nu înțelegeam de ce e mai prost decât ce am testat anul trecut. Da, a fost un an în care m-am ocupat mai mult de Youtube și nu am butonat atât de mult și nu eram pus la punct cu tot ce se întâmplă în zona de televizoare. Dacă eu nu știam că Samsung are televizor OLED până în septembrie?
Suport
Voiam să vă povestesc că nu mă deranjează suportul și că îi găsesc logica. Voiam să vă zic că da, se instalează ușor și că picioarele acelea au o logică cum se înfig. Este adevărat, fără doar și poate, dar dacă te dai în spate și te uiți la proporțiile suportului îți dai seama că nu prea se va încadra frumos în vreo cameră de om normal. Da, îi înțeleg de ce au făcut asta, efectiv, este cel mai gros televizor OLED pe care l-am văzut până acum. Și Panasonic a avut o versiune modificată destul de grea și urâtă pe spate, dar Sony întrece fără doar și poate. Puteți să vă gândiți că, din punctul de vedere al construcției, al formei, veți avea un LCD, nu un OLED.
Și, scriind textul pentru această recenzie îmi dau seama că eu sunt un Cuc talentat. Știți de ce nu găseam logica suportului? Da, l-am pus invers! În principiu, trebuia să nu se vadă ca un suport, să fie imersiv, să nu se vadă nimic. Eh, în pozele mele veți observa fix invers.
Imagine
Trebuie să detașăm un pic discuția de celelalte televizoare OLED dat fiind tehnologia aceasta. Mai mult, televizorul este de 65′, iar Samsung este cu panou de 55′. Nu este același lucru, te va „fura” imaginea celui de 65′ orice ai face.
Panoul este pe 10 biți, QD-OLED, realizat de Samsung Display, și are următoarele codecuri:
- HDR10
- Dolby Vision
- HLG
Așadar, nu are cele mai noi codecuri de pe piață, dar fie vorba între noi nu există prea mult conținut pentru adaptiv. Sigur, la nivelul ăsta de preț ar fi trebuit să fie future proof, să poți să ai acces la Dolby Vision IQ sau HDR10 Adaptive, dar nu toți sunt Panasonic să își permită asta.
Ca tehnologii și opțiuni de marketing trebuie să amintim:
- XR OLED Contrast Pro
- Bravia Core Calibrated Mode
- Ambient Optimization Pro
- IMAX Enhanced
Nu are același profil de culoare cu Samsung, dar am setat pe Cinema și Imax Enhanced. Diferențele sunt mici între cele 2 profile, mult mai mici ca anul trecut. Din punctul ăsta de vedere, jos pălăria pentru toți producătorii că ușor, ușor, încep să tragă o oarecare liniaritate spre profile relativ asemănătoare. Totuși, când schimbam aplicațiile, de pe Youtube pe Netflix, televizorul sărea pe Vivid. E păcat de genul ăsta de televizoare să le folosiți pe Vivid.
Cât despre opțiunile de calibrare automate, deși nu sunt fanul lor trebuie să remarc faptul că și ei fac treabă bună în direcția asta. Dacă Samsung a venit și a zis: hai, calibrăm cu telefonul, Sony a venit și a zis: hai, punem un soi de cameră web să măsurăm imaginea și sunetul din cameră, ca să facem o calibrare preliminară.
Aș vrea să pot să zic că Samsung este mai bun, dar nu. Efectiv, unghiurile de vizualizare sunt mai bune, culorile sunt mai bune, dar nu cu diferența aceasta de preț. Este cea mai bună imagine pe care am văzut-o anul ăsta pe un televizor.
Cred că ține de gusturi toată treaba cu mișcarea, dar mi se pare mai naturală cea de pe Samsung în mai multe materiale, dar puteți ajunge la rezultate asemănătoare dacă vă personalizați un pic imaginea.
Per ansamblu, mie îmi place mai mult cum arată Sony ca imagine. Cu asterixurile de rigoare: ecran mai mare.
Sistem de operare
Rămân de părere că android nu este cel mai rapid sistem de operare de pe piață. Cele 2 televizoare ale mele au tot android, probabil că tot în direcția asta aș merge și la următoarele, dar când vezi WebOS și Tizen îți dai seama că se poate mai bine. Rețineți, totuși, că ambele le-au împrumutat și altor branduri, s-ar putea ca pe viitor să o ia pe urma android-ului.
Cât am folosit eu televizorul a venit o actualizare de securitate și a reușit să nu strice nimic. Dacă mă raportez la Sony-ul meu luat acum mulți ani, e chiar o reușită, cu acela nu reușesc să fac asta.
Televizorul pe care l-am avut eu la teste nu mi-a lăsat impresia ca fiind cel mai rapid de pe piață, ba chiar am avut situații neplăcute și nu am putut să instalez, inițial, aplicații sau să deschid pe cele deja preinstalate. În afara unui Youtube, totul era nefuncțional. Am dat resetare din fabrică, iar totul a fost funcțional. Dar nu aș zice că este foarte rapid, dacă mă raportez la ce am avut în paralel. Nici măcar ca android.
Aplicația de video pur și simplu nu procesa așa cum trebuie materialul. Deși, în paralel, la alte televizoare totul era fluent, nu sacada nimic, la ei aplicația dădea rateuri. Tot sper să fi fost o problemă locală, punctuală cu sample-ul meu.
Au și telefoane cei de la Sony, nu înțeleg de ce nu încearcă să ducă totul spre un ecosistem, așa cum o fac cei de la Samsung. De ce să nu profiți de asta?!
Sunet
Pe partea de sunet am observat aceeași calibrare ca la imagine. Este un sunet mai mult decât bun, nici nu vreau să îl duc în direcția în care să îl compar cu Samsung pentru că nu vreau să fac greșeala să măsor spațiul alocat unui televizor de 55′ cu unul de 65′. Efectiv, din punctul ăsta de vedere ar câștiga Sony că e mai mare.
Partea interesantă este cea cu calibrarea sunetului. Se raportează la distanța pe care o ai de televizor și încearcă să îți redea cea mai bună experiență audio.
Are 2 speakere de 20W și un subwoofer de 10W. Cu Dolby Atmos activat sunetul este foarte bun, pentru ceea ce oferă competitorul direct.
Telecomandă
Nu vedeți prost, nu este nicio greșeală. Telecomanda este, de fapt, 2 bucăți. Dacă mai atașezi și sunet extra vei ajunge la 3 telecomenzi. Sau 4, poate vrei să faci colecție. Eu am folosit-o doar pe cea gri, asta pentru că nu m-am obosit să adaug acumulatori pentru cea neagră. Efectiv, nu înțeleg strategia lor.
Dacă luăm la pași mărunți, acesta este cel mai bun televizor de pe piață la momentul ăsta. O discuție separată va avea și Panasonic, brand ce nu va mai avea zonă de sample-uri în România, așadar nu rămâne decât să vorbim din amintire că mai era un brand foarte mișto cu opțiuni pentru calibrarea profesională.
În schimb, dacă ne uităm la calitate preț, din păcate, cu toate tehnologiile pe care le oferă, nu poți să zici că își merită banii. Ca preț, nu putem să comparăm direct cu Samsung, Sony are heatsink-uri adăugate, în plus, Samsung nu are DTS și Dolby Vision ca să putem recomanda concurența directă, dar dacă vrem să mergem spre OLED eu mai degrabă aș arunca un ochi spre LG(apropo, nici LG nu mai are DTS) sau Philips și voi obține ceva inferior ca imagine, dar nu cât să fie dublu ca preț pentru un 10% performanță în plus.
Recenzie Sony A95K
Păreri Pro
- cea mai bună imagine pe care am testat-o până acum(Dolby Vision + IMAX Enhanced)
- sunet foarte bun
- opțiuni automate de calibrare primară
Păreri Contra
- 2 sloturi de HDMI 2.1 - deși, nu cred că folosește cineva mai mult de atât
- sistemul de operare are lag
- foarte gros și greu pentru un OLED
Deși este cel mai bun televizor testat de mine anul ăsta din punctul de vedere al imaginii are și anumite probleme pe care nu ar trebui să le găsim la un televizor în categoria aceasta de preț. Nu concep probleme software sau lag în categoria asta de preț.
alex a zis
Chiar ca se complica viata. Acum când am strâns bani pt upgrade la TV și am zis ca măcar nu sunt multe opțiuni și OLED ul de la LG e clar câștigător. Și trebuie doar sa ma hotărăsc între EVO și cât de dotat sa fie TV ul. Și ce diagonala sa aibă.
Marius Cucu a zis
LG-ul are cea mai proastă construcție dintre toate, mă refer la suport și toate cele. Panoul de pe ăsta pe care îl am eu este non EVO așa că deh.
Oricum ar fi, depinde de unde ai plecat, dacă vii de pe LCD e oricum un upgrade mare. Dacă ai deja OLED… hmmm.
Cât despre QD OLED, ce-a făcut Samsung Display cu panoul ăsta e ce trebuie. Pentru prima variantă lucrurile arată foarte bine.
Vor mai veni recenzii săptămâna asta cu televizoare, inclusiv o concluzie pentru toate cele testate, doar că LG va mai fi rostogolit un pic, n-am avut șuruburi în cutie și l-am mutat de colo-colo.
ionică a zis
Bun articol ai scris aici mă Cucule.
Marius Cucu a zis
Apreciez.
ionică a zis
Dar indiferent de marca si tehnologii merg tot cu Samsung pă TV. Sunt tata lor 🙂
Marius Cucu a zis
Eu aș prefera să am toate codecurile disponibile. Dacă mâine vreau să văd un film Dolby Vision pe Samsung n-o să pot să fac asta decât de pe streaming și nu la capacitatea lui maximă, evident.
Sorin Rusi a zis
Mai ramane de vazut fiabilitatea. Insa in prezent e destul de complicat sa alegem un tv pentru termen lung, pentru ca tehnologia se modifica de la an la an si o sa ne trezim ca la telefoane…cu sistem de operare ingreunat pentru a ne determina sa luam altul si tot asa…
Marius Cucu a zis
Meh, pentru fiabilitate e tot mai greu să identifici problemele. E produs electronic ce stă mereu în priză și are multe fluctuații în funcție de rețeaua fiecăruia. Dar producătorii estimează undeva la 7-8 că oamenii schimbă televizoarele. Cred că sunt incluse și astea în sondajele lor.
Cocos Aurelian a zis
Sony in general vinde la suprapret TV-uri, laptop-uri si alte accesorii. TV-urile sunt megafaine in culori da hai sa fim seriosi, preturile sunt mult mai mari decat ar valora.
Cristian Nicolau a zis
Sony e o tradiție de calitate. Nu prea se amesteca la restul. Greu sa ii egaleze cineva în multimedia. Asa brizbrizuri au toți ceilalți. Patente numai Sony…
VG Zotta a zis
Nu prea testezi pe partea de gaming si atunci nu vezi nevoia numarului mai mare de intrari hdmi 2.1. Teoretic, doua sunt ok, dar daca ai doua console si un pc atunci ai nevoie de minim 3. Also, calibrarea cu telefonul e o gluma proasta (are Vincent de la hdtvtest un clip in care demonstreaza asta). Last but not least, ar fi util sa faci si niste teste daca poti. Cat de luminos e pe sdr/hdr, cum se comporta cu diverse tipuri de continut, input lag daca poti.
PS oled-urile mai grele sunt grele pentru ca au heatsink in spate. G2 si Panasonic stiu ca au. Posibil si Sony asta sa aiba.
Marius Cucu a zis
VG Zotta are sigur, am scris in concluzia. Am filmate niste teste, dar nu sunt sculele atat de performante ca ale lui Vincent. El are minim 30k e băgați in solutii de testare. ? Ne da fum tuturor din România cu ce are el acolo. Eu am ceva improvizație cu Raspberry PI și un software manual. La el e totul automat, are microscop, generatoare de pattern. Dar deh, eu dacă îmi scot 2 comisioane din televizorul ăsta mă bucur. El are altă piață, wordwide, să nu mai zic de concurența din UK și susținerea pe care o are de acolo. Nici măcar nu vreau să tind spre ce face el, n-am șanse. 🙂 Știu doar că îl depășesc la aparatură de filmat, pe la Amsterdam și IFA era cu ceva Canon, parcă 6D.
VG Zotta a zis
Marius Cucu faza e ca e mai mult o prezentare de cum e sa-l instalezi si sa-l butonezi. iar de butonat pot sa ma duc intr-un magazin sa-l butonez. trebuie sa bagi ceva in plus. nu neaparat tehnic ca nu mai intelege omu de rand dar niste informatii in plus n-ar strica.
Marius Cucu a zis
Am niște pattern-uri puse atât pe el, cat si pe restul celorlalte, dar le-am structurat in alte articole.
Legat de tehnicalitate, daca ești atent la subtilități, in principiu, lumea se duce spre discuții generale, nu specifice. De acolo îmi dau seama ca, cu cat mă duc mai tehnic, cu atât pierd lumea pe drum.
Sorin a zis
Marius Cucu aia cu gaming ar trebui sa o iei in vedere. Si vezi ca am aflat ca mai sunt unele aplicatii calibrate in functie de producatorul TV ?. Poate e bine sa aprofundezi… Pentru ca asa cum incercam sa-ti spun, daca iau un TV si-l pun unic in camera, eu nu am sa vad niciodata diferentele de culoare si nuante fata de altele. Atunci o sa zic ca e perfect asa cum e, cu toate ca poate vira spre albastru, rosu sau verde. Eu am un TV de 800 de lei si inca merge foarte bine ?. Poate as vrea sa-l schimb pentru un ecran mai mare si mai complex pe nivelul de smart ?. Si pe viitor poate imi iau consola si atunci caut ceva pentru gaming
Marius Cucu a zis
E un pic cam dificil, eu nu mă joc, nu am PS, XBOX. Poate doar sa testez tehnic FPS si cam atât. Și mai toate au VRR, în principiu, nu mai sunt probleme cum erau anii trecuți. OK, pot fi probleme punctuale, dar la nivel de firmware și zic eu, rezolvabile, la fiecare producător în parte.
La televizoarele de buget, non OLED, eu unul observ cu ochiul liber zona în care virează culorile. Poate că nu sunt în stare să văd dacă primarele sunt problema sau secundarele, dar cu siguranță le observ. La OLED dispărând anumite filtre și faptul că e negrul negru e mai greu de identificat. Dar pentru asta există pattern-uri.