Am testat anul trecut Sony 55A90J, unul dintre cele mai bune televizoare OLED de pe piață la momentul acela. Încă este o variantă foarte bună de luat în calcul și prețul nu mai este chiar atât de mare ca atunci. Anul ăsta, Sony a ales să trimită la test alte modele de televizoare, ceva mai de buget. Și mie mi s-au părut foarte mari prețurile pentru cele de anul trecut, așa că probabil nici nu s-au vândut foarte OK. Sau poate că mizează pe altă strategie la noi în țară. Acum Sony A75K ajunge undeva la 7000 de lei. Pentru un OLED relativ devreme lansat e OK.
Oricum, e clar că trebuie să schimbe ceva, cel puțin, eu aveam o impresie mult mai bună despre ceea ce vând ei la noi. După ce am văzut studiile am înțeles de ce nu mai întreabă atât de mult lumea de liderii de gamă și nu mai sunt modele pe care să le recomanzi ușor. OK, android, dar să vină și actualizări stabile, pe termen lung.
Eu când ziceam OLED vedeam un display foarte subțire, cu care să fii atent când îl manevrezi. Eh, lucrurile astea au apus. E drept, startul a fost dat de către cei de la Panasonic. Ei au adus o întăritură televizoarelor OLED pentru că nu erau atât de ușor de manevrat. Dar felul în care au gândit-o Sony, de data asta, e prea de tot. Efectiv, nu este diferență între un OLED și LCD din punctul de vedere al construcției.
Ca specificații, televizorul are panou de la LG Display și au adăugat caracteristicile lor clasice. Totuși, pentru anul ăsta au anunțat QD OLED. Practic, ar fi trebuit să avem un panou cu un spectru de culoare mult mai mare. Lupta asta pentru supremație se dă între ei și liderul de gamă de la Panasonic. Dar cum cei din urmă nu mai sunt atât de interesați de piața locală și televizoarele s-ar putea să ajungă și mai târziu de atât, Sony a rămas să facă ce dorește pe high end. Nu este și cazul în momentul de față, A75K trebuie să concureze cu LG C2, cu Philips OLED807, modele mai accesibile de OLED. Nu le-aș numi entry level pentru că acolo le-aș băga pe cele din seria A de la LG sau cele „chele” de la Philips.
Așadar, avem panoul este pe 10 biți și procesul de imagine despre care discută de foarte mulți ani: Cognitive Processor XR. Are un contrast foarte bun, specific televizoarelor OLED, HDR-ul este decent, dar nu extraordinar, nu trebuie să vă așteptați la blooming pronunțat pentru că tehnologia ajută foarte mult la asta, dar nici nu este cel mai luminos televizor pe care l-am văzut de pe piață.
Dacă la Panasonic și Samsung se promovează foarte mult Filmmaker Mode la Sony vorbim despre Imax Enhanced. Eu m-am înțeles foarte bine și cu profilul Cinema alt televizorului, mi s-a părut imaginea un pic mai caldă, mai prietenoasă. Există și un profil care îți face imaginea pe auto. Efectiv, puteți să îl ignorați dacă sunteți un pic mai pretențioși pe partea de imagine. Există și Bravia Core Calibrated Mode, dar eu l-am ignorat total. Am văzut, însă, aplicația pentru calibrarea profesională, de la Calman, integrată.
Suport clasic de: HLG, HDR10 și Dolby Vision. Nu suportă versiunile + așa cum o face Panasonic sau cum o face Philips. Pe de altă parte, nici nu ai foarte mult conținut cu Dolby Vision IQ sau HDR10+.
Sunet
Dacă facem o comparație între Sony A75K și Sony A80K observăm că sunetul este cel care este superior pentru A80K, în rest, nu sunt diferențe majore. Eu nu aș plăti diferența de bani pentru acela, ci mai degrabă m-aș îndrepta spre un soundbar. Și da, sunetul nu este cel mai OK pe care l-am auzit până acum pe un televizor de la Sony. Dar avantajul major este că este unul dintre puținele branduri care mai oferă DTS. Da, are și câteva opțiuni de marketing privind sunetul: 3D surround upscalling, Ambient Optimization Pro, etc. De notat ar fi doar Dolby Atmos și Dolby Audio.
Conectori
Avem 4 porturi HDMI dintre care 2 sunt HDMI 2.1, 3 conectori USB, slot CI+, WIFI 5 și Bluetooth.
Telecomandă
Este clasică pentru ei, nu sunt schimbări vizibile, însă există butonul nou pentru Disney+, dar pe același layout. Așa cum se vede avem: Youtube, Netflix, Disney+ și Prime Video. Eu m-am oprit la primele 2. Există și un cont de Disney+, dar nu am stat de el.
Sistemul de operare
Anul trecut mi s-a părut că au cam greșit cu sistemul de operare. A fost la teste și foarte devreme, cred că am fost primul din România care a pus mâna pe model și sistemul de operare nu era foarte rapid. O fi fost și un pic de placebo pentru că Samsung venise în aceeași perioadă și chiar Tizen-ul era foarte, foarte rapid.
Android 11 sau Google TV. Anul ăsta nu am mai sesizat probleme de niciun fel, televizorul s-a comportat foarte bine în meniu, nu am ce să îi reproșat.
Per ansamblu, nu sunt atât de impresionat de modelul acesta probabil pentru că, în general, aceștia aduceau liderul de gamă la teste și vedeai performanța maximă. Iată că odată cu pandemia, odată cu problemele pe lanțurile de distribuție lucrurile se mai schimbă.
Totodată, mi se pare un preț cam mare pentru toate opțiunile pe care le oferă. Cu siguranță, când prețul va mai scădea o să fie mult mai bun pentru a fi recomandat.
Până la urmă este una dintre principalele soluții pe android din top 5 de pe piața noastră. Poate că sunt persoane ce nu vor să se îndrepte spre ambilight sau alte briz-briz-uri, dar dacă nu sunteți neapărat hotărâți spre sistem de operare bazat pe android, clar sunt și alte soluții.
Urmează la test LG C2 și Philips OLED807. Mi-aș dori să văd și noul Panasonic mai mult decât l-am văzut la IFA, dar să vedem cum ne încadrăm cu timpul. Nu estimez că va apărea ceva mai devreme de decembrie.
Am testat Sony A75K
Păreri Pro
- Airplay
- Prime Video
Păreri Contra
- lag în meniul de android
Am testat mezinul celor de la Sony pentru televizoarele OLED. Nu am știut, inițial, poziționarea acestuia, dar nu m-a impresionat atât de tare, dacă mă raportez la Sony A95K
AD a zis
Buna seara, cred ca singurele variante la Sony pe OLED sunt A90J sau A95K.
Modelul de mai sus este mai slab decat A90J care a fost topul de anul trecut.\
Marius Cucu a zis
Seria 9 are QD-OLED, acesta este tehnologia veche de OLED.
Dan a zis
Sony asta pare ok ca și multe altele dar din păcate nu are Hbo integrat de aceea nici nu a intrat in calcule la cumpărare !!
Marius Cucu a zis
Nu ai buton pe telecomandă, dar poți instala aplicația fără probleme.
Pantea a zis
Salut Marius, respect și apreciere in ceea ce faci în domeniul de tehnologie. Am o nedumerire și caut explicații logice exact în această nișă a televizoarelor. Spre exemplu Hisense au câteva modele tv mid range spre high în special destinate pieței americane am să atașez linkurile:
1) https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u8h
2) https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u7h
3) https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u9dg
4) https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u7g
5) https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u800gr-8k
Deși le-am trimis email lui Hisense din Romanica întrebând motivele pentru care modelele trimise în link-urile de mai sus nu se găsesc pe piața europeană(să zicem doar ceva modele „omoloage” departe….de adevăr prin comparație)care are fi motivele pentru care aceste modele sunt destinate DOAR PIEȚEI AMERICANE deși prețurile raportat ce calitate premium oferă sunt foarte bune(vezi Amazon, Bestbuy). Vin cu întrebarea: Ai cunoștințe sau explicații pentru care firmele în general oricare ar fi ele(Samsung, Sony, TCL) dar acum aduc în discuție Hisense produc altă calitate pentru piața americană și bulshit-uri pentru europeni, deși sunt convins că și europenii ar plăti aceleași prețuri pentru aceste produse…..Multumesc. Toate cele bune!
Marius Cucu a zis
Păi asta e strategia lor de a vinde. Panourile nu diferite la producători, sunt aceeași furnizori, în principiu, din China și împrejurimi. Și mai e vorba de poziționare diferită în funcție de competiția locală.
Local, nu am nicio comunicare cu Hisense oricât am încercat să testez eu modele de la ei. Am cerut și eu să văd și nu mai am răbdare să alerg prin magazine să le butonez televizoarele. Nu vor să trimită, să fie sănătoși. 🙂
Legat de Samsung și Sony eu nu știu să aibă modele diferite, cel puțin liderii de gamă sunt aceiași. Modelele de volum, da, sunt diferite pentru că se fac la fabricile din Europa: Cehia, Polonia, Slovacia parcă și pur și simplu se ghidează după stocuri și parametri de aici. Dar grila de parametri există.
AD a zis
Eu am cumparat HISENSE HQ si l-am dat inapoi. Diferenta este mare fara de ce vinde in America, Mexico si Canada (adica H). Insa am cumparat TCL C835. Peste X93J Sony sau QN95B.
Natural (fata de ce face samsung nenatural), contrast, blooming mult mai bun fata de Samsung (cel mai rau) si la Sony, HDR10,HDR10+, DTS, Vision, Atmos, eARC, sunet peste Sony si Samsung (doar din TV): 2.1 45W Onkyo speaker.
Singurul lucru ca Romania nu are modele de anul asta C835 (55, 65, 75) , C935 (65, 75) (care dupa informatile luate din exterior sunt kings la LED in anul 2022), Ungaria are, Polonia are (au si fabrica), Cehia are, Italia are, Germania are, Austria are, Spania are, etc.
Marius Cucu a zis
Apropo, AD, tu parca intrebai de Sony A95k si Samsung OLED-ul, au venit la test, sunt peste versiunile vechi de OLED-uri.
AD a zis
Sunt convins. In general daca poti, este bine sa cumperi panelurile noi EX si daca au si radiator mai bine. Ptr mine, A95K doar pe perete se poate pune. Suportul normal este penibil.
Marius Cucu a zis
Intai vor veni recenzii cu fiecare in parte si apoi incerc sa fac si o comparatie sau macar o concluzie cu toate. Din pacate, asa cum sugeram si in alte articole, Panasonic iese din Romania din lipsa de vanzari, asa ca nici macar sample-uri nu vor mai fi la noi. Cumva, va disparea divizia din zona noastra. Deh, bun venit Lowie, TCL si care vor mai incerca sa prinda loc.
AD a zis
Da.. Panasonic nu mai exista in America. Care, America, ca si populatie si ca si intindere este foarte mare fata de Europa. Nu mai vorbim de salar si de posibilitate fata de tarii din est vs America. Adica ca si putere de cumparare.
Destul de rau.
Marius Cucu a zis
De la anul nici la noi. Probabil ca i-au mancat chinezii. 🙂
AD a zis
Pana la urma asta se intampla oriunde: Gucci nu mai este de mult a familiei . S-a cumparat de oamenii mai bogatii : Chinezii, Arabii, etc. La fel este si la Tv-uri si la Masini etc. Ma refer la fabricile respective. Singur care inca rezista este LOUIS VUITTON adica ne cumparat din ce stiu.
Pantea a zis
Nu cred că-i mare pierdere pe piața autohtonă de tv că pleacă Panasonic-ul din România,din nefericire Panasonicul exceptând oledul care l-au facut high end și tot prețuri mari în comparație cu modele Sony oled cu prețuri mai decente și inagine bună, însă pe segmentul de led au regresat avand in majoritatea cazurilor panouri ips cu contraste mici, poate și paneluri de 60 hz, cu iluminare edge led nu full array dar prețuri exorbitante ptr ce oferă in segmentul led raportat calitate preț. Sony este liderul ptr calitatea imaginii și motion. In schimb TCL si Hisense ce produc ptr piața americană sunt într-adevăr mid range spre high. Din pacate nici TCL și nici Hisense nu doresc să livreze aceste modele de bună calitate cu pret decent către Europa respectiv Romania. Atașez cateva linkuri de modele pe care le-aș cumpara dacă ar fi în România:
https://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/6-series-r646-2021-qled
https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u9dg
https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u8h
Marius Cucu a zis
Nici măcar ultima serie de OLED nu mai e atât de strălucitoare, iar acum că a intrat Samsung va fi și acolo diferit.
Da, nu știu ce să-ți zic de Hisense și TCL. Știu doar că în România se reașază lucrurile la TCL, poate se va face ceva. Oricum, nu cred că vor aduce local ce e în USA.
AD a zis
Eu am cumparat 55C835
In America nu se vinde C835 si nici C935 ci alte modele.
C835 si C935 se vinde in toate tarile mai putin America.
https://www.kitele.com/en/tv-tcl-55c835
https://www.techweekmag.com/reviews/tv/tcl-c835-review/
Din America as fi cumparat 55U8H.
Pantea a zis
Corect,nu vor aduce never în Europa ce produc ptr piața americană, nu înțeleg raționamentul de ce in Europa nu…..Probabil să aibă exclusivitate ptr USA sau mă intreb să nu fie bețe-n roate de la UE………Cu aceleași prețuri de pe Amazon sau alte siteuri garantez că ar fi foarte bine vândute în Europa respectiv România. Modelul acesta: https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u8h
Este bestial overall și în special la vizionat filme. Are rating bun din testările facute de băieții de la Rtings
Marius Cucu a zis
Ia în considerare faptul și că pe amazon.com nu sunt taxe afișate, e sistemul diferit față de noi și fiecare stat american are taxe diferite față de cele afișate.
ionică a zis
Nu au putut sa faca si ei o telecomanda mai mica, smart? ?
Marius Cucu a zis
Atât s-a putut.