La final de 2021 a fost o conferință a celor de la Sony în care au prezentat ce vor să facă din televizoare în 2022. A fost de bun augur participarea și totodată utilă. Cu siguranță o să fie și mai util totul în momentul în care voi trage linie pentru ceea ce se va fi lansat în anul 2022. Asta pentru că toți au început să comunice despre televizoare și tot ceea ce vine.
Cumva, cu ocazia asta o să-mi actualizez și eu ghidul pentru televizoarele Sony pe care îl fac de câțiva ani.
Noutăți sunt foarte multe și apare și la aceștia ideea de miniLED, așa cum au făcut-o și cei de la Philips sau chiar Samsung în anul trecut. Anul trecut am testat Sony A90J și chiar mi s-a părut unul dintre cele mai complete modele. Anul ăsta au venit și-au zis: ce-ar fi să fim și mai wide și adăugăm tehnologia QDOT. Sunt primii care au anunțat că vor pune filtre pe OLED. Hai că punem și ceva răcire pe ele. În România, Samsung a avut grijă să facă anterior marketing pe QLED ca și cum ar fi fost tehnologia lor, ba chiar să aducă un pic de confuzie celor care voiau OLED și nu erau foarte informați. Dar odată cu tranziția la OLED lucrurile se stabilizează.
Au ajuns să aibă 4 serii importante. Eu o să comentez mai mult despre noile opțiuni pe care le vom găsi pe televizoarele din 2022.
Anul acesta notația seriei va fi cu K, așadar vom avea ceva de genul:
- Sony A85K – unde K reprezintă televizor lansat în anul 2022, iar A85 reprezintă seria televizoarelor
Televizoare OLED
După cum bine știți, anul ăsta cei de la LG Display au anunțat panouri cu 30% mai bune, o evoluție a panourilor de anul trecut. Lumea a întrebat dacă vor fi disponibile pe modelele high end, dar răspunsul a fost evaziv. Probabil când vom primi la test vom afla dacă vor folosi modelul de panou despre care vorbea LG.
Cele mai bune modele de OLED de la Sony sunt cele din seria Z și anume Z9K. Nici nu știu dacă vor fi în România, eu unul nu prea le-am văzut la ochi.
Cumva, vor fi 2 subserii de televizoare OLED, unele îndreptate mai mult spre gaming și integrare tot mai bună cu Playstation și unele de buget. Rămâne să vedem ce prețuri vor fi în România.
Trebuie să mai știm că va fi și un model de 42′, așa cum au avut și anul trecut Philips, Panasonic sau chiar LG.
Televizoare miniLED
Ar fi prima lor serie. Anul trecut Samsung și Philips au lansat miniLED. Eu am văzut doar pe primii, iar Philips a decis că nu e cazul să insiste pe el că n-a fost prea mult interes pentru acesta. Probabil și pentru că prețurile au luat-o razna.
Vor avea serie separată și vor fi diferite față de televizoarele cu FALD. Eu aștept momentul în care seria 9 de televizoare LCD vor fi cu miniLED, iar seria 8 va fi cu FALD. Până atunci mai avem de mâncat și erodat tehnologii.
Ca noutăți ar fi legate de profilele de culoare. Cumva, ideea de bază este că ne vom duce spre profile ce vor fi adaptate la toate condițiile de iluminare din cameră.
Era un pic ilogic ce se întâmpla, nu stătea nimeni să mute de pe zi pe seară, eh acum fiecare bate în direcția de „adaptiv”. Adică vom avea Netflix Adaptive Calibrated Mode, vom avea Bravia Core Calibrated și așa mai departe. Totul să avem un conținut spre care să nu intervină utilizatorul prea mult. Vom vedea cât de multă acuratețe vor avea acestea.
La modelele de buget, mai exact la televizoarele LCD LED din seria 8 avem aceeași distribuire ca anul trecut. Mai exact, de la X85K în sus avem panou de 100Hz, în timp ce X81K sau X80K va avea panou de 50Hz. Va trebui un pic de atenție în direcția asta.
Telecomandă schimbată
Din ce am văzut, va fi ceva mai mică, ei zic că va fi cu 36% mai mică pentru cea de pe modelele premium, cât și cea pentru cele de buget. Dispare butonul de Youtube, apare cel pentru Bravia Core, iar Netflix, Disney+ și Prime Video rămân acolo.
Cam acestea sunt principalele modificări aduse seriei lor. Comunicatul este unul dintre cele mai complexe de până acum, au fost undeva la 18 pagini, eu am extras ceea ce mi s-a părut mai interesant și-am combinat cu lansarea.
vali a zis
am cumparat un bravia 85k, am probat ambele variante 43 si 50. La ambele am observat un timp mare la schimbul canaleleor 3-5 secunde daca schimb pe un HS, 1-2 sec normal, apoi simbolul de buffering pre 2-3 sec. F rar, mai ales daca schimb prin derulare rapida ( apasare canal urmator vreme de 10-15 avanale) mai apre, rar, mesaj tiup canalul nu poate fi receptionat. La schimbul ptr un canal analog durata e doar de 2 sec, fara acel buffering.
Am facut update d esoft, nu s-a rezoolvat nimic. TV e nou, n-am alte apps descarcate. Semnal Digi cu fibraoptica .
Marius Cucu a zis
E normal timpul ăsta la Sony. 4 secunde am măsurat și eu schimbarea posturilor HD.
vali a zis
Multumesc pentru promptitudine. Altfel e un TV excelent ca imagine preset, oricum nu ma pricep la setari personalizate. Sonorul prin sonos beam 2 se simte diferenta intr o camera de bloc communist, de 20 mp si fara usi ?