Sunt aproape 3 ani de zile de când am trecut pe Sony A7 III. L-am avut la teste o lună de zile și mai apoi l-am cumpărat de pe infin. Eh, de atunci infin a cam picat, asta pentru că nu mai sunt magazin chiar atât de mic, de când cu pandemia bagă și ei bani în reclame, se ridică și încearcă să treacă din zona gri. În plus, e totală nebunie cu livrările, iar Sony nu e în stare să producă mai mult în perioada asta. Totuși, au făcut niște lansări foarte interesante și-am stat foarte mult în cumpănă pe ce model să merg.
Sony A7IV este lansat recent și are câteva lucruri mișto. Este un hibrid de luat în calcul pentru a trece pe planul doi Sony A7III. Am 4 lentile și accesorii care costă mult mai mult decât body-ul, așa că nu mă gândesc să migrez prin altă parte, deși încep să apară lucruri frumoase la Canon sau Panasonic.
Am testat și Sony A7sIII un model genial pentru cei care fac numai video. Deși mă gândesc de mult timp la el, pe video fiind net superior, pe foto nu e ce îmi trebuie mie. Ăsta mi-a fost și gândul pentru care nu am trecut pe el. Apoi am auzit zvonuri despre A7IV. Ca o paranteză, când mi-am luat A7III alergam după informații, să văd dacă se lansează ceva nou de la unii sau alții, acum informația circulă în sens invers.
Am plecat cu Sony A7IV în vacanță pentru a vedea ce poate să facă. L-am văzut înainte de lansare, am avut un mic hands on și după câteva zeci de minute testate nu m-a făcut să trec pe A7IV.
Și cel mai greu lucru a fost: cropul pe 4K 60p. Mi-a dat un pic la aripă! Dar cum ar fi putut să mai vândă A7sIII, daca A7IV este cu câteva sute de euro mai ieftin?
Am cerut la test A7IV, cât să îmi fac damblaua și să văd dacă mă obișnuiesc să îl adaug pe lista scurtă de cumpărături.
Diferențele de aspect sunt, de la display mai bun, rabatabil, până la materiale și construcție. E o idee mai mare, dar se ține și mai bine în mână. Aproape că m-am obișnuit cu display-ul rabatat, în timp ce opțiunile de pe touch tot cu rotițele le fac mai repede. Deși e mai responsive tot nu reușesc să nimeresc perfect, fiind display micuț, cu toate că este meniul ceva mai aerisit, ca la A7sIII.
Ce am observat în toată perioada asta?
- se cam încălzește: o primă sperietură am tras când a rămas singur în idle și s-a închis după ce mi-a dat mesaj de temperatură. Mi-a mai făcut o dată așa, dar nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat, așa că i-am scos acumulatorul. Apoi am debifat opțiunea de siguranță ca la A7III. De atunci n-am mai avut nicio treabă.
- pe video, imaginea este net superioară A7III-ului, după ce am comparat imaginile în aceleași situații. Am impresia ca este un rolling shutter ceva mai mare față de la A7III. Pe 4K e mai evident. Nu aveam cum să compar la 4K50p pentru că A7III nu are așa ceva, dar pare un minus destul de mare.
- pe foto e aceeași discuție și observi asta încă de pe display
- dacă A7III are multe opțiuni la A7IV s-au mai adăugat multe altele. Cert este că îți vor face viața și mai ușoară
- credeam că A7III are autofocus bun, știam că l-au îmbunătățit pe A7sIII, dar și aici faci treabă foarte bună la A7IV. Am avut situații pe fundal negru, trecând de la fundal alb și nu mi-a făcut pic de hunting. Nu mă așteptam la asta.
- am recuperat detalii pe imagini arse ca și cum n-ar fi fost. Pur și simplu, am recuperat tot ce-am avut nevoie și am folosit ca imagine foarte OK. Cu o expunere la -4 în Capture One și cu Highlights la minim nu se simțea deloc că imaginea a fost dezastruoasă înainte. De vis!
Iată, mai jos, un before și after făcut pe repezează. Adică nu am stat să izolez în vreun fel highlights-urile pur și simplu am tras de expunere la -1 și de highlights la -100. Sigur, puteam să intervin și local, acolo unde sunt zone supraexpuse pe clădiri, dar nu îmi imaginam, atunci când am tras poza că pot să recuperez atât de ușor detaliile acelea.
Ecran rabatabil
Cu toate că are un ecran mult mai bun decât la A7III pe foto ar trebui să vă gândiți de 2 ori dacă lucrați cu display-ul. Dacă lucrați cu viewfinder-ul se va vedea mai mult decât OK. Eu m-am obișnuit cu display din cauze de ochelari, ca să nu mai murdăresc ochelarii.
Rabatarea este OK, inclusiv pentru cei care vor să se filmeze(dacă ar face cineva vlog cu așa ceva). Dar tot consider că este pierdere de timp față de vechiul sistem.
Pentru video lucrurile sunt mult mai bine, chiar și când vine vorba despre touchscreen, cu toate că ar fi mers mult mai bine treaba cu un ecran mai mare.
În multe situații mi s-a părut dificil să lucrez pe foto cu el, chiar am cadre foarte strâmbe pentru că nu m-am adaptat cu rabatarea, dar în lumină puternică chiar vezi mult mai bine pe display.
WiFi
Știți deja că workflow-ul meu este să urc pe FTP fișiere ca mai apoi să le editez. Eh, acum funcționează și 5GHz asta înseamnă că pot urca inclusiv fișiere video cu viteză foarte mare, direct de pe aparatul foto. Practic, n-ar mai trebui să scot niciodată cardurile din slot. Unii ar putea să facă hotspot și să trimită în timp real informația, ba chiar am văzut și ceva opțiuni de streaming direct de pe el. Rămâne de testat felul în care se va încălzi după activitatea asta.
Dacă în trecut erau probleme și trebuia să pun aparatul într-un singur loc, să fie în aria de 2.4 GHz, eh aici este ceea ce trebuie și nu mi-am bătut capul deloc cu conexiunea. Ai transferat, s-a dus mai departe fără eroare.
Am urcat undeva la câteva sute de materiale prin WIFI. Mi s-a blocat la vreo ~500. Nu a rămas aparatul fără baterie, pur și simplu s-a întrerupt. Cauze pot fi multe, nu pot să invoc doar aparatul sau poate router-ul sau chiar NAS-ul. Ca baterie, undeva la 20% s-a dus cu operațiunea. Mănâncă un pic și se încălzește modulul WiFi.
33 megapixeli versus 24 megapixeli
Contează și nu prea contează. Diferențe majore am văzut între A7RIV și A7III, da când ai 61 de megapixeli este un pic interesant de manageriat situația, dar creează și avantaje. S-a micșorat un pic capacitatea de stocare, iar dacă este să tragi video la bitrate foarte mare s-ar putea să ai nevoie de carduri mai mari de 256GB și ceva mai rapide. Eu am 3 bucăți de 256 de GB și cu unul pot filma o singură oră. În condițiile în care n-aveam niciun stres înainte, cu A7IV am avut ceva emoții.
Sigur, aveam și alternativa compresiei, având mai multe moduri de compresie, dar nu am vrut să pierd din calitate.
Pe lângă asta workflow-ul meu cu poze editate direct de pe NAS nu mai e chiar atât de rapid. S-ar putea să ceară și cache-ul acela pentru SSD, dacă aș face upgrade.
Dacă aș pune la socoteală și faptul că 7-8 poze pentru panorame ajung la peste 1 GB de stocare… ar trebui să dea un pic de gândit și treaba asta.
Comparația, însă, la calitatea imaginii este mhm! Am pus 85mm 1.8 Batis la muncă cu el și bokeh-ul ăla circular de care nu eram tocmai fan pur și simplu este mult mai frumos, parcă am total un alt obiectiv. Probabil că dacă ar fi fost G Master-ul pe el ar fi fost senzație!
Baterie
Acumulatorul ține mai puțin, dacă activezi tot ceea ce ține de stabilizare, dacă uiți WiFi sau FTP-ul pornit. Am plecat în Malta cu 3 acumulatori și am crezut că mi-o fur. În principiu, am avut același workflow, dar am avut acces la un display mai bun, la un viewfinder care m-a salvat de multe în condiții de soare foarte puternic.
Partea bună este că sunt compatibili cu cei de la A7III.
Crop pe video la 4K 60P
Video, în vacanța asta nu prea am folosit. Am câteva cadre pe care, sper să le folosesc într-un vlog și cam atât. În principiu, m-am axat mai mult pe poze pentru că e un pic mai simplu, nu pierzi atât timp și atât timp cât n-ai un subiect e greu să reușești ceva wow.
Odată ce te obișnuiești cu ideea de 1.5 crop pur și simplu… zici OK, atât am, cu asta lucrez. În materialele brut nu am observat diferențe foarte mari, dar nici nu am pretenții de A7sIII așa cum nu am nici de la el pretenții să pozeze cum o face ăsta.
În plus, competiția este acolo. Poate doar Panasonic S5 II să fie un pic mai cu moț pe partea de răcire, dar fac și ei crop la fel.
Stabilizare
E mișto că, cu active stabilization câștigi un pic la stabilizare, dar pierzi bateria văzând cu ochii. Oricum, măcar acum pot ține fără probleme un 85mm în mână. Cu A7III am emoții și imaginea nu este chiar wow.
M-am dus cu pozele la 1/25 s în condițiile în care am avut obiectiv de 18mm. În mod normal, eu merg cât se poate de mult pe safe, prefer să ridic un pic în post procesare, să am ce procesa, la un moment dat. Am mai încercat și cu 1/6 s și n-a fost o idee prea bună.
Evident, există și rolling shutter. Cred că el și cu cropul de la 4K sunt cele mai mari probleme pentru Sony. Dar m-am dezobișnuit să fac avioane din materiale, așa că am renunțat la panning destul de mult așa că nu mă deranjează așa cum nu prea m-a deranjat nici la A7III.
Autofocus
Am făcut câteva teste atât pe acasă, cât și cât am fost plecat. Nu mi se pare că ai șanse să ratezi decât dacă nu știi ce faci. OK, nu trag rafală, încerc să îmi gândesc tot mai mult pozele față de anterior și abia după pozez, dar nici pe video nu sunt deloc probleme.
Sunt și plusuri și minusuri pentru noul aparat al celor de la Sony. Nu zic că pozele de mai sus nu pot fi scoase și cu Sony A7III, se pot face, dar limitele în care se poate folosi aparatul cresc și, până la urmă, nu l-am avut la dispoziție decât 5 zile. Pe măsură ce îți faci scurtăturile așa cum vrei, pe măsură ce vei învăța toate opțiunile o să fie total diferit.
ISO peste 16000
Am folosit pentru că am avut obiectul wide, de la Batis, dar doar cu ceva procesare aș putea să folosesc. M-aș duce la maxim 10000 fără probleme, fără un zgomot prea mare, mai ales cu un F 1.4. 🙂 Cu 12800 ISO nu aș trage niciodată. Nu e ce trebuie! Granulează!
Evident, în situații cu lumină adăugată nu ajungi la valori ISO atât de mari. Chiar și așa, ține foarte mult de gusturi, eu prefer ca imaginea să fie cât de cât curată, în schimb unii aleg să pună grain în post procesare.
Tare mă mănâncă portofelul să îl iau și eu. O să am și materiale montate cu el, așa că o să vă zic mai multe detalii atunci când o să montez câteva evenimente. E diferit când testezi în condiții de travel față de condiții de hit and run, așa cum se întâmplă la nunți. Plus condiții ciudate de iluminare. Dar după cât de ușor am procesat și am ajuns la ceea ce am vrut cu noul A7IV cred că o să fac un efort să mi-l cumpăr și eu. Ar fi o diferență de 7000 de lei pe care aș da-o, având în vedere că eu cred că voi obține în jur de 6000 pe body-ul de la A7III. Oricum, nu a fost alergat absolut deloc, ar trebui să obțin un preț bun pe el.
A fost lansat, în România, și Panasonic GH6. O să încerc să pun mâna și pe el, să văd ce poate, cu toate că am trecut în barca Sony de ceva ani de zile.
Se fac 9 ani de zile de când am cerut o primă părere aici despre un Nikon D3200. Evoluția eu zic că este destul de mare, deși nu am mers pe direcția fotografiei, doar în momentul în care am vrut să fiu mai creativ pe video. Pe atunci visam să trec pe un Full Frame, acum mă gândesc să schimb de pe unul pe altul, mai mult de moft. 🙂
Recenzie Sony A7IV
Păreri Pro
- senzor nou, ca la A1
- autofocus mai bun
- grip mai bun, dar mai mult plastic ieftin
- mai rapid pe WiFi
Păreri Contra
- se încălzește la 4k 60P
- autonomie ceva mai scăzută decât la A7III
Cred că după ce am mixat între A7III și A7IV cred că este o evoluție. Sigur nu este o evoluție dublă ca preț, dar cu siguranță au pus ce-au avut mai bun într-un body relativ mic, cât să nu se încălzească de tot. :)
Marius Cucu a zis
Am început să montez și primele materiale de pe A7IV, din diferite condiții(fără o lumină OK) și da, fără doar și poate, e un update care merită. Dacă îl prindeți la preț bun chiar merită, inclusiv pentru materiale FULL HD.
Cristian a zis
Nu stiu daca as lua A7IV pe fotografie. Oricum părerile sunt împărțite, după cum spui.?
Ca de exemplu, A9 II este top pentru sport, acțiune și orice implică viteză.
DAR, dacă tragi cu blițul, A9 II nu are niciun avantaj real, pentru că imediat trebuie să treci în obturator mecanic, deci s-a dus instant distracția.
Iarăși, dacă faci ȘI video (sau mult video), a7 IV rupe fără drept de apel a9 II-ul, cam la toate aspectele importante.
Sigur, dacă ai bugetul necesar și nu vrei să alegi între ele, a1 ridică ștacheta la un cu totul alt nivel, nu doar pe ce care în plus față de ele, ci și pe ce fac bine și a9 II, și a7 IV, pe segmentele lor. Inclusiv faptul (de altfel, wow!) că poți trage cu bliț în e-shutter.
De asemenea, se spune că vara asta se vor lansa a7R V și a9 III, care probabil vor aduce multe îmbunătățiri peste actualele lor predecesoare. Imediat ce va apărea a9 III, a9 II-ul va deveni imediat „depășit” pe segmentul lui (oricum, el a fost doar un upgrade incremental al lui a9).
Iar strict la număr de cadre pe secundă, a7 IV este ușor dezamăgitor (ca aparat lansat acum câteva luni), față de ce poate concurența. Pentru cei care ar vrea mai mult de 10 cadre pe secundă în unele momente. În rest, a7 IV are ceva dotări tehnologice care îl fac mai ușor de folosit. Totuși, pe foto (fără bliț), 20 de cadre pe secundă fără distorsiuni și blackout (la a9 II) este ceva impresionant, și odată ce fotografiezi așa, nu îți mai vine să „retrogradezi”.
Deci depinde care sunt așteptările, prioritățile și care e bugetul.
Eu am avut un a7 IV timp de o lună și am avut un a9 timp de un an.
În ce sens e diferență de calitate între a9 și a7 III?
a7 IV e ceva mai rafinat față de a7 III, autofocus un pic mai bun (și mult mai ușor de folosit, cu real-time tracking-ul care a fost introdus pe a9 prima dată), culori ceva mai bune, în rest performanță ISO destul de apropiată.
Noul meniu mi se pare mai intuitiv, iar faptul că ai touchscreen funcțional peste tot (inclusiv în meniul rapid și în cel normal) mi se pare că îl face mai plăcut de folosit. Iar ca formă și dimensiuni ale body-ului, a7 IV e cam ca a9 III (adică un pic mai mari decât a7 III și a9, și grip un pic mai mare).
De exemplu, dacă folosești deja a9, a9 II-ul e diferit la body (a9 II e un pic mai mare și butoane mai groase și mai mari), cred că un pic la culori și obturatorul mecanic ajunge la 10fps, nu doar la 5fps, plus faptul că poți trage la 1/176,4 s dacă vrei (timp de expunere ce poate fi reglat fin, de la o limită încolo; are și a7 IV așa ceva).